Το νησί των Φασιανών - Ένα νησί σαν την Περσεφόνη

Το νησί των Φασιανών

γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Εκεί στο μακρινό 1659, σε ένα νησάκι στον ποταμό Μπιδασόα, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας, οι ισχυροί των δύο κρατών συνεδρίαζαν για τρεις μήνες, προκειμένου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας και του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Η συμφωνία αυτή, γνωστή ως Συνθήκη των Πυρηναίων, σφραγίστηκε με έναν βασιλικό γάμο ανάμεσα στον Λουδοβίκο και τη Μαρία Θηρεσία, κόρη του Ισπανού βασιλιά. Μεταξύ των όρων της συνθήκης συμπεριλαμβανόταν και ένας κάπως περίεργος:

Το νησί των Φασιανών την εποχή της Συνθήκης των Πυρηναίων σε χαρακτικό της εποχής
Το νησί των Φασιανών την εποχή της Συνθήκης των Πυρηναίων σε χαρακτικό της εποχής

Το μικρό νησάκι, γνωστό ως νησί των Φασιανών (Ile des Faisans ή Ile de la Conference στα γαλλικά και Isla de los Faisanes στα ισπανικά), στο οποίο έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις, ορίστηκε να ανήκει από κοινού και στα δύο κράτη, έγινε δηλαδή ένα condominium. Από τότε, κάθε έξι μήνες το νησί αλλάζει διοίκηση: Φεβρουάριο με Ιούλιο ανήκει στην Ισπανία και Αύγουστο με Ιανουάριο στη Γαλλία. 

Το νησί των φασιανών αλλάζει κυριαρχία κάθε 6 μήνες
Το νησί των φασιανών αλλάζει κυριαρχία κάθε 6 μήνες

Σήμερα το μικρό νησί (200 μ. μήκος και 40 πλάτος) διοικείται από τους ναυτικούς διοικητές των περιοχών Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία και Μπαγιόν στη Γαλλία, ουσιαστικά όμως υπεύθυνοι είναι οι δήμαρχοι της ισπανικής πόλης Irun και της γαλλικής Hendaye. Επίσης είναι ακατοίκητο και φιλοξενεί μόνο ένα μνημείο που κατασκευάστηκε το 1861 για τη Συνθήκη των Πυρηναίων που υπογράφτηκε στο έδαφός του. Η πρόσβαση στο νησί απαγορεύεται, με εξαίρεση κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους που πηγαίνουν για να κουρέψουν το γκαζόν…(!) Την ημέρα της αλλαγής από την μία χώρα στην άλλη παρευρίσκονται στο νησί στρατεύματα και από τις δύο χώρες για την τελετή αλλαγής.

Σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας στον ποταμό Bidassoa
Σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας στον ποταμό Bidassoa

Παρά το ένδοξο παρελθόν του, το νησί δείχνει σήμερα μάλλον παραμελημένο, καθώς έχει πλημμυρίσει σχεδόν κατά το ήμισυ από τα νερά του ποταμού και καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα για να το προστατέψει. Και φυσικά, ούτε κουβέντα για φασιανούς…

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βρείτε ΕΔΩ τον ομορφότερο παγκόσμιο χάρτη για τον τοίχο σας στα ελληνικά!

Γεωγραφικά βιβλία δραστηριοτήτων από τη σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ για μικρούς και μεγάλους. Βρείτε τα εδώ 

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις

Ακολουθείστε μας στο Instagram