Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Λίμνη Yuncheng, η πολύχρωμη «Νεκρά θάλασσα» της Κίνας

Η λίμνη Yuncheng μπορεί μεν να αποκαλείται η Νεκρά Θάλασσα της Κίνας, αλλά στην πραγματικότητα και ζωή έχει και θάλασσα δεν είναι.
Λίμνη Yuncheng, η πολύχρωμη «Νεκρά θάλασσα» της Κίνας

Η λίμνη Yuncheng μπορεί μεν να αποκαλείται η Νεκρά Θάλασσα της Κίνας, αλλά στην πραγματικότητα και ζωή έχει και θάλασσα δεν είναι. Η λίμνη φέρει αποχρώσεις του μωβ, του λαμπερού μπλε, του πράσινου και του βυσσινί, τις ζεστές περιόδους. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και το αυξημένο φως, οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ ορυκτών και οργανισμών ευδοκιμούν, δημιουργώντας μια φανταστική παλέτα χρωμάτων κατά τη διαδικασία.

Από ψηλά, τα χρώματα μοιάζουν με ζωηρά μπαλώματα που χωρίζονται από λεπτές, γκρίζες γραμμές (σωροί από αλάτι και δρόμοι). Αν και η ομορφιά της είναι εμφανής, δεν είναι ο κύριος λόγος που η Κίνα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την λίμνη Yuncheng – επίσης γνωστή ως λίμνη Xiechi. Για τους ντόπιους, η λίμνη είναι σημαντική για το αλάτι που παράγει.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Η λίμνη Yuncheng είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην επαρχία Shanxi στη Βόρεια Κίνα.
Εδώ οι καλοί χάρτες: Η λίμνη Yuncheng είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην επαρχία Shanxi στη Βόρεια Κίνα.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλατιού στον κόσμο με 48 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η ιστορία αναφέρει ότι οι πόλεμοι που επακολούθησαν για την κυριαρχία της αλυκής και των κοντινών ναών είναι αφιερωμένοι σε θεούς του αλατιού.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το αλάτι της αλυκής εδώ και 4.000 χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, τα έσοδα από το αλάτι που παραγόταν από τη λίμνη ισοδυναμούσαν περίπου με το 25% των συνολικών εσόδων της χώρας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Λι Γιου (766-779 μ.Χ.) της Δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ.). Σήμερα, το αλάτι που παράγεται από τη λίμνη προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Η επιστημονική εξήγηση των χρωμάτων

Χρώματα όπως το ματζέντα, το βιολετί και το κίτρινο εμφανίζονται στην λίμνη Yuncheng λόγω ενός μοναδικού είδους άλγης που ονομάζεται Dunaliella salina που δημιουργεί άνθη φυκιών (όπως και στην περίπτωση της ροζ λίμνης Χίλιερ στην Αυστραλία). Κανονικά, αυτά εμφανίζονται με πράσινο χρώμα στο νερό. Ωστόσο, τα άνθη είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια συσσώρευση άλγης με προστατευτικά καροτενοειδή – φυτικές χρωστικές ουσίες – που προέρχονται από το περιβάλλον. Όλα αυτά συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο μέσα στα φύκια.

Το Dunaliela salina είναι ο πιο ανθεκτικός οργανισμός στο αλάτι, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που μπορείτε να το βρείτε σε αλυκές σε όλο τον κόσμο. Οι χρωστικές του είναι τόσο έντονες που χρησιμοποιούνται σε πρόσθετα τροφίμων και σε καλλυντικά.

Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση της Νεκράς Θάλασσας, η λίμνη Yuncheng περιέχει πολλά μέταλλα που θεωρούνται ευεργετικά για το δέρμα.

Στον αντίποδα, η αλυκή Yuncheng είναι γεμάτη θειικά άλατα που υποστηρίζουν τη ζωή. Το χλώριο στη Νεκρά Θάλασσα είναι αρκετά εχθρικό σε κάθε μορφή ζωής.

Χειμερινοί κρυστάλλοι

Ακριβώς όπως η ζέστη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την πολύχρωμη άνθηση των μικροφυκών, ο χειμώνας βάζει το δικό του λιθαράκι στην ιδιαιτερότητα της λίμνης. Όταν πέφτουν λοιπόν οι θερμοκρασίες, η αλυκή Yuncheng σχηματίζει κρυστάλλους στην επιφάνειά της. Ονομάζονται άλατα του Γκλάουμπερ (σσ. από το επώνυμο του Ολλανδογερμανού χημικού και φαρμακοποιού Γιόχαν Ρούντολφ Γκλάουμπερ που τα ανακάλυψε) και μπορεί να μοιάζουν με ανθισμένα λουλούδια ή περίπλοκους κρυστάλλινους πύργους.

Αυτοί οι κρύσταλλοι δεν είναι πάγος (πηγή: IMAGINECHINA LIMITED/ALAMY STOCK PHOTO)
Αυτοί οι κρύσταλλοι δεν είναι πάγος (πηγή: IMAGINECHINA LIMITED/ALAMY STOCK PHOTO)

Το άλας του Γκλάουμπερ, γνωστό και ως θαυματουργό άλας, σχηματίζεται όταν το θειικό μαγνήσιο κρυσταλλώνεται και μπορεί να είναι ημιδιαφανές ή μερικές φορές να έχει αποχρώσεις του ροζ. Οι Κινέζοι το αναφέρουν επίσης ως «ανθισμένο λουλούδι αλατιού».

Αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τους -5 βαθμούς Κελσίου, που αν και δεν συμβαίνει κάθε χρόνο, το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

Η λίμνη και το εμπόριο αλατιού είναι τόσο σημαντικά για τους ντόπιους που έχτισαν ναούς για τους Θεούς του αλατιού. (πηγή: IMAGINECHINA LIMITED/ALAMY)
Η λίμνη και το εμπόριο αλατιού είναι τόσο σημαντικά για τους ντόπιους που έχτισαν ναούς για τους Θεούς του αλατιού. (πηγή: IMAGINECHINA LIMITED/ALAMY)

Η ιστορία της συλλογής του αλατιού

Πριν από 1000 χρόνια οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν μια μέθοδο 5 βημάτων για την συλλογή βρώσιμου αλατιού από τη λίμνη Yuncheng. Μια τέχνη η οποία μεταδιδόταν από γένια σε γενιά, από τον μάστορα στον μαθητευόμενο.

Η σειρά των βημάτων, περιλάμβανε την έκθεση στον ήλιο, το φιλτράρισμα, την αποθήκευση, την κρυστάλλωση και το φτυάρισμα του αλατιού. Όλα γίνονταν με το χέρι. Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του 1980, αυτή η παραδοσιακή μέθοδος ατόνησε, μιας και το κόστος των εργατικών ήταν απαγορευτικό και η απροθυμία των νέων να μάθουν τη τέχνη, αισθητή.

Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής αλατιού σε πέντε στάδια συμπεριλήφθηκε στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς το 2014.

Bonus Facts

  • Η λίμνη καλύπτει έκταση 120 τ. χλμ, και είναι μία από τις τρεις λίμνες παγκοσμίως που περιέχουν θειικό νάτριο.
  • Η ποσότητα του αλατιού που περιέχει είναι παρόμοια με εκείνη στη Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.
  • Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η λίμνη σχηματίστηκε πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, το μέλλον της λίμνης Γιουντσένγκ σίγουρα θα επηρεάζεται. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ένας από τους πιο συναρπαστικούς υδάτινους όγκους στον πλανήτη Γη.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.