Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι 10 πιο παράξενες σημαίες του κόσμου

Σαν σωστοί γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ  που είμαστε λατρεύουμε τις σημαίες και για καλή μας τύχη υπάρχουν χιλιάδες ανά τον κόσμο. Εδώ σας έχω μια μικρή συλλογή από ασυνήθιστες σημαίες (λόγω θέματος, χρωμάτων ή σχήματος) που θα ήθελα να σας παρουσιάσω....
Οι 10 πιο παράξενες σημαίες του κόσμου

γράφει ο vonmakoulis

Σαν σωστοί γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ  που είμαστε λατρεύουμε τις σημαίες και για καλή μας τύχη υπάρχουν χιλιάδες ανά τον κόσμο. Εδώ σας έχω μια μικρή συλλογή από ασυνήθιστες σημαίες (λόγω θέματος, χρωμάτων ή σχήματος) που θα ήθελα να σας παρουσιάσω. Πάμε λοιπόν:

1. Η σημαία του Νεπάλ

Σημαία του Νεπάλ

Όπως γνωρίζετε η σημαία του Νεπάλ είναι η μόνη εθνική σημαία που δεν είναι ορθογώνια, βασίζεται σε δύο ξεχωριστές σημαίες που ανήκαν σε αντίπαλους κλάδους της δυναστείας των Rana, οι οποίοι προηγουμένως κυβερνούσαν τη χώρα. Οι δύο σημαίες ενώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο αιώνα, αλλά δεν υιοθετήθηκε ως επίσημη σημαία μέχρι τις 16/12/1962, όταν θεσπίστηκε μια συνταγματική μορφή διακυβέρνησης.

Το φεγγάρι στο πάνω μέρος αντιπροσωπεύει τον βασιλικό οίκο. Ο ήλιος στο κάτω μέρος συμβολίζει έναν κλάδο της οικογένειας Rana, μέλη της οποίας λειτουργούσαν ως πρωθυπουργοί μέχρι το 1961. Στη φωτό η παλαιότερη σημαία με ανθρωπολογικά στοιχεία (στόμα και μάτια) στα ουράνια σώματα.

2. Η σημαία του Anadyr (Ρωσία)

Η σημαία του Anadyr (Ρωσία)

Το Αnadyr είναι η πρωτεύουσα του Okrug της Τσουκότκα, που βρίσκεται στα ΒΑ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αρκτικό κύκλο, απέναντι από την Αλάσκα. Είναι η ανατολικότερη πόλη της Ρωσίας και εδώ δημιούργησε την περιουσία του ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που ήταν κυβερνήτης της. Η χαριτωμένη σημαία της (από τις 28/02/2019), εμφανίζει μια πολική αρκούδα να κρατά στα χέρια της (με τρυφερότητα!) ένα τεράστιο σολομό.

3. Η σημαία του Khoroshevo-Mnevniki, περιοχή Μόσχας (Ρωσία)

3. Η σημαία του Khoroshevo-Mnevniki, περιοχή Μόσχας (Ρωσία)

Το Khoroshevo-Mnevniki είναι δήμος της Μόσχας. Ο κάστορας στη σημαία αυτής της περιοχής συμβολίζει το Serebryany Bor, ένα δημοφιλές θέρετρο ανάπαυσης για τους Μοσχοβίτες, όπου κάποτε βρέθηκαν αυτά τα ζώα. Πάντως αυτός ο γιγάντιος κάστορας μοιάζει περισσότερο με χαρακτήρα cartoon, παρά με έμβλημα σημαίας. σχεδίων.

4. Η σημαία του Βασίλειου του Μπενίν (Νιγηρία)

4. Η σημαία του Βασίλειου του Μπενίν (Νιγηρία)

Το Βασίλειο του Μπενίν (γνωστό και ως Βασίλειο Έντο ή Αυτοκρατορία Μπενίν) ήταν ένα βασίλειο στη σημερινή νότια Νιγηρία. Το βασίλειο αυτό ήταν το πλουσιότερο σε όλη την Αφρική και η πρωτεύουσά του Έντο γεμάτη με έργα τέχνης. Το 1897 οι Βρετανοί επιχείρησαν να καθαιρέσουν τον βασιλιά του Μπενίν. Κατά την σύγκρουση  που ακολούθησε, οι βρετανοί σφαγιάστηκαν από το στρατό του βασιλιά που έφερε την παραπάνω χαριτωμένη και άκρως επεξηγηματική σημαία. Τελικά οι Άγγλοι ξαναχτύπησαν και έκαψαν την Έντο, σκότωσαν μαρτυρικά τους πάντες και λεηλάτησαν την πλούσια πόλη, τα οποία λάφυρα εκτίθενται τώρα στο Βρετανικό μουσείο. Ομοίως η παραπάνω σημαία εκτίθεται στο μουσείο του Γκρίνουιτς.

5. Η σημαία του Δήμου Taldom, περιοχή Μόσχας (Ρωσία)

5. Η σημαία του Δήμου Taldom, περιοχή Μόσχας (Ρωσία)

Άλλη μια σημαία από τη Ρωσία. Το Τάλντομ (Та́лдом ) είναι μια πόλη στην Περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας , που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας  με πληθυσμό: 13.819  κάτοικους. Ιδρύθηκε το 1677 και το 1918, του δόθηκε η ιδιότητα της πόλης και μετονομάστηκε σε Λένινσκ – η πρώτη πόλη που μετονομάστηκε μ το όνομα από τον Λένιν. Ιστορικά, το Taldom είναι γνωστό σαν πόλη τσαγκάρηδων. Προφανώς, για το λόγο αυτό στη σημαία της εμφανίζεται ένας πελαργός να φορά μια μπότα..

Πόσο καλά γνωρίζετε τις σημαίες του κόσμου; Παίξτε το κουίζ των γεωγραφικών με 15 ερωτήσεις.

6. Η σημαία της Πολιτείας του Οχάιο (ΗΠΑ)

Σημαία Οχάιο

Το Οχάιο έχει μια μοναδική σε σχήμα σημαία. Όχι του ότι σπανίζουν οι swallow tales σημαίες αλλά για τις ασυνήθιστες διαστάσεις της. Υιοθετήθηκε το 1902 και σχεδιάστηκε από τον John Eisemann. Το μεγάλο μπλε τρίγωνο αντιπροσωπεύει τους λόφους και τις κοιλάδες του Οχάιο, και οι λωρίδες αντιπροσωπεύουν δρόμους και πλωτές οδούς. 17 αστέρια συμβολίζουν ότι το Οχάιο ήταν η 17η πολιτεία που έγινε δεκτή στην ένωση. Ο λευκός κύκλος με το κόκκινο κέντρο του δεν αντιπροσωπεύει μόνο το πρώτο γράμμα του ονόματος της πολιτείας, αλλά και το ψευδώνυμό του. “the Buckeye State”, (Buckeye είδος βελανιδιάς με καρπούς που θυμίζουν μάτι ελαφιού. Είναι το εθνικό δέντρο της πολιτείας). Η σημαία του Οχάιο, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αλλά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν ανανεώθηκε όταν έληξε, οπότε είναι τώρα δημόσιο (Patent #D034810, 23 Ιουλίου 1901)! 

7. Η σημαία του Campione d'Italia (Λομβαρδία, Ιταλία)

7. Η σημαία του Campione d'Italia (Λομβαρδία, Ιταλία)

Oι φανατικοί αναγνώστες του σάιτ θα θυμούνται ασφαλώς το Campione d’Italia (- Επαρχία Κόμο, Λομβαρδία) καθώς είναι εξκλάβιο της Ιταλίας στην ελβετική επικράτεια, στη λίμνη Λουγκάνο. Η μάλλον άχαρη σημαία του έχει την πρωτοτυπία ότι στο οικόσημό της εικονίζεται ένα μαστίγιο, μία ποιμαντική ράβδος και στην κορυφή ένα …σαλιγκάρι. Είναι η μόνη σημαία που γνωρίζω που έχει σαλιγκάρι στη σημαία της, οπότε κερδίζει επάξια μια θέση στη δεκάδα..

8. Η σημαία του Zheleznogorsk (Krasnoyarsk terr.), Ρωσία

8. Η σημαία του Zheleznogorsk (Krasnoyarsk terr.), Ρωσία

Πάμε πάλι στη Ρωσία και ειδικότερα στη μυστική πόλη Zheleznogorsk (Железногорск) που είναι μια κλειστή πόλη. Τέτοια μέρη είναι γνωστά ως “κλειστοί διοικητικοί-εδαφικοί σχηματισμοί” ή ЗАТО για συντομία. Η πόλη έχει μια υπέροχη και πρωτότυπη σημαία. Η τρέχουσα σημαία (από τις 30 Οκτωβρίου του 2012) εμφανίζει σε κόκκινο φόντο, που συμβολίζει το θάρρος, μια χρυσή αρκούδα που σκίζει με τα χέρια της τον πυρήνα του ατόμου.

9. H ιστορική σημαία Gadsden (ΗΠΑ)

9. H ιστορική σημαία Gadsden (ΗΠΑ)

Η παραπάνω σημαία είναι μια από τις πρώτες επαναστατικές σημαίες των ΗΠΑ. Παρουσιάστηκε από τον Christopher Gadsden, ((1724 – 1805), ο οποίος ήταν ο κύριος ηγέτης του κινήματος των Πατριωτών της Νότιας Καρολίνας κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ο οποίος παρουσίασε αυτή τη σημαία στο Επαρχιακό Συνέδριο της Νότιας Καρολίνας στις 9 Φεβρουαρίου 1776. Η σημαία, ένα κίτρινο πεδίο, με μια ζωντανή αναπαράσταση ενός κροταλία στη μέση, έτοιμο να χτυπήσει, και τη φράση «ΜΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ!» , ήταν πολύ δημοφιλής και αποτέλεσε το πρότυπο για το πρώτο Navy Jack των ΗΠΑ.

10. Η σημαία του Σουλτανάτου του Gunung Tabur (Ινδονησία)

10. Η σημαία του Σουλτανάτου του Gunung Tabur (Ινδονησία)

Η παραπάνω σημαία αποτελεί το καύχημα της συλλογής μου και σας την παρουσιάζω με υπερηφάνεια. To σουλτανάτο του Gunung Tabur, εντοπίζεται στον ποταμό Berau στο Ανατολικό Βόρνεο (Kalimantan) της Ινδονησίας. Το αυτόνομο βασίλειο του Μπεράου, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, χωρίστηκε το 1883, με τον ποταμό Μπεράου να αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ των νέων πρωτευουσών που ιδρύθηκαν στο Σαμπαλιούγκ και Γκουνούνγκ Ταμπούρ. Το 1960 και τα δύο βασίλεια καταργήθηκαν με κοινοβουλευτικό διάταγμα της Ινδονησίας.

Τα μουσουλμανικά σουλτανάτα στο ολλανδικό Βόρνεο χρησιμοποιήθηκαν από τους Ολλανδούς, ως ασπίδα μεταξύ των ιθαγενών πληθυσμών καθώς και των λαών της θάλασσας, όπως οι λαοί Buginese και Sulu. Χαρακτηρίζονταν ως «αδύναμα κράτη», αν και υπήρξαν σφοδρές εξεγέρσεις τον 19ο αιώνα, οι οποίες απειλούσαν την ολλανδική παρουσία σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος. Η σημαία φέρει τα χρώματα του Καλιμαντάν (κόκκινο-κίτρινο-μαύρο) και ένα κερασφόρο αρσενικό ζώο (δείτε προσεκτικά την εικόνα για να διαπιστώσετε το φύλο του!!!).

Bonus Quiz

Υπάρχει και μια σημαία, που δεν είναι παράξενη ή περίεργη, αλλά που θυμίζει κάποια άλλη. Μήπως την γνωρίζετε; Απαντήσεις στα σχόλια…

Αν σας φαίνονται ενδιαφέρουσες οι σημαίες και οι ιστορίες τους, τότε το βιβλίο Για μια σημαία του Τιμ Μάρσαλ είναι ταμάμ για σας. ΠΛΑΣ έχει και ένα ενθετάκι που μιλάει για την ελληνική σημαία. Βρείτε το εδώ.

Πηγές: Государственный геральдический регистр РФ, Wikipedia, Storie di Bandiere, Vexillological lexicon, Russian Centre of Vexillology and Heraldry, οι σημαίες είναι πολύ κουλ, προσωπικό αρχείο.

2 Απαντήσεις

  1. οραματίζομαι μια γεωγραφία του μέλλοντος που η μόνες της αναφορές θα έχουν να κάνουν με το γεωφυσικό ανάγλυφο, την ομορφιά και τον πλούτο του πλανήτη. Μια γεωγραφία χωρίς αναφορές σε πολέμους και σύνορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.