Φυσητήρας εντοπίστηκε ανάμεσα στη Χίο και την Ικαρία

Φυσητήρας εντοπίστηκε ανάμεσα στη Χίο και την Ικαρία

Ένας μεγάλος φυσητήρας εθεάθη στα νερά του Βορειανατολικού Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ικαρία, Χίο και Σάμο…

Το κήτος απαθανάτισε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” και δημοσίευσε τη σχετική εντυπωσιακή φωτογραφία στα social media. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο φυσητήρας βρέθηκε “πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος”.

Σύμφωνα με το “Αρχιπέλαγος”, o Φυσητήρ ο μακροκέφαλος είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα, ενώ έχει διάρκεια ζωής μέχρι 70 έτη. Τα νεογέννητα με μήκος συνήθως 4 μέτρα έχουν βάρος από 800-1.000 κιλά

Έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για δέκα λεπτά, μόνο για να αναπνεύσουν και στη συνέχεια για 45 λεπτά καταδύονται σε μεγάλα βάθη, κάτω από 500 μέτρα, για να βρουν τη λεία τους. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος μέχρι και τα 2.000 μ. Οι καταδύσεις του συνήθως διαρκούν 40-60 λεπτά, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη 1,5 ώρα.

Ο φυσητήρας συνήθως συναντάται στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με μεγάλα βάθη και απότομα θαλάσσια φαράγγια ή ρήγματα. Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα από το μεγάλο τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.

Παγκόσμια Κατανομή πληθυσμού Φυσητήρων (πηγή: wikipedia)
Παγκόσμια Κατανομή πληθυσμού Φυσητήρων (πηγή: wikipedia)

Η οργάνωση επισημαίνει ότι το είδος βρίσκεται υπό εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός του στη Μεσόγειο είναι μικρότερος των 2.500 ενήλικων ατόμων. Η παρεμπίπτουσα αλίευση σε παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα, οι συγκρούσεις με ταχύπλοα και η υποβρύχια ηχορύπανση είναι οι μεγαλύτερες απειλές που δέχεται το συγκεκριμένο είδος φάλαινας.

Η παρουσία του κήτους στα πελάγη μας είναι γνωστή ήδη από τον Αριστοτέλη και, όμως, μόλις το 1998 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του. Ο Αριστοτέλης, ο πατέρας της ζωολογίας, γνώριζε την παρουσία των φυσητήρων στην Ελλάδα ήδη από το 350 π.Χ., καθώς στο σύγγραμμά του «Περί τα ζώα ιστορίαι» αναφέρει τη λέξη «φυσητήρα», περιγράφοντας την αναπνευστική οδό των κητωδών και ίσως και τους φυσητήρες, που είχε παρατηρήσει στο Βόρειο Αιγαίο. 

Μητέρα με νεαρό φυσητήρα (πηγή: wikipedia)
Μητέρα με νεαρό φυσητήρα (πηγή: wikipedia)

Σήμερα ο φυσητήρας ζει και στη χώρα μας και με έναν πληθυσμό ο οποίος αριθμεί περίπου 300 άτομα. Το είδος του φυσητήρα απαντά στην Ελλάδα στη βαθιά λεκάνη μεταξύ Βορείων Σποράδων και Χαλκιδικής, το σημείο όπου φαίνεται πως τους παρατήρησε ο Αριστοτέλης, όπως επίσης στο Ικάριο πέλαγος αλλά κυρίως στην Ελληνική Τάφρο, το τόξο που εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν υποθαλάσσιοι γκρεμοί και χαράδρες όπου οι φυσητήρες καταδύονται για να βρουν την τροφή τους.

Bonus Facts

Ο φυσητήρας (αγγλική ονομασία: sperm whale, επιστημονική ονομασία: Physeter macrocephalus) ανήκει στην κατηγορία των θαλάσσιων θηλαστικών όπως και οι φάλαινες, τα δελφίνια και οι φώκαινες. Ωστόσο οι φυσητήρες ως κητώδη, συγγενεύουν περισσότερο με τα δελφίνια, παρά με τις φάλαινες και έτσι αποτελεί λάθος να αναφέρουμε τους φυσητήρες ως “φάλαινες φυσητήρες”. Επίσης, αποτελεί λάθος να τους αποκαλούμε σπερμοφάλαινες από τη παράφραση της αγγλικής τους ονομασίας.

Οι φάλαινες, των οποίων χαρακτηριστικό είναι τα φαλαίνια (ή μπαλένες) είναι μυστακοκήτη και όχι οδοντοκήτη. Οι μπαλένες είναι ελάσματα από κερατίνη, που αντικαθιστούν τα δόντια σε όσα είδη δεν έχουν.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ