Σημαία Κάτω Χωρών​

Σημαία Κάτω Χωρών​

Η εθνική σημαία των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας), αποτελεί την παλαιότερη τρίχρωμη σημαία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Οι τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες έχουν χρώμα κόκκινο στο πάνω μέρος, λευκό και μπλε.

Ωστόσο, η εν λόγω σημαία δεν ήταν η πρώτη στη χώρα. Το 15ο αιώνα χρησιμοποιούνταν η σημαία του Άρχοντα της Βουργουνδίας. Αυτή η σημαία είχε λευκό φόντο και κλαδιά δάφνης σε σχήμα Χ, με φωτιές που σχημάτιζαν το Σταυρό της Βουργουνδίας.

Οι Κάτω Χώρες εξεγέρθηκαν κατά της ισπανικής κυριαρχίας του Φιλίππου Β΄ και ο Οίκος της Οράγγης τάχτηκε με το μέρος των επαναστατών. Αυτοί είχαν για σημαία τη σημαία του Πρίγκιπα. Έπειτα από το 1630 η πορτοκαλί λωρίδα αντικαταστάθηκε από μία κόκκινη. Οι άλλες λωρίδες ήταν λευκού και μπλε χρώματος.

Η τρίχρωμη σημαία καταργήθηκε στη διάρκεια της γαλλικής κατοχής και επανήλθε το 1813, έπειτα από την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της Ολλανδίας. Εκείνη την εποχή η σύγχρονη τρίχρωμη σημαία χρησιμοποιούνταν παράλληλα και ισότιμα με την πορτοκαλί του Οίκου της Οράγγης.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1937, με Βασιλικό Διάταγμα από τη Βασίλισσα Βιλελμίνη, καθιερώθηκε η σημαία με τη σημερινή της μορφή, δηλ. με τα χρώματα κόκκινο, λευκό και γαλάζιο και η οποία μοιάζει κατά πολύ με τη Σημαία του Λουξεμβούργου καθώς η μόνη τους διαφορά είναι ότι στην Ολλανδική η μπλε λωρίδα είναι πιο σκούρα.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ