Σημαία Ουζμπεκιστάν

Σημαία Ουζμπεκιστάν

Η σημαία του Ουζμπεκιστάν υιοθετήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1991.

Αποτελείται από τρια ίσομεγέθη τμήματα χρώματος γαλάζιου, άσπρου και πράσινου που διαχωρίζονται από δύο λεπτές κόκκινες γραμμές. Στα αριστερά του γαλάζιου τμήματος υπάρχει μια λευκή ημισέληνος και δώδεκα λευκά αστέρια.

Το γαλάζιο χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το νερό. που αποτελούν την κύρια πηγή της ζωής. Γαλάζιο ήταν και το κύριο χρώμα της σημαίας του κράτους του Ταμερλάνου. Το λευκό είναι το παραδοσιακό χρώμα της ειρήνης και της καλοτυχίας Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη φύση, τη νέα ζωή και την καλή σοδειά. Οι κόκκινες γραμμές συμβολίζουν τη δύναμη της ζωής. Η ημισέληνος, ως νέα σελήνη , συμβολίζει την πρόσφατα ανεξάρτητη Δημοκρατία. Τα δώδεκα αστέρια συμβολίζουν τις ιστορικές παραδόσεις του ουζμπέκικου λαού, καθώς και το αρχαίο ηλιακό ημερολόγιο. Κατά μία άλλη εκδοχή συμβολίζουν την αστρολογία που είχε ανθίσει ως επιστημονική σκέψη στα κράτη που προϋπήρχαν του Ουζμπεκιστάν στη ίδια περιοχή. Συμβολίζουν επίσης τις αρχαίες ρίζες του τοπικού πολιτισμού και την αφοσίωση του ουζμπέκικου λαού στην τελειότητα και την αφοσίωση.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ