Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 20 κορυφαία αξιοθέατα της Αλβανίας που πρέπει να εξερευνήσετε

Τα 20 καλύτερα αξιοθέατα της Αλβανίας
Θα ταξιδέψετε στην Αλβανία και αναρωτιέστε τι πρέπει να δείτε; Η λίστα με τα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για να δείτε.

Ένα ταξίδι στη γειτονική Αλβανία πρέπει να υπάρχει στη λίστα όλων των ταξιδιωτών. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να δει κανείς στην Αλβανία, από εκπληκτικές παραλίες στην Αλβανική Ριβιέρα μέχρι ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Προσπάθησα να συγκεντρώσω 20 από τα κορυφαία αξιοθέατα της Αλβανίας, με τη λίστα να περιλαμβάνει αρκετά basic αξιοθέατα αλλά και μερικά πιο ιδιαίτερα, προτείνοντας και μερικές από τις καλύτερες ξεναγήσεις σε αρκετά από τα αξιοθέατα.

1. Απολλωνία / Apollonia

Μνημείο του Αγωνοθέτη στην Απολλωνία
Μνημείο του Αγωνοθέτη στην Απολλωνία (πηγή:wikipedia)

H Απολλωνία ή αλλιώς Ιλλυρία ήταν μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στη νότια Αλβανία κοντά στον Αώο και τον Άψο. Ήταν αποικία των Κορινθίων και η θέση της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προϊστορία. Ιδρύθηκε το 588 π.Χ. και εξελίχθηκε σε μια σημαντική πόλη-κράτος που έκοψε και δικό της νόμισμα. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε λόφους από ελαιώνες και εκτός από ερείπια θα δείτε το μουσείο, το θέατρο και το διοικητικό κέντρο. Το καλό είναι ότι δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

2. Εθνικό πάρκο του Βουθρωτού / Butrint National Park

Το Θέατρο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Βουθρωτού (πηγή:wikipedia)

Ο Αρχαιολογικό Χώρος του Βουθρωτόν (Αλβανικά: Parku Kombëtar i Butrintit) ή σκέτο Βουθρωτό ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη που κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια. Ο χώρος συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αξίζει πραγματικά να τον επισκεφθείτε. Τα αξιοσημείωτα του αρχαιολογικού χώρου είναι το Θέατρο, το Βαπτιστήρι, η Αγορά καθώς και ένα Μουσείο. Υπάρχει σύνδεση από το λιμάνι της Κέρκυρας για τον Αρχαιολογικό Χώρο με δελφίνια ή πλοία.

3. Bunk'Arts

Στην Αλβανία υπάρχουν δύο Bunk Arts, αντιπυρηνικά καταφύγια. Το Bunk Art1 βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη των Τιράνων και είναι ένα καταφύγιο που χτίστηκε στη δεκαετία του ’70 από τον Enver Hoxha. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε περισσότερα για την κομμουνιστική ιστορία της Αλβανίας.

Το Bunk Art 2 ήταν το σπίτι των αποθηκών που φτιάχτηκαν για εσωτερικές υποθέσεις. Αυτό δεν συνηθίζεται για εξερεύνηση αλλά έχει πραγματικό ενδιαφέρον.

4. Αργυρόκαστρο (Gjirokastër)

Αργυρόκαστρο / Gjirokastër
Αργυρόκαστρο / Gjirokastër (πηγή:wikipedia)

Το Αργυρόκαστρο (στα Αλβανικά Gjirokastër) είναι μία πόλη στα νότια της Αλβανίας. Η παλιά πόλη ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO ως μία από τις πιο καλοδιατηρημένες Οθωμανικές πόλεις. Από το Αργυρόκαστρο ήταν ο Αλβανός κομμουνιστής ηγέτης Ενβέρ Χότζα. Μέχρι και σήμερα η πόλη φιλοξενεί μία σημαντική ελληνική μειονότητα.

Αν και η πόλη μοιάζει ολόκληρη με αξιοθέατο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να δείτε. Το Κάστρο του Αργυρόκαστρου δεσπόζει πάνω από την πόλη και είναι ανοιχτό για το κοινό. Εκεί θα δείτε ένα στρατιωτικό μουσείο και ενθύμια από την Κομμουνιστική αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής. Αξίζει να δείτε το σπίτι του Ενβέρ Χότζα, την παλιά Οθωμανική αγορά και το Τζαμί (χτισμένο το 1757).

Αν δεν θέλετε να πηγαίνετε λίγο στα χαμένη κλείστε μια 3ωρη ξενάγηση με οδηγό με τα πόδια στο Gjirokaster.

5. Blue Eye / Syri i Kaltër

Blue Eye / Syri i Kaltër
Blue Eye / Syri i Kaltër

Το Blue Eye (Syri i Kaltër) είναι ένα διάσημο αξιοθέατο στην Αλβανία. Πρόκειται για μία πηγή νερού στο χωριό Muzinë στα νότια της χώρας. Η πηγή έχει βάθος μεγαλύτερο από 50 μέτρα αλλά δεν γνωρίζουν από που ξεκινάει. Είναι η αρχική πηγή του ποταμού Bistrice και βρίσκεται σε υψόμετρο 152μ. Για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να διασχίσετε το δρόμο Άγιοι Σαράντα – Αργυρόκαστρο (Γκιρόκαστερ) από το χωριό Krongj.

6. Σκόδρα (Shkodër) - η πολιτιστική πρωτεύουσα της Αλβανίας

Το Κάστρο Ροζάφα που δεσπόζει πάνω από την πόλη Σκόδρα
Το Κάστρο Ροζάφα που δεσπόζει πάνω από την πόλη Σκόδρα (πηγή:wikipedia)

Η Σκόδρα (Shkodër) είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις των Βαλκανίων και η μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Αλβανία. Θεωρείται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της είναι το Κάστρο Ροζάφα, το οποίο στέκει επιβλητικά σε ένα βραχώδη λόφο στα 130 μέτρα υψόμετρο και περιβάλλεται από τους ποταμούς Μπούνα και Δρίνο. 

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η Γέφυρα Μες, που χρονολογείται περίπου από το 1780 και έχει 13 πέτρινα τόξα, το Τζαμί Εμπού Μπέκερ, ο Καθεδρικός της Σκόδρας (Καθολικός Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου ή Κίσα ε Μάντε) και το Μολυβένιο Τζαμί, το οποίο χτίστηκε το 1773 από τον Αλβανό πασά Μεχμέτ Μπουσάτι και ονομάστηκε έτσι επειδή όλοι οι τρούλοι είναι κατασκευασμένοι από μόλυβδο.

7. Αμφιθέατρο Δυρραχίου (Amphitheatre of Durrës)

Αμφιθέατρο Δυρραχίου (Amphitheatre of Durrës)
Αμφιθέατρο Δυρραχίου / Amphitheatre of Durrës (πηγή:wikipedia)

Το Αμφιθέατρο Δυρραχίου (Αλβανικά: Amfiteatri i Durrësit) βρίσκεται στην πόλη Durres (Δυρράχιο), την δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αλβανίας. Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. ενώ καταστράφηκε δύο φορές από σεισμούς (τον 6ο και τον 10οαι.). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμφιθέατρο των Βαλκανίων με αρχική χωρητικότητα 20.000 ατόμων. Ανακαλύφθηκε το 1966 και από τότε αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα εκθέματα που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Muzeu Arkeologjik Kombëtar).

Κλείστε μια 3ώρη ξενάγηση με τα πόδια στο Δυρράχιο για να εξερευνήσετε την πόλη.

8. Μπεράτ (Berati) - πόλη των χιλίων παραθύρων

Μπεράτ, Αλβανία
Μπεράτ, Αλβανία

Το Μπεράτ είναι μία πόλη στη νοτιοκεντρική Αλβανία. Η παλιά πόλη (Μάγκαλεμ) συγκαταλέγεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Η ονομασία ως “πόλη των χιλίων παραθύρων” οφείλεται στα μεγάλα και πολλά παράθυρα που υπάρχουν στις προσόψεις των παλαιών σπιτιών. Μπορείτε επίσης να δείτε τη συνοικία Καλάγια, η οποία βρίσκεται μέσα στην παλαιά ακρόπολη που βρίσκεται πάνω από την πόλη. Επιλέξτε μια ξενάγηση με τα πόδια στην πόλη.

9. Μουσείο Onufri

Μουσείο Onufri / Muzeu Ikonografik "Onufri"
Μουσείο Onufri / Muzeu Ikonografik "Onufri"(πηγή:wikipedia)

Αν επισκεφθείτε το Μπεράτ προτείνω να δείτε και το Μουσείο Onufri (Muzeu Ikonografik “Onufri”) στεγάζεται στην μεγαλύτερη εκκλησία της συνοικίας Καλάγια (Kala). Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Παναγίας και χτίστηκε περί το 1797. Πήρε το όνομά του από τον Ονούφρη που ήταν ζωγράφος του 16ου αιώνα. Το μουσείο εκθέτει 173 αντικείμενα από τα 1.500 που βρέθηκαν σε Αλβανικές εκκλησίες και μοναστήρια.

10. Mësonjëtorja - Το πρώτο Αλβανικό σχολείο στην Κορυτσά

Mësonjëtorja - Το πρώτο Αλβανικό σχολείο στην Κορυτσά
Mësonjëtorja - Το πρώτο Αλβανικό σχολείο στην Κορυτσά (πηγή:wikipedia)

Η Κορυτσά (Korça) γενικά αναφέρεται ως η πόλη των μουσείων. Φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά νομίζω ότι το πιο ιδιαίτερο είναι το πρώτο Αλβανικό Σχολείο που πλέον λειτουργεί ως Εθνικό Μουσείο Παιδείας. Το σχολείο Mësonjëtorja δημιουργήθηκε το 1887 όπου αρχικά επιτρεπόταν η εκπαίδευση μόνο στα παιδιά των Χριστιανών Αλβανών. Οι Αλβανοί δεν υπάκουσαν στον αποκλεισμό και επέτρεψαν την εκπαίδευση και των παιδιών από Μουσουλμανικές οικογένειες. Αυτό οδήγησε σε ρήξη και το σχολείο έκλεισε το 1902.

11. Θερμές πηγές Bënja (Llixhat e Bënjës)

Στην μικρή πόλη Permet, κοντά σε μία γέφυρα βρίσκονται τα ιαματικά νερά Benja. Η γέφυρα χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Το νερό που τρέχει κάτω από αυτήν είναι ζεστό, πλούσιο σε θείο και προκαλεί ίαση για διάφορες παθήσεις, από κρυολόγημα μέχρι αρθρίτιδα. Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών, μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη τριγύρω περιοχή. Το ποτάμι διασχίζει ένα όμορφο φαράγγι και αποτελεί ένα τέλειο μέρος ακόμα και για κατασκήνωση (αν μπορείτε να αντέξετε βέβαια την μυρωδιά από το θείο η οποία είναι αρκετά έντονη).

12. Αλβανική Ριβιέρα

Η παραλία Gjipe στην Αλβανική Ριβιέρα

Η Αλβανική Ριβιέρα ή αλλιώς Μπρέγκου (Bregu) είναι η ακτογραμμή της νοτιοδυτικής Αλβανίας που βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Εκτείνεται από το ακρωτήριον Ρόδον μέχρι τους Αγίους Σαράντα και χωρίζεται από την ενδοχώρα από την παραλιακή οροσειρά, Κεραύνια ή Ακροκεραύνια Όρη. Κατά μήκος της ακτής θα βρείτε από πολυσύχναστες αναπτυγμένες πόλεις, όπως οι Άγιοι Σαράντα μέχρι μικρότερες και πιο απομονωμένες πόλεις. Όπως και να έχει αξίζει να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να πάτε με το δικό σας και να εξερευνήσετε την ακτογραμμή, με τις υπέροχες παραλία που έχουν καταγάλανα νερά. Παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε: Ksamil, Insifa, Χειμάρη, Gjipe, κόλπος Grama, Borsh, Bunec, Krorez, Pasqyrat, Lukova, Rana e Hedhhun.

13. Λίμνη Κομάν (Diga e Komanit)

Λίμνη Κομάν / Diga e Komanit
Λίμνη Κομάν / Diga e Komanit (πηγή:wikipedia)

Η Λίμνη Κομάν (Diga e Komanit) βρίσκεται στη βόρεια Αλβανία στον ποταμό Δρίνος. Το τοπίο είναι μαγευτικό, με δασώδεις λόφους και βαθιά φαράγγια. Στη λίμνη εκβάλλουν ο Δρίνος, ο Σάλα και ο Βαλμπόνα. Έχει έκταση 34 τετρ. μίλια και πλάτος 400 μέτρα. Μπορείτε να πάρετε καραβάκι το οποίο ξεκινάει από το Κομάν και φτάνει μέχρι το λιμάνι Fierza, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

14. Κάστρο του Πόρτο Παλέρμο

Κάστρο του Πόρτο Παλέρμο / Kalaja e Porto Palermos
Κάστρο του Πόρτο Παλέρμο / Kalaja e Porto Palermos (πηγή:wikipedia)

To Κάστρο του Πόρτο Παλέρμο (Kalaja e Porto Palermos) βρίσκεται κοντά στη Χειμάρη, στα νότια της Αλβανίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα κατά μήκος της Αλβανικής Ριβιέρας στον κόλπο του Παλέρμο, αποτελώντας σχεδόν ένα νησί που συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Λέγεται ότι το Κάστρο το έχτισε ο Αλή Πασά Τεπελένα για να τιμήσει τη γυναίκα του. Λόγω της στρατηγικής του θέσης χρησιμοποιήθηκε για αμυντικούς σκοπούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θέα από το κάστρο στο Ιόνιο Πέλαγος είναι μαγευτική!

15. Πυραμίδα των Τιράνων

Η Πυραμίδα των Τιράνων πριν και μετά την ανακαίνιση
Η Πυραμίδα των Τιράνων πριν και μετά την ανακαίνιση (πηγή 1η εικόνα:wikipedia , πηγή 2η εικόνα: MVRDV)

Η Πυραμίδα των Τιράνων είναι ένα κτήριο σε σχήμα πυραμίδας που άνοιξε ως Μουσείο Ενβέρ Χότζα το 1988, δηλαδή 3 χρόνια μετά το θάνατο του ηγέτη της Κομμουνιστικής Αλβανίας. Σχεδιάστηκε από την κόρη του Χότζα, Pranvera Hoxha και άλλους τρεις αρχιτέκτονες. 

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού η Πυραμίδα σταμάτησε να λειτουργεί σαν μουσείο και μετατράπηκε σε συνεδριακό κέντρο. Το 1999 έγινε βάση του ΝΑΤΟ. Το 2018 έγινε γνωστό το έργο ανακαίνισης της και μετατροπής της σε κέντρο πληροφορικής. Το έργο ολοκληρώθηκε μόλις τον Μάιο του 2023, οπότε όσοι το επισκεφθείτε τώρα θα θαυμάσετε τη νέα του εικόνα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

16. Μοναστήρι Άγιοι Σαράντα

Καμάρα που έχει θέα στο Ιόνιο από το Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων (πηγή:wikipedia)

Το Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων βρίσκεται στην πόλη Άγιοι Σαράντα. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και από ότι φαίνεται αποτελούσε το σημαντικότερο στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Πιθανά δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού και παρέμεινε ιερό μέχρι το 1944. 

Κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας, δηλαδή από το 1944 μέχρι το 1991 λειτουργούσε σαν στρατιωτική βάση. Πλέον σώζονται μόνο ερείπια και το ένα τμήμα των τοίχων του ναού αλλά αξίζει να το επισκεφθείτε και να θαυμάσετε και τη θέα στο Ιόνιο.

17. Καταρράκτες Bogovë

Καταρράκτες Bogovë
Καταρράκτες Bogovë (πηγή:wikipedia)

Οι καταρράκτες Bogovë βρίσκονται στο Φυσικό Πάρκο Bogovë (αλβανικά: Parku Natyror i Bogovës) στη νότια Αλβανία. Το Πάρκο καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 3,3 km και δημιουργήθηκε το 1977 για να την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της περιοχής. Οι καταρράκτες έχουν ύψος 20 μέτρων. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπεράτ. Η εξερεύνηση του φαραγγιού Osum γίνεται μόνο κατά την ξηρή περίοδο, δηλαδή Ιούλιο με Σεπτέμβριο.

18. Κρούγια (Krujë‎)

Το Μουσείο του Σκεντέρμπεη στην Κρούγια της Αλβανίας
Το Μουσείο του Σκεντέρμπεη στην Κρούγια της Αλβανίας (πηγή:wikipedia)

Η Κρούγια (Krujë‎) είναι μια πόλη που απέχει 20 χλμ. από τα Τίρανα. Βρίσκεται φωλιασμένη ανάμεσα στο Όρος Κούγια (εξού και το όνομα) και τον ποταμό Ίσεμ. Κατοικείται από την Ιλλυρική φυλή των Αλβανών. Η πόλη πολιορκήθηκε 3 φορές από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως χάρη στον Γεώργιο Καστριώτη ή αλλιώς Σκεντέρμπεη κρατήθηκε. Μετά την 4η πολιορκία η πόλη πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Αξίζει να δείτε το Μουσείο της Κρούγια που περιλαμβάνει το Μουσείο του Σκεντέρμπεη και το Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα κάστρο που προσφέρει θέα στην Αδριατική Θάλασσα.

19. Bunkers

Bunker στην Αλβανία (πηγή:wikipedia)

Ένα από τα πιο κλασικά αξιοθέατα της Αλβανίας είναι τα Bunkers, δηλαδή τα στρατιωτικά καταφύγια. Υπάρχουν τόσα πολλά (περισσότερα από 173.000) που αντιστοιχούν περίπου 5,7 καταφύγια για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα Bunkers κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1960 και του 1980, κατά την κυβέρνηση του Ενβέρ Χότζα. Τα καταφύγια δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ κατά την κυβέρνηση του Χότζα, παρά μόνο κατά την Αλβανική εξέγερση το 1997 και τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999. Πλέον τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί ενώ μερικά λειτουργούν ως αποθήκες, ως καταφύγια για ζώα και άστεγους ή και για καφετέριες.

20. Εθνικό Μουσείο Ανεξαρτησίας (Muzeu Kombëtar i Pavarësisë)

Το Εθνικό Μουσείο Ανεξαρτησίας (Muzeu Kombëtar i Pavarësisë) βρίσκεται στην Αυλώνα (Vlore). Πρόκειται για ένα κτήριο με στρατηγική θέση, κοντά στο λιμάνι, στο οποίο διαμορφώθηκε η πρώτη αλβανική κυβέρνηση. Είναι ένα διώροφο σπίτι που έχει θέα στη θάλασσα και είναι το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στην Αλβανία πριν το 1990 (συγκεκριμένα ιδρύθηκε το 1936). Το συγκεκριμένο μουσείο παρουσιάζει ίσως την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία της Αλβανίας. Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Επιβεβαιώστε τις ώρες λειτουργίας γιατί υπάρχουν μερικές ανακρίβειες στο google.

Βρείτε κι άλλες ενδιαφέροντες ξεναγήσεις στην Αλβανία εδώ:

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

6 Απαντήσεις

  1. υπέροχη η νότια Αλβανία έχω πάει άγιοι Σαράντα. Σαράντα σκέτο για τους Αλβανούς . Χειμάρα με την υπέροχη θάλασσα. Αργυρόκαστρο στην παλιά πόλη. ζούνε και Έλληνες. η νέα πόλη έχει ζωή και κίνηση. Δερβιτσανη. ένα χωριό της βόρειας ήπειρου που μιλάνε ελληνικά Έλληνες κυρίως ζούνε. από την Κακαβιά μέχρι το Αργυρόκαστρο η διαδρομή είναι μαγευτική. Τεπελένι οκ…..έφτασα στην Πρεμετή περμετ για τους Αλβανούς. εκεί υπάρχει ένας περιεργος βράχος. εκεί περνάει το ποτάμι και υπάρχει νεκροταφείο των Πεσσοντων του έπους του 40 και εκκλησία.περιοχη Κλεισούρας. θλιβερος τόπος ανήλικος.
    ωραία είναι στα παράλια αλλά έχει πολύ ζέστη.στους άγιους Σαράντα.αν πας καλοκαίρι. επίσης έχει πολλά κρουαζιερόπλοια. Το μπλε μάτι είναι παράδεισος. να πάτε να το δείτε. έχει καφετέρια. και κόσμο. γίνονται και γάμοι εκεί. απλά φανταστικό. αν δεν το δεις δεν καταλαβαίνεις την ομορφιά. αλλά προσοχή έχει παλιόδρομο με λακουβες από Σαράντα. προσοχή στα σήματα. οι Αλβανοί δεν έχουν φανάρια. όποιος προλάβει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.