Τα πρώτα στάδια “κολλήματος” με την Γεωγραφία ήταν να μάθουμε τις χώρες και τις πρωτεύουσες τους απ’ έξω κι ανακατωτά. Ιδιαίτερη η περίπτωση του Καναδά, που αν και πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές χώρες, πολλοί αγνοούν ποια είναι η πρωτεύουσα του. Συνήθως σου έρχονται στο μυαλό οι πιο μεγάλες πόλεις Μόντρεαλ και Τορόντο, άντε βία και το μικρότερο Βανκούβερ.
Ονομασία
Η ονομασία Οττάβα προέρχεται από την αλγκόνκιν λέξη adawe που σημαίνει το να εμπορεύεσαι. Με αυτό το όνομα την ξέρουμε από τη δεκαετία του 1850, πιο πριν η πόλη ονομαζόταν Bytown από τον συνταγματάρχη John By, που μάλιστα ήταν και ο μηχανικός που επέβλεπε την κατασκευή του καναλιού Rideau.
Γεωγραφία
Η Οττάβα (Ottawa) βρίσκεται στις όχθες των ποταμών Οττάβα, Rideau και Gatineau. Το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό και είναι η έβδομη πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου. Σήμερα έχει πληθυσμό κοντά στο 1 εκατομμύριο, έκταση 2778 τ.χλμ. και μέσο υψόμετρο τα 70 μέτρα.
Γιατί όμως επιλέχθηκε η Οττάβα ως πρωτεύουσα του Καναδά;
Ευκαιρία να μάθουμε! Στις 31 Δεκεμβρίου του 1857, η Βασίλισσα Βικτωρία διάλεξε την Οττάβα για νέα πρωτεύουσα της χώρας καρφώνοντας ένα βέλος σε έναν χάρτη, σε ένα “τυχαίο” σημείο ανάμεσα στο Μόντρεαλ και το Τορόντο. Όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν και τόσο τυχαία η επιλογή αυτή! Οι Βρετανοί την επέλεξαν για τρεις σοβαρούς λόγους:
- Η Οττάβα βρίσκεται ανάμεσα στο αγγλόφωνο Οντάριο και το γαλλόφωνο Κεμπέκ, που τότε αντιμάχονταν για την πρωτοκαθεδρία στην αποικία. Το Μόντρεαλ είχε αποκλειστεί γιατί ήταν πολύ ασταθές το κλίμα.
- Η πόλη βρίσκεται σε υπολογίσιμη απόσταση από τα αμερικανοκαναδικά σύνορα και επομένως ήταν πιο ασφαλής σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Ταυτόχρονα είναι σχετικά στο κέντρο της χώρας.
- Τέλος η αποικιακή κυβέρνηση είχε στην κατοχή μεγάλες εκτάσεις γης στην περιοχή της Οττάβας, εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την ανέγερση κυβερνητικών κτιρίων.
Bonus Facts
H Οττάβα έχει το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο. Το κανάλι Rideau που είπαμε και πριν έχει μήκος 125 μιλιά και συνδέει την πόλη με την λίμνη Οντάριο και τον ποταμό Saint Lawrence στο Κίνγκστον. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο με βάρκες όλων των ειδών αλλά μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες γίνεται ιδανικό μέρος για πατινάζ. Κατά μήκος του θα βρείτε περίπτερα για γλυκά snacks και ζεστό κακάο.
Επίσης η Οττάβα φιλοξενεί σχεδόν 35 φεστιβάλ κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Καναδικού Φεστιβάλ Τουλίπας τον Μάιο και του περίφημου Winterlude Festival που διαρκεί 18 ολόκληρες μέρες στις αρχές Φεβρουαρίου, με έμφαση στο παγωμένο κανάλι Rideau. Εκτός από πατινάζ στον πάγο, έχει ζωντανή μουσική, παρελάσεις αλλά και διαγωνισμούς γλυπτικής πάγου.
Υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές για να μείνετε στην Οττάβα, το πανέμορφο ξενοδοχείο Château Laurier λέγεται ότι στοιχειώνεται από το φάντασμα του Charles Melville Hays, του προέδρου της εταιρείας που κατασκεύασε το ξενοδοχείο. Ο Hays πέθανε στον Τιτανικό, 12 ημέρες πριν από το άνοιγμα του ξενοδοχείου. Αν δεν τα πάτε καλά με τα στοιχειωμένα, κατανοητό, μπορείτε να μείνετε και σε hostel που τον 19ο αιώνα ήταν φυλακή.
Σε μια κατάταξη των 300 πιο καθαρών μεγάλων πόλεων του κόσμου που έκανε το Forbes, η Οτάβα βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Το Moneysense κατέταξε την Οττάβα, ως την καλύτερη πόλη για να ζεις στον Καναδά για τρεις συνεχόμενες χρονιές.
Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής της Οττάβα είναι 1.236.324. Από αυτούς, οι 920.000 ζουν στην πλευρά του ποταμού που βρίσκεται το Οντάριο. Περίπου το 25% των κατοίκων της πόλης γεννήθηκαν εκτός Καναδά. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 35 ετών – καθιστώντας τον μία από τις νεότερες πόλεις της χώρας. Στην πόλη επίσης ζουν περίπου 8000 Ελληνοκαναδοί!