Σημαία Μάλτας

Σημαία Μάλτας

Η σημαία της Μάλτας υιοθετήθηκε επίσημα στις 21 Σεπτεμβρίου 1964. Η σημαία του νησιωτικού έθνους χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά ερυθρόλευκα χρώματα των Ιπποτών της Μάλτας. Ο Σταυρός του Γεωργίου που βρίσκεται πάνω αριστερά, με το κόκκινο περίγραμμα, προστέθηκε στη σημαία τη δεκαετία του 1940, όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου τίμησε τους κατοίκους του νησιού για την ανδρεία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η σημαία της Μάλτας είναι μια δίχρωμη σημαία με δύο κάθετες ζώνες ίσες σε μέγεθος: μια λευκή στα αριστερά και μια κόκκινη στα δεξιά. Στην γωνία πάνω αριστερά βρίσκουμε και τον Σταυρό του Γεωργίου. Ο λόγος του ύψους με το μήκος της σημαίας είναι 2:3.

Σύμφωνα με το μύθο, τα χρώματα της σημαίας της Μάλτας δόθηκαν αρχικά στη χώρα από τον Κόμη Ρογήρο τον Α’ της Σικελίας το 1090. Όταν ο στόλος των πλοίων του αποβιβάστηκε στη Μάλτα μετά την επιτυχή κατάκτηση της Σικελίας, οι χριστιανοί που ζούσαν στο νησί της Μάλτας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον Ρογήρο να πολεμήσει τους Άραβες. Σε αναγνώριση αυτής της βοήθειας, ο Κόμης έσκισε ένα μέρος της καρό ερυθρόλευκης σημαίας του και το χάρισε στους ντόπιους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. 

Ωστόσο, οι μελετητές ισχυρίζονται ότι η ιστορία είναι απλώς ένας μύθος του 19ου αιώνα. Τα χρώματα της Μάλτας προήλθαν πιθανώς από τη σημαία των Ιπποτών της Μάλτας, μια κόκκινη σημαία με έναν λευκό σταυρό (παρόμοια λογική με τη σημαία της Ελβετίας). Ο Σταυρός του Γεωργίου που εμφανίζεται στη σημαία είναι το δεύτερο υψηλόβαθμο βραβείο στο σύστημα τιμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ιστορία της Μαλτέζικης σημαίας

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας στη Μάλτα, χρησιμοποιήθηκε η αποικιακή σημαία της Αποικίας του Στέμματος της Μάλτας, στην οποία απεικονιζόταν χωρίς έκπληξη η Union Jack στα αριστερά σε μπλε φόντο. 

Μια νέα σημαία χρησιμοποιήθηκε από τη χώρα, την περίοδο 1943-1964, παρόμοια με τη σημερινή σημαία, αλλά περιλάμβανε ένα τετράγωνο μπλε πλαίσιο όπου μέσα του ήταν τοποθετημένος ο Σταυρός του Γεωργίου. 

Η ανεπίσημη σημαία της Μάλτας το διάστημα 1943–1964
Η ανεπίσημη σημαία της Μάλτας το διάστημα 1943–1964

Ωστόσο, αυτή η σημαία χρησιμοποιήθηκε ανεπίσημα. Η τελευταία αλλαγή έλαβε χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου του 1964, σύμφωνα με αυτή ο Σταυρός του Γεωργίου διατηρήθηκε με ένα λεπτό κόκκινο περίγραμμα και αφαιρέθηκε το μπλε πλαίσιο. Η πρόθεση της Μάλτας ήταν να κάνει λιγότερο εμφανές το σύμβολο, καθώς θύμιζε το αποικιακό παρελθόν της χώρας.

Η ιστορία της σημαίας της Μάλτας (πηγή: wikipedia)
Η ιστορία της σημαίας της Μάλτας (πηγή: wikipedia)

Η σημαία της Μάλτας κατέχει τη διεθνή πρωτοτυπία να είναι η μόνη εθνική σημαία στον κόσμο που να φέρει ένα σχέδιο από μια άλλη χώρα (Ηνωμένο Βασίλειο).

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ