Σημαία Φιλιππίνων

Σημαία Φιλιππίνων

Η σημαία των Φιλιππίνων καθιερώθηκε στις 12 Ιουνίου 1898. Αποτελείται από οριζόντια διχρωμία (μπλε, κόκκινο), με ένα λευκό ισόπλευρο τρίγωνο στον ιστό που περιέχει τρία χρυσά αστέρια με πέντε ακτίνες στις κορυφές του και έναν χρυσό ήλιο στο κέντρο του με 8 ακτίνες.

Η πολεμική σημαία των Φιλιππίνων. Λόγος 1:2
Η σημαία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει ξεχωριστή ότι μπορεί να φανερώσει κατάσταση πολέμου. Όταν υψώνεται με το μπλε φόντο στην κορυφή, σημαίνει ειρηνική περίοδο. Όταν όμως υψώνεται με το κόκκινο φόντο ψηλά, τότε σημαίνει περίοδο πολέμου.

Την ιδέα για τη σημαία είχε πρώτος ο Εμίλιο Αγκουινάλδο. Η πρώτη σημαία υφάνθηκε στο Χονγκ Κονγκ από τη Μαρτσέλα ντε Αγκονκίγιο, την κόρη της Λορέντσα και την Ντόπα Ντελφίνα Ερμπόζα ντε Νατιβιδάδ, ανεψιά του εθνικού ήρωα της χώρας, Χοσέ Ρισάλ.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το λευκό τρίγωνο δηλώνει ισότητα και αδερφοσύνη, το γαλάζιο φόντο την ειρήνη, αλήθεια και δικαιοσύνη, ενώ το κόκκινο φόντο συμβολίζει τον πατριωτισμό και την ανδρεία. Οι οκτώ κύριες ακτίνες του ηλίου αποτελούν σύμβολο των 8 επαρχιών της χώρας, οι οποίες επιζήτησαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και τέθηκαν υπό στρατιωτικό νόμο από τους Ισπανούς στην αρχή της Επανάστασης των Φιλιππίνων, το 1896. Πρόκειται για τις: Καβίτε, Λαγκούνα, Μανίλα, Μπατάνγκας, Μπουλακάν, Νουέβα Εσίχα, Παμπάνγκα και Ταρλάκ. Τα τρία πεντάκτινα αστέρια συμβολίζουν τις τρεις κύριες γεωγραφικές περιοχές της Λουζόν, Βισάγιας και Μιντανάο.

Ωστόσο, η επεξήγηση των συμβόλων που δόθηκε κατά την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το 1898, διαφέρει από την επίσημη εξήγηση. Αναφέρει ότι το λευκό τρίγωνο σηματοδοτεί το έμβλημα του Κατιπουνάν, της μυστικής εταιρείας που έκανε αγώνα ενάντια στην ισπανική κυριαρχία. Αναφέρει ότι τα χρώματα της σημαίας φέρουν στη μνήμη τα χρώματα από τη σημαία των ΗΠΑ, ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την προστασία που προσέφεραν οι Αμερικανοί στη χώρα στη διάρκεια της Επανάστασης στις Φιλιππίνες.

Για τα αστέρια, λέει ότι ένα από αυτά συμβολίζει το νησί Πανάι και όχι όλο το Βισάγιας.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ