Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη που να μπορούν να αλλάξουν το όνομα μιας ολόκληρης χώρας.
Ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής σηματοδότησε τα 50α γενέθλια της χώρας του με ένα μάλλον όχι και τόσο συμβατικό δώρο: ένα διαφορετικό όνομα. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ανεξαρτησίας της χώρας το 2018, ο Βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής, η χώρα του, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Σουαζιλάνδη θα πρέπει να αποκαλείται πλέον Βασίλειο του Εσουατίνι.
Ο βασιλιάς έκανε αυτή τη δήλωσή στο κατάμεστο γήπεδο της πόλης Manzini, σημειώνοντας ότι η αλλαγή ονόματος σκοπεύει να απομακρύνει τις μνήμες του αποικιακού παρελθόντος της χώρας. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, το μικροσκοπικό έθνος ανάμεσα στην Νότια Αφρική και την Μοζαμβίκη, ήταν υπό βρετανική κυριαρχία, κερδίζοντας την ανεξαρτησία του σε μια μη βίαιη μεταβίβαση εξουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου του 1968.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομά της. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν, όλες οι αφρικανικές χώρες ξαναπήραν το παλιό τους όνομα, εκείνο με το οποίο αποκαλούνταν πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η Σουαζιλάνδη είναι η μοναδική χώρα που διατήρησε την ονομασία της περιόδου εκείνης. Κατά συνέπεια, από τώρα και στο εξής η χώρα θα αποκαλείται επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι» δήλωσε ο βασιλιάς Μσουάτι Γ’ στην Agence France-Presse.
Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι», όπου Σουαζί είναι μια φυλή των Μπαντού. Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε ναι μεν σημαίνει το ίδιο πράγμα αλλά ήταν μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών. Εναλλακτικές ονομασίας του Εσουατίνι είναι η «Σουατίνη» και η «Νγκουάνη».
Ο βασιλιάς είχε ήδη χρησιμοποιήσει το νέο όνομα σε δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει το BBC. Για παράδειγμα, στις παρατηρήσεις του στα Ηνωμένα Έθνη το φθινόπωρο του 2017, αναφέρθηκε στη χώρα του ως Βασίλειο του Εσουατίνι χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
“Το Βασίλειο του Εσουατίνι έχει δεσμευτεί για την ειρήνη και μια αξιοπρεπή ζωή για όλους. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αρχή της συμβουλευτικής λήψης αποφάσεων.”, είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. “Αυτό συνεπάγεται μια διαφανή και ολοκληρωμένη δέσμευση που δίνει σε κάθε πολίτη την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας”.

Αλλαγές ονομάτων
- Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μετά την ανεξαρτητοποίησή τους πολλές πρώην αποικίες άλλαξαν τα ονόματά τους. Έτσι η Κεϋλάνη μετονομάστηκε σε Σρι Λάνκα, η Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε, η Ολλανδική Ινδία σε Ινδονησία, η Βρετανική Ονδούρα σε Μπελίζ.
- Στο Καζακστάν, μεγάλος μέρος του πληθυσμού επιθυμεί την αλλαγή ονόματος σε Καζάκ Έλι, θέλοντας να απαλλαγούν από την κατάληξη -σταν που έχει αρνητική χροιά.
- Στην άλλη πλευρά του πλανήτη και συγκεκριμένα στην Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μετονομασίας της χώρας σε Αοτεαρόα. Έτσι ονομάζουν την χώρας τους οι Μαορί, ο ιθαγενής πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας.
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Εσουατίνι
- Το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες είναι… τα 54 χρόνια και για τις γυναίκες τα 60!
- Ο βασιλιάς Mσουατι ο 3ος έχει 15 συζύγους…. Ο προκάτοχος του είχε 125.
- Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη Σουαζιλάνδη το 2019, όταν ο βασιλιάς της φτωχής αφρικανικής χώρας αγόρασε πανάκριβες Rolls Royce για τις συζύγους του.
- Ο βράχος Sibebe: Είναι ένα από τα πιο ελκυστικά γεωλογικά θαύματα που μπορείτε να βρείτε σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική. Πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια και σχηματίστηκε λόγω ηφαιστειακών δραστηριοτήτων. Υψώνεται στα 1.488 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απλώνεται σε 165 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο βράχο από γρανίτη στον κόσμο.
- Η Μπαμπάνε (Mbabane) είναι η διοικητική #πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Εσουατίνι. Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μπαμπάνε στην περιοχή του Χνόχο. Το όνομά της προέρχεται από τον Μπαμπάνε Κουνέν, φύλαρχο που κατοικούσε στην περιοχή όταν έφτασαν οι Βρετανοί έποικοι. Είναι επίσης σημαντικό εμπορικό κέντρο για τη γύρω περιοχή, όπου εξορύσσονται κασσίτερος και σίδηρος.