21 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον πλανήτη Γη​

21 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον πλανήτη Γη

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια έτη από συγκέντρωση υλικού από το ηλιακό νεφέλωμα, από το οποίο σχηματίσθηκε το ηλιακό μας σύστημα με τον Ήλιο και τους πλανήτες που γνωρίζουμε. Περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμό. 230 εκατομμύρια χρόνια πριν οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους ενώ πριν από 200.000 είχαμε και τους πρώτους άνθρωπους. Ακολουθούν 21 πραγματάκια που ίσως δεν γνωρίζαμε για τον πλανήτη τον οποίο αποκαλούμε σπίτι μας!

Το πιο ξηρό μέρος στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική

Παραδόξως, το πιο ξηρό σημείο στη Γη βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 4850 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανταρκτική που έχει ονομαστεί ανάλογα Ξηρές Κοιλάδες (Dry Valleys). Προφανώς υπάρχουν όγκοι νερού, αλλά δεν συναντάμε καθόλου χιόνι. Χάρη στους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, απομακρύνουν την υγρασία και η έλλειψη βροχής τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια σημαίνει ότι υπάρχει μηδενική αύξηση της ποσότητας του νερού στην περιοχή. Περισσότερα ασυνήθιστα πραγματάκια για την Ανταρκτική διαβάστε εδώ.

Χάρη στα αρχαία μικρόβια, η γη μπορεί κάποτε να είναι μωβ

21 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον πλανήτη Γη

Όταν παρατηρούμε τη Γη από το διάστημα, εμφανίζεται μπλε με κομμάτια πράσινου. Ωστόσο, μια επιστημονική ερεύνα από την NASA ισχυρίζεται ότι η Γη μπορεί να ήταν μωβ πριν από πολύ καιρό, χάρη στα αρχαία μικρόβια που λάμβαναν ενέργεια από τον ήλιο χρησιμοποιώντας τη βιταμίνη Α αλδεΰδη, και όχι τη χλωροφύλλη, η χρωστική που κάνει τα φυτά να φαίνονται πράσινα.

Δεδομένου ότι αυτή η βιταμίνη απορροφά το πράσινο φως που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του ήλιου, αντανακλά βιολετί και κόκκινο φως, ένας συνδυασμός που θα είχε δώσει στον πλανήτη μια μωβ απόχρωση.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια κυβικά πόδια χιονιού πέφτει από τον ουρανό κάθε χρόνο

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1.000.000.000.000.000 κυβικά πόδια χιονιού πέφτει από τον ουρανό σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Όλο αυτό το χιόνι λέγεται ότι ζυγίζει επίσης ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια κιλά, με περίπου ένα δισεκατομμύριο κρύσταλλα πάγου σε κάθε κυβικό πόδι.

Η βαρύτητα δεν είναι ίδια σε όλη τη Γη

Επειδή η Γη βρίσκεται σε αέναη κίνηση, η βαρύτητα δεν είναι η ίδια παντού και θα ζυγίζατε λίγο περισσότερο στους πόλους της Γης από ότι στον ισημερινό. Υπάρχουν επίσης μέρη όπου η βαρύτητα είναι αισθητά διαφορετική, όπως ο κόλπος Hudson στον Καναδά.

Ένας και μοναδικός παγετώνας είναι υπεύθυνος για το 10% των παγκόσμιων υδάτων από πάγους που λιώνουν

Οι πάγοι και οι παγετώνες περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού στον κόσμο και καθώς λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται. Ο καναδικός παγετώνας της Αρκτικής είναι στο μέγεθος περίπου της Νέας Υόρκης και έχει παρατηρηθεί ότι συνεισφέρει το περισσότερο νερό στους ωκεανούς της Γης. Από το 2004 έως το 2009, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ποσότητα νερού που έχασε ήταν ίση με το 75% του όγκου της λίμνης Erie.

Η μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο έχει μήκος 65,000 χλμ και βρίσκεται κατά 90% κάτω από το νερό

Αυτή η υποβρύχια οροσειρά ονομάζεται Μεσοωκεάνια ράχη και σχηματίστηκε από το μάγμα που ανεβαίνει για να γεμίσει κενά που σχηματίστηκαν καθώς οι πλάκες της Γης μετατοπίστηκαν. Τα “βουνά” της έχουν κατά μέσο όρο βάθος 2500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Για να έχουμε μια σύγκριση, η μεγαλύτερη οροσειρά στην ξηρά είναι οι Άνδεις της Νότιας Αμερικής, η οποία έχει μήκος 5,391 χιλιόμετρα.

Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη και ο ισχυρότερος σεισμός που έχουν σημειωθεί

Το 1815, το όρος Tambora στην Ινδονησία ξέσπασε, δημιουργώντας έναν κρατήρα στην κορυφή του με βάθος 610 μέτρα. Πιστεύεται ότι 60.000 έως 90.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την έκρηξη η οποία έγινε αισθητή μέχρι και 1930 χιλιόμετρα μακριά.

Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ συνέβη το 1960 όταν μία δόνηση μεγέθους 9,5 ρίχτερ συγκλόνισε τη Χιλή, καταστρέφοντας κτίρια, δημιουργώντας μια σειρά από αλλεπάλληλα τσουνάμι που σκότωσε έως και 6.000 ανθρώπους.

Οι σεισμοί έχουν την ικανότητα να παράγουν χρυσό

Πολλά στοιχεία, όπως ο χρυσός, βρίσκονται περίπου δέκα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Όταν προκαλείται ένας σεισμός, το νερό μέσα στο ρήγμα εξατμίζεται και αναμιγνύεται με διοξείδιο του πυριτίου για να σχηματίσει χρυσό. Δυστυχώς, θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 χρόνια για να δημιουργηθεί κάποια ποσότητα χρυσού που να αξίζει να εξορυχθεί.

Αυτήν τη στιγμή, ταξιδεύετε στο διάστημα με περίπου 106.000 χιλιόμετρα την ώρα

Η Γη περιστρέφεται με ταχύτητα περίπου 1.600 χιλιόμετρα την ώρα και αυτή τη στιγμή κινείται στο διάστημα με ταχύτητα περίπου 106.000 χιλιόμετρα την ώρα γύρω από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα κινείται με ταχύτητα περίπου 900.000 χιλιόμετρα την ώρα – αλλά επειδή βρισκόμαστε σε σταθερή κίνηση, δεν μπορούμε να το αισθανθούμε.

Η πιο καυτή θερμοκρασία ήταν 56,6 βαθμοί κελσίου και η πιο κρύα θερμοκρασία ήταν -93 βαθμοί κελσίου

Η Κοιλάδα του Θανάτου κατέχει το ρεκόρ για την πιο καυτή μέρα που καταγράφηκε στη Γη, φτάνοντας τους 56,6 βαθμούς κελσίου το 1913. Στον αντίποδα, η πιο κρύα ημέρα που καταγράφηκε ποτέ ήταν 93 βαθμούς κάτω από το μηδέν, στην Ανταρκτική.

Η Γη δέχεται περίπου 6.000 αστραπές ανά λεπτό και είναι τρεις φορές πιο ζεστές από τον ήλιο

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, τεράστιοι ηλεκτρικοί σπινθήρες δημιουργούνται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά νέφη ή μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου νέφους ή ανάμεσα σε ένα νέφος και στο έδαφος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δημιουργούνται 6.000 αστραπές σε όλο τον κόσμο κάθε λεπτό, και η κάθε μια περιβάλλεται από αέρα θερμοκρασίας 15000 βαθμών κελσίου – 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας του ήλιου – και έχει διάρκεια περίπου μισό δευτερόλεπτο.

Τα τελευταία 2740 χρόνια, εξαφανίστηκαν 6 ώρες από την περιστροφή της Γης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται εξαιτίας των παλιρροιών, αλλά η διαφορά είναι σχεδόν ανεπαίσθητη, 1,78 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα.

1.500+ ηφαίστεια είναι δυνητικά ενεργά αυτήν τη στιγμή και 6 υπερηφαίστεια ευτυχώς κοιμούνται

Παρόλο που ο ακριβής αριθμός των ηφαιστείων στη Γη είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περίπου 1.500 που έχουν εκραγεί τα τελευταία 10.000 χρόνια χωρίς βέβαια να ξέρουν τι γίνεται στον πυθμένα των θαλασσών. Περίπου 600 έχουν ξεσπάσει στην καταγεγραμμένη ιστορία και υπάρχουν 6 γνωστά υπερηφαίστεια που εκρήγνυνται κάθε 100.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού κάτω από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone που σχεδόν κατέστρεψε την περιοχή πριν από 600.000 χρόνια.

Η Ανταρκτική περιέχει το 90% του παγκόσμιου πάγου και το 70% του νερού της Γης

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ανταρκτική φιλοξενεί το 90% όλου του πάγου στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η ήπειρος περιέχει επίσης περίπου το 70% του συνόλου του νερού στη Γη. Αν όλος αυτός ο πάγος που βρίσκεται στην Ανταρκτική λιώσει ποτέ, οι ωκεανοί θα ανέβαιναν περίπου 57 μέτρα.

Μόνο 13 άτομα έχουν επισκεφτεί το βαθύτερο μέρος της Γης, ενώ πάνω από 3.000 άτομα έχουν επισκεφθεί το υψηλότερο

όρος Έβερεστ

Το βαθύτερο τμήμα της τάφρου των Μαριανών είναι γνωστή και ως η άβυσσός του Τσάλεντζερ και εκτείνεται περίπου 11000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Μόνο δεκατρία άτομα έχουν επισκεφτεί ποτέ αυτήν την περιοχή και ο σκηνοθέτης James Cameron είναι ένας από αυτούς.

Το ψηλότερο σημείο της Γης από την επιφάνεια της είναι η κορυφή του όρους Έβερεστ, η οποία είχε πολλούς περισσότερους επισκέπτες, περίπου 3.100 αναρριχητές. Δυστυχώς, περισσότεροι από 220 αναρριχητές έχουν πεθάνει κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή.

Έχουμε εξερευνήσει μόνο το 5% των ωκεανών

Μεγάλο μέρος του βυθού του πλανήτη δεν μπορεί να μετρηθεί επειδή το νερό παρεμβαίνει στα ραδιοκύματα. Αν και η τεχνολογία επέτρεψε στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει χάρτες όλων των ωκεανών της γης με ανάλυση έως και 4,8 χιλιόμετρα, είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο σαφείς και ακριβείς χάρτες της Σελήνης, του Άρη και της Αφροδίτης.

Το 50% του ωκεάνιου νερού της Γης περιέχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ειρηνικός Ωκεανός

Η έκταση του ειρηνικού ωκεανού είναι περίπου 165 εκατομμύρια τετραγωνικά χλμ και καταλαμβάνει το 30% της επιφάνειας της Γης. Για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος του, χωράει όλες τις ηπείρους μαζί.

Ο Περιστροφικός Βόρειος Πόλος της Γης αποκλείνει περίπου 10 εκατοστά ετησίως προς τα ανατολικά

Από το 2000, ο άξονας κινείται μόνο προς τα ανατολικά με ρυθμό περίπου 10 εκατοστών ετησίως, κάτι που οι ερευνητές το αποδίδουν στις λίμνες που εξατμίζονται από την κλιματική αλλαγή και όχι στην τήξη των πάγων.

Ο βόρειος και ο νότιος πόλος αλλάζουν θέσεις κάθε 200.000-300.000 χρόνια

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης κινούνται χάρη στα μαγνητικά πεδία που σπρώχνουν το ένα το άλλο. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι πόλοι ανταλλάζουν θέσεις κάθε 200.000 έως 300.000 χρόνια, αν και έχει περάσει αρκετά μεγαλύτερο διάστημα από την τελευταία φορά που έγινε. Λέγεται ότι η επόμενη αντιστροφή θα προκαλέσει την Ημέρα της Κρίσεως, αλλά μη μου αγχώνεστε!

Η ημέρα διαρκεί στην πραγματικότητα 23 ώρες, 56 λεπτά και τέσσερα δευτερόλεπτα

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι χρειάζονται στρογγυλά 24 ώρες για να περιστραφεί η Γη. Ωστόσο, επειδή η Γη περιστρέφεται και σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, υπάρχει μια μικρή διαφορά στο χρόνο και μετριέται από τη θέση των αστεριών στον ουρανό σε σύγκριση με τη θέση της Γης.

Η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα

Αν και η Γη μπορεί να φαίνεται τέλεια στις φωτογραφίες, η απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας έως τον πυρήνα της Γης στον ισημερινό είναι 21 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από ό, τι στους πόλους της Γης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ