Σημαία Μπελίζ

Σημαία Μπελίζ

Γνώριζες ότι η εθνική σημαία του Μπελίζ είναι μόνη σημαία στον κόσμο που απεικονίζει ανθρώπους; Οι περισσότερες σημαίες χρησιμοποιούν σύμβολα και ζώα αλλά η σημαία του Μπελίζ ξεχωρίζει λόγω του εθνόσημου στο κέντρο της.

Το μπλε και το κόκκινο χρώμα συμβολίζουν την ενότητα του λάου. Τα 50 φύλλα ελιάς περιμετρικά του εθνόσημου συμβολίζουν την χρονιά του 1950 όπου η τότε Βρετανική Ονδούρα ξεκινάει την περιπέτεια της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο με την ίδρυση του Ενωμένου κόμματος του Λαού. Το δέντρο Μαόνι στο κέντρο αντιπροσωπεύει την οικονομική δύναμη της χώρας. 

Υπάρχουν 2 άνδρες στο εθνόσημο, ο πιο σκουρόχρωμος κουβαλάει ένα κουπί που συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εργάτες ταξίδευαν στο ποτάμι για να μεταφέρουν την ξυλεία, και αριστερά ένας πιο ανοικτόχρωμος που κρατάει ένα τσεκούρι και αντιπροσωπεύει τους ξυλοκόπους. Οι δύο φιγούρες, ο ένας αφρικανικής καταγωγής και ο άλλος με καταγωγή mestizo (αμερικανική και ευρωπαϊκή), συμβολίζουν τη διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Η ασπίδα στο κέντρο είναι χωρισμένη στα τρία, με τα 2 πάνω τμήματα να απεικονίζουν εργαλεία και το κάτω μέρος ένα πλοίο.

Ακριβώς κάτω από την ασπίδα βρίσκεται το μότο της χώρας, “Sub Umbra Floreo” στα Λατινικά που μεταφράζεται σε “ανθίζω κάτω από τη σκιά” που αναφέρεται στη σκιά του δέντρου μαόνι.

Η σημαία του Μπελίζ είναι η πιο πολύχρωμη σημαία του κόσμου με 12 χρώματα συνολικά.

Οι αναλογίες της σημαίας είναι 2:3.

Μπλε

Κωδικός Χρώματος: #003F87

Το μπλε χρώμα συμβολίζει το Ενωμένο Κόμμα του Λαού (PUP)

Κόκκινο

Κωδικός Χρώματος: #CE1126

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα (UDP)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ