Από Σουαζιλάνδη σε Εσουατίνι

Ο βασιλιάς του Εσουατίνι

Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη που να μπορούν να αλλάξουν το όνομα μιας ολόκληρης χώρας. 

Ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής σηματοδότησε τα 50α γενέθλια της χώρας του με ένα μάλλον όχι και τόσο συμβατικό δώρο: ένα διαφορετικό όνομα. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ανεξαρτησίας της χώρας το 2018, ο Βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής, η χώρα του, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Σουαζιλάνδη θα πρέπει να αποκαλείται πλέον Βασίλειο του Εσουατίνι.

Ο βασιλιάς έκανε αυτή τη δήλωσή στο κατάμεστο γήπεδο της πόλης Manzini, σημειώνοντας ότι η αλλαγή ονόματος σκοπεύει να απομακρύνει τις μνήμες του αποικιακού παρελθόντος της χώρας. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, το μικροσκοπικό έθνος ανάμεσα στην Νότια Αφρική και την Μοζαμβίκη, ήταν υπό βρετανική κυριαρχία, κερδίζοντας την ανεξαρτησία του σε μια μη βίαιη μεταβίβαση εξουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου του 1968.

Εσουατίνι Χάρτης

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομά της. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν, όλες οι αφρικανικές χώρες ξαναπήραν το παλιό τους όνομα, εκείνο με το οποίο αποκαλούνταν πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η Σουαζιλάνδη είναι η μοναδική χώρα που διατήρησε την ονομασία της περιόδου εκείνης. Κατά συνέπεια, από τώρα και στο εξής η χώρα θα αποκαλείται επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι» δήλωσε ο βασιλιάς Μσουάτι Γ’ στην Agence France-Presse.

Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι», όπου Σουαζί είναι μια φυλή των Μπαντού. Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε ναι μεν σημαίνει το ίδιο πράγμα αλλά ήταν μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών. Εναλλακτικές ονομασίας του Εσουατίνι είναι η «Σουατίνη» και η «Νγκουάνη».

Ο βασιλιάς είχε ήδη χρησιμοποιήσει το νέο όνομα σε δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει το BBC. Για παράδειγμα, στις παρατηρήσεις του στα Ηνωμένα Έθνη το φθινόπωρο του 2017, αναφέρθηκε στη χώρα του ως Βασίλειο του Εσουατίνι χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

“Το Βασίλειο του Εσουατίνι έχει δεσμευτεί για την ειρήνη και μια αξιοπρεπή ζωή για όλους. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αρχή της συμβουλευτικής λήψης αποφάσεων.”, είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. “Αυτό συνεπάγεται μια διαφανή και ολοκληρωμένη δέσμευση που δίνει σε κάθε πολίτη την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας”.

Σημαία Εσουατίνι
H σημαία του Εσουατίνι

Αλλαγές ονομάτων

  • Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μετά την ανεξαρτητοποίησή τους πολλές πρώην αποικίες άλλαξαν τα ονόματά τους. Έτσι η Κεϋλάνη μετονομάστηκε σε Σρι Λάνκα, η Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε, η Ολλανδική Ινδία σε Ινδονησία, η Βρετανική Ονδούρα σε Μπελίζ.
  • Στο Καζακστάν, μεγάλος μέρος του πληθυσμού επιθυμεί την αλλαγή ονόματος σε Καζάκ Έλι, θέλοντας να απαλλαγούν από την κατάληξη -σταν που έχει αρνητική χροιά.
  • Στην άλλη πλευρά του πλανήτη και συγκεκριμένα στην Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μετονομασίας της χώρας σε Αοτεαρόα. Έτσι ονομάζουν την χώρας τους οι Μαορί, ο ιθαγενής πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις