Τριήμερο στα Ζαγοροχώρια – Τι να κάνετε και τι να δείτε

Τριήμερο στα Ζαγοροχώρια - Τι να κάνετε και τι να δείτε
Ένα τριήμερο πρόγραμμα για να εξερευνήσετε τα χωριά, τα αξιοθέατα και το φυσικό κάλλος του Ζαγορίου. Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα να δείτε;

Η περιοχή του Ζαγορίου θεωρείται μία από τις πιο εντυπωσιακές στην Ελλάδα για ποικίλους λόγους. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τουρισμό και το καλοκαίρι.

Περιλαμβάνει άπλετο φυσικό κάλλος, παραδοσιακούς οικισμούς ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, τους Εθνικούς Δρυμούς Βάλια Κάλντα και Αώος-Βίκος, το Φαράγγι του Βίκου, τον Αώο ποταμό και τον παραπόταμο του Βοϊδομάτη, μονοπάτια, αλπικές λίμνες, όπως η Δρακόλιμνη της Τύμφης, εντυπωσιακές εκκλησίες και πέτρινα γεφύρια

Η κεντρική πλατεία του χωριού Σκαμνέλι
Η κεντρική πλατεία του χωριού Σκαμνέλι //φωτογραφία:wikipedia

Αποτελείται από 46 οικισμούς, τα γνωστά σε όλους Ζαγοροχώρια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα χτισμένα στην περιοχή της Πίνδου. Όλα έχουν την ίδια αρχιτεκτονική, με την κεντρική πλατεία, έναν πλάτανο και μία εκκλησία να βρίσκονται στη μέση του χωριού.

Για να εξερευνήσετε όλη την περιοχή και να κάνετε όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες θα χρειαστείτε αρκετές μέρες. Ωστόσο, με ένα καλό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε τα πιο σημαντικά μέσα σε ένα τριήμερο. Θα σας δώσουμε μια μικρή γεύση με τον οδηγό που ακολουθεί για 3 μέρες στα Ζαγοροχώρια.

Πού να μείνετε στα Ζαγοροχώρια

Όπως αναφέραμε τα χωριά είναι απλωμένα στην περιοχή του Ζαγορίου και οι δρόμοι δεν είναι και οι πιο εύκολοι. Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σε ένα κομβικό σημείο και να μπορείτε να εξερευνήσετε όσο το δυνατόν πιο πολλά μέρη είναι να μείνετε στο κεντρικό Ζαγόρι. Το Μονοδένδρι και η Βίτσα είναι ίσως οι πιο κατάλληλες επιλογές για διαμονή στα Ζαγοροχώρια.

Προτεινόμενα καταλύματα:

1η μέρα στα Ζαγοροχώρια

Αν υποθέσουμε ότι έχετε φτάσει νωρίς το πρωί ή από το προηγούμενο βράδυ θα έχετε όλη τη μέρα μπροστά σας για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση.

Κάντε μια βόλτα στο Μονοδένδρι και τη Βίτσα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους μόλις 5 λεπτά οδικώς. Στον δρόμο που ενώνει τα δύο χωριά θα συναντήσετε τον Αρχαίο Μολοσσικό Οικισμό Βίτσας, ο οποίος κατοικήθηκε τους 9ο-4ο αιώνες π.Χ. από τους Μολοσσούς, ένα αρχαιοελληνικό φύλο που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή την Μυκηναϊκή εποχή.

Στο Μονοδένδρι θα βρείτε την Μονή της Αγίας Παρασκευής, που χρονολογείται από το 1413-1414. Εκτός από εντυπωσιακή αρχιτεκτονική προσφέρει μοναδική θέα στο Φαράγγι του Βίκου.

Μπορείτε να πιείτε ένα καφεδάκι στην Πλατεία στο Μονοδένδρι και να πάτε μέχρι το Πέτρινο Δάσος και τη Θέση Οξυά, που θεωρείται μία από τις καλύτερες για να δείτε το Φαράγγι του Βίκου.

Το Φαράγγι του Βίκου από τη Θέση Οξυά
Το Φαράγγι του Βίκου από τη Θέση Οξυά //φωτογραφία:wikipedia

Αν είστε δραστήριοι και λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να διασχίσετε το Φαράγγι του Βίκου. Η διαδρομή ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στον Βίκο. Είναι κάμποσα χιλιόμετρα, περίπου 11-12 χλμ., που σημαίνει ότι θα σας πάρει αρκετές ώρες και θα πρέπει να αφιερώσετε μόνο εκεί την μέρα σας.

Αν δεν κάνετε διάσχιση του Φαραγγιού μπορείτε να συνεχίσετε το οδοιπορικό σας και να εξερευνήσετε κι άλλα Ζαγοροχώρια. Κατευθυνθείτε προς το Δίλοφο, που απέχει περίπου 15 λεπτά από τη Βίτσα. 

Θαυμάστε την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το Γεφύρι Καπετάν Αρκούδα, που χτίστηκε το 1806 και έχει πάρει το όνομά της από τον Σαμαρινιώτη μακεδονομάχο Καπετάν Αρκούδα που σκοτώθηκε στην τοποθεσία αυτή από τους Τούρκους.

Στο δρόμο προς το χωριό Κουκούλι – περίπου 10-15 λεπτά από το Δίλοφο – θα συναντήσετε ένα άλλο θαυμαστό γεφύρι, το Γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου, το οποίο χρονολογείται από το 1750.

Μετά το Κουκούλι σε 10 λεπτά θα φτάσετε στους Κήπους, ένα χωριό που είναι χτισμένο σε έναν βραχώδη λόφο. Εκεί θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη, που φιλοξενεί μία τεράστια συλλογή.

Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό
Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό //φωτογραφία:wikipedia

Ανάμεσα στους Κήπους και το Κουκούλι θα βρείτε το Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, ένα τρίτοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1814.

2η μέρα στα Ζαγοροχώρια

Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει βόλτα προς το Πάπιγκο. Η συνολική απόσταση από Μονοδένδρι ή Βίτσα για Πάπιγκο είναι λίγο λιγότερο από μία ώρα. Για αυτό θα σας πρότεινα να σπάσετε την διαδρομή και να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις.

Ναός Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά
Ναός Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά //φωτογραφία:wikipedia

Η πρώτη στάση είναι στα Κάτω Πεδινά, που απέχουν 10-15 λεπτά από Μονοδένδρι ή Βίτσα. Εκεί θα βρείτε την υπέροχη εκκλησία των Ταξιαρχών, μία από τις πιο εντυπωσιακές του Ζαγορίου που χτίστηκε γύρω στο 1611-1613 και είναι ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1972.

Επόμενη στάση είναι η Αρίστη, ένα από τα πιο διάσημα και όμορφα Ζαγοροχώρια. Η Αρίστη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 642 μέτρων και είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Απέχει περίπου 15-20 λεπτά από τα Κάτω Πεδινά.

Στο δρόμο προς Πάπιγκο θα βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή της Σπηλαιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται χτισμένη σε έναν σχεδόν κάθετο βράχο. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη αλλά η μονή είναι κλειστή.

Γέφυρα Αρίστης-Πάπιγκου
Γέφυρα Αρίστης-Πάπιγκου //φωτογραφία:wikipedia

Επόμενη στάση η Γέφυρα της Αρίστης-Πάπιγκου. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε το υπέροχο μονοπάτι πλάι στον Βοϊδομάτη που καταλήγει στην Γέφυρα της Κλειδωνιάς ή να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη.

Σειρά έχει το Πάπιγκο που είναι το διασημότερο από όλα τα Ζαγοροχώρια, το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων. Πρώτα συναντάμε το Μεγάλο Πάπιγκο, το οποίο προσελκύει μεγάλα πλήθη επισκεπτών και απέχει κανένα τέταρτο από την γέφυρα Αρίστης-Πάπιγκου. 

Αρκετοί επισκέπτες επιλέγουν να αφιερώσουν ένα διήμερο στο Πάπιγκο, μένοντας εκεί και κάνοντας τις κοντινές δραστηριότητες.

Μοναδική αρχιτεκτονική και υπέροχα κτίρια και εκκλησίες. Θα βρείτε την Εκκλησία του Αγίου Βλασίου, την Αγία Παρασκευή και το ναό του Αγίου Γεωργίου.

Κολυμπήθρες ή Οβίρες Ρογκοβού στο Πάπιγκο
Κολυμπήθρες ή Οβίρες Ρογκοβού στο Πάπιγκο

Κορυφαίο αξιοθέατο στο Πάπιγκο είναι οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Οβίρες Ρογκοβού που βρίσκονται στο δρόμο προς το Μικρό Πάπιγκο. Θα πρέπει να αφήσετε το αμάξι και να περπατήσετε με τα πόδια γύρω στα 100 μέτρα σε ένα πλακόστρωτο δρομάκι. Οι Κολυμπήθρες είναι κοιλώματα που έχουν δημιουργηθεί από πετρώματα, γεμίζουν με νερό από το Ρέμα Ρογκοβού και γίνονται σαν πισίνες.

Επόμενη στάση στο γειτονικό Μικρό Πάπιγκο – τα δύο χωριά απέχουν μόλις 2 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Είναι εξίσου δημοφιλές και πολυσύχναστο όπως και το Μεγάλο Πάπιγκο. Εκεί θα δείτε το Ναό των Ταξιαρχών του 18ου αιώνα, που είναι ο μοναδικός ναός στον οικισμό και είναι διατηρητέος.

Δρακόλιμνη της Τύμφης
Δρακόλιμνη της Τύμφης / φωτό: Μαρία Καραμιχάλη

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει η διαδρομή για την Δρακόλιμνη της Τύμφης, μία από τις αλπικές λίμνες της Ηπείρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων και η διαδρομή είναι περίπου 16,5 χιλιόμετρα πηγαινέλα. Αν θέλετε να κάνετε αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί.

3η μέρα στα Ζαγοροχώρια

Η τελευταία μέρα περιλαμβάνει τα χωριά της Τύμφης. Θα ξεκινήσουμε από το Καπέσοβο, το οποίο απέχει μισή ώρα από το Μονοδένδρι. Το Καπέσοβο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και εκεί θα δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, των Ταξιαρχών και της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογούνται όλες από τον 18ο αιώνα.

Το Φαράγγι του Βίκου από τη Θέση Μπελόη
Το Φαράγγι του Βίκου από τη Θέση Μπελόη //φωτογραφία:wikipedia

Σε 20 λεπτά από το Καπέσοβο θα φτάσετε στο Βραδέτο, το οποίο θεωρείται το «Μπαλκόνι του Ζαγορίου». Είναι βλέπετε το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο, χτισμένο στα 1.340 μέτρα. Με περπάτημα μισής ώρας από το Βραδέτο θα φτάσετε στη Θέση Μπελόη, που έχει την καλύτερη θέα στο Φαράγγι του Βίκου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα δύο χωριά, Βραδέτο και Καπέσοβο ενώνονται μεταξύ τους και με τη “Σκάλα Βραδέτου”. Πρόκειται για μία πέτρινη σκάλα, ένα μονοπάτι από 1.100 σκαλιά που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. 

Η διαδρομή είναι κατηφορική από το Βραδέτο και ανηφορική από το Καπέσοβο. Η κατάβαση διαρκεί 1-1,5 ώρα ενώ η ανάβαση περισσότερο. Αν θελήσετε να τη διασχίσετε καλό θα είναι να έχετε κανονίσει να υπάρχει κάποιο αμάξι στην άλλη άκρη για να μην χρειαστεί να ξανακάνετε τη διαδρομή.

Η Σκάλα Βραδέτου με τα 1.100 σκαλιά
Η Σκάλα Βραδέτου με τα 1.100 σκαλιά //φωτογραφία:wikipedia

Σε μισή ώρα από το Βραδέτο και ένα τέταρτο από το Καπέσοβο θα συναντήσετε το χωριό Τσεπέλοβο. Το Τσεπέλοβο έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλα τα Ζαγοροχώρια και όπως φαντάζεστε εκεί θα βρείτε τα πάντα. 

Τσεπέλοβο
Τσεπέλοβο //φωτογραφία:wikipedia

Πέντε λεπτά πριν το Τσεπέλοβο θα βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ρογκοβού. Εμείς βέβαια το είδαμε μόνο εξωτερικά, καθώς ήταν κλειστό.

Το Τσεπέλοβο χαρακτηρίζεται από σπουδαία αρχιτεκτονική με την κεντρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου να ξεχωρίζει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Έχει ένα εντυπωσιακό καμπαναριό και εσωτερικά φιλοξενεί σπουδαίες αγιογραφίες από τους ντόπιους Αγιογράφους.

Συνεχίστε προς το χωριό Σκαμνέλι, το οποίο απέχει λιγότερο από 10 λεπτά από το Τσεπέλοβο. Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. 

Δυστυχώς, το Σκαμνέλι έχει χάσει μέρος από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, καθώς πυρπολήθηκε το 1912 κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Ηπείρου. Έχουν μείνει μερικά αρχοντικά, οι πλατείες και τα καλντερίμια.

Θα βρείτε το ναό των Αγίων Αποστόλων στην κεντρική πλατεία που είναι χτισμένος το 1793 και τη Μονή της Αγίας Παρασκευής.

Η Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο
Η Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο //φωτογραφία:wikipedia

Τελευταίος προορισμός είναι η Σαρακατσάνικη Στάνη που βρίσκεται στη Θέση Γυφτόκαμπος, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Σκαμνέλι. Μέσα σε ένα κατάφυτο μέρος βρίσκεται ένα υπαίθριο μουσείο θα λέγαμε, που αποτελείται από επτά καλύβια από άχυρο. 

Πρόκειται για τα σπίτια και τα οικήματα των Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων. Θα δείτε κονάκια, κιόσκι, μαντρί, τυροκομείο, εκκλησάκι κ.α. τα οποία περιλαμβάνουν αντικείμενα, εργαλεία και σκεύη από την τότε καθημερινή ζωή.

Προφανώς και δεν σημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα θα βολέψει όλους τους επισκέπτες. Αλλά είναι μια καλή βάση για το πως να κινηθείτε. Ελπίζω να σας φάνηκε αρκετά χρήσιμος ο οδηγός! 

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

3 Απαντήσεις

  1. Για εμένα ήταν αρκετά βοηθητική και την κράτησα γιατί σκέφτομαι να την κάνω την εκδρομή σύντομα…
    Όσο για το βαμβάκι , την ίδια σκέψη έχουμε..έτσι μου αρέσει κι εμένα..και έτσι ζω τις εκδρομές μου και τις βόλτες μου με το ατος μου και τα δύο σκυλιά μου…
    φαγητό, νερό, γκαζακι για καφέ ελληνικό και περπάτημα ….

  2. Κατατοπιστικο το κείμενό σου και απόλυτα συνεπές με τα συγκεκριμένα χωριά. Ίσως η φωτογραφία του Σκαμνελιου θα μπορούσε να έχει κάτι πιο… ζαγορισιο!

  3. Γεια σου Μαρία!

    Νομίζω ότι αεροπορικώς θα πραγματοποιήσεις ευκολότερα το όνειρο σου…Ο χρόνος που θα κερδίσεις από τις μεταβάσεις μεταξύ των χωρών που θα επισκεφθείς, θα σου προσφέρει περισσότερο πραγματικό χρόνο επίσκεψης σε αυτές! Σου εύχομαι η επιθυμία σου να γίνει πραγματικότητα. Στο μεταξύ συνέχισε να μας δίνεις ωραία tips για διήμερες τριήμερες αποδράσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.