Η Μάνη του Πάτρικ Λη Φέρμορ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Μάνη του Πάτρικ Λη Φέρμορ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Μάνη – το κέντρο των τριών χερσονήσων της Πελοποννήσου – ήταν το νοτιότερο σημείο του κόσμου. Έκαναν, φυσικά, λάθος – αν και μπορoύμε να τους δώσουμε ένα μικρό ελαφρυντικό: Το ακρωτήριο Ταίναρο (ή Κάβο Ματαπάς), η αιχμή της Μάνης, είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τους αρχαίους και την υπερβολή τους να δημιουργήσουν τον μύθο. 

Η Μάνη έχει εμπνεύσει πολλούς παραμυθάδες από τότε, ανάμεσά τους και ο μεγάλος Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ (Patrick Leigh Fermor), ο οποίος επέλεξε τη Μάνη ως κύρια κατοικία του για σχεδόν μισό αιώνα. Συνοπτικά, στο βιβλίο του “Μάνη” που δημοσιεύθηκε το 1958, ο Φέρμορ υποστηρίζει ότι η ζωή των Μανιώτων είχε αλλάξει ελάχιστα από τις ημέρες της Βυζαντινής κυριαρχίας.

Χάρτης Πελοποννήσου
Το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου θυμίζει παραμορφωμένο δόντι ξεριζωμένο μόλις από το ούλο του, με τρεις χερσονήσους να προεξέχουν προς τον νότο σαν οδοντωτές, σαπισμένες ρίζες. Η μεσαία μύτη σχηματίζεται από τα βουνά του Ταΰγετου, που από τους βόρειους πρόποδές τους στην καρδιά του Μοριά ως τη δαρμένη από τις θύελλες νοτιότερη άκρη τους, τον Κάβο Ματαπά, έχουν μήκος γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Περίπου το μισό, 120 χλμ στη δυτική τους πλευρά και 72 στην ανατολική, με πλάτος 80 χλμ, εξέχει λεπτυνόμενο μες στη θάλασσα. Αυτό ειναι η Μάνη.

Η Μάνη και το αδερφάκι του, η Ρούμελη, του κυρίου Φέρμορ θεωρούνται από τα σπουδαιότερα ταξιδιωτικά κείμενα που γράφτηκαν στον περασμένο αιώνα για την Ελλάδα. Και ενδεχομένως ο επιθετικός προσδιορισμός “ταξιδιωτικό” να αδικεί τη Μάνη μιας και ο συγγραφέας της ξεδιπλώνει όλες του τις πλατιές γνώσεις επί παντός επιστητού, από τη βυζαντινή ιστορία και τέχνη μέχρι τις ντόπιες παραδόσεις και δεισιδαιμονίες και τις συνδυάζει με μια περίτεχνη γραφή απαράμιλλης παραστατικότητας, για να πλάσει ένα κείμενο στ’ αλήθεια μοναδικό σε εύρος και ζωντάνια.

Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή της Μάνης μας εκμυστηρεύεται ότι πρόκειται για το αντίθετο ενός ταξιδιωτικού οδηγού με ξεκάθαρο στόχο να τοποθέτησει και να περιγράψει τους σημερινούς Έλληνες των βουνών στο πλαίσιο του περιβάλλοντος και της ιστορίας τους. Μια αναζήτηση σε μέρη ανέγγιχτα, που προστατεύονται με φροντίδα! Αποφεύγει τις αναφορές στα πλέον γνωστά μέρη της αρχαίας Ελλάδας, στα θαύματα του κόσμου, εκτός και αν η σχέση τους με κάποια όψη της σύγχρονης ελληνικής ζωής παρουσιάζει ενδιαφέρον!

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πολύ διαφορετικό από τις συνηθισμένες ταξιδιωτικές περιγραφές. Η περιπέτεια μας έχει αφετηρία τη Νότια Σπάρτη με προορισμό την Αναβρυτή. Καλό μας ταξίδι… Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Μάνη Πάτρικ Λη Φέρμορ

O Patrick Leigh Fermor (Πάτρικ Λη Φέρμορ 1915-2011) ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Ύστερα από περιπετειώδη σχολικά χρόνια και το ταξίδι του πεζή στην Κωνσταντινούπολη, έζησε και ταξίδεψε στα Βαλκάνια και στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στην Ελλάδα, ιδίως στην Κρήτη, όπου, μεταμφιεσμένος σε βοσκό έζησε κρυμμένος στα βουνά πάνω από δύο χρόνια, οργανώνοντας ομάδες αντίστασης και την απαγωγή του Γερμανού διοικητή του νησιού στρατηγού Κράιπε. Η Ελλάδα τον κέρδισe. Μέχρι τον θάνατο του ζούσε στη Μάνη σ' ένα σπίτι που σχεδίασαν με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Joan Leigh Fermor. Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Πολυμεταφρασμένος σε όλο τον κόσμο, το έργο του κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ