Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πάρκο Αντιρόντακ, βόλτα στην άγρια φύση της Νέας Υόρκης

Στα βορειοανατολικά της πολιτείας της Νέας Υόρκης βρίσκεται μια προστατευόμενη περιοχή που κατορθώνει να ισορροπεί ανάμεσα στο αρχέγονο δάσος αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Το πάρκο Αντιρόντακ και η περίφημη οροσειρά του ασκεί μια έλξη με ένα τοπίο μέσα στα βουνά και τα ποτάμια.
Το πάρκο Αντιρόντακ στην Νέα Υόρκη

Στα βορειοανατολικά της πολιτείας της Νέας Υόρκης βρίσκεται μια προστατευόμενη περιοχή που κατορθώνει να ισορροπεί ανάμεσα στο αρχέγονο δάσος αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Το πάρκο Αντιρόντακ και η περίφημη οροσειρά του ασκεί μια έλξη με ένα τοπίο μέσα στα βουνά και τα ποτάμια.

Η έκταση του είναι 25 εκατομμύρια στρέμματα και είναι μεγαλύτερο κατά 14 εκατομμύρια στρέμματα από το δημοφιλές Γέλοουστοουν (Yellowstone). Καλύπτει μάλιστα το ένα πέμπτο της πολιτείας.

Χάρτης Αντιρόντακ Πάρκου

Διαθέτει περίπου 10.000 λίμνες- αποτελούν πόλο έλξης κωπηλατών- , 30.000 μίλια από ποτάμια και 46 βουνά που ονομάζονται Adirondack High Peaks. Πολλές από τις κορυφές ξεπερνούν σε ύψος τα 1.000 μέτρα. Η υψηλότερη κορυφή είναι το Όρος Μάρσι με 1.629 μέτρα.

Το Όρος Μάρσι
Το Όρος Μάρσι

Τα βουνά σχηματίζουν κυκλικό θόλο με διάμετρο περίπου 160 μιλίων. Γύρω από το πάρκο βρίσκουμε περίπου 105 μικρές πόλεις και χωρία με περίπου 130.000 μόνιμους κατοίκους.

Περιλαμβάνει άγρια δάση, ερημότοπους ενώ βρίσκουμε βιομηχανικές περιοχές και επενδυτικούς ομίλους φτιάχνοντας ένα μωσαϊκό εκτάσεων, με ένα ανομοιογενές πλήθος ανθρώπων που επηρεάζουν άμεσα τη διαχείριση του πάρκου.

Από το πάρκο ξεκινάει ο περίφημος ποταμός Χάντσον (Hudson) που καταλήγει στη Νέα Υόρκη. Η υψηλότερη πηγή του είναι η λίμνη που ονομάζεται το Δάκρυ των Σύννεφων (Lake Tears of the Clouds).

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι έχει περισσοτέρους τουρίστες από το φημισμένο Grand Canyon. Περίπου 8 έως 10 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο επισκέπτονται το πάρκο.

Πάρκο Αντιρόντακ

Σύμφωνα με τους γεωλόγους τα βουνά μεγαλώνουν σε ύψος περίπου 1,5 έως 3 mm ετησίως. Με αυτό το ρυθμό θα γίνουν τα ψηλότερα βουνά στην Βόρειο-Ανατολική επικράτεια στα επόμενα 1000 χρόνια.

Στη περιοχή του πάρκου και συγκεκριμένα στη Λίμνη Πλάσιντ (Placid) πραγματοποιήθηκαν δυο φορές οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1932 και το 1980.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 στη λίμνη Πλάσιντ
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 στη λίμνη Πλάσιντ

Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1892 από τη πολιτεία της Νέας Υόρκης και αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια προστατευμένη έκταση σε ολόκληρές τις Η.Π.Α. Το 1890 λίγο πριν την ίδρυση του, το πάρκο βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση αφού το μόνο που αντίκριζες ήταν υπολείμματα κορμών. Τα ποτάμια είχαν μετατραπεί σε δρόμους για τη μεταφορά των κορμών αυτών που το ύψος τους έφτανε το 1,5 μέτρο.

Τα αρχικά σύνορα του ήταν 11 εκατομμύρια στρέμματα και τα μισά ανήκαν στην πολιτεία της Νέα Υόρκης ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν ιδιωτικές εκτάσεις. Η πολιτεία μάλιστα κατοχύρωσε νομικά τη δασική περιοχή με άρθρο του συντάγματος και έτσι θα μπορεί η άγρια φύση του πάρκου να προστατεύεται για πάντα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιολογικό πείραμα αφού η καταστροφή που είχε υποστεί από τα μεταλλεία της περιοχής και τις υπόλοιπες καταχρήσεις αποκαταστάθηκαν αρκετά γρήγορα και η ανάκαμψη της βιοποικιλότητας ήταν επιτυχής.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και το πάρκο Αντιρόντακ. Οι λίμνες παγώνουν αργότερα αλλά και η άνοιξη έρχεται με τη σειρά της αργότερα. Τα τελευταία χρόνια η μέση θερμοκρασία έχει παρουσιάζει αύξηση ενός βαθμού Κελσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.