Σημαίες χωρών με αστέρια

Το αστέρι είναι το πιο δημοφιλές ουράνιο σύμβολο που χρησιμοποιείται σε εθνικές σημαίες. Περίπου 70 κράτη στον κόσμο φέρουν τουλάχιστον ένα στη σημαία τους, ενώ περίπου 20 φέρουν ήλιο και 15 το φεγγάρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέχουν επάξια την πρώτη θέση της λίστας μας με τα 50 λευκά αστέρια που συμβολίζουν τις 50 πολιτείες. Η Βραζιλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τα μισά αστέρια περίπου (27) και με έναν εντελώς διαφορετικό συμβολισμό καθώς αποτυπώνουν έναν αστερισμό στο νότιο ημισφαίριο. 

Τα νησιά Κουκ στη τρίτη θέση, το Πράσινο Ακρωτήριο στην 5η θέση και το Τουβαλού στην έκτη θέση φέρουν 15, 10 και 9 αστέρια στη σημαία τους αντίστοιχα. Αντιπροσωπεύουν τον αντίστοιχο αριθμό νησιών που ανήκουν στα έθνη σε μια παρόμοια προσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα και Σαμόα έχουν 4 με 5 αστέρια στη σημαία τους που συμβολίζουν τον αστερισμό του Νότιου Σταυρού.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην περίπτωση του Ουζμπεκιστάν με τα 12 αστέρια, ένας συμβολικός αριθμός στο Ισλάμ που παραπέμπει στα 12 ζώδια. Αξιοσημείωτη και η περίπτωση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με τα 7 ολόκληρα αστέρια και τα 2 μισά που δημιουργούν μια ψευδαίσθηση άπειρων αστεριών. Τα αστέρια στη βοσνιακή σημαία αντιπροσωπεύουν την Ευρώπη και με λίγη φαντασία μπορεί να ερμηνευτεί ως μια εκδοχή του άπειρου κύκλου αστεριών της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη, κάτι που θέλει διακαώς η χώρα.

Η χρήση ενός μόνο αστεριού σε εθνικές σημαίες είναι η πιο δημοφιλής προσέγγιση, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα, που κυμαίνονται από τον κομμουνισμό (Βόρεια Κορέα, Βιετνάμ, Αγκόλα), το φως του Ισλάμ (Πακιστάν, Τουρκία), την ενότητα (Σομαλία, Μιανμάρ, Ιορδανία) ) ή ένα αστέρι-οδηγός (Χιλή, Κροατία).

Οι σημαίες των χωρών με τα περισσότερα αστέρια
Οι σημαίες των χωρών με τα περισσότερα αστέρια
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *