Σημαία Ουκρανίας

Σημαία Ουκρανίας

Η σημαία της Ουκρανίας στα ουκρανικά: Державний Прапор України, Ντερζάβνι πράπορ Ουκραγίνι δηλ. Κρατική Σημαία της Ουκρανίας) καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1918, από τη βραχύβια Δημοκρατία του Ουκρανικού Λαού.

Την περίοδο εκείνη χρησιμοποιούνταν ευρέως η γαλαζοκίτρινη σημαία , που είχε όμως πάνω το κίτρινο χρώμα αρχικά και σύντομα αναστράφηκαν τα χρώματα. Επιπλέον, η νέα σημαία είχε ένα σημερινό εθνόσημο (Τρυζούμπ) στην άνω αριστερή γωνία της. Τα σύμβολα παρέμειναν αμετάβλητα από την επόμενη κυβέρνηση του Πάβλο Σκοροπάντσκι και έπειτα από το Διευθυντήριο.

Την περίοδο της σοβιετικής κυριαρχίας, οι Μπολσεβίκοι χρησιμοποιούσαν κόκκινες και στη συνέχεια κυανέρυθρες σημαίες. Η μπλε και κίτρινη σημαία απαγορεύτηκε ως εθνικιστικό σύμβολο. Η επίσημη αποκατάστασή της έγινε το 1992 έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.

Με το άρθρο 20 του Συντάγματος της χώρας ορίζεται ότι η κρατική σημαία της Ουκρανίας αποτελείται από δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος μπλε και κίτρινου.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ