Maison de Jeanne: το παλιότερο σπίτι στο Aveyron της Γαλλίας που έγινε viral

Maison de jeanne
Το εικονιζόμενο σπίτι ονομάζεται "Maison de Jeanne" (το σπίτι της Ιωάννας δηλαδή) και βρίσκεται στον αριθμό 10 της οδού Rue de la rue Belvezet στο Sévérac-le-Château στον νομό Aveyron της Γαλλίας.

Το εικονιζόμενο σπίτι ονομάζεται “Maison de Jeanne” (το σπίτι της Ιωάννας δηλαδή) και βρίσκεται στον αριθμό 10 της οδού Rue de la rue Belvezet στο Sévérac-le-Château στον νομό Aveyron της Γαλλίας.

Ονομάστηκε έτσι από την τελευταία γνωστή ιδιοκτήτρια της οικίας και πιστεύεται ότι ίσως είναι το παλαιότερο σπίτι στο Aveyron. Η μοναδική εμφάνιση της κατασκευής οφείλεται στις μεγαλύτερες διαστάσεις των επάνω ορόφων σε σύγκριση με τη μικρότερη κάτοψη του ισογείου.

Το κτήριο στέκεται ακόμα αγέρωχο και κατοικείται ακόμα και σήμερα. Σίγουρα θα αναρωτιέστε τώρα γιατί οι επάνω όροφοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από το ισόγειο. Λοιπόν, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα που χτίστηκε το κτήριο, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να πληρώσουν φόρο μόνο για τα τετραγωνικά μέτρα του ισογείου και όχι για τους επάνω ορόφους. Επομένως, όσο πιο μικρό ήταν το ισόγειο τόσο ελαφρύτερος θα ήταν ο φόρος. 

Οι φήμες ότι η Jeanne ήταν στην πραγματικότητα η Ιωάννα από την Ελλάδα ελέγχονται ως ανακριβείς.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, «οι επισκέπτες του Maison de Jeanne εκπλήσσονται από τη δομή του κτηρίου και οι πιο σινεφίλ λάτρεις του φανταστικού το ονειρεύονται ως σκηνικό από το Game Of Thrones ή ότι πρόκειται για το σπίτι της οικογένειας Weasley από το Χάρι Πότερ. Πολλοί θα ήθελαν να ανακαλύψουν το εσωτερικό του ή ακόμα και να περάσουν μια νύχτα εκεί…».

Το σπίτι κατασκευάστηκε με ξύλινο πλαίσιο και οι τοίχοι του ήταν φτιαγμένοι από στάχυα. Σχεδιάστηκε με 2 μεγαλύτερους επάνω ορόφους ενώ η οικία περιλαμβάνει κι ένα θολωτό κελάρι με γούρνες ζωοτροφών, υποδηλώνοντας ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες του ζούσαν μαζί με τα ζώα τους στον κάτω όροφο. Αρχικά το εξωτερικό του σπιτιού ήταν ντυμένο με πέτρα.

Το σπίτι αγοράστηκε από τον δήμο του Sévérac το 1995 και το 2019 ξεκίνησαν οι επισκευές και οι ανακαινίσεις. Η επίβλεψη έγινε από τον αρχιτέκτονα Philippe Blondin. Η οροφή ήταν αρχικά από πλακάκια σχιστόλιθου, τα οποία αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με καινούρια ίδιου μεγέθους. Ανανεώθηκαν και τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά ενώ στο εσωτερικό του σπιτιού χρησιμοποιήθηκε αυθεντικό ασβεστοκονίαμα! Μικρές λεπτομέρειες και για τους γεωΓΡΑΦΙΚΟΥΣ εργολάβους.

Το 2017, ένας χρήστης του ιστότοπου Imgur μοιράστηκε μία φωτογραφία του μεσαιωνικού σπιτιού και προσέλκυσε το ενδιαφέρον 1,5 εκατομμύριου ανθρώπων μόλις σε 2 ημέρες.

Το κάστρο του Sévérac-le-Château (πηγή: wikipedia)
Το κάστρο του Sévérac-le-Château (πηγή: wikipedia)

Bonus Fact

  • Στην Αίγυπτο, στη Ρουμανία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν φόρους μόνο όταν η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί. Έτσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι κορυφές των περισσότερων σπιτιών να είναι σκόπιμα ανολοκλήρωτες. Στην Ινδία και στη Βουλγαρία που παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο υπάρχει η δεισιδαιμονία ότι αν το κτήριο ολοκληρωθεί κάποιος συγγενής του ιδιοκτήτη θα πεθάνει.
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.