23+2 επίσημες σημαίες με ζωάκια​

Τα ζώα ως σύμβολα σε μέρη, χώρες, βασίλεια κλπ. ήταν πολύ διαδεδομένα, για τον συμβολισμό τους κυρίως. Για παράδειγμα οι βασιλιάδες στην Αγγλία είχαν/έχουν ως σύμβολο τα λιοντάρια ενώ οι ΗΠΑ έχουν ως σύμβολο τον αετό, ασχέτως που δεν εμφανίζονται στις σημαίες τους. Με τα χρόνια που δημιουργήθηκαν κράτη και χώρες, πολλές από αυτές συμπεριέλαβαν στις σημαίες τους κάποια όντα. 23 + 2 από αυτές έχουν κάποιο ζώο πάνω τους.

Συνοπτικά οι ανεξάρτητες χώρες που έχουν στην σημαία τους κάποιο είδος ζώου είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Βολιβία, Γουατεμάλα, Δομινίκα, Ισημερινός, Μεξικό, Καζακστάν, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ουγκάντα, Κιριμπάτι, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μάλτα, Κροατία, Ανδόρα, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Μπουτάν και άλλες δυο bonus (δείτε το στο τέλος – όλα θα σας τα πούμε;).

Πάμε λοιπόν πιο αναλυτικά με την σειρά και ας αρχίσουμε με τα πτηνά!

σημαία Αιγύπτου

Αίγυπτος

Έχει στην σημαία της, έναν χρυσό αετό, που έχει προέρθει από το έμβλημα του Σαλαντίν, ο οποίος ήταν ο πρώτος σουλτάνος της περιοχής της Αιγύπτου (περίπου τον 12ο αιώνα μ.Χ.).

σημαία Αλβανίας

Αλβανία

Έχει στην σημαία της τον δικέφαλο αετό. Το σύμβολο έχει παρθεί από την σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και ήταν το σύμβολο του εθνικού ήρωα της Αλβανίας Γεωργίου Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη, όταν πολέμησε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

σημαία Βολιβίας

Βολιβία

Στην σημαία της πάνω από τον θυρεό έχει έναν κόνδορα που συμβολίζει την δύναμη.

σημαία Γουατεμάλας

Γουατεμάλα

Μπορεί σε πρώτη ματιά να μην της φαίνεται, αλλά στην σημαία της Γουατεμάλας περιλαμβάνεται ένα πτηνό, το οποίο ονομάζεται κετσάλ (quetzal) και είναι το εθνικό πτηνό της χώρας. Συμβολίζει την ανεξαρτησία και την αυτονομία.

σημαία Δομινίκα

Δομινίκα

Ο παπαγάλος, ο οποίος είναι και με το σπάνιο χρώμα μωβ για σημαία, είναι το εθνικό πτηνό της χώρας και εμφανίζεται στο μέσο της σημαίας. Ο συγκεκριμένος παπαγάλος (σισερου) είναι στα είδη προς εξαφάνιση και υπολογίζεται ότι έχουν μείνει 250-350 πτηνά στο νησί.

σημαία Ισημερινού

Ισημερινός

Στην κορφή του θυρεού της σημαίας του υπάρχει ένας κόνδορας, που συμβολίζει την δύναμη της χώρας.

Σημαία Μεξικού

Μεξικό

Η σημαία του Μεξικού έχει δύο ζώα. Έναν αετό και ένα φίδι (κροταλία). Το σύμβολο έχει παρθεί από τον μύθο των Αζτέκων, ο οποίος έλεγε ότι θα γνώριζαν που θα έχτιζαν την πόλη τους, την στιγμή που θα έβλεπαν έναν αετό να έτρωγε ένα φίδι πάνω σε μία λίμνη.

σημαία Καζακστάν

Καζακστάν

Στο μέσον της σημαίας κάτω από τον ήλιο υπάρχει ένας αετός της στέπας. Συμβολίζει την ανεξαρτησία, την ελευθερία και το βλέμμα προς το μέλλον.

σημαία Μολδαβίας

Μολδαβία

Άλλη μία σημαία που έχει δυο ζώα πάνω της και ας μην της φαίνεται. Έχει τον αετό και στον θυρεό μέσα έχει το κεφάλι ενός εξαφανισμένου είδους βοδιού της περιοχής, ονομαζόμενο επίσης και ούρος!

σημαία Μαυροβουνίου

Μαυροβούνιο

Συνεχίζουμε με τα δυο ζώα πάνω στην σημαία. Η σημαία του Μαυροβουνίου έχει ένα δικέφαλο αετό και στον θυρεό μέσα του έχει ένα λιοντάρι. Ο δικέφαλος αετός, συμβολίζει τον δεσμό με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το λιοντάρι ήταν επισκοπικό σύμβολο. Μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την Οθωμανική αυτοκρατορία, η εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο, για αυτό και υπάρχουν και τα σύμβολα της στην σημαία.

σημαία Σερβίας

Σερβία

Αντίστοιχα με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχει τον δικέφαλο αετό, το οποίο ήταν το σύμβολο της δυναστείας των Νεμανιδών Ζουπάνων, παρμένο από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

σημαία Ζάμπια

Ζάμπια

Η σημαία φέρει έναν αετό, ειδικότερα έναν θαλάσσιο αετό και ο οποίος συμβολίζει την ικανότητα των ανθρώπων να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της χώρας.

σημαία Ζιμπάμπουε

Ζιμπάμπουε

Στην σημαία αυτής της χώρας υπάρχει ένα πτηνό το οποίο εικάζεται να είναι κι εδώ ο αφρικανικός θαλάσσιος αετός. Το σχέδιο έχει προέρθει από μικρά αρχαία γλυπτά που απεικόνιζαν τον αετό αυτόν και ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, και συμβολίζει την δύναμη.

Σημαία Ουγκάντα

Ουγκάντα

Η σημαία αυτής της χώρας φέρει το εθνικό σύμβολο της που είναι ένας γκρίζος γερανός. Ήταν στρατιωτικό σύμβολο των στρατιωτών της Ουγκάντας και έχει σηκωμένο το ένα πόδι δείχνοντας την κίνηση προς της χώρας προς το μέλλον.

Σημαία Κιριμπάτι

Κιριμπάτι

Από τις πιο όμορφες σημαίες του κόσμου είναι αυτή του Κιριμπάτι. Έχει πάνω της ένα πτηνό - θαλασσοπούλι, ονομαζόμενο και ως Μεγάλη Φρεγάτα (όχι το πλοίο). Συμβολίζει την δύναμη και την ανεξαρτησία.

σημαία Παπούα Νέα Γουινέα

Παπούα Νέα Γουινέα

Η σημαία αυτής της χώρας έχει ένα περίεργο πτηνό, το λεγόμενο και ως πουλί του παραδείσου. Το πτηνό αυτό ζει στο νησί και είναι αντιπροσωπευτικό της άγριας πανίδας.

Σημαία Φίτζι

Φίτζι

Στον θυρεό της σημαίας εμφανίζεται ένα περιστέρι, και ένα λιοντάρι. Το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη, ενώ το λιοντάρι τον δεσμό με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξεφεύγοντας από τα πτηνά, τα οποία έχουν την μερίδα του λέοντος στις σημαίες με τα ζώα, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα είδη. Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω:

Σημαία Κροατίας

Κροατία

Εδώ κι αν λες, μα πού στο καλό έχει ζώο εδώ αυτή η σημαία. Κι όμως έχει. Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία παρακαλώ! Στο πάνω μέρος του θυρεού της (αυτό με την σκακιέρα) έχει κάτι μίνι-θυρεάκια , από περιοχές της Κροατίας. Στο μεσαίο έχει 3 κεφάλια από λεοπαρδάλεις. Είναι το σύμβολο της Δαλματίας. Στο επόμενο από αυτά έχει το σύμβολο της Ίστρια που είναι μία χρυσή κατσίκα ή τράγος! Και στο αμέσως διπλανό υπάρχει ο θυρεός της Σλαβονίας, οποίος περιλαμβάνει ένα κουνάβι! Eιναι τρελοί αυτοί οι…Κροάτες!

σημαία Ανδόρας

Ανδόρα

Ο θυρεός της σημαίας της Ανδόρας, έχει μέσα του 4 μικρούς θυρεούς. Στο ένα από αυτά , το κατά δεξιά, μπορούμε να δούμε ένα ζευγάρι βόδια, τα οποία είναι τα σύμβολα του υποκόμη του Μπεάρν (Bearn), μια από τις ονομαστές οικογένειες των Πυρηναίων και της Ανδόρρας.

σημαία Ισπανίας

Ισπανία

Εδώ ο θυρεός της Ισπανίας έχει ένα όρθιο λιοντάρι. Είναι το σύμβολο της επαρχίας του Λεόν.

Σημαία Σρι Λάνκα

Σρι Λάνκα

Η σημαία αυτού του νησιωτικού κράτους εμφανίζει ένα χρυσό λιοντάρι. Η ιστορία λέει ότι ο πρώτος βασιλιάς της Σρι Λάνκα το 486 π.Χ. όταν έφτασε στο νησί από την Ινδία είχε μαζί του ένα λάβαρο με ένα λιοντάρι. Από τότε είναι σύμβολο του νησιού και συμβολίζει την ελευθερία και την ελπίδα.

Σημαία Μπελίζ

Μπελίζ (Bonus)

Ναι, δεν έχει κάποιο ζώο με την στενή έννοια του όρου, αλλά έχει ανθρώπους, που συμβολίζουν τους κατοίκους του Μπελίζ. Στο κάτω κάτω και εμείς ζώα είμαστε

Σημαίες χωρών με δράκο

Σημαία Μάλτας

Μάλτα

Αν και δεν της φαίνεται, στην σημαία της έχει ένα άλογο και έναν δράκο, στο οποίο κάθεται ο Άγιος Γεώργιος. Δύο λοιπόν ζωντανά! Το σύμβολο στην σημαία της Μάλτας, ο σταυρός του Γεωργίου, είχε δοθεί από τον βασιλιά του Η.Β. Γεώργιο τον 6ο το 1942, για να τιμήσει τον λαό της Μάλτας για τους ηρωικούς αγώνες του.

Σημαία Μπουτάν

Μπουτάν

Σημαία με έναν δράκο στην μέση. Ο δράκος προέρχεται από την μυθολογία του Μπουτάν, και συμβολίζει την δύναμη και την ανεξαρτησία του βασιλείου αυτού, ενώ το ανοιχτό στόμα του δράκου συμβολίζει την προσήλωση του Μπουτάν στην άμυνα.

Σημαία Ουαλίας

Ουαλία (Bonus)

Η σημαία της Ουαλίας ονομάζεται Κόκκινος Δράκος ή Y Ddraig Goch στα Ουαλικά. Αποτελείται από 2 λωρίδες, μια λευκή και μια πράσινη, χρώματα του οίκου των Τυδώρ και από τον κόκκινο δράκο του Καντβαλάντρ, βασιλιά του Γκβάινεντ, στο κέντρο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 13 επίσημες σημαίες με όπλα

Σημείωση: Οι εναλλακτικές σημαίες της Πολωνίας και του Περού εμφανίζουν ζώα. H Πολωνία έναν αετό και το Περού μια βικούνια, ένα καμηλοειδές, συγγενές με το αλπακά.

Σημείωση 2: Υπάρχουν και περιοχές που δεν είναι ανεξάρτητες χώρες, και εμφανίζουν στην σημαία τους κάποια ζώα. Για παράδειγμα:

 • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΜΟΑ: Αετός
 • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ: Αετός
 • ΑΝΓΚΟΥΙΛΑ: Δελφίνια
 • ΒΕΡΜΟΥΔΑ: Λιοντάρι
 • ΝΗΣΟΙ ΚΕΥΜΑΝ: Χελώνα και Λιοντάρι
 • ΝΗΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Τροπικό πουλί
 • ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ: Κριάρι/Πρόβατο
 • ΝΗΣΟΣ ΤΖΕΡΣΕΙ: Λιοντάρια
 • ΑΓ. ΕΛΕΝΗ, ΑΣΕΝΣΙΟΝ και ΤΡΙΣΤΑΝ ΝΤΑ ΚΟΥΝΙΑ: Λευκό πουλί
 • ΣΕΝ ΠΙΕΡ & ΜΙΚΕΛΟΝ: Λιοντάρια
 • MΑΓΙΟΤ: Ιππόκαμποι
 • ΝΗΣΟΙ ΝΟΤΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ: Πιγκουίνος, Φώκια, Λιοντάρι και Ελάφι
 • ΝΗΣΟΙ ΤΕΡΚΣ & ΚΕΙΚΟΣ: Αστακός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 επίσημες σημαίες με φυτά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *