Η Ιαπωνία είναι μια νησιωτική χώρα που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος 6852 νησιών. Τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά είναι τα Honshu, Hokkaido, Kyushu, και Shikoku και αποτελούν το 97% της έκτασης της χώρας.
Οι Ιάπωνες ή Νιχόν-τζιν (日本人) την αποκαλούν Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα.
Το 90% του πληθυσμού της Ιαπωνίας ζει στις πόλεις
Έχει πληθυσμό 125.4 εκατομμύρια κατοίκους, με το 90% αυτών να ζουν σε πόλεις! Η χώρα είναι η 3η πιο σημαντική οικονομική δύναμη στον κόσμο και οι κάτοικοι της απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι η 11η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αλλά ο πληθυσμός της συρρικνώνεται. Το 2050 ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να μειωθεί σε 95.000.000 ανθρώπους και το 2100 σε 47.000.000.
Οι Ιάπωνες ζουν περισσότερο
Γνωρίζατε ότι η Ιαπωνία έχει το 2ο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο; Το 2019, υπήρχαν 2,31 εκατομμύρια Ιάπωνες άνω των 90 ετών. Για 71.000 απ’ αυτούς η ευχή “και στα 100”, μόνο ευχή δεν ήταν πια. Οι Ιάπωνες φαίνεται να έχουν ανακαλύψει το μυστικό της αέναης ζωής και ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 84 έτη – 3 χρόνια περισσότερο από τους Έλληνες. Αν και τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ικαρίας φτάνουν τουλάχιστον τα 90 χρόνια ζωής.
Η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου είναι η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας
Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη και η πολυπληθέστερη πόλη του κόσμου με 38 εκατομμύρια κατοίκους. Σχεδόν 4 φορές τον πληθυσμό ολόκληρης της Ελλάδας. Το διανοείστε; Το διάσημο όρος Φούτζι είναι ορατό από πολλά σημεία της πόλης αλλά λόγω της αιθαλομίχλης και των καιρικών συνθηκών, η θέα του περιορίζεται στις 80 μέρες τον χρόνο.
Ακόμα 22 τρελές πληροφορίες για το Τόκιο θα βρείτε εδώ.
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αποτελείται κυρίως από Ιάπωνες (98,5%)
Αυτό μπορεί να σας ακούγεται παράλογο, αλλά ο σύγχρονος κόσμος γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμικός. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στην Ιαπωνία. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυστηρές απαιτήσεις έκδοσης βίζας και στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Στην Ιαπωνία βρίσκονται 110 ενεργά ηφαίστεια
Στην Ιαπωνία υπάρχουν συνολικά 110 ενεργά ηφαίστεια (συνολικά 192)! Οι επιστήμονες παρακολουθούν 47 από αυτά τα ενεργά ηφαίστεια λόγω πρόσφατων εκρήξεων ή παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες νέας έκρηξης.
ΓεωΓΡΑΦΙΚΟ ενδιαφέρον έχει το ηφαίστειο Αogashima, που είναι ένα ηφαίστειο μέσα σε ένα άλλο ηφαίστειο. Περισσότερους γεωγραφικούς πονοκέφαλους απ’ όλο τον κόσμο θα βρείτε στο αγαπημένο μας αφιέρωμα.
Το όρος Φούτζι είναι ιερό μέρος για τους Ιάπωνες
Το όρος Φούτσι (Fuji) νότια του Τόκιο με υψόμετρο τα 3.776 μέτρα, είναι το ψηλότερο στην χώρα όντας κι αυτό ενεργό ηφαίστειο με την τελευταία έκρηξη να έλαβε χώρα πριν από 300 χρόνια.
Το όρος θεωρείται ιερός χώρος για τη θρησκεία του Σιντοϊσμού από τον έβδομο αιώνα. Ο Σιντοϊσμός ή Σίντο είναι η θρησκεία της Ιαπωνίας και σημαίνει «ο Δρόμος των Θεών». Η πριγκίπισσα Konohanasakuya είναι το Kami (θείο πρόσωπο) του όρους Φούτζι σύμφωνα με τη θρησκεία τους. Το άνθος της κερασιάς είναι το σύμβολό της.
Ακόμα κι αν δεν είστε ακόλουθος της θρησκείας του Σιντοϊσμού, λέγεται ότι μπορείτε να αισθανθείτε την ηρεμία και την απόκοσμη ατμόσφαιρα της περιοχής.
1500 σεισμοί γίνονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία
Βρίσκεται στην ηφαιστειακή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού (γνωστή και ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»), στη συμβολή τεσσάρων τεκτονικών πλακών, κάτι που ευθύνεται και για τους 1500 σεισμούς που συμβαίνουν στη περιοχή τον χρόνο. Οι περισσότεροι είναι μικροί και ανεπαίσθητοι αλλά μια στις τόσες ξεφεύγει η κατάσταση.
Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
Η σημαία της Ιαπωνίας, γνωστή και ως «Σημαία του Ήλιου» είναι λευκή με ένα μεγάλο κόκκινο δίσκο στο κέντρο που συμβολίζει τον ανατέλλοντα ήλιο. Χρονολογείται, σύμφωνα με το θρύλο, από τους Μογγόλους του 13ου αιώνα, όταν ο βουδιστής Nichiren πρόσφερε τη σημαία αυτή στον τότε Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Επίσημα υιοθετήθηκε το 1870.
Οι ιδιαιτερότητες της Ιαπωνικής Γλώσσας
Τα ιαπωνικά είναι μια συγκολλητική γλώσσα και διακρίνεται για το σύνθετο πλέγμα εκφράσεων ευγενείας που απεικονίζουν την ιεραρχική φύση της ιαπωνικής κοινωνίας, με ρηματικούς τύπους και ιδιαίτερο λεξιλόγιο που υποδεικνύει το status του ομιλητή και του ακροατή.
Ο τελευταίος αυτοκράτορας του κόσμου
Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με Αυτοκράτορα. Παρόλο που ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας έχει λίγη εξουσία και χρησιμεύει κυρίως ως συμβολική φιγούρα, ο θεσμός παραμένει αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής παράδοσης.
Ο Ναρουχίτο είναι ο σημερινός Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Ανέβηκε στο θρόνο την 1η Μαΐου 2019, μετά την παραίτηση του πατέρα του, αυτοκράτορα Ακιχίτο μια ημέρα πριν.
Δάση καλύπτουν το 67% της Ιαπωνίας. Το 80% της χώρας είναι ορεινό.
Η Ιαπωνία διαθέτει πολύ τραχύ έδαφος με το 73% της χώρας να είναι είτε δασώδες είτε ορεινό με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλο για κατοίκιση, γεωργική ή βιομηχανική χρήση.
Η Ιαπωνία έχει πάνω από 90.000 είδη άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της καφέ αρκούδας, του ιαπωνικού μακακίου, του ιαπωνικού σκύλου ρακούν, του ιαπωνικού δασοποντικού και της ιαπωνικής γιγαντιαίας σαλαμάνδρας.
Υποθαλάσσια αλληλογραφία
Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, κατέχει το πιο βαθύ υποθαλάσσιο γραμματοκιβώτιο. Βρίσκεται στο Susami, ένα ψαροχώρι στην Wakayama, και έχουν σταλθεί πάνω από 32000 γράμματα από το 1999 που εγκαταστάθηκε. Είναι προσβάσιμο με κατάδυση και οι αποστολείς στέλνουν τα γράμματα τους γραμμένα με λαδομπογιές σε χαρτί ανθεκτικό στο νερό. Τα γράμματα συλλέγονται κάθε λίγες μέρες και στέλνονται στους παραλήπτες τους.
Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν υποβρύχια γραμματοκιβώτια και σε άλλα μέρη του κόσμου; Διαβάστε το άρθρο μας εδώ.
Στη Ιαπωνία θα δοκιμάσετε το παγωτό που δεν λιώνει
Λιώνει αλλά συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες και εφευρέθηκε τυχαία από επιστήμονες κάνοντας πειράματα στις φράουλες.
Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει ή έστω ακούσει για την ιαπωνική κουζίνα. Sushi, sashimi, unagi, soba, σούπα miso. Αυτά που δεν θα έχετε ακούσει είναι η Coca cola με γεύση γιαούρτι, μακαρονογλειφιτζούρια, παγωτό αλόγου ή χταποδιού, χυμός από πάνκεικς, κρακεράκια με σφήκες και είναι η Kit Kat που έχει δοκιμάσει κάθε απίθανη πιθανή γεύση.
Okinotorishima, το αμφισβητούμενο νησί της Ιαπωνίας
Το Okinotorishima είναι ένα wannabe νησί στα νότια της Ιαπωνίας κοντά στους τροπικούς κύκλους. Στην ουσία είναι ένας κοραλλιογενής ύφαλος με 3 βράχους στο εσωτερικό του. Αποτελεί μήλο της έριδος με την Ταιβάν, την Νότια Κορέα και τη Κίνα!
Η Ιαπωνία έχει το πιο αναπτυγμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών στον κόσμο
Με πολύ πυκνό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Τόσο πυκνό που μπορεί να περνάει και μέσα απ’ τα γραφεία τους. Ο λόγος για τον Hanshin expressway ο οποίος περνά καθαρά μέσα από ένα 16όροφο κτίριο στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί δρόμοι που περνούν κάτω από κτίρια σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό είναι αρκετά διαφορετικό. Ο δρόμος συνδέει δύο υπερυψωμένους αυτοκινητόδρομους, περνώντας από το 5ο όροφο του κτηρίου Gate Tower.
Ενδιαφέρον φυσικά και έχει και το Shinkansen ή αλλιώς το τραίνο σφαίρα ηλικίας 56 ετών εξυπηρετεί πάνω από 150 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο ενώνοντας το Tokyo με τη Nagoya και την Οσάκα.
Οι μελωδικοί δρόμοι της Ιαπωνίας
Υπάρχουν κάποιοι δρόμοι στην Ιαπωνία όπου αν οδηγήσεις με την ακριβή ταχύτητα που σου υποδεικνύει η σήμανση (συνήθως 40 χλμ/ώρα), υπάρχουν ηχεία εκατέρωθεν του οδοστρώματος που παίζουν μουσική. Ονομάζονται Μελωδικοί δρόμοι (melody roads) και τους συναντάμε στo Hokkaido, τη Wakayama, τη Shizuoka και τη Gunma!
Στην Ιαπωνία υπάρχει 1 αυτόματος πωλητής για κάθε 24 άτομα
Με 5 εκατομμύρια αυτόματους πωλητές – η Ιαπωνία έχει την υψηλότερη πυκνότητα στον κόσμο. Μπαταρίες, ramen, sake, ομπρέλες. λουλούδια και ό,τι άλλο φανταστείτε είναι πολύ πιθανόν να είναι διαθέσιμο προς πώληση σε κάποιο αυτόματο μηχάνημα.
Οι πρώτες γκέισες στην Ιαπωνία ήταν άνδρες
Αναφέρονται ως taikomochi και μερικές φορές είναι γνωστοί και ως hōkan- οι αρσενικές γκέισες είχαν συχνά ρόλο γελωτοποιού. Μόλις 25 χρόνια μετά τις μέρες της δόξας τους, οι γυναίκες γκέισες — τότε γνωστές ακόμα ως geiko — ξεπέρασαν αριθμητικά τους taikomochi. Οι Geiko εξελίχθηκαν στις γκέισες, δηλαδή «άνθρωπος των τεχνών» όπως τις ξέρουμε σήμερα. Υπόψιν, οι γκέισες δεν είναι ιερόδουλες, παρά τη λανθασμένη αντίληψη από διαφορετικές κουλτούρες, κυρίως στο δυτικό κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Inemuri, η ιαπωνική τέχνη του να κοιμάσαι στη δουλειά