Οδηγός κάμπινγκ για αρχάριους – Τι χρειάζομαι για κάμπινγκ (λίστα)

Οδηγός κάμπινγκ για αρχάριους
Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη φορά που θα κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ.

Το κάμπινγκ είναι ένας διαφορετικός τρόπος διακοπών. Προσφέρει σύνδεση με τη φύση, λίγες μέρες μακριά από τις μεγάλες ανέσεις και φυσικά έναν πιο οικονομικό τρόπο διακοπών. Υπάρχουν άνθρωποι που το λατρεύουν και άλλοι που το απεχθάνονται.

Μαντέψτε.. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία και από ότι μου έχουν πει οι γονείς μου κάνω ελεύθερο κάμπινγκ από την ηλικία των τριών. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω κοιμηθεί σε σκηνή, είτε σε ελεύθερο είτε σε οργανωμένο κάμπινγκ.

Η μεγάλη εξοικείωση με τη διαδικασία με οδήγησε στο να δημιουργήσω έναν οδηγό για το ελεύθερο κάμπινγκ για εσάς που θέλετε να το δοκιμάσετε για πρώτη φορά. Όλα όσα πρέπει να οργανώσετε πριν πάτε, τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε για να έχετε μια καλή διανυκτέρευση στη μητέρα φύση.

Κεδρόδασος Χανίων, το αγαπημένο μου μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ
Κεδρόδασος Χανίων, το αγαπημένο μου μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ / φωτό: Μαρία Καραμιχάλη

Εξοπλισμός για το κάμπινγκ - Λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστώ

Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι το παν για ένα πετυχημένο κάμπινγκ. Η σωστή επιλογή του εξοπλισμού αλλά και το τι πραγματικά θα χρειαστείτε θα σας αποζημιώσει στην όλη διαδικασία.

- Σκηνή

Προμηθευτείτε την κατάλληλη σκηνή, ανάλογα με τα άτομα που θέλετε να φιλοξενήσει. Υπολογίστε συν ένα άτομο για τα πράγματά σας, δηλαδή αν είστε δύο καλό να είναι να έχετε σκηνή τριών ατόμων. Επίσης, βασικό να είναι να επιλέξετε μία σκηνή για την εποχή που τη θέλετε. Άλλη σκηνή θα χρειαστείτε για το καλοκαίρι και άλλη για το χειμώνα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά πασαλάκια και σχοινιά, για την καλή στήριξη της σκηνής σε περίπτωση που έχει αέρα. Αν δεν έχετε ξαναστήσει σκηνή, κάντε μία δοκιμή από το σπίτι.

Κάντε μία έρευνα αγοράς στα καταστήματα με είδη κάμπινγκ. Αν δεν είστε σίγουροι ότι σας αρέσει το χόμπι, μην επενδύσετε εξαρχής πολλά χρήματα. Αγοράστε μία οικονομική σκηνή για την περίπτωση που τελικά μείνει στην αποθήκη.

Εξαιρετικές και οικονομικές επιλογές για αρχάριους είναι η σκηνή 4 ατόμων της Panda και η σκηνή 2 ατόμων της Hupa. Αν θέλετε σκηνή για τον χειμώνα, δηλαδή με μεγάλη αδιαβροχοποίηση μπορείτε να επιλέξετε μία σκηνή Panda.

- Υπνόσακος

Η σωστή επιλογή υπνόσακου είναι επίσης σημαντική. Άλλον υπνόσακο θα χρειαστείτε για το καλοκαίρι και άλλον για το χειμώνα. Δείτε το βάρος, τις διαστάσεις και το πόσο συμπιέζεται όταν τον διπλώνετε.

Μία καλή επιλογή για το καλοκαίρι είναι το hupa Sleeping Bag CLASSIC 150

- Υπόστρωμα ή στρώμα & μαξιλάρι ύπνου

Αν έχετε σκοπό να κάνετε κάμπινγκ σε αμμώδη παραλία το υπόστρωμα μπορεί να είναι αρκετό. Αν όμως αγαπάτε την άνεση το στρώμα θα σας αποζημιώσει. Η καλύτερη επιλογή στρώματος είναι τα αυτοφούσκωτα που πιάνουν και λιγότερο χώρο και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε τρόμπα.

Εξαιρετική επιλογή είναι το μονό στρώμα της Bestway, που έχει και ενσωματωμένη αντλία για φούσκωμα.

Το μαξιλάρι ύπνου για μένα είναι πιο βασικό και από το στρώμα. Θα βρείτε πολλές οικονομικές επιλογές που φουσκώνουν γρήγορα ακόμα και με το στόμα και πιάνουν ελάχιστο χώρο στο σακίδιο.

- Φαρμακείο

Το φαρμακείο είναι απαραίτητο. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Μερικά βασικά που πρέπει να έχει το φαρμακείο σας: αλοιφή για τσιμπήματα, αντιισταμινικά, παυσίπονα, επίδεσμος, γάζες, ιώδιο, οξυζενέ, αντισηπτικό, αλοιφή για εγκαύματα και φυσικά τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε στο κάμπινγκ (αν κάνετε κάποια αγωγή).

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και ένα κιτ πρώτων βοηθειών, συμπληρώνοντας ότι άλλο χρειάζεται.

- Ρούχα & παπούτσια για κάμπινγκ

Φροντίστε να έχετε μαζί σας ρούχα που δεν πιάνουν πολύ χώρο στο σακίδιο, αλλά να είναι αρκετά για παν ενδεχόμενο. Μην υποτιμάτε την ψύχρα που μπορεί να έχει τη νύχτα ακόμα και το καλοκαίρι, κρατάτε κάτι ζεστό μαζί και φυσικά κάλτσες.

Τα ιδανικά παπούτσια για κάμπινγκ το καλοκαίρι είναι τα σανδάλια με αθλητική σόλα και λουράκια με velcro (ή αλλιώς κριτς κρατς) που προσαρμόζονται στο πόδι. Καλό θα είναι να έχετε μαζί και κλειστά αθλητικά παπούτσια αλλά και σαγιονάρες.

Για τον χειμώνα τα πράγματα είναι λίγο πιο απαιτητικά. Τα φλισάκια και τα αντιανεμικά είναι η ιδανική επιλογή, καθώς είναι ζεστά και δεν πιάνουν πολύ χώρο. Τα παπούτσια θα πρέπει να τα επιλέξετε ανάλογα με την τοποθεσία. Αν πάτε στο βουνό θα χρειαστείτε ορειβατικά ενώ αν είστε απλά στην εξοχή θα σας καλύψει και ένα ζευγάρι αδιάβροχα αθλητικά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας αρκετά ζευγάρια κάλτσες.

Σημαντικό: προτιμήστε πετσέτες μικροϊνών οι οποίες στεγνώνουν απίστευτα γρήγορα και πιάνουν ελάχιστο χώρο στο σακίδιο.

- Άλλα χρήσιμα πράγματα για το camping

  • Φακός (εφεδρικές μπαταρίες)
  • Σουγιάς
  • Ποτήρι, πιάτο, μαχαιροπίρουνο
  • Μπουκάλι Θερμός για παγωμένο νερό
  • Καραβάνα (πτυσσόμενη κατσαρόλα για μαγείρεμα στο γκαζάκι)
  • Τρόφιμα: μπισκότα, κριτσίνια, ψωμί, ρύζι, καφές, φρούτα
  • Ψυγειάκι & παγοκύστες
  • Αρκετό νερό
  • Γκαζάκι
  • Σακούλες σκουπιδιών
  • Χαρτί υγείας, μωρομάντηλα
  • Είδη υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, υγρό φακών κτλ)
  • Σεντόνια, μαξιλαροθήκες
  • Power bank για να μην ξεμείνετε από μπαταρία
  • Εντομοαπωθητικά
  • Ομπρέλες/σκίαστρα
  • Αιώρα για χαλαρωτική σιέστα
  • Βιβλίο, σταυρόλεξο (ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κινητό)

- Σακίδιο κάμπινγκ

Όλα τα αυτά τα πράγματα καλό είναι να τα χωρέσετε σε ένα σακίδιο πλάτης/backpack. Τα σακίδια που συνήθως έχουν οι κατασκηνωτές έχουν θήκες ακόμα και για τη σκηνή και τον υπνόσακο. Έτσι θα έχετε ελεύθερα χέρια για να μεταφέρετε τα τρόφιμα και τα νερά. Επιλέξτε ένα σακίδιο για τον δικό σας σωματότυπο και με την ιδανική χωρητικότητα σε λίτρα.

Δείτε το εξαιρετικό Σακίδιο Πλάτης Osprey Rook που είναι 50L ενώ αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό δείτε το Σακίδιο Πλάτης Panda Outdoor Unisex που είναι 30L.

Εγώ και το "σπιτικό" μου στην παραλία Κάτω Φανά, στη Χίο / φωτό: Μαρία Καραμιχάλη

Οδηγίες & τιπς για το ελεύθερο κάμπινγκ

1. Ενημερωθείτε για τον καιρό

Αφού έχετε συγκεντρώσει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό είστε έτοιμοι να αναχωρήσετε. Προτού ξεκινήσετε ενημερωθείτε για τον καιρό, πχ τον προσανατολισμό του αέρα και ύστερα επιλέξτε τοποθεσία. 

2. Πού να πάτε για κάμπινγκ

Για την πρώτη φορά επιλέξτε ένα μέρος που θα βρίσκεται κοντά σε έναν οικισμό, θα έχει σήμα και γρήγορη πρόσβαση στο όχημά σας. Δεν το λέω για να σας αγχώσω ότι θα συμβεί απαραίτητα κάτι κακό, το προτείνω κυρίως για να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να πέσετε με την πρώτη στα βαθιά.

Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται από το νόμο, για αυτό θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τις τοποθεσίες που συμβαίνουν συχνοί έλεγχοι από τις αρχές.

3. Στήστε τη σκηνή την κατάλληλη ώρα και στο ιδανικό μέρος

Το καλοκαίρι το στήσιμο της σκηνής θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή την ώρα που δύει ο ήλιος – πρώτον για να μην στήσετε μέσα στη ζέστη και δεύτερον για να μπορέσετε να υπολογίσετε από που θα βγει ο ήλιος. Είναι βασικό να μην σας πιάσει ο ήλιος όσο ακόμα κοιμάστε – πολύ κακό ξύπνημα..

Αν υπάρχουν και άλλοι κατασκηνωτές κρατήστε μία απόσταση, θα είναι πιο άνετο για όλους. Επίσης, σημαντικό για κάθε εποχή είναι να στήσετε σε ένα σημείο όσο το δυνατόν πιο απάνεμο.

4. Σεβαστείτε την ησυχία και τους άλλους κατασκηνωτές

Όσοι κάνουν κάμπινγκ – ή έστω οι περισσότεροι – θέλουν να εναρμονιστούν με τη φύση και να απολαύσουν την ηρεμία που τους προσφέρει. Σεβαστείτε τους και διατηρήστε χαμηλό τόνο φωνής ότι ώρα και να είναι. Τα γέλια και οι μουσικές μέχρι αργά το βράδυ δεν είναι πολύ ευχάριστα για κάποιον που θέλει να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.

Αν θέλετε να μην έχετε τέτοιου είδους περιορισμούς θα πρέπει να επιλέξετε ένα απομονωμένο μέρος για να μείνετε. Εκτός κι αν γίνετε μια παρέα και αποφασίσετε να διασκεδάσετε το βράδυ όλοι μαζί.

5. Διατηρήστε το περιβάλλον καθαρό

Το να επιλέξετε να μείνετε στη φύση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τους κανόνες υγιεινής που ακολουθείτε και στο σπίτι σας. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σακούλες σκουπιδιών και τασάκι για τα αποτσίγαρα.

Ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι των περιοχών που προσελκύουν κατασκηνωτές είναι αντίθετοι προς το ελεύθερο κάμπινγκ είναι τα σκουπίδια που αφήνουν όσον αφορά το κομμάτι της τουαλέτας.

Ναι εντάξει, δεν είναι και από τις πιο άνετες συζητήσεις αλλά η τουαλέτα είναι ένα βασικό κομμάτι στο ελεύθερο κάμπινγκ. Θα τα πω όσο πιο συνοπτικά γίνεται.. Έχουμε πάντα μαζί μας σακουλάκι για τα χαρτιά, επιλέγουμε να πάμε σε ένα μέρος μακριά από οποιαδήποτε σκηνή και φροντίζουμε να καλύψουμε τα ίχνη μας!

Προτού φύγετε κάντε μια βόλτα τριγύρω στην περιοχή και μαζέψτε τυχόν σκουπίδια, ακόμα και αν δεν είναι δικά σας. Το ίδιο δεν θα κάναμε και στο σπίτι μας άλλωστε;

6. Αποφύγετε να ανάψετε φωτιά

τιπς για ελεύθερο κάμπινγκ

Ναι είναι πολύ κινηματογραφική η φωτιά στην παραλία ή στο βουνό. Αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή και καλό είναι να αποφεύγεται το άναμμα φωτιάς αν δεν είναι απαραίτητο και αν δεν έχετε πλήρεις γνώσεις.

Το γκαζάκι είναι αρκετά άφοβο αλλά και αυτό θέλει την προσοχή του. Αν είστε σε παραλία είναι πιο safe τα πράγματα. Αν είστε στο δάσος να είστε πολύ προσεκτικοί και όσο το δυνατόν πιο μακριά από κλαδιά και χόρτα.

Αν το τολμήσετε και ανάψετε φωτιά για παράδειγμα στην παραλία, μην αφήσετε εκτεθειμένες τις στάχτες – στο ίδιο σημείο την επόμενη μέρα θα καθίσουν κάποιοι άλλοι λουόμενοι.

7. Αφήστε σε ασφαλή μέρη τα πράγματά σας τη νύχτα

Τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένα σε σακούλες ή τσάντες και κατά προτίμηση κρεμασμένα ψηλά σε δέντρα, μακριά από τη σκηνή σας. Έτσι θα τα προστατέψετε από τυχόν επιθέσεις από ζώα, ζωύφια και έντομα.

Για τα προσωπικά σας αντικείμενα καλό είναι να έχετε κρατήσει ελεύθερο χώρο εντός της σκηνής. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια σας. Αν η σκηνή σας έχετε προθάλαμο, μπορείτε να τα αφήσετε εκεί.

Πετσέτες, ρούχα και μαγιό που θέλετε να τα αφήσετε έξω να αεριστούν ή να στεγνώσουν, μπορείτε να έχετε μαζί σας μανταλάκια και να τα απλώσετε σε ένα σχοινί. Λίγη ιδιαίτερη προσοχή  και στο πως δένουμε σχοινιά σε κορμούς δέντρων, προσπαθούμε να μην τα πληγώσουμε.

Ελπίζω οι πληροφορίες μου να σας φάνηκαν αρκετά χρήσιμες και να νιώθετε έτοιμοι για το πρώτο σας κάμπινγκ! Καλή κατασκήνωση!

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

  1. Αρκετά καλες οι οδηγίες αλλά αφού θα το διαβάσουν αρκετοί αρχάριοι καλό θα ήταν να γνωριζουν ότι η κατασκήνωση σε δημόσιους χώρους διώκεται (παράλογος νόμος) σε βαθμό πλημμελήματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό βέβαια ποτέ δεν μας εμπόδισε να κατασκωνωνουμε απλά μια συμβουλή: εάν υπάρξει πέσιμο από όργανα της τάξης μην τραβάτε την σκηνή στα άκρα και όλα θα πάνε καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.