Η Ελλάδα εγκαινίασε το πρώτο της υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 λειτούργησε σε πιλοτική φάση και πλέον είναι ανοιχτό για όλους κατά τη θερινή περίοδο. Το μουσείο οριοθετήθηκε σε μικρή απόσταση από την ακτή της νήσου Περιστέρας και της Αλοννήσου και είναι διαθέσιμο στο κοινό να θαυμάσει με τα ίδια του μάτια σημαντικά εκθέματα ενός ναυαγίου από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Το βάθος του είναι στα 30 μέτρα και θεωρείται το σπουδαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο. Μάλιστα το National Geographic το χαρακτήρισε ως “Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων“.
Το ναυάγιο το ανακάλυψε ο Δημήτρης Μαυρίκης, ένας ψαράς από την Αλόννησο στα δυτικά της Περιστέρας το 1985. Το πλοίο πρέπει να ήταν ένα μεγάλο εμπορικό της εποχής κατά πάσα πιθανότητα Αθηναϊκό το οποίο έπιασε φωτιά οδηγώντας το στη βύθιση του, κάπου στο 425 π.Χ. Το πλοίο μετέφερε περί τους 4000 αμφορείς κρασιού. Διπλή η στεναχώρια!
Οι αμφορείς απλώνονται σε ένα μήκος 25 μέτρων και μας αποκαλύπτουν τις μεγάλες διαστάσεις του πλοίου που τους μετέφερε.
Εκτός τον εντυπωσιακό αριθμό των αμφορέων που διασώθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση και σε σχετικά μικρό βάθος, οι καταδύτες-επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τα γαλαζοπράσινα νερά της περιοχής.
Αλλά το μουσείο δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της κατάδυσης αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του νησιού. Είναι δυνατό να δουν τα εκθέματα χωρίς καν να μπουν στη θάλασσα. Στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα αρχαία ναυάγια και υπάρχει η δυνατότητα εικονικής περιήγησης με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το ναυάγιο βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου και των Βόρειων Σποράδων.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου: museum.alonissos.gov.gr