15 ενδιαφέροντα πράγματα για τη Σιγκαπούρη που δεν γνωρίζατε

15 ενδιαφέροντα πράγματα για τη Σιγκαπούρη που πρέπει να γνωρίζετε
Η Σιγκαπούρη ή αλλιώς Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης είναι η μικρότερη νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Για να τη βρείτε στο χάρτη θα πρέπει να κοιτάξετε νότια της Μαλαισίας.

Η Σιγκαπούρη ή αλλιώς Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης είναι η μικρότερη νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Για να τη βρείτε στο χάρτη θα πρέπει να κοιτάξετε νότια της Μαλαισίας. Aφού κάνετε ζουμ θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν ενώνεται με τη Χερσόνησο της Μαλαισίας και ότι όντως πρόκειται για νησί.

Το όνομα της Σιγκαπούρης, συγκεκριμένα το Σινγκαπόρα σημαίνει Πόλη των Λιονταριών στα μαλαισιανά (ή γλώσσα Μαλέι), παρόλο που έρευνες έχουν δείξει ότι στη Σιγκαπούρη δεν έζησαν ποτέ λιοντάρια..

Αν θέλετε να μάθετε και άλλες τέτοιες πληροφορίες για τη Σιγκαπούρη διαβάστε τη λίστα που ακολουθεί με τα πιο ενδιαφέροντα facts για αυτή την ασιατική πόλη-κράτος.

1. Η Σιγκαπούρη αποτελείται από 63 νησιά

Όπως ανέφερα και παραπάνω η Σιγκαπούρη είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στο οποίο ανήκουν 63 νησιά. Εκτός από το κύριο νησί, το Pulau Ujong, υπάρχουν τα νησιά Jurong Island, Pulau Tekong, Pulau Ubin, Sentosa, το Sisters’ Island, το νησί του St John κ.α. Το Sentosa είναι ένα διάσημο θέρετρο με πολλά καταφύγια και αξιοθέατα.

2. Σιγκαπούρη, η Πόλη των Λιονταριών

Merlion, το έμβλημα της Σιγκαπούρης
Merlion, το έμβλημα της Σιγκαπούρης

Θα αναφέρω μερικές πληροφορίες ακόμα για το ζήτημα με την ονομασία ως Πόλη των Λιονταριών. Την ονομασία αυτή την έδωσε ο πρίγκιπας της Σουμάτρας, Sang Nila Utama, ο οποίος καθώς κυνηγούσε είδε ένα ζώο που έμοιαζε με λιοντάρι. Σύμφωνα με τα αρχεία της Σιγκαπούρης ουδέποτε κατοικούσαν εκεί λιοντάρια και το πιο πιθανό είναι να ήταν τίγρης το ζώο που είδε ο Πρίγκιπας. Πάντως το έμβλημα της Σιγκαπούρης, το Merlion, έχει εμπνευστεί από αυτή την ιστορία και για αυτό έχει κεφάλι λιονταριού και σώμα ψαριού.

3. Η Σιγκαπούρη έχει αφθονία από γρανίτη

To όνομα του νησιού Pulau Ubin, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Pulau Ujong, στα μαλαισιανά σημαίνει “Νησί Γρανίτη”. Αυτός είναι και ο λόγος που στο νησί οι δραστηριότητες στα λατομεία χρονολογούνται από το 1900. Ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 οι δραστηριότητες ήταν πληθώρες και υπήρχαν περισσότερα από 20 λατομεία. Υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε μερικά λατομεία, αν σας φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον.

4. To πρώτο Night Safari στον κόσμο

Στη Σιγκαπούρη άνοιξε το πρώτο Night Safari, δηλαδή ένας νυχτερινός ζωολογικός κήπος. Χρονολογείται από το 1994 και φιλοξενεί σε μία τεράστια έκταση περισσότερα από 1.000 ζώα, 120 διαφορετικών ειδών. Μπορείτε να κάνετε με το τραμ μια διαδρομή γύρω από τον κήπο που διαρκεί 40-50 λεπτά ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κατεβείτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που υπάρχουν τέσσερα μονοπάτια από τα οποία είναι εφικτό να πλησιάσετε μερικά ζώα.

5. Ο Βοτανικός Κήπος της Σιγκαπούρης είναι 164 ετών

Ο Βοτανικός Κήπος της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην χώρα. Ιδρύθηκε το 1859 και συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ύπαρξη του κήπου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο καουτσούκ στις αρχές του 20ου αι. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του Βοτανικού Κήπου είναι ο Εθνικός Κήπος Ορχιδέας, που φιλοξενεί περισσότερες από 200 υβριδικές ορχιδέες.

6. Ο ψηλότερος τεχνητός καταρράκτης στον κόσμο βρίσκεται στη Σιγκαπούρη

Ο τεχνητός καταρράκτης στο Αεροδρόμιο Jewel Changi
Ο τεχνητός καταρράκτης στο Αεροδρόμιο Jewel Changi

Άλλη μία πρωτιά της Σιγκαπούρης είναι η δημιουργία του ψηλότερου τεχνητού καταρράκτη στον κόσμο. Πρόκειται για τον καταρράκτη που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Jewel Changi, ο οποίος έχει ύψος 40 μέτρων και περιτριγυρίζεται από έναν καταπράσινο εσωτερικό κήπο.

Αλλά ο πρώτος τεχνητός καταρράκτης είναι ο καταρράκτης στο Jurong Bird Park που έχει ύψος 30 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1971.

7. Τι γλώσσα μιλάνε στη Σιγκαπούρη;

Στη Σιγκαπούρη οι επίσημες γλώσσες είναι τέσσερις. Έχουμε και λέμε, Αγγλικά, Μαλαισιανά, Κινέζικα και Ταμίλ. Υπάρχει και μία πέμπτη γλώσσα η οποία είναι τοπική και λέγεται Σινγκλικά (Singlish). Ουσιαστικά είναι μια καθομιλουμένη μορφή αγγλικών που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι. Θα την καταλάβετε όταν ακούσετε τους ντόπιους να προσθέτουν κάτι επιφωνήματα λα (lah) και λε (leh) στις προτάσεις τους.

8. Η Σιγκαπούρη έχει αλλάξει 6 φορές ζώνη ώρας

Η Σιγκαπούρη από το 1905 μέχρι το 1932 ήταν 7 ώρες μπροστά από το GMT, δηλαδή την Μέση ώρα Γκρίνουιτς. Από το 1933 μέχρι και το 1941 η ώρα μετακινήθηκε 20 λεπτά μπροστά ενώ 1942 προχώρησε ακόμα 10 λεπτά προς τα εμπρός. Κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ώρα κινήθηκε άλλη 1,5 ώρα μπροστά για να συγχρονιστεί με την ώρα της Ιαπωνίας. Συνολικά δηλαδή πήγε 2 ώρες μπροστά. Μετά τον πόλεμο γύρισε 1 ώρα πίσω για να
συγχρονιστεί με την ώρα της Μαλαισίας – δηλαδή η ώρα τώρα είναι GMT+8.

9. Στη Σιγκαπούρη απαγορεύονται οι τσίχλες

Ένας νόμος που βγήκε το 1990 απαγόρευσε τις τσίχλες στη Σιγκαπούρη. Ο λόγος ήταν η εμμονή της πόλης με την καθαριότητα και επειδή δαπανούνταν τεράστια ποσά ετησίως για το ξύσιμο των τσιχλών από πεζοδρόμια, τρένα λεωφορεία και γενικά τους δημόσιους χώρους. Από το 2004 τα πράγματα έχουν γίνει λίγο πιο επιεική και επιτρέπεται η χρήση τσίχλας ύστερα από συνταγογράφηση ιατρού (τσίχλα νικοτίνης, οδοντιατρική τσίχλα κ.α.). Ουσιαστικά δεν είναι παράνομο το να μασάς τσίχλας αλλά η εισαγωγή και η πώλησή της.

10. Πρώτη νυχτερινή διοργάνωση F1

f1-singapore

Το Grand Prix της Σιγκαπούρης είναι μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1. Η Σιγκαπούρη εκτός από την πρώτη πίστα σε ολόκληρη την Ασία, ήταν και η πρώτη που διοργάνωσε νυχτερινό αγώνα Formula 1. Πραγματοποιήθηκε στο Marina Bay Street Circuit το 2008.

11. Το ψηλότερο κτήριο είναι 290 μέτρα

Ο ουρανοξύστης Guoco Tower στο Tanjong Pagar
Ο ουρανοξύστης Guoco Tower στο Tanjong Pagar (πηγή:wikipedia)

Στην πραγματικότητα στη Σιγκαπούρη υπάρχει μέγιστο όριο ύψους που μπορούν να έχουν τα κτήρια που χτίζονται στη χώρα. Το όριο είναι τα 280 μέτρα. Ωστόσο, το Guoco Tower (γνωστό και ως Tanjong Pagar Centre) που χτίστηκε το 2016 έχει ύψος 284 μέτρα. Πήρε ειδική άδεια για να υπερβεί τον περιορισμό, μη νομίζετε ότι το έκαναν για σπάσιμο (ή μήπως το έκαναν;).

12. Οι Σιγκαπουριανοί είναι οι πιο γρήγοροι πεζοί

Οι Σιγκαπουριανοί κατέχουν την πρωτιά ως οι πεζοί που περπατάνε πιο γρήγορα στον κόσμο. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάνουν 19 μέτρα σε 10,55 δευτερόλεπτα. Ακολουθούν η Κοπεγχάγη, η Μαδρίτη, η Γκουανγκζού και το Δουβλίνο. Αυτή η έρευνα έχει συνδυαστεί με διάφορους λόγους, όπως η αύξηση του ρυθμού στις μεγαλουπόλεις ή η καλύτερη φυσική κατάσταση των κατοίκων. Βέβαια, έχει συνδυαστεί και με αρνητικά στοιχεία όπως ότι όσο περπατάνε γρήγορα δεν βοηθάνε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια ή ότι είναι πιο πιθανό να πάθουν στεφανιαία νόσο.

13. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας ξεκίνησε από την Σιγκαπούρη

Γνωρίζατε ότι η 19η Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας; Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα το 2013 αφού η Σιγκαπούρη είχε καταθέσει ψήφισμα ήδη από το 2001 – στη Σιγκαπούρη είχε καθιερωθεί ανεπίσημα. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας έχει στόχο να την ασφαλή διαχείριση υγιεινής, τον τερματισμό της ανοιχτής αφόδευσης και την βιώσιμη διαχείριση του νερού και των αποχετεύσεων. Οι Σιγκαπουριανοί φαίνεται πως έχουν μία εμμονή με τις τουαλέτες αφού αν πιαστεί κάποιος να μην καθαρίσει μια δημόσια τουαλέτα μετά από χρήση του κόβουν πρόστιμο.

14. Απαγόρευση μακριών μαλλιών στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη τη δεκαετία του 1960 έθεσε σε ισχύ την απαγόρευση των μακριών μαλλιών στους άνδρες. Η απαγόρευση στηρίχθηκε στην αυξανόμενη δημοτικότητα των χίπις, κάτι που στη Σιγκαπούρη θεωρούσαν πολύ κακό για την εξέλιξη της χώρας. Οι κυρώσεις ήταν από επιβολή προστίμου μέχρι βίαιο κούρεμα. Μάλιστα απαγορευόταν και η είσοδος στη χώρα ανδρών με μακριά μαλλιά. Το 1990 η απαγόρευση καταργήθηκε!

15. To ψηλότερο σημείο στη Σιγκαπούρη έχει ύψος 164 μέτρα

Λόφος Bukit Timah: το ψηλότερο φυσικό σημείο της Σιγκαπούρης
Λόφος Bukit Timah: το ψηλότερο φυσικό σημείο της Σιγκαπούρης (πηγή:wikipedia)

Ο Λόφος Bukit Timah είναι το ψηλότερο φυσικό σημείο στη Σιγκαπούρη, με ύψός μόλις 164 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αρκετά αστείο αν σκεφτούμε ότι στη Σιγκαπούρη υπάρχουν εκατοντάδες κτήρια με ύψος μεγαλύτερο των 150 μέτρων.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.