Σημαία Δανίας​

Σημαία Δανίας​

Η σημαία της Δανίας (δανέζικα: Dannebrog [ˈdanəˌbʁoˀ]) είναι κόκκινη με έναν λευκό Σκανδιναβικό σταυρό· ο οποίος εκτείνεται έως τις άκρες της σημαίας ενώ το κάθετο μέρος του σταυρού βρίσκεται προς την πλευρά του ιστού. Το σχέδιο του σταυρού, το οποίο συμβολίζει τον χριστιανισμό. Υιοθετήθηκε κατόπιν και από τις υπολοιπες Νορδικές χώρες, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ώλαντ, Νήσοι Φερόες, καθώς και από τα σκωτσέζικα αρχιπελάγη των Σέτλαντ και Όρκνεϊ. Κατά τη διάρκεια της Δανο-Νορβηγικής ένωσης, ήταν και σημαία της Νορβηγίας και συνέχισε να είναι, με μικρές μετατροπές, μέχρι που η Νορβηγία υιοθέτησε τη σημερινή της σημαία το 1821.

Σύμφωνα με το θρύλο, η σημαία περιήλθε στην κατοχή της Δανίας κατά τη διάρκεια της μάχης του Λίντανισε (σημερινό Τάλιν) το 1219. Οι Δανοί ηττώνταν στην σταυροφορία τους στην Εσθονία, όμως μετά από προσευχή έπεσε η σημαία από τον ουρανό. Μετά το θρυλούμενο αυτό γεγονός, ο δανός βασιλιάς Βάλντεμαρ Β’ νίκησε τους Εσθονούς. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της σημαίας εμφανίζεται εκατό χρόνια αργότερα.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ