Υπερδνειστερία – Η χρονοκάψουλα της Ευρώπης

5. Το σπίτι των Σοβιέτ (Δημαρχείο) στο Τιράσπολ
Μήπως γνωρίζετε ποια είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει ακόμα το σφυροδρέπανο στη σημαία της;; Είναι η Υπερδνειστερία!

Μήπως γνωρίζετε ποια είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει ακόμα το σφυροδρέπανο στη σημαία της;; 

Σημαία της Υπερδνειστερίας
Σημαία της Υπερδνειστερίας

Η Υπερδνειστερία (ή Τρανσνίστρια) είναι μια περιοχή σφηνωμένη ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία, στα ανατολικά του ποταμού Δνείστερου, με έκταση 4.163 τ.χλμ. και πληθυσμό γύρω στους 500.000 κατοίκους. Το status quo της είναι κάπως περίπλοκο: ενώ τυπικά ανήκει στη Μολδαβία, έχει όμως διακηρύξει την ανεξαρτησία της από το 1990! Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ξέσπασε πόλεμος μεταξύ δυνάμεων της Μολδαβίας από τη μια μεριά και της Υπερδνειστερίας – με τη συνδρομή Ρώσων, Κοζάκων και Ουκρανών εθελοντών – από την άλλη μεριά. Μετά την κατάπαυση του πυρός το 1992, η χώρα αναγνωρίστηκε ως περιοχή «παγωμένης δράσης», ωστόσο η ίδια η Υπερδνειστερία εξακολούθησε να διακηρύσσει ότι είναι ανεξάρτητη! Από τότε έχει διατηρηθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς: πρόκειται για μια de facto ανεξάρτητη ημιπροεδρική δημοκρατία, αν και επίσημα αναγνωρίζεται ως αυτόνομη εδαφική επικράτεια της Μολδαβίας!

Το προεδρικό μέγαρο στο Τιράσπολ: μπροστά το άγαλμα του Λένιν
Το προεδρικό μέγαρο στο Τιράσπολ: μπροστά το άγαλμα του Λένιν

Για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η κατάσταση, οι πολίτες της Υπερδνειστερίας αποφάσισαν μετά από δημοψήφισμα που έγινε το 2006 (το οποίο, ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν) με ποσοστό που ξεπέρασε το 93% την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Μολδαβία και την ένωση της χώρας με τη Ρωσία, με την οποία όμως δεν συνορεύει! Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη εθνότητα της χώρας είναι οι Ρώσοι, ενώ ακολουθούν οι Μολδαβοί και οι Ουκρανοί. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν – ευτυχώς γι’ αυτούς – διπλή ή τριπλή υπηκοότητα: ρωσική, μολδαβική και ουκρανική!

Ο χάρτης που βρίσκεται η Υπερδνειστερία
Ο χάρτης που βρίσκεται η Υπερδνειστερία

Η ιδιότυπη αυτή κατάσταση έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια πραγματική βουτιά στο παρελθόν! Όποιος επισκεφτεί την πρωτεύουσα Τιράσπολ (μια πόλη 130.000 κατοίκων), θα νομίσει ότι η Σοβιετική Ένωση υπάρχει ακόμα! Οι δρόμοι της κοσμούνται από αρκετά αγάλματα του Λένιν και εικόνες με κομμουνιστικό περιεχόμενο, ενώ παντού υπάρχουν τεράστια κτίρια σοβιετικής αρχιτεκτονικής. Πολλοί δρόμοι έχουν ονόματα αριστερών ηγετών κι επαναστατών (Λένιν, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καρλ Λίμπκνεχτ), ενώ οι λεωφόροι έχουν πλάτος πολλών μέτρων, μία από τις οποίες είναι η λεωφόρος Οκτωβριανής Επανάστασης! Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα – τα οποία αναγνωρίζονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας – έχουν εικόνες σοβιετικών στρατηγών και σχεδόν σε κάθε σπίτι και επίσημο κυβερνητικό κτίριο κρέμεται ένα κορνιζαρισμένο πορτρέτο του Στάλιν! Για όλους τους παραπάνω λόγους η χώρα έχει μεταβληθεί σε τουριστικό προορισμό για όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο…

Σούρουπο στο Τιράσπολ
Σούρουπο στο Τιράσπολ

Bonus Facts

Picture of Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Μία Απάντηση

  1. Δεκαέξι χρόνια στη χώρα, εικόνα του Στάλιν δεν είδα πουθενά. Και ο Victor Gutsef (ή σερίφης) δεν ήταν πράκτορας της ΚαΓκεΜπε. Αρχηγός της αστυνομίας του Τιράσπολ ήταν , που πλούτισε με την κατάρρευση του ρουβλίου, όταν δημιουργήιηκαν ολιγάρχες σε όλη την ΕΣΣΔ. Ο πρώην πρόεδρος πάντως Ιγκορ Σμυρνώφ ήταν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.