Η λίμνη Κουρίλ είναι μια τεράστια δεξαμενή γλυκού νερού που σχηματίστηκε στον κρατήρα ενός ηφαιστείου πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια. Βρίσκεται στα νότια της χερσονήσου της Καμτσάτκα (σσ. με τις επικές μάχες στο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής RISK) στην ανατολική Σιβηρία και ανήκει σε ένα από τα ηφαιστειακά τόξα της χερσονήσου, που σχηματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών, της ευρασιατικής και της πλάκας του Ειρηνικού.


Η χερσόνησος της Καμτσάτκα – γνωστή ως η «γη της φωτιάς και του πάγου» – είναι η πλέον ηφαιστειογενής περιοχή σε ολόκληρη την Ευρασία, καθώς περιλαμβάνει μεγάλη πυκνότητα ενεργών ηφαιστείων (περίπου 29 από τα 160 συνολικά) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το υψηλότερο ηφαίστειο είναι το Κλουτσεφσκόι ή Κλουτσέφσκαγια Σόπκα, με ύψος 4.750 μέτρα – το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του βόρειου ημισφαιρίου – ενώ το Κρονότσκι έχει χαρακτηριστεί από τους γεωλόγους ως το ομορφότερο ηφαίστειο στον πλανήτη.


Εξαιτίας της ωκεάνιας τάφρου Κουριλών–Καμτσάτκα που βρίσκεται στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Καμτσάτκα, οι σεισμοί και τα τσουνάμι είναι ιδιαίτερα συχνά. Τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα μεγέθη σεισμών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι 9,3 βαθμοί ρίχτερ το 1737 και 8,2 βαθμοί ρίχτερ το 1952!

Στο κέντρο της χερσονήσου βρίσκεται η Κοιλάδα των Θερμοπιδάκων, με τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση θερμοπιδάκων (των γνωστών γκέιζερ) στον κόσμο. Η κοιλάδα απλώνεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Γκεϋζέρναγια, από τον οποίο ρέουν τα γεωθερμικά νερά από ένα γειτονικό ηφαίστειο.
Το 2007 μια τεράστια ροή λάσπης πλημμύρισε σχεδόν τα 2/3 της κοιλάδας, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τους θερμοπίδακες.

Η καλδέρα της λίμνης Κουρίλ άρχισε να σχηματίζεται από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από 40 χιλιάδες χρόνια περίπου και πήρε τη σημερινή της μορφή μετά από μια τεράστια έκρηξη γύρω στο 6.400 π.Χ. (ίσως η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει σημειωθεί στην περιοχή κατά την περίοδο του Ολόκαινου). Η καλδέρα είναι γεμάτη με νερό και καλύπτει μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μέγιστο βάθος τα 316 μέτρα.
Η λίμνη χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα υποθαλάσσιο ύψωμα. Το νότιο τμήμα είναι βαθύτερο και καθαρότερο από το βόρειο. Τα νησιά που υπάρχουν στη λίμνη δημιουργήθηκαν είτε από καθιζήσεις είτε είναι ηφαιστειακοί κώνοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο

Η λίμνη Κουρίλ είναι ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός βιότοπος κόκκινου σολομού στον κόσμο! Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έναν πληθυσμό που κυμαίνεται από 260.000 μέχρι 6 εκατομμύρια! Οι σολομοί της λίμνης θεωρούνται πολύ νόστιμος μεζές για τις καφέ αρκούδες της Καμτσάτκα που διαβιούν στην περιοχή. Το ψάρεμα του σολομού από τις αρκούδες είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέαμα για όσους τουρίστες έχουν το κουράγιο να φτάσουν μέχρι εκεί, από μια ασφαλή απόσταση φυσικά…

Η χερσόνησος Καμτσάτκα φημίζεται για τις εξαιρετικά ακραίες κλιματολογικές της συνθήκες, αλλά και για τα μαγευτικά της τοπία που συνδυάζουν ψηλά, συμμετρικά ηφαίστεια, λίμνες, άγριους ποταμούς και εντυπωσιακή ακτογραμμή. Η αλληλεπίδραση ενεργών ηφαιστείων και παγετώνων έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για τολμηρούς επισκέπτες…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιακούτσκ, ζώντας στη ψυχρότερη πόλη του κόσμου

Bonus Facts
- Η Ολόκαινος εποχή άρχισε με το τέλος της Πλειστόκαινου, περίπου 10 ως 12 χιλιάδες χρόνια πριν, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
- Με έκταση 270.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό γύρω στους 322.000 κατοίκους (με στοιχεία του 2010), η Καμτσάτκα ανήκει στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι το Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι, με πληθυσμό γύρω στους 180.000 κατοίκους.
- Τα ηφαίστεια της Καμτσάτκα έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1996.
- Εκτός από τους σολομούς και τις αρκούδες, στην Καμτσάτκα συναντάμε μεγάλους πληθυσμούς από φώκιες και θαλασσαετούς.


Μία Απάντηση
Ευχαριστούμε πολυ