Αχ, Λονδίνο! Μυστηριώδες, μοναδικό, αγέραστο και συνεχώς μεταβαλλόμενο – από τη στιγμή που ζεις εδώ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται μέρος του εαυτού σου για μια ζωή. Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά του είναι ότι μαθαίνεις πάντα νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη, από ιστορίες για τον Πύργο του Λονδίνου μέχρι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τα μαύρα ταξί στους δρόμους της πόλης. Πάμε να εξερευνήσουμε τη λίστα με τα αξιοπερίεργα του Λονδίνου:
Το Λονδίνο είναι η μικρότερη πόλη στην Αγγλία
Η μεγαλούπολη που όλοι γνωρίζουμε ως Λονδίνο ονομάζεται στην πραγματικότητα «Μείζον Λονδίνο» ή «Μείζων Περιοχή του Λονδίνου», ενώ η ίδια η πόλη του Λονδίνου είναι ένα μικρό μέρος αυτής της μεγάλης μητρόπολης. Έχει πληθυσμό μόλις 9.123 άτομα, καθιστώντας τη τη μικρότερη πόλη στην Αγγλία.
...και τεχνικά πρόκειται για δάσος
Γνωρίζουμε πόσο πράσινη είναι η αγγλική πρωτεύουσα; Χωρίς υπερβολή, η ποσότητα πρασίνου που μπορείτε να απολαύσετε στο Λονδίνο είναι τεράστια. Τόσο πολύ, που η πυκνότητα των δέντρων που έχει ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο το χαρακτηρίζει ως δάσος σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Πάνω από το μισό Μετρό του Λονδίνου κινείται πάνω από το έδαφος
Το Μετρό του Λονδίνου είναι γνωστό με την επωνυμία “London Underground” ή, εν συντομία, απλά ως “Underground” (Υπόγειος) ή και ως “the Tube” (ο Σωλήνας). Εναλλακτικές ονομασίες που προκαλούν όμως οξύμωρα σχήματα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ονομάζεται και Υπέργειος. Μη μου δίνετε σημασία, πάμε στο επόμενο φακτ.
Το «Μπιγκ Μπεν» δεν λέγεται Μπιγκ Μπεν
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται να σταθούν στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και να βγάλουν μια selfie δίπλα στο Μπιγκ Μπεν και τα κτήρια του Κοινοβουλίου. Δυστυχώς, κανένας δεν φεύγει ποτέ με μια φωτογραφία του. Αυτό το παγκοσμίου φήμης ορόσημο ονομάζεται στην πραγματικότητα Πύργος της Ελισάβετ – Μπιγκ Μπεν είναι το όνομα της καμπάνας που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Οπότε την επομένη φορά να ξέρετε ότι μπορείτε μόνο να το ακούσετε.
Το Λονδίνο δεν είναι δα και τόσο βροχερό
Η αγγλική πρωτεύουσα είναι παγκοσμίως γνωστή και για το ψιλόβροχο της. Λανθασμένα βέβαια καθώς στην πραγματικότητα το Λονδίνο δέχεται λιγότερες βροχές από τη Ρώμη, το Μαϊάμι και το Σίδνεϊ τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς τον αριθμό των βροχερών ημερών.
Ποιες είναι άραγε οι πιο ηλιόλουστες πόλεις της Ευρώπης;
Έχει περισσότερα ινδικά εστιατόρια από τη Μουμπάι
Παρόλο που τεχνικά κάθε εστιατόριο στη Μουμπάι (πρώην Βομβάη) είναι ένα ινδικό εστιατόριο, το Λονδίνο έχει τόσα πολλά εξαιρετικά ινδικά εστιατόρια που ξεπερνά κατά πολύ τον γαστρονομικό του αντίπαλο. Αν θέλετε ένα υπέροχο κάρυ, θα το απολαύσετε καλύτερα στην αγγλική πρωτεύουσα.
Η κίνηση της πόλης δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία 100 χρόνια
Τα οχήματα που διασχίζουν το κέντρο της πόλης έχουν μέση τελική ταχύτητα 12 χιλιόμετρα την ώρα – περίπου την ίδια ταχύτητα που έχει ένα άλογο και μια άμαξα. Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε μια περιήγηση στο London Eye, για το Θεό, πηγαίνετε με τα πόδια.
Μπορείτε να οδηγήσετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου, που είναι φυσικά η λάθος πλευρά για τους Άγγλους
Όλοι γνωρίζουν ότι οι Άγγλοι οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ωστόσο, υπάρχει ένας δρόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι επισκέπτες μπορούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Το Savoy Court είναι ένας δρόμος ακριβώς έξω από το Strand στον οποίο οι οδηγοί υποχρεούνται από να οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Αν αναρωτιέστε γιατί, ο δρόμος είναι ιδιωτικός και διευκολύνει την πρόσβαση στο ξενοδοχείο Savoy η οδήγηση από τα δεξία.
Τα Λονδίνα όλου του κόσμου
Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που ονομάζεται Λονδίνο. Στο Οντάριο του Καναδά υπάρχει το Λονδίνο στον ποταμό Τάμεση! Υπάρχουν επίσης 17 πόλεις στις ΗΠΑ που ονομάζονται Λονδίνο, μία στη Χιλή, μία στο Κιριμπάτι, μία στη Φινλανδία, μία στο Μπελίζ, μία στην Ισημερινή Γουινέα, τρεις στη Νότια Αφρική και μία στη Νιγηρία.
Με την ευκαιρία, τι γίνεται με τις Αθήνες όλου του κόσμου; Διαβάστε εδώ πόσες υπάρχουν!
Το Λονδίνο και η τρέλα με το τζιν
Αν νομίζετε ότι η εμμονή των Λονδρέζων με το τζιν είναι κάτι καινούριο, δοκιμάστε το Λονδίνο του 18ου αιώνα. Η πόλη πέρασε επίσημα από μια περίοδο που ονομάζεται όχι τυχαία Gin Craze μεταξύ του 1720 και του 1751.
Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τρέλας, η μέση κατανάλωση τζιν ήταν 1 λίτρο την εβδομάδα – για κάθε άτομο στην πόλη – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Η τρέλα ξεκίνησε όταν το Κοινοβούλιο απελευθέρωσε το εμπόριο απόσταξης για να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα καλαμποκιού – οι παραγωγοί πλημμύρισαν την αγορά με φτηνό αλκοόλ και η κατάσταση ξέφυγε. Έληξε όταν ψηφίστηκαν νόμοι για τον περιορισμό της απόσταξης και της πώλησης του τζιν.
Το Λονδίνο έχει ακόμα σερίφηδες
Η παράδοση του Λονδίνου να έχει σερίφηδες χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας.
Μην βάζετε βέβαια στο μυαλό σας σερίφηδες που κυνηγούν κακοποιούς στην άγρια Δύση. Οι Λονδρέζοι σερίφηδες εκτελούν τις οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και υποστηρίζουν τον Λόρδο Δήμαρχο ενώ η δικαιοδοσία τους εκτείνεται μόνο στο “Τετραγωνικό Μίλι” (γνωστό ως The City ή Square Mile).
Ένα νέο γένος κουνουπιών αναπτύχθηκε στο Μετρό του Λονδίνου
Το Culex Pipiens Molestus είναι ένα υποείδος κουνουπιών που έχει αναπτύξει συγκεκριμένες συνήθειες που ταιριάζουν στη ζωή που κάνει στο Μετρό του Λονδίνου. Μπορεί να ζήσει σε σκοτεινά μέρη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεν χρειάζεται να πέφτει σε χειμερία νάρκη, είναι ιδιαίτερα αδηφάγο και δεν χρειάζεται νερό για να γεννήσει τα αυγά του.
Το Λονδίνο είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει φιλοξενήσει τρεις φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το 1908, το 1948 και οι πιο πρόσφατοι το 2012. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1908 ήταν επίσης οι μεγαλύτεροι στην ιστορία της διοργάνωσης – είχαν διάρκεια 187 ημέρες.
Ένα παλιρροϊκό κύμα μπύρας σάρωσε το Λονδίνο και σκότωσε 8 ανθρώπους
Δεν πρόκειται για αστείο. Το 1814 μια δεξαμενή μπύρας στο ζυθοποιείο Meaux & Company εξερράγη, εξαπολύοντας ένα τεράστιο τσουνάμι μπύρας που σάρωσε την οδό Tottenham Court και τους γύρω δρόμους. Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε από αυτούς παρακολουθούσαν μια αγρυπνία.
Πέντε σταθμοί του Μετρό έχουν πάρει το όνομά τους από κοντινές παμπ
Θα υποθέτατε ότι οι παμπ ονομάστηκαν έτσι από την κοντινή στάση του μετρό, αλλά θα κάνατε μέγα λάθος σε αυτές τις 5 περιπτώσεις. Οι σταθμοί Angel, Royal Oak, Elephant & Castle, Manor House και Swiss Cottage έχουν πάρει τα ονόματά τους από γειτονικές τοπικές παμπ.
Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ήταν το πρώτο στη Βρετανία που επέτρεψε στις γυναίκες να σπουδάσουν
Το Λονδίνο είχε πάντα μια σχετικά πιο προοδευτική στάση στα πράγματα – συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπει στις γυναίκες να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Το 1878, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ήταν το πρώτο στη Βρετανία που επέτρεψε στις γυναίκες να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο.
Οι Λονδρέζοι ταξιτζήδες δεν χρειάζονται GPS
Θα σας πάνε σπίτι μετά από μια γεμάτη βραδινή έξοδο στην πόλη εν ριπή οφθαλμού και χωρίς να βασίζεστε σε αυτά τα απρόβλεπτα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Αντί να εξαρτώνται από τα μηχανήματα του διαόλου, οι Λονδρέζοι ταξιτζήδες κατέχουν τη Γνώση. Όσο βαρύγδουπο κι αν ακούγεται, για να μπορέσουν να πάρουν την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος υποχρεούνται να περάσουν μια πολύ σκληρή δοκιμασία που ονομάζεται έτσι. Θα χρειαστούν 2-3 χρόνια μελέτης σε περισσότερες από 300 διαδρομές για να μπορέσουν να πέρασουν.
Η κλαίουσα εκκλησία του Λονδίνου
Όταν ο καιρός είναι κρύος και υγρός, οι πέτρες της εκκλησίας του Αγίου Βαρθολομαίου γίνονται στην πραγματικότητα αρκετά πορώδεις. Αν δεν θερμανθεί και στεγνώσει το κτίριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δείτε τους τοίχους να δακρύζουν. Θα βρείτε ακόμη και αποδεικτικά στοιχεία γραμμένα στην εκκλησία με την επιγραφή, «unsluice your briny floods».