Σε ύψος 2700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα Όρη των Άνδεων, το Μάτσου Πίτσου είναι με διαφορά ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Περού. Ένα σύμβολο της Αυτοκρατορίας των Ίνκας που χτίστηκε γύρω στο 1450 μ.Χ., ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1983 και συγκαταλέγεται στα Επτά Θαύματα του Νέου Κόσμου από το 2007.

- Στη γλώσσα Quechua, «Machu Picchu» σημαίνει Αρχαίο Βουνό.
- Το Μάτσου Πίτσου απέχει από την πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, 503 χιλιόμετρα. Από τη Λίμα θα φτάσετε στο Κούσκο και μετά απομένουν 112 χιλιόμετρα τα οποία είτε θα τα καλύψετε με hiking, είτε ένα κομμάτι με τρένο από τους σταθμούς Poroy (4 ώρες) ή Ollantaytambo (2 ώρες).
- Το Μάτσου Πίτσου αποτελείται από περισσότερα από 150 κτίρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σπίτια, λουτρά, ναοί και ιερά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 πραγματάκια που ίσως δεν γνωρίζατε για τους Ίνκας

- Το συγκρότημα περιέχει περισσότερες από 100 ξεχωριστές σκάλες. Οι περισσότερες απ' αυτές ήταν σκαλισμένες από μια μόλις πέτρα.
- Παρόλο που πολλές από τις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της πόλης ήταν πάνω από 50 κιλά, πιστεύεται ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τροχοί για τη μεταφορά αυτών των βράχων στο βουνό. Αντιθέτως, πιστεύεται ότι εκατοντάδες άντρες μετέφεραν τους λίθους στην απότομη πλευρά του βουνού.
- Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τον ρόλο του Μάτσου Πίτσου. Οι δημοφιλέστερες είναι ότι πρόκειται για βασιλική περιουσία αλλά και ένα μυστικό τελετουργικό κέντρο.

- Οι Ίνκας ήταν από τους καλύτερους χτιστές στον κόσμο. Οι δομές τους ήταν τόσο καλά χτισμένες με μια τεχνική που ονομάζεται ashlar (πέτρες που κόβονται για να ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους χωρίς κονίαμα) που ούτε μια λεπίδα μαχαιριού δεν μπορεί να χωρέσει μεταξύ των λίθων.
- Το Μάτσου Πίτσου ήταν γνωστό μόνο σε τοπικό επίπεδο έως ότου ο καθηγητής του Γέιλ, Χιράμ Μπίνχαμ ανακάλυψε την πόλη το 1911. Το βιβλίο του, Η χαμένη πόλη των Ίνκας, βασίστηκε στα ευρήματά που βρήκε.
- Υπήρχε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Περού και του Πανεπιστημίου Yale σχετικά με τα αντικείμενα που συνέλεξε ο Bingham κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του χώρου. Το Yale υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα αυτά τους ανήκουν, ενώ το Περού επιμένει ότι τους είχαν δοθεί δανεικά.

- Το Μάτσου Πίτσου ήταν ένα αστρονομικό παρατηρητήριο και η ιερή πέτρα Intihuatana (που σημαίνει "εκεί που ενώνει ο ήλιος") δείχνει με ακρίβεια τις δύο ισημερίες. Δύο φορές το χρόνο, ο ήλιος "στέκεται" ακριβώς πάνω από την πέτρα χωρίς να δημιουργείται σκιά.
- Στο συγκρότημα του Κόνδορα, ένα σύνολο κτιρίων που πήραν το όνομα τους από τον λαξευμένο κόνδορα που υπάρχει πάνω σε έναν μονόλιθο, πρέπει να φυλάσσονταν τα ζώα για τις θυσίες.
- Ένα ακόμα μνημείο που αξίζει αναφοράς είναι ο Ναός του Ήλιου («Τορεόν»), ένα θρησκευτικό συγκρότημα κτισμάτων με σκοπό τη διενέργεια ιεροτελεστιών και αστρονομικών μετρήσεων.
- Δυστυχώς, οι περισσότερες πόλεις που χτίστηκαν από τον πολιτισμό των Ίνκας καταστράφηκαν από την ισπανική εισβολή. Ευτυχώς το Μάτσου Πίτσου βρισκόταν σε μια καλά κρυφή τοποθεσία καθιστώντας την μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις των Ίνκας και ένα αρχαιολογικό διαμάντι.
- Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου από την Ελλάδα; Καλή ερώτηση! Όπως γνωρίζετε τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική είναι τσιμπημένα. Κατά μέσο όρο θα σας κοστίζει περίπου στα 700 ευρώ με σχετικά καλή ανταπόκριση. Οι επιλογές είναι μέσω Παρισιού (Air France), μέσω Άμστερνταμ (KLM) και τέλος μέσω Μαδρίτης που ναι μεν είναι πιο οικονομικά αλλά οι ανταποκρίσεις συνήθως όχι τόσο εξυπηρετικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφορά λάμα και αλπακά
Δείτε το παρακάτω βίντεο και μάθετε τα πάντα για το Περού