Νέο νησί δημιουργήθηκε νότια του Τόκιο μετά από έκρηξη υποβρύχιου ηφαιστείου (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Νέο νησί δημιουργήθηκε νότια του Τόκιο μετά από έκρηξη υποβρύχιου ηφαιστείου

Ένα νέο νησί ανακαλύφθηκε κοντά στην  Ίβο Τζίμα, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, μετά τις εκρήξεις του υποβρύχιου ηφαιστείου Fukutoku-Okanoba, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή τη Δευτέρα 16 Αυγούστου.

Το νέο νησί έχει σχήμα ημισέληνου με διάμετρο κοντά στο 1 χιλιόμετρο. Το νησί εμφανίστηκε αφότου το ηφαίστειο άρχισε τις εκρήξεις, 50 χιλιόμετρα νότια του Minami Ioto που είναι και το νοτιότερο νησί των νησιών Ογκασαβάρα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νεοσύστατο νησί ονομάστηκε “Nijima“, δηλαδή “Νέο νησί“.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για καπνό και μεγάλες αποθέσεις τέφρας στα κοντινά νερά καθώς οι εκρήξεις αναμένονται να συνεχιστούν.

Η ακτοφυλακή βρήκε το νεοσύστατο νησί όταν εντόπισε την έκρηξη από τον αέρα την Κυριακή, σύμφωνα με το μετεωρολογικό πρακτορείο. Η ελαφρόπετρα που δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα βρέθηκε επίσης από την ακτοφυλακή να επιπλέει σε μια περιοχή 60 χιλιομέτρων προς βορειοδυτική κατεύθυνση.

Νέα νησιά έχουν επιβεβαιωθεί στην περιοχή και το 1904, και το 1914 και το 1986, χωρίς όμως κανένα απ’ αυτά να κατορθώσει να μείνει πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της διάβρωσης από τα κύματα και τα ρεύματα. Το τελευταίο μάλιστα βυθίστηκε μετά από δύο μήνες.

Κάθε νέο νησί στην περιοχή θα μπορούσε να προστεθεί στην επικράτεια της Ιαπωνίας, αν φυσικά αναγνωριστεί ως φυσικό νησί με τα διεθνή πρότυπα. Δεδομένης όμως της τοποθεσίας του Nijima, είναι απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο:

Bonus Fact: Η Ιαπωνία έχει 6853 νησάκια στην επικράτεια της και βρίσκεται στην 7η θέση της λίστας με τις χώρες με τα περισσότερα νησιά! Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση με ολοστρόγγυλο αριθμό (6000), σύμφωνα με το statista.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βρείτε ΕΔΩ τον ομορφότερο παγκόσμιο χάρτη για τον τοίχο σας στα ελληνικά!

Γεωγραφικά βιβλία δραστηριοτήτων από τη σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ για μικρούς και μεγάλους. Βρείτε τα εδώ 

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις

Ακολουθείστε μας στο Instagram