Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γκανβιέ, η Βενετία της Αφρικής

Στη δυτική Αφρική, στο νότο της χώρας του Μπενίν, υπάρχει μια πόλη πάνω στο νερό. Είναι η Γκανβιέ, η μεγαλύτερη πλωτή πόλη στην Αφρική!
Η Βενετία της Αφρικής

Στη δυτική Αφρική, στο νότο της χώρας του Μπενίν, υπάρχει μια πόλη πάνω στο νερό. Είναι η Γκανβιέ, η μεγαλύτερη πλωτή πόλη στην Αφρική! Βρίσκεται βόρεια της Κοτονού, της μεγαλύτερης πόλης του Μπενίν, και είναι χτισμένη πάνω σε πασσάλους στα νερά της λίμνης Νοκουέ. Ιδρύθηκε το 16ο ή 17ο αιώνα από μέλη της φυλής Τοφινού που βρήκαν καταφύγιο στην Γκανβιέ, για να μη αιχμαλωτιστούν από την αντίπαλη φυλή των Φον και πουληθούν ως σκλάβοι στους Ευρωπαίους δουλεμπόρους (κυρίως τους Πορτογάλους που ήλεγχαν τότε το δουλεμπόριο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης). Σύμφωνα με τις δοξασίες των Τοφινού, ήταν απαγορευμένο να απειλεί κανείς ανθρώπους που ζούσαν πάνω στο νερό, γιατί ήταν υπό την προστασία των θεών. Γι’ αυτό και η λέξη «Γκανβιέ» στη γλώσσα τους σημαίνει «επιβιώσαμε»!

Χαρακτηριστικά σπίτια στη Γκανβιέ
Χαρακτηριστικά σπίτια στη Γκανβιέ

Στην πόλη ζουν περίπου 25.000 κάτοικοι σε 3.000 σπίτια από μπαμπού σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Τα σπίτια αυτά διατηρούνται γενικά για 15-20 χρόνια, αλλά με τις κατάλληλες επισκευές και αντικαταστάσεις των μερών που έχουν σαπίσει μπορούν να διατηρηθούν για πολύ περισσότερο. Το σχολείο είναι το μόνο κτίριο που είναι χτισμένο σε σταθερό έδαφος, σε ένα μικρό, τεχνητό κομμάτι γης που χρησιμεύει ως αυλή για να παίζουν οι μικροί μαθητές. Στην πόλη υπάρχουν επίσης ένα ταχυδρομείο, μια τράπεζα, ένα νοσοκομείο, μια εκκλησία και ένα τζαμί. Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι συγκεντρώνουν χώμα για τη δημιουργία ενός δεύτερου νησιού, το οποίο θα χρησιμεύσει ως χώρος ταφής.

Ψωνίζοντας στην πλωτή αγορά
Ψωνίζοντας στην πλωτή αγορά

Η ζωή στη «Βενετία της Αφρικής» μπορεί να φαίνεται ρομαντική, είναι όμως γεμάτη προκλήσεις για τους κατοίκους. Στην πόλη δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι, ούτε πεζοδρόμια, ούτε τροχοφόρα! Όλα ζουν πάνω στο νερό: οι μετακινήσεις γίνονται με κανό, ενώ τα προϊόντα εκτίθενται σε πλωτές αγορές, όπου γυναίκες με ψάθινα καπέλα πωλούν από μπαχαρικά και φρούτα μέχρι ραδιόφωνα!

Χάρτης που βρίσκεται η Γκανβιέ
Χάρτης που βρίσκεται η Γκανβιέ
Ψάρεμα στα νερά της λίμνης
Ψάρεμα στα νερά της λίμνης

Η αλιεία είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων. Για να πιάσουν ψάρια, καρφώνουν εκατοντάδες κλαδιά στο βυθό της λιμνοθάλασσας, όπου μαζεύονται τα ψάρια για να φάνε πλαγκτόν από τα κλαδιά που αποσυντίθενται. Έπειτα από μερικές ημέρες οι άντρες επιστρέφουν με τα δίχτυα τους για να πιάσουν τα ψάρια, τα οποία οι γυναίκες πωλούν στις αγορές των γειτονικών πόλεων. Το νερό της λίμνης που περιβάλλει τα σπίτια είναι αλμυρό και οι κάτοικοι προμηθεύονται πόσιμο νερό μέσω μιας γεώτρησης.

Πιρόγα-ταξί
Πιρόγα-ταξί

Τα τελευταία χρόνια η Γκανβιέ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και τρόπου ζωής των κατοίκων. Για τις ανάγκες των τουριστών έχουν χτιστεί εστιατόρια, καταστήματα και μπανγκαλόους πάνω στο νερό, ενώ πλοιάρια κάνουν ξεναγήσεις στη λίμνη. Ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τη ρύπανση (λόγω της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος) και την υπεραλίευση έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης Νοκουέ, γεγονός που έχει επίπτωση και στη ζωή των κατοίκων.

Οι υδάτινοι δρόμοι της Γκανβιέ
Οι υδάτινοι δρόμοι της Γκανβιέ
Γειτονιά στη Γκανβιέ
Γειτονιά στη Γκανβιέ
Το σχολείο είναι το μόνο κτίριο που είναι χτισμένο σε σταθερό έδαφος, σε ένα μικρό, τεχνητό κομμάτι γης που χρησιμεύει ως αυλή για να παίζουν οι μικροί μαθητές.
Το σχολείο είναι το μόνο κτίριο που είναι χτισμένο σε σταθερό έδαφος, σε ένα μικρό, τεχνητό κομμάτι γης που χρησιμεύει ως αυλή για να παίζουν οι μικροί μαθητές.
Μα τι παράξενη πόλη!
Μα τι παράξενη πόλη!
Picture of Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.