Ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από το Μπουρτζ Χαλίφα θα κινηθεί δίπλα στη Γη στις 18 Ιανουαρίου

Ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από το Empire State Building θα κινηθεί δίπλα στη Γη στις 18 Ιανουαρίου

Γιατί οι γιγάντιοι αστεροειδείς μας απασχολούν ολοένα και πιο συχνά; Δεν έχω σαφή εικόνα αλλά μετά την παρακολούθηση του Don’t Look Up παραγωγής Netflix η ευαισθησία των σάπιενς σε αυτά τα θέματα είναι ένα τσικ αυξημένη.

Στις 18 Ιανουαρίου 2022 λοιπόν ο αστεροειδής (7482) 1994 PC1 με το όνομα, πρόκειται να πλησιάσει την ευρύτερη γειτονιά της Γης. Η διάμετρός του υπολογίζεται γύρω στο 1 χιλιόμετρο, ενώ ταξιδεύει με την συγκλονιστική ταχύτητα των 70.000 χιλιομέτρων ανά ώρα ως προς τον πλανήτη μας. Αν και η NASA τον έχει χαρακτηρίσει με το καθόλα αγχωτικό “δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής” δεν θα πρέπει να ανησυχούμε καθώς η απόσταση από τη Γη θα είναι αρκετά μεγάλη. Είμαστε ασφαλείς. Για την ώρα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον αστεροειδή;

Ο αστεροειδής (7482) 1994 PC1 ταξινομείται ως αστεροειδής Απόλλων, μια κατηγορία αστεροειδών που ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό αστρονόμο Robert McNaught το 1994. Τέτοιοι αστεροειδείς έχουν τροχιά γύρω από τον ήλιο μεγαλύτερη από αυτή της Γης και η πορεία τους διασχίζει την πορεία του πλανήτη μας. Ο αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 572 ημέρες και η διαδρομή του περιστασιακά διασχίζει την τροχιακή διαδρομή της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Η τελευταία φορά που πλησίασε ο (7482) 1994 PC1 τόσο κοντά στη Γη ήταν στις 17 Ιανουαρίου του 1933, ενώ αναμένεται να μας ξαναπλησιάσει το 2105.

Φωτογραφία του αστεροειδή (7482) 1994 PC1 καθώς περνούσε κοντά από τη Γη το 1997. Φαίνεται μακρόστενος λόγω της υψηλής του ταχύτητας. (πηγή: Sormano Astronomical Observatory in Italy)
Φωτογραφία του αστεροειδή (7482) 1994 PC1 καθώς περνούσε κοντά από τη Γη το 1997. Φαίνεται μακρόστενος λόγω της υψηλής του ταχύτητας. (πηγή: Sormano Astronomical Observatory in Italy)

Ήρθε η ώρα να αποσαφηνίσουμε το πόσο κοντά θα πλησιάσει. Πρόκειται λοιπόν να πλησιάσει τη Γη στα 1,93 εκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή  απόσταση περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης και Σελήνης. Δεν το λες και πολύ κοντά αλλά η απόσταση είναι αρκετή ώστε να μπορούμε να τον δούμε με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Ενδέχεται να είναι και ορατός και λίγες ημέρες πριν τις 18 Ιανουαρίου.

Θα μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε ζωντανά στο διαδίκτυο καθώς το Virtual Telescope Project θα το μεταδώσει στις 20:00 UTC στις 18 Ιανουαρίου 2022.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η αποστολή DART και η ασφάλεια της Γης

Σύμφωνα με το astronio, περίπου κάθε 600.000 χρόνια ένας αστεροειδής στο μέγεθος του (7482) 1994 PC1 προσκρούει στη Γη. Αν η ταχύτητά του είναι αρκετά μεγάλη μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη μας. Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσκαιρη μεταβολή του κλίματος και, ενδεχομένως, στον αφανισμό ειδών. Η ανθρωπότητα μέχρι πρότινος δεν είχε αναπτύξει κάποιο σχέδιο ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο συμβάν. Το πρώτο βήμα για την άμυνα της ανθρωπότητας έναντι των αστεροειδών που απειλούν τη Γη πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021 με την εκτόξευση της πρώτης αποστολής πλανητικής άμυνας, γνωστή ως DART.

Οι αστρονόμοι βρίσκουν περισσότερους και μικρότερους αστεροειδείς

Η NASA χρηματοδοτεί με μεγαλύτερο ζήλο το επίγειο πρόγραμμα για τον εντοπισμό αντικειμένων μεγαλύτερα από ένα χιλιόμετρο σε διάμετρο, πάντα με εντολή του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, διεξάγονται πλέον πιο προηγμένες έρευνες στον ουρανό (όπως με τον Wide-field Infrared Survey Explorer της NASA) που σηματοδοτούν μια εποχή όπου ανακαλύπτονται περισσότεροι και μικρότεροι αστεροειδείς και χαρτογραφούνται οι τροχιές τους.

Ο τρέχων γνωστός αριθμός αστεροειδών είναι: 1.113.527 σύμφωνα με τη NASA. Επιπλέον, πολύ μικρότεροι αστεροειδείς εντοπίζονται, όταν βρίσκονται πια πολύ κοντά στη Γη. Αυτές οι περιπτώσεις συνοδεύονται και από δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης για αστεροειδείς που προέρχονται από το πουθενά με ελάχιστη προειδοποίηση.

Πίσω στον (7482) 1994 PC1 – όπως υποδηλώνει το όνομά του – ανακαλύφθηκε αρκετά χρόνια πριν, το 1994…

Οι φράσεις «Αντικείμενο κοντά στη Γη» και «Δυνητικά Επικίνδυνο» είναι τεχνικοί όροι που συχνά παρερμηνεύονται

Τα “Αντικείμενα κοντά στη Γη” είναι αστεροειδείς και κομήτες με τροχιές που τους φέρνουν σε απόσταση 195 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Το “Πιθανώς Επικίνδυνο” είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους για να χαρακτηρίσουν ένα τέτοιο αντικείμενο με τροχιά που μπορεί να κάνει κοντινές προσεγγίσεις στη Γη και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει σημαντική περιφερειακή ζημιά σε περίπτωση πρόσκρουσης.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ