Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Διαφορές ανάμεσα στην Αγγλία, την Μεγάλη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Βρετανική Κοινοπολιτεία

Καλώς ήρθατε στο Ηνωμένο Βασίλειο! Η Αγγλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται άραγε στο ίδιο μέρος; Μήπως χρησιμοποιούμε λανθασμένα τους όρους αυτούς;
Αγγλία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανική Κοινοπολιτεία

Καλώς ήρθατε στο Ηνωμένο Βασίλειο (και όχι μόνο)! Η Αγγλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται άραγε στο ίδιο μέρος; Μήπως χρησιμοποιούμε λανθασμένα τους όρους αυτούς; Ακολουθούν οι απαντήσεις και ένας πολύ επεξηγηματικός πίνακας που ελπίζω να ξεκαθαρίσει το τοπίο μια και καλή!

Η σύγχυση προκαλείται, εν μέρει, από το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μία χώρα, αλλά μία χώρα αποτελούμενη από χώρες. Αποτελείται από τέσσερα ίσα και κυρίαρχα έθνη. Το πρώτο από αυτά είναι η Αγγλία και συχνά την μπερδεύουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα έθνη και έχει την ντε φάκτο πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Στο βορρά είναι η Σκωτία, στη δύση η Ουαλία, και τέλος η Βόρεια Ιρλανδία που συχνά λησμονείται ακόμα και από αυτούς που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χώρα έχει και ένα τοπικό όρο για τον πληθυσμό της, παρολαυτά μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίζει όλους “Βρετανούς”, μιας και έχουν κοινό διαβατήριο και θεωρούνται Βρετανοί πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Και κάπου εδώ να σημειωθεί ότι το πλήρες όνομα είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Ηνωμένο Βασίλειο Χάρτης

Μεγάλη Βρετανία

Αντιθέτως με την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρειο Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται για ένα γεωγραφικό, και όχι πολιτικό, όρο. Η Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο νησί στις Βρετανικές Νήσους. Μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο όρος ‘Μεγάλη Βρετανία’ συχνά χρησιμοποιείται αναφερόμενος στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, όχι όμως και την Βόρεια Ιρλανδία. Που κι αυτό μεταξύ μας αληθεύει εν μέρει, καθώς και οι τρείς συστατικές χώρες έχουν δικές του νήσους οι οποίοι δεν είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου: Όπως την Νήσο του Γουάιτ, μέρος της Αγγλίας, την Ουαλική νήσο του Άνγκλεσι, τις Σκωτζέζικες Εβρίδες, τα νησιά Σέτλαντ, τις Ορκάδες νήσους και τις νήσους του Κλαϊντ. Κάπου εδώ θα πρέπει να σας πιάνει η πρώτη ενόχληση πονοκεφάλου!

Ιρλανδία

Η δεύτερη μεγαλύτερη νήσος ανάμεσα στα Βρετανικά νησιά είναι η Ιρλανδία. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η Ιρλανδία δεν είναι χώρα, αλλά όπως και στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, είναι ένας γεωγραφικός και όχι ένας πολιτικός όρος. Πάνω στην νήσο της Ιρλανδίας βρίσκονται δύο χώρες: Η Βόρεια Ιρλανδία, για την οποία τα είπαμε προηγουμένως και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Όταν κάποιος λέει πως είναι “Ιρλανδός”, αναφέρονται στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας!

Χάρτης Ιρλανδίας

Βρετανική Κοινοπολιτεία ή Κοινοπολιτεία των Εθνών

Η Βρετανική Αυτοκρατορία κάποτε εκτεινόταν πάνω στο ένα τέταρτο της γης του πλανήτη, και κυβερνούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων του κόσμου. Οι πρώην αποικίες οι οποίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μέσω διπλωματίας, και συνεχίζουν να αποδέχονταν την εξουσία του Στέμματος είναι γνωστές επίσης ως η Κοινοπολιτεία των Εθνών. Αυτές είναι, με φθίνουσα σειρά πληθυσμών: ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, οι Νήσοι Σολομώντα, το Μπελίζ, οι Μπαχάμες, το Μπαρμπάντος, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, η Γρενάδα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις και το Τουβαλού. Όλα αυτά είναι ανεξάρτητα έθνη, αλλά ακόμα αναγνωρίζουν την Μοναρχία ως Κεφαλή του Κράτους.

Χάρτης της Κοινοπολιτείας των Εθνών

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται και τα υπερπόντια βρετανική εδάφη καθώς και τα εδάφη του στέμματος (Νήσος του Μαν, Νησιά Τζέρσεϊ και Νησιά Γκέρνσεϊ) αλλά δεν θα επεκταθώ περισσότερο σ’ αυτό το άρθρο.

ΑγγλίαΜεγάλη ΒρετανίαΗνωμένο ΒασίλειοΒρετανικά ΝησιάΒρετανική ΚοινοπολιτείαΒρετανικά Υπερπόντια ΕδάφηΒρετανικό Στέμμα
ΑγγλίαΑγγλίαΑγγλίαΜεγάλη ΒρετανίαΗνωμένο ΒασίλειοΒερμούδεςΝήσος του Μαν
 ΟυαλίαΟυαλίαΙρλανδίαΚαναδάςΝήσοι ΚέιμανΝησιά Τζέρσεϊ
 ΣκωτίαΣκωτίαΝήσος του ΜανΑυστραλίαΝησιά Τερκς και ΚέικοςΝησιά Γκέρνσεϊ
  Βόρεια ΙρλανδίαΝήσος του ΓουάιτΝέα ΖηλανδίαΓιβραλτάρ 
   Εβρίδες ΝήσοιΤζαμάικάΒρετανικές Παρθένοι Νήσοι 
   Νησιά ΣέτλαντΜπαρμπάντοςΝήσοι Φώκλαντ 
   Ορκάδες ΝήσοιΜπαχάμεςΠεριοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας 
   ΆνγκλεσιΓρενάδαΑνγκουίλα 
    Παπούα Νέα ΓουινέαΝήσος Αγίας Ελένης 
    Νήσοι ΣολομώνταΝήσος Αναλήψεως 
    ΤουβαλούΤριστάν ντα Κούνια 
    Αγία ΛουκίαΜοντσερράτ 
    Άγιος Βικέντιος και ΓρεναδίνεςΒρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού 
    Αντίγκουα και ΜπαρμπούνταΝήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς 
    ΜπελίζΝήσοι Φώκλαντ 
    Άγιος Χριστόφορος και ΝέβιςΒρετανική Ανταρκτική Περιοχή 
     Νήσοι Πιτκαιρν 
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.