Σημαία Δανίας

Σημαία Δανίας​

Η σημαία της Δανίας (δανέζικα: Dannebrog [ˈdanəˌbʁoˀ]) είναι κόκκινη με έναν λευκό Σκανδιναβικό σταυρό· ο οποίος εκτείνεται έως τις άκρες της σημαίας ενώ το κάθετο μέρος του σταυρού βρίσκεται προς την πλευρά του ιστού. Το σχέδιο του σταυρού, το οποίο συμβολίζει τον χριστιανισμό. Υιοθετήθηκε κατόπιν και από τις υπολοιπες Νορδικές χώρες, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ώλαντ, Νήσοι Φερόες, καθώς και από τα σκωτσέζικα αρχιπελάγη των Σέτλαντ και Όρκνεϊ. Κατά τη διάρκεια της Δανο-Νορβηγικής ένωσης, ήταν και σημαία της Νορβηγίας και συνέχισε να είναι, με μικρές μετατροπές, μέχρι που η Νορβηγία υιοθέτησε τη σημερινή της σημαία το 1821.

Σύμφωνα με το θρύλο, η σημαία περιήλθε στην κατοχή της Δανίας κατά τη διάρκεια της μάχης του Λίντανισε (σημερινό Τάλιν) το 1219. Οι Δανοί ηττώνταν στην σταυροφορία τους στην Εσθονία, όμως μετά από προσευχή έπεσε η σημαία από τον ουρανό. Μετά το θρυλούμενο αυτό γεγονός, ο δανός βασιλιάς Βάλντεμαρ Β’ νίκησε τους Εσθονούς. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της σημαίας εμφανίζεται εκατό χρόνια αργότερα.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις