Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς να πάω στην Αστυπάλαια το 2024;

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε στην Αστυπάλαια με πλοίο και αεροπλάνο; Δείτε τους καλύτερους τρόπους για να φτάσετε στο ονειρικό νησί.
Πώς να πάω στην Αστυπάλαια το 2023;

Η Αστυπάλαια είναι ένα ονειρικό νησί, που βρίσκεται κυριολεκτικά μεσοπέλαγα του νότιου Αιγαίου, ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Γεωγραφικά ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και το σχήμα της που παραπέμπει σε πεταλούδα της έχει δώσει το ψευδώνυμο “Πεταλούδα του Αιγαίου”.

Η θέση της Αστυπάλαιας της έχει δώσει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να έχει στοιχεία τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες, αλλά δημιουργεί το μπέρδεμα σχετικά με τους τρόπους πρόσβασής της.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ταξιδέψετε στην Αστυπάλαια και θα σας τους παρουσιάσω ευθύς αμέσως.

Από πού να πάρω πλοίο για την Αστυπάλαια;

Η Αστυπάλαια συνδέεται αρκετές φορές την εβδομάδα με το λιμάνι του Πειραιά ενώ έχει συχνή σύνδεση με άλλα νησιά των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων, όπως Ρόδος, Κως , Νάξος, Πάρος κ.α.

Το Παλιό Λιμάνι της Αστυπάλαιας
Το Παλιό Λιμάνι της Αστυπάλαιας (πηγή:wikipedia)

Η Αστυπάλαια διαθέτει δύο λιμάνια. Το Παλιό Λιμάνι βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό που ουσιαστικά πλέον δεν ξεχωρίζει από τη Χώρα. Το Νέο Λιμάνι Αστυπάλαιας ή αλλιώς λιμάνι Αγίου Ανδρέα βρίσκεται πάνω από το Στενό – η λεπτή λωρίδα που ενώνει τα δύο μέρη του νησιού – σε απόσταση 6 χλμ. από τη Χώρα. Ελέγξτε σε ποιο από τα δύο λιμάνια φτάνετε και από ποιο λιμάνι αναχωρείτε εκ των προτέρων.

Πειραιας - Αστυπάλαια

Η σύνδεση Πειραιάς – Αστυπάλαια πραγματοποιείται 5 φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο. Το δρομολόγιο εκτελείται από την εταιρεία Blue Star Ferries. Η διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς – Αστυπάλαια είναι περίπου 8,5-9,5 ώρες, ανάλογα τις ενδιάμεσες στάσεις, καθώς το δρομολόγιο περνάει από αρκετά νησιά των Κυκλάδων, όπως Πάρο, Νάξο, Δονούσα, Αμοργό. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 56€ ενώ το κόστος για να μεταφέρετε αυτοκίνητο είναι 105€.

Αθήνα - Αστυπάλαια Αεροπορικώς

Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ταξιδιωτών που προτιμάτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο και προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να αποφύγετε τα ταξίδια εν πλω, διαβάστε προσεκτικά την παράγραφο που ακολουθεί.

Η Αστυπάλαια αν και είναι ένα σχετικά μικρό νησί διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Πρόκειται για ένα μικρό αεροδρόμιο που δέχεται είτε απευθείας πτήσεις από την Αθήνα είτε με ενδιάμεσες στάσεις. Συνήθως η ανταπόκριση γίνεται από την Κω ή τη Λέρο. 

Το αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας βρίσκεται στην Μαλτεζάνα, σε απόσταση 8,5 χλμ. από τη Χώρα.

Όπως φαντάζεστε αυτή η εναλλακτική σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει αρκετό καιρό πριν εισιτήρια. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τα διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για την Αστυπάλαια.

Με ποια νησιά συνδέεται η Αστυπάλαια

- Νάξος - Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια συνδέεται 4 φορές την εβδομάδα με τη Νάξο. Το δρομολόγιο διαρκεί 4 ώρες και έχει ενδιάμεσες στάσεις τη Δονούσα και την Αμοργό. Το εισιτήριο κοστίζει 18€ και έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε αυτοκίνητο που θα σας κοστίσει 58€.

Αυτή η σύνδεση με τη Νάξο σας ανοίγει ακόμα μία επιλογή, να πάτε αεροπορικώς στη Νάξο και από εκεί να πάρετε το πλοίο για Αστυπάλαια.

- Αμοργός - Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια και η Αμοργός θα μπορούσαν να συνδυαστούν εξαιρετικά σε ένα island-hopping, καθώς το ύφος των νησιών μοιάζει αρκετά. Τα δύο νησιά συνδέονται μεταξύ τους 4 φορές την εβδομάδα. Το πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αιγιάλης και προσεγγίζει την Αστυπάλαια μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου είναι μόλις 12€.

- Κως - Αστυπάλαια

Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στην Αστυπάλαια και τα δύο νησιά συνδέονται σχεδόν καθημερινά μεταξύ τους. Οι εταιρείες που εξυπηρετούν αυτή τη σύνδεση είναι οι: Hellenic Seaways, Ane Kalymnou, Dodekanisos Seaways και SAOS Ferries.

Το ταξίδι διαρκεί από 1 ώρα και 45 λεπτά μέχρι 4 ώρες και 15 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου κυμαίνεται από 13€ μέχρι 30€. Όσο μειώνεται η διάρκεια του ταξιδιού τόσο ανεβαίνει η τιμή του εισιτηρίου.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως,  η Κως και η Αστυπάλαια συνδέονται και αεροπορικώς μεταξύ τους.

Πού να μείνετε στην Αστυπάλαια

Η Χώρα και το Κάστρο της Αστυπάλαιας
Η Χώρα και το Κάστρο της Αστυπάλαιας (πηγή:wikipedia)

Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα Νησί, η περιοχή που είναι η Χώρα και το Έξω Νησί, η περιοχή που είναι η Ανάληψη ή αλλιώς Μαλτεζάνα. Για μένα η ομορφότερη περιοχή για να μείνετε είναι η Χώρα και ο Πέρα Γιαλός. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ανάληψη δεν είναι καλή επιλογή για να να μείνετε στην Αστυπάλαια.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Αστυπάλαια

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.