Βιβλίο Βαβέλ: Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες

Βαβέλ: Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες

Ένα απολαυστικό και πολυγλωσσικό ταξίδι

Η Βαβέλ συνιστά ένα από τα πιο πρωτότυπα, καλογραμμένα και συγχρόνως ενδιαφέροντα και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα βιβλία των τελευταίων ετών. Το περιεχόμενο του μας προσφέρει ένα πολιτισμικό και γλωσσολογικό ταξίδι, δίνοντας μας την ευκαιρία να κάνουμε τον γύρο του κόσμου και να γνωρίσουμε καλύτερα τις 20 κυρίαρχες γλώσσες αυτού. Ο Gaston Dorren είναι ο ξεναγός μας στο πανέμορφο αυτό ταξίδι και καταφέρει από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου του να μας κάνει να βυθιστούμε στην μαγευτική ιστορία των γλωσσών. Η Βαβέλ αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, με τον συγγραφέα να ξεδιπλώνει το μοναδικό του ταλέντο να εξηγεί με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο ακόμη και τις πιο περίπλοκες γλωσσολογικές έννοιες.

Ανακαλύπτουμε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τον κόσμο των 20 γλωσσών με τους περισσότερους ομιλητές και πως η κάθε γλώσσα αποτελεί σημαντικό στοιχειό πολιτισμικής ταυτότητας και έναν ολοκληρωμένο κώδικα με ουσία, πολλαπλές ερμηνείες και εξέχοντα στοιχεία για κάθε πολιτισμό. Αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την Βαβέλ είναι ότι θα σας ενθουσιάσει και θα σας κρατήσει την πιο ευχάριστη συντροφιά χάρη στη χιουμοριστική και ενθουσιώδη αφήγηση του σπουδαίου αυτού γλωσσολόγου και συγγραφέα.

Ένας ύμνος στην διαφορετικότητα και στην ομορφιά της γλωσσικής πολυμορφίας. Ο Dorren μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα στις 20 αυτές γλώσσες, υπογραμμίζει με χιούμορ τις ιδιορρυθμίες τους, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα διαδεδομένες παρανοήσεις και στερεότυπα. Ξεδιπλώνει τις ρίζες της κάθε γλώσσας και την πορεία της εξέλιξης τους στο χρόνο, μελετώντας ουσιαστικά τα περίπλοκα συστήματα γραφής και εστιάζοντας στη δύναμη που η κάθε γλώσσα φέρει μέσα της. Ένα βιβλίο που στον πυρήνα του φέρει την πολυγλωσσία και τον πλούτο αλλά και τα κενά που μπορούν να παρουσιάζει η κάθε γλώσσα επηρεαζόμενη από το πολιτισμικό και ιστορικό της υπόβαθρο ανά τους αιώνες.

Ο Gaston Dorren μας ταξιδεύει με τον πιο απολαυστικό τρόπο σε 20 ξεχωριστές και ιστορικά πάμπλουτες χώρες, που κατάφεραν να κυριαρχήσουν με την γλώσσα τους. Αυτό το ταξίδι εστιάζει στην ελεύθερη σκέψη και στο να δούμε τη γλώσσα της κάθε χώρας και τον πολιτισμό της από μια οπτική και διάσταση που ελάχιστοί θα μπορούσαν να φανταστούν. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πάνω από 6.000 γλώσσες μιλιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας με θαυμασμό «Τι εκπληκτική ποικιλομορφία – Σε τι Βαβέλ ζούμε!». Ο ίδιος μιλάει πέντε γλώσσες και μπορεί να διαβάσει έντεκα ενώ στο βιβλίο του εστιάζει στις 20 κυρίαρχες γλώσσες του κόσμου.

Το βιβλίο ξεκινάει με την γλώσσα στη θέση 20, που είναι τα βιετναμέζικα με 85 εκατομμύρια ομιλητές και τα οποία ο ίδιος ο Dorren προσπαθούσε πάνω από ένα χρόνο να μάθει, όπου και νικημένος σταμάτησε. Ενώ καταλήγει στην κορυφαία και κυρίαρχη γλώσσα, τα αγγλικά, τα οποία μιλούν 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, συνιστώντας τη μόνη γλώσσα που έχει μιλήσει ποτέ κανείς στο φεγγάρι. Τα γερμανικά που μιλιούνται από 200 εκατομμύρια ανθρώπους έχει την φήμη μιας από τις δυσκολότερες γλώσσες της Ευρώπης, έχοντας τους «πιο περίεργους κανόνες αναφορικά με την σειρά λέξεων που μπορεί να φανταστεί κανείς». Ενώ τα κινέζικα με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ομιλητές και τα ιαπωνικά με 130 εκατομμύρια, συνιστούν τις πιο δύσκολες γλώσσες εξαιτίας των τόνων και των συστημάτων γραφής τους.

Επίλογος του βιβλίου αποτελεί το συμπέρασμα του Dorren ότι τα αγγλικά είναι «το τέλος της Βαβέλ ή μάλλον είναι το τέλος της Βαβέλ ως πρόβλημα» καθώς συνιστά μια πανταχού παρούσα γλώσσα με την θέση των Η.Π.Α. ως υπερδύναμη να συμβάλει καθοριστικά στο να ομιλείται ευρέως, καθώς οι άλλες γλώσσες είναι αρκετά δύσκολες στο να τις μάθει κανείς.

Η Βαβέλ αποτελεί ένα μικρό διαμάντι απολαυστικής γλωσσικής ανασκόπησης που συνδυάζει με τον πιο πρωτότυπο τρόπο την εκπαίδευση και γνώση με την διασκέδαση.

Βαβέλ: Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός, Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το βιβλίο Βαβέλ: Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Βρείτε το εδώ.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram