Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων (+ΒΙΝΤΕΟ)

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων

Στο νησί Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων εξερράγη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου,  το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα (Cumbre Vieja), γεμίζοντας με λάβα τους γύρω λόφους και καταστρέφοντας σπίτια στο διάβα της. 

Περίπου 5000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή. Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά, περιλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των νήσων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους. «Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας», επεσήμανε.

Γεωγραφία

Η La Palma, ένα από τα επτά Κανάρια νησιά της Ισπανίας,  βρίσκεται στα βορειοδυτικά της αλυσίδας των ηφαιστειακών νήσων. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο από τα νησιά, με έκταση 7.493 χλμ. και πληθυσμό 85.000. Πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για κολυμβητές και είναι γνωστή για το τραχύ, βραχώδες τοπίο της. Το ηφαίστειο Cumbre Vieja βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Κανάρια νησιά και η θέση του ηφαίστειου στη Λα Πάλμα
Εδώ οι καλοί χάρτες: Κανάρια νησιά και η θέση του ηφαίστειου στη Λα Πάλμα

Τι προκάλεσε την ηφαιστειακή έκρηξη;

Συνολικά 642 σεισμοί μεγέθους 2,0 έως 3,0 βαθμών Ρίχτερ καταγράφηκαν στο νησί La Palma και γύρω από αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες. 

Η δραματική έκρηξη  πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα σεισμό 4,2 Ρίχτερ που έπληξε τα νησιά στα βορειοδυτικά παράλια της Αφρικής. Το Cumbre Vieja άρχισε να εκρήγνυται την Κυριακή στις 15.15 το απόγευμα τοπική ώρα. Η τελευταία έκρηξη του ήταν πριν από 50 χρόνια και είχε διαρκέσει 3 εβδομάδες.

Ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού Reyes Maroto δέχθηκε την κατακραυγή για το σχόλιο του που χαρακτήρισε την έκρηξη ως «υπέροχη παράσταση» και πιθανό πόλο έλξης για τους τουρίστες (σσ. πιθανώς επηρεασμένος από την πρόσφατη έκρηξη στην Ισλανδία).

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η λάβα πλησιάζει την πισίνα μιας οικίας στη Λα Πάλμα
Η λάβα πλησιάζει την πισίνα μιας οικίας στη Λα Πάλμα

Τι διάρκεια θα έχει;

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να διαρκέσουν από ημέρες έως μήνες. Για παράδειγμα η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Fagradalsfjall της Ισλανδίας, στα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, είναι η μεγαλύτερη που συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια. Έχοντας ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου 2021, θα συμπληρώσει έξι μήνες την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Τα Κανάρια Νησιά έχουν δει ιστορικά άφθονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, με τελευταία, την υποβρύχια έκρηξη κοντά στο νησί El Hierro το 2011.

Πιθανότητα για τσουνάμι

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι επιστήμονες του University College of London μελέτησαν τις καταστροφικές δυνατότητες ενός ηφαιστείου, διαπιστώνοντας ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τσουνάμι.

Οι επιστήμονες επεσήμαιναν ότι ο κίνδυνος μιας τέτοιας σεισμικής δραστηριότητας και οι πιθανότητες να προκαλέσει ένα τσουνάμι που θα ξεσπάσει στον Ατλαντικό και θα φτάσει ενδεχομένως και στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μικρός.

Απαντώντας σε σεισμική δραστηριότητα στη Λα Πάλμα πριν από αρκετά χρόνια, το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου (NOC) δήλωσε το 2017 ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία» για τσουνάμι που να φθάνει στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού μετά από σεισμό στα Κανάρια Νησιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ