Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πύργος του Άιφελ: πληροφορίες, εισιτήρια, ώρες λειτουργίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία του Πύργου του Άιφελ, τα εισιτήρια εισόδου, τις ξεναγήσεις και τις ώρες που είναι ανοιχτός για επισκέψεις.
Πύργος του Άιφελ: ο διασημότερος «κάτοικος» του Παρισιού

Ο Πύργος του Άιφελ ή αλλιώς «La dame de fer» («Η Σιδηρά Κυρία») είναι χωρίς αμφιβολία η διασημότερη κατασκευή της Γαλλίας, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Όντας το ψηλότερο κτίσμα στην εποχή που κατασκευάστηκε, μεταβλήθηκε σύντομα στο απόλυτο σύμβολο εφευρετικότητας και καινοτομίας, ένα ορόσημο της βιομηχανικής εποχής!

Το ορόσημο του Παρισιού προσελκύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Το να θαυμάσει κανείς τον Πύργο του Άιφελ μόνο από κάτω, μπορεί να μην είναι αρκετό. Η αλήθεια είναι ότι το να ανεβεί κανείς στον δεύτερο όροφο ή στην κορυφή είναι το αποκορύφωμα!

Εισιτήρια για τον Πύργο του Άιφελ

Η ανάβαση μέχρι τον 2ο όροφο του Πύργου του Άιφελ μπορεί να γίνει είτε με ασανσέρ είτε με τις σκάλες (704 σκαλοπάτια) ενώ για την κορυφή με ασανσέρ από το ισόγειο ή από τον 2ο όροφο.

Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων είτε για τον δεύτερο όροφο είτε για την κορυφή, με ελάχιστη διαφορά στην τιμή. Επίσης, υπάρχει διαφορά στην τιμή αν επιλέξετε να ανεβείτε από τις σκάλες ή με το ασανσέρ.

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε τα εισιτήρια για τον Πύργο του Άιφελ online από την επίσημη ιστοσελίδα (www.toureiffel.paris). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εξαντλούνται αρκετά γρήγορα και αν δεν βρείτε τις ημερομηνίες που επιθυμείτε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιστοσελίδες ξεναγήσεων και εισιτηρίων όπως, το Get Your Guide και το Tiqets.

Οι τιμές των εισιτηρίων

Ανάβαση στον 2ο όροφο με τις σκάλες

 • 11.80€ για άνω των 24 ετών
 • 5.90€ για ηλικίες 18-24
 • 3.00€ για ηλικίες 4-11
 • δωρεάν μέχρι 4 ετών

Ανάβαση στον 2ο όροφο με ασανσέρ

 • 18.80€ για άνω των 24 ετών
 • 9.40€ για ηλικίες 18-24
 • 4.70€ για ηλικίες 4-11
 • δωρεάν μέχρι 4 ετών

Ανάβαση στην κορυφή με σκάλες και ασανσέρ

 • 22.40€ για άνω των 24 ετών
 • 11.20€ για ηλικίες 18-24
 • 5.70€ για ηλικίες 4-11
 • δωρεάν μέχρι 4 ετών

Ανάβαση στην κορυφή μόνο με ασανσέρ

 • 29.40€ για άνω των 24 ετών
 • 14.70€ για ηλικίες 18-24
 • 7.40€ για ηλικίες 4-11
 • δωρεάν μέχρι 4 ετών

Ξεναγήσεις στον Πύργο του Άιφελ:

Ενδιαφέρουσα είναι και μία ξενάγηση στον Πύργο του Άιφελ με οδηγό/ξεναγό ο οποίος θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το κορυφαίο αξιοθέατο.

🎟️ Κλείστε εισιτήριο εισόδου στον δεύτερο όροφο ή την κορυφή με ασανσέρ και ξενάγηση (στα αγγλικά), με διάρκεια 2-3 ώρες εδώ.

🎟️ Κλείστε εισιτήριο για ανάβαση με το ασανσέρ στον Πύργο του Άιφελ (πρώτο και δεύτερο όροφο και προαιρετικά στην κορυφή) με αγγλόφωνο οδηγό εδώ.

Ώρες λειτουργίας του Πύργου του Άιφελ

O Πύργος του Άιφελ είναι ανοιχτός από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Υπάρχουν δύο διαφορετικά ωράρια μέσα στο χρόνο:

 • από τις 9:30 μέχρι τις 23:00 κατά τη διάρκεια του περισσότερου χρόνου. 
 • από τις 9:00 μέχρι τις 00:00 την καλοκαιρινή περίοδο και συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες για τον Πύργο του Άιφελ

Το 1889 η Γαλλία διοργάνωσε την Παγκόσμια Έκθεση (Exposition universelle de 1889), μια γιορτή για τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας που συνέπεσε με την πρώτη εκατονταετηρίδα της Γαλλικής Επανάστασης. Τρία χρόνια πριν η γαλλική κυβέρνηση προκήρυξε έναν διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ενός «σιδερένιου πύργου» που επρόκειτο να ανεγερθεί στην είσοδο της έκθεσης στο Champ-de-Mars (Πεδίο του Άρεως), με σκοπό να δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους επισκέπτες.

Αφίσα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889 (φωτ. Wikimedia Commons/public domain)
Αφίσα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889 (φωτ. Wikimedia Commons/public domain)

Νικητής του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε ο Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας Γουστάβος Άιφελ, γνωστός για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Άιφελ, ο πύργος θα ήταν εντελώς διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε, καθώς με ύψος 300 μέτρα θα γινόταν το υψηλότερο ανθρώπινο οικοδόμημα στη γη. Επίσης, θα ήταν κατασκευασμένος από σφυρήλατο σίδηρο, ένα υλικό συνώνυμο της βιομηχανικής επανάστασης. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου 1887 και ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, σε 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες. Στις 31 Μαρτίου 1889, ο Πύργος ήταν έτοιμος, και μάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος και μικρό αριθμό εργατών.

Ο πύργος κατά τη διάρκεια της κατασκευής του το 1888 (φωτ. Wikimedia Commons/public domain)
Ο πύργος κατά τη διάρκεια της κατασκευής του το 1888 (φωτ. Wikimedia Commons/public domain)

Ο Πύργος του Άιφελ σε αριθμούς

 • Τρέχον ύψος: 330 μέτρα
 • Αρχικό ύψος χωρίς κεραία: 312 μέτρα / με κεραία: 330 μέτρα
 • Συνολικό πλάτος: 125 μέτρα (στο έδαφος)
 • Πλάτος ενός ποδιού/πυλώνα: 25 μέτρα (στο έδαφος)
 • 1ος όροφος: 57 μέτρα, 4415 τ.μ.
 • 2ος όροφος: 115 μέτρα, 1430 τ.μ.
 • 3ος όροφος: 276 μέτρα, 250 τ.μ.
 • Ανελκυστήρες: 5 ανελκυστήρες από το ισόγειο στον 2ο όροφο, 2 σετ των 2 ανελκυστήρων από τον 2ο όροφο στον τελευταίο όροφο
 • Βάρος της χαλύβδινης κατασκευής: 7.300 τόνοι
 • Συνολικό βάρος: 10.100 τόνοι
 • Αριθμός χρησιμοποιημένων πριτσινιών: 2.500.000
 • Αριθμός τεμαχίων σιδήρου: 18.038

Περιγραφή

Ο Πύργος του Άιφελ βασίζεται σε τέσσερις μεγάλους πυλώνες, οι οποίοι σχηματίζουν ένα τετράγωνο 125 μέτρων σε κάθε πλευρά, πριν ανυψωθούν και ενωθούν σε έναν κεντρικό πύργο. Καθώς καμπυλώνουν προς τα μέσα, οι πυλώνες συνδέονται μεταξύ τους με δίκτυα δοκών σε δύο επίπεδα που δημιουργούν πλατφόρμες θέασης. Αντίθετα, οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες στη βάση του πύργου είναι καθαρά αισθητικά στοιχεία που δεν εξυπηρετούν καμία δομική λειτουργία.

Πύργος και Σηκουάνας (φωτ. Jenny Frost από το Unsplash)
Πύργος και Σηκουάνας (φωτ. Jenny Frost από το Unsplash)

Διαθέτει συνολικά τρεις ορόφους, οι οποίοι είναι όλοι ανοιχτοί για τους επισκέπτες. Οι δύο πρώτοι όροφοι είναι προσβάσιμοι με σκάλες και ανελκυστήρα, ενώ στο ανώτερο επίπεδο πρέπει να ανέβει κανείς με σκαλοπάτια. Στους δύο πρώτους ορόφους υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες, ενώ σε κάθε επίπεδο υπάρχει ένα κατάστρωμα παρατήρησης για να κοιτάξετε την πόλη του Παρισιού από ψηλά.

Η εντυπωσιακή σιδηροκατασκευή του πύργου (φωτ. Peggy und Marco Lachmann-Anke από το Pixabay)
Η εντυπωσιακή σιδηροκατασκευή του πύργου (φωτ. Peggy und Marco Lachmann-Anke από το Pixabay)

Σχεδόν από τα εγκαίνια του Πύργου οι επισκέπτες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους ορόφους του χρησιμοποιώντας τους ανελκυστήρες. Η κατασκευή τους ήταν ένας -πραγματικός τεχνικός θρίαμβος για την εποχή, καθώς -λόγω του ιδιαίτερου τους σχήματος- οι πυλώνες απαιτούσαν ανελκυστήρες που ανέβαιναν σχηματίζοντας καμπύλη. Σήμερα δύο από τους αρχικούς ανελκυστήρες εξακολουθούν να είναι σε χρήση.

Ολόκληρη η κατασκευή είναι βαμμένη, μάλιστα κατά περιόδους έχει αλλάξει διάφορα χρώματα. Τα πρώτα χρόνια είχαν χρησιμοποιηθεί αποχρώσεις του κόκκινου, του καφέ και του κίτρινου, ενώ από το 1968 επιλέχθηκε ένα χρώμα που ονομάστηκε «καφέ του πύργου του Άιφελ» και θεωρήθηκε ταιριαστό με το παρισινό αστικό τοπίο. Εφαρμόστηκε σε τρεις αποχρώσεις, με την πιο σκούρα στο κάτω μέρος και την πιο ανοιχτή στην κορυφή.

Ο πύργος όπως φαίνεται από κάτω… (φωτ. Denys Nevozhai από το Unsplash)
Ο πύργος όπως φαίνεται από κάτω… (φωτ. Denys Nevozhai από το Unsplash)

Αντιδράσεις…

Το 1887, και ενώ ο πύργος ήταν υπό κατασκευή, άρχισαν να ακούγονται φωνές από ανθρώπους που είχαν τρομοκρατηθεί από τις αισθητικές επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης κατασκευής στο παρισινό τοπίο. Οι φωνές αυτές μάλιστα ενώθηκαν και σχημάτισαν μια πρωτοβουλία με το όνομα «Επιτροπή των τριακοσίων», στην οποία συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ αυτών ο αρχιτέκτονας Σαρλ Γκαρνιέ, ο συγγραφέας Γκυ ντε Μωπασσάν και οι συνθέτες Σαρλ Γκουνό και Ζυλ Μασνέ. Η επιτροπή υπέγραψε ένα ψήφισμα προς την γαλλική κυβέρνηση με τίτλο «Καλλιτέχνες κατά του Πύργου του Άιφελ», όπου χαρακτήριζαν τον πύργο ως «άχρηστο και τερατώδη, που σαν γιγαντιαίο μαύρο φουγάρο θα συνθλίψει κάτω από τον βάρβαρο όγκο του την Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, την Αψίδα του Θριάμβου και τα άλλα ταπεινωμένα μνημεία…»

Ένας αμφιλεγόμενος πύργος… (φωτ. sulox32 από το Pixabay)
Ένας αμφιλεγόμενος πύργος… (φωτ. sulox32 από το Pixabay)

Ο Άιφελ απάντησε σε αυτές τις επικρίσεις συγκρίνοντας τον πύργο του με τις αιγυπτιακές πυραμίδες: «Ο πύργος μου θα είναι το ψηλότερο οικοδόμημα που έχει ανεγερθεί ποτέ από άνθρωπο. Δεν θα είναι λοιπόν μεγαλοπρεπής με τον τρόπο του; Και γιατί κάτι αξιοθαύμαστο στην Αίγυπτο να γίνει αποτρόπαιο και γελοίο στο Παρίσι;»

Ο Πύργος του Άιφελ είχε άδεια να στέκεται για 20 χρόνια, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αποσυναρμολόγησή του το 1909 και την επιστροφή της ιδιοκτησίας του στην πόλη του Παρισιού. Ωστόσο, του επιτράπηκε τελικά να παραμείνει, καθώς χρησιμοποιήθηκε για πειράματα και καινοτομίες στην ασύρματη τηλεγραφία, με την τοποθέτηση κεραιών.

Ο Πύργος του Άιφελ την νύχτα (φωτ. Denis Doukhan από το Pixabay)
Ο Πύργος του Άιφελ την νύχτα (φωτ. Denis Doukhan από το Pixabay)

Αντίγραφα

Ένα τόσο εμβληματικό κτήριο δεν θα μπορούσε παρά να έχει άφθονες ρέπλικες ανά τον κόσμο. Το παλιότερο αντίγραφό του είναι ο πύργος που βρίσκεται στην πόλη Μπλάκπουλ της Αγγλίας και κατασκευάστηκε το 1894, μόλις 5 χρόνια μετά το πρωτότυπο που τον ενέπνευσε.

Το πιο διάσημο και ψηλότερο αντίγραφο βρίσκεται στο Λας Βέγκας της Νεβάδα. Έχει ύψος 165 μέτρων και χτίστηκε το 1999 κοντά σε ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα-καζίνο. Άλλα αντίγραφα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Κίνας, στην Πράγα της Τσεχίας, στο Παρίσι του Τέξας, αλλά και στα δικά μας Φιλιατρά

Ο Πύργος του Άιφελ στο Λας Βέγκας (φωτ. Nikolaus Bader από το Pixabay)
Ο Πύργος του Άιφελ στο Λας Βέγκας (φωτ. Nikolaus Bader από το Pixabay)

5 Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες για τον Πύργο του Άιφελ:

 • Είναι κατασκευασμένος από σίδηρο, όχι από ατσάλι. Για να μην σκουριάζει πρέπει βάφεται ανά επτά χρόνια, ενώ για κάθε βάψιμο απαιτούνται 60 τόνοι μπογιάς.
 • Ενώ ο πύργος πήρε το όνομά του από τον Άιφελ, στην πραγματικότητα ο Maurice Koechlin και ο Emile Nouguier -δύο μηχανικοί που εργάζονταν για την εταιρεία του- σχεδίασαν την κατασκευή.
 • Ήταν η ψηλότερη κατασκευή στον κόσμο μέχρι την ολοκλήρωση του ουρανοξύστη Chrysler στη Νέα Υόρκη το 1929 που άγγιζε τα 319 μέτρα. Από το 1931 ψηλότερο κτήριο στον κόσμο έγινε το διάσημο Empire State Building της Νέας Υόρκης, με ύψος 381 μέτρα και 443 μέτρα μαζί με την κεραία.
 • Τον Αύγουστο του 1944, καθώς οι Ναζί έχαναν τον έλεγχο του κατεχόμενου Παρισιού, ο Χίτλερ διέταξε τους στρατηγούς του να ισοπεδώσουν την πόλη. Καταρτίστηκαν σχέδια για τη ναρκοθέτηση του Πύργου του Άιφελ με εκρηκτικά. Ευτυχώς, τα συμμαχικά στρατεύματα εισέβαλαν πριν η διαταγή εκτελεστεί.
 • Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι τον έχουν επισκεφθεί από την ολοκλήρωσή του το 1889.
Σούρουπο στο Παρίσι… (φωτ. Denys Nevozhai από το Unsplash)
Σούρουπο στο Παρίσι… (φωτ. Denys Nevozhai από το Unsplash)
Picture of Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.