Η Λαχόρη είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, η πόλη των 16 διαλέκτων Παντζάμπι, των χιλιάδων πτήσεων εξωτερικού, των αμέτρητων κήπων, η γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας και εκεί που χτυπάει η καρδιά του πακιστανικού πολιτισμού!
Η Λαχόρη (ή Λαχώρη) βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα της χώρας του Πακιστάν, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ινδία, με έκταση 404 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 8 εκατομμύρια κατοίκους.
Η Λαχόρη βρίσκεται στο κέντρο μια αρκετά εύφορης περιοχής. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν γνωστή ως Πενταποταμία. Στις μέρες μας έχει το όνομα Παντζάμπ όπου σημαίνει πέντε ποταμοί.
Κοσμεί με τη παρουσία της, την λίστα με τις 30 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Οι κάτοικοι της ανήκουν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 86,2% στους Παντζάμπι ενώ σε ένα συντριπτικό ποσοστό είναι Μουλσουμάνοι.
Το κλίμα της πόλης είναι ζεστό και ημίξηρο. Οι χειμώνες ξηροί και θερμοί ενώ τα καλοκαίρια ζεστά και βροχερά. Τέλη Ιουλίου ξεκινά η περίοδος των Μουσώνων με έντονες βροχοπτώσεις.
Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας 48,3 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στις 30 Μάϊου του 1944 ενώ η χαμηλότερη -1,1 βαθμοί Κελσίου σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1967.
Το 1981, οι κήποι Σαλιμάρ και το οχυρό της πόλης ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Το παλιότερο τμήμα της πόλης καλύπτει μια έκταση περίνου 256 εκταρίων. Περικλείεται από τείχη και αριθμεί περίπου 200.000 κατοίκους. Αρκετά σοκάκια, σπίτια το πολύ δυο ορόφων και σκαλιστά μπαλκόνια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παλιάς πόλης.
Στην παλιά πόλη βρίσκουμε και το Ντάτα Ντουρμπάρ. Είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων γύρω από τον τάφο του Αλί Χατζβερί, του σουφί της Ασίας τον 11ο αιώνα. Το οχυρό της Λαχόρης –Shahi Qila– βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης.
Στη πόλη μπορούμε να θαυμάσουμε τους κήπους Σαλιμάρ που δημιουργήθηκαν κατά τη βασιλεία του Σαχ Τζαχάν. Σκοπός της κατασκευής τους ήταν να μιμηθούν τον παράδεισο όπως παρουσιάζεται στο Κοράνι.
Ο ζωολογικός κήπος της Λαχόρης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Νότια Ασία ενώ εντυπωσιακό είναι το πάρκο σαφάρι. Με έκταση 200 στρεμμάτων μπορούμε να παρατηρήσουμε πάνω από 1.000 είδη ζώων.
Η Λαχόρη έχει αποκτήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πακιστάν. Βρίσκουμε τα περισσότερα κολέγια και Πανεπιστήμια από κάθε άλλη πόλη της χώρας.
Η Λαχόρη είναι γνωστή για τα χειροποίητα χαλιά της, την ταπητουργία αλλά και τη βιομηχανία παραγωγής λογισμικού.
Η πρώτη αναφορά για την Λαχόρη ανάγεται στον 7ο αιώνα μ.Χ. από έναν Κινέζο περιηγητή. Τον 10ο αιώνα βρίσκουμε και την πρώτη περιγραφή της πόλης σε περσικά έγγραφα.
Σύμφωνα με την αναφορά η πόλη είχε μεγάλο πληθυσμό και αρκετούς ναούς. Ένα υψηλό τείχος κατασκευασμένο από πλίνθους ουσιαστικά κύκλωνε τη Λαχόρη. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε από τον πρίγκηπα Λάβα και έλαβε το όνομα Λαβαπούρι.
Κατά τον 11ο αιώνα η πόλη ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Πενταποταμίας. Έπειτα ένα ισχυρό μουσουλμανικό βασίλειο, του Σουλτάνου Μαχμούτ του Γκανζί, πολιόρκησε και κατέλαβε τη πόλη. Μια πολιορκία όπου κατέληξε στην πυρπόληση της πόλης και την απομάκρυνση αρκετών κατοίκων.
Νέος πληθυσμός μεταφέρθηκε στη Λαχόρη από τους κατακτητές, ενώ κατάφεραν και κατασκεύασαν ένα ισχυρό οχυρό. Στα μέσα του 11ου αιώνα, η Λαχόρη θα ανακηρυχθεί σε πρωτεύουσα του Μουσουλμανικού κράτους.
Σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα πολιτιστικό κέντρο κατά τη διάρκεια της βασιλεία του Σουλτάνου Αγιάζ. Αρκετές δεκαετίες μετά, το Μουσουλμανικό κράτος κατέρρευσε και επιδρομείς τουρκικής καταγωγής κατέκλεισαν τη πόλη.
Η Λαχόρη ήταν πάντα ένα πνευματικό κέντρο και τόπος συνάντησης ποιητών και δασκάλων. Στον 16ο αιώνα, η περιοχή της Πενταποταμίας κατακτήθηκε από τους Μογγόλους και αποτελούσε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Αυτοκρατορίας τους.
Οι Μογγόλοι βοήθησαν τη πόλη να αποκτήσει εντυπωσιακά κτίρια που σώζονται ακόμα και σήμερα. Επιπρόσθετα κατόρθωσαν να φτιάξουν εντυπωσιακούς κήπους σε ολόκληρη τη πόλη αλλά και ένα καινούργιο οχυρό.
Στον 18ο αιώνα η πόλη δέχθηκε πλήθος επιδρομών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η σταδιακή παρακμή της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων. Για περίπου μια δεκαετία εννέα διαφορετικοί άνθρωποι θα κυβερνήσουν αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια σταθερότητα στην περιοχή.
Το κράτος των Σιχ με τη σειρά του, στα τέλη του 18ου αιώνα, ενσωμάτωσε τη πόλη στη δική του επικράτεια και μάλιστα ανακήρυξε τη Λαχόρη ως τη νέα του πρωτεύουσα.
Φτάνοντας στον 19ο αιώνα το κράτος των Σιχ συγκρούστηκε με τους Βρετανούς και έχασαν τη κυριαρχία τους στη πόλη. Κέντρο περιφερειακής εξουσίας για τους Βρετανούς, θεωρούσαν τη Λαχόρη εξαιρετικά σημαντική. Οι Βρετανοί κατασκεύασαν αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων.
Η Λαχόρη βρέθηκε μετά το 1940 στη μέση μια σύγκρουσης μεταξύ του Μουσουλμανικού Πακιστάν και της Ινδικής Δημοκρατίας. Μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ Σιχ, Ινδουιστών και Μουσουλμάνων, προκάλεσαν πολλές ζημιές σε αρκετά μνημεία.
Το 1965 βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.
BONUS FACT : Το Παντζάμπ είναι μια γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η περιοχή είναι εύφορη και πεδινή. Το κλίμα κυρίως ηπειρωτικό με ήπιους χειμώνες και αρκετά ζεστά καλοκαίρια.
Αποτελεί τη περιοχή που προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής παραγωγής του Πακιστάν και της Ινδίας.
Το Παντζάμπ αποτελεί την έδρα του Σιχισμού με πρωτεύουσα το Αμριτσάρ, της μονοθεϊστικής θρησκείας. Οι Σιχ υπολογίζονται περίπου στα 23 εκατομμύρια.
Το 1947 μοιράστηκε μεταξύ της Ινδιάς και του Πακιστάν. Το ίδιο όνομα το βρίσκουμε και στην Ομόσπονδη Πολιτεία της Ινδίας με πρωτεύουσα το Τσαντιγκάρ.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες ονόμαζαν τη περιοχή Πενταποταμία και οφείλεται στους πέντε παραπόταμους του Ινδού που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και τον Ινδοκαύκασο.