Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι 24 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα για το 2024

Δείτε το χειμερινό πρόσωπο της Ελλάδας, που σφύζει από ορεινά χωριά, χιονοδρομικά κέντρα, παραδοσιακούς ξενώνες και χιονισμένες κορυφές.
Οι 21 κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφέρον τον χειμώνα;

Μπορεί η έντονη τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα να λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι, όμως ο χειμώνας κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Ορεινά χωριά, χιονοδρομικά κέντρα, παραδοσιακοί ξενώνες και σαλέ είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τους προορισμούς που ακολουθούν.

Οι 24 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας συγκεντρωμένοι σε μια λίστα μαζί με όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς.

*Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η σειρά είναι τυχαία και όχι κατάταξης!

Χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Ζαγοροχώρια

Σπίτια στο Πάπιγκο
Σπίτια στο Πάπιγκο //φωτογραφία:wikipedia

Τα χωριά του Ζαγορίου, γνωστά ως Ζαγοροχώρια αποτελούν αγαπημένη επιλογή για τις χειμερινές διακοπές. Στην περιοχή συνυπάρχουν δύο Εθνικοί Δρυμοί, η Βάλια Κάλντα και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου. Το Φαράγγι του Βίκου που διασχίζεται από τον Βοϊδομάτη (παραπόταμος του Αώου), τα πετρόχτιστα γεφύρια, τα χωριά με τη ζαγορίσια αρχιτεκτονική αρκούν για να ερωτευτείτε αυτό τον τόπο.

Τα Ζαγοροχώρια είναι 46 και είναι χτισμένα διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου. Αν είναι η πρώτη σας φορά στην περιοχή μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε στο Πάπιγκο που είναι πιο τουριστικό. Εναλλακτικά, θα βρείτε καταλύματα και στην Αρίστη, τη Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα Άνω Πεδινά τους Κήπους, το Τσεπέλοβο.

Εξερευνήστε τις Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, τη Σκάλα Βραδέτου, το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, το Γεφύρι της Αρίστης-Πάπιγκου, το Γεφύρι του Πλακίδα (Καλογερικό) και κάντε τις δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Ζαγοροχώρια

Καρπενήσι

Καρπενήσι
Καρπενήσι //visitkarpenisi

Το Καρπενήσι είναι ένας εξαιρετικός χειμερινός προορισμός. Αποτελεί την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 975 μέτρων νοτιοδυτικά του όρους Βελούχι (Τυμφρηστός).

Ιδανική επιλογή για λάτρεις των χειμερινών σπορ, αφου σε απόσταση μικρότερη της μισής ώρας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, το οποίο έχει 18 πίστες, ικανοποιώντας τις ανάγκες ακόμα και των πιο έμπειρων σκιέρ.

Μπορείτε να ανακαλύψετε τα γειτονικά χωριά, όπως Μεγάλο Χωριό, Μικρό Χωριό, Κορυσχάδες, Μεσαμπέλια αλλά και την τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών, στην οποία μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, mountain bike, κανό-καγιάκ.

Η περιοχή φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα της – ζυμαρικά, μέλι, τυροκομικά, κρεατικά. Κρατήστε χώρο στις αποσκευές σας για τα πράγματα που θα αγοράσετε από το Καρπενήσι.

Στο Καρπενήσι θα βρείτε από μεγάλα και μπουτίκ ξενοδοχεία μέχρι παραδοσιακούς ξενώνες και σαλέ για κάθε προϋπολογισμό και κάθε στυλ.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Καρπενήσι

Ορεινή Αρκαδία

Καρύταινα
Καρύταινα //φωτογραφία:wikipedia

Τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί οικισμοί και έχουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι αυτό που ταιριάζει σε όσους αναζητούν ένα μέρος ηρεμίας και χαλάρωσης, δίπλα στη φύση.

Η Βυτίνα είναι ίσως το πιο διάσημο χωριό, ενώ ακολουθούν η Δημητσάνα, η Καρύταινα, τα Λαγκάδια, η Στεμνίτσα, το Ψάρι, ο Ράφτης.

Εξερευνήστε τις εκκλησίες των χωριών, το Παρθεναγωγείο και τον Πύργο του Ξενιού στη Δημητσάνα, το Λαογραφικό Μουσείο στη Στεμνίτσα και στη Βυτίνα, το Κάστρο της Καρύταινας, το γεφύρι του Αλφειού και το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ψάρι.

Στην περιοχή βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το οποίο έχει πίστες για κάθε επίπεδο και ένα όμορφο σαλέ με θέα το υπέροχο ελατόδασος.

Η Δημητσάνα έχει την μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων για διαμονή στην Ορεινή Αρκαδία, αλλά θα βρείτε εξαιρετικά μέρη για να μείνετε και στα υπόλοιπα χωριά.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Ορεινή Αρκαδία

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα και από τους must χειμερινούς προορισμούς. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας υπάρχει και μεγάλη προσφορά καταλυμάτων, από μικρούς ξενώνες μέχρι πολυτελή σαλέ και βίλες.

Το χωριό ουσιαστικά χωρίζεται σε τρεις συνοικίες: την Κάτω Συνοικία, τη Μέση Συνοικία και την Άνω Συνοικία, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., 1000μ. και 1.100μ. στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη αντίστοιχα. Η Μέση Συνοικία Τρικάλων είναι αυτή που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τα περισσότερα καταλύματα. Ωστόσο, εξίσου γοητευτικές είναι και οι τρεις.

Εξερευνήστε τον Άγιο Νικόλαο με τις τοιχογραφίες του 10ου αιώνα, τον Άγιο Δημήτριο του 1697, το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος και το Αρχοντικό των Νοταράδων.

Εκτός από την ομορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής των χωριών, οι επισκέπτες επιλέγουν την περιοχή και για έναν ακόμα λόγο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας, που βρίσκεται στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια (ή Κυλλήνη) σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Λειτουργεί από το 2007 και είναι κυρίως για αρχάριους.

Μία εκδρομή στα Τρίκαλα Κορινθίας απευθύνεται τόσο σε ζευγάρια όσο και σε οικογένειες με παιδιά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε το ιδανικό κατάλυμα για την περίσταση και να κάνετε νωρίς την κράτησή σας.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Ελάτη-Περτούλι

Ελάτη Τρικάλων
Ελάτη Τρικάλων //φωτογραφία:wikipedia

Η Ελάτη και το Περτούλι είναι δύο ορεινά χωριά των Τρικάλων που απέχουν μόνο 15 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για χειμερινή απόδραση μιας και βρίσκονται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170 μέτρων και είναι αγαπημένο για οικογένειες με παιδιά αφού αποτελείται από τρεις πίστες με χαμηλή δυσκολία. Εκεί θα βρείτε και τρία σαλέ με εστιατόρια και καφέ για να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα ή ένα ζεστό πιάτο.

Η Ελάτη βρίσκεται σε υψόμετρο 921 μέτρων και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στο όρος Κερκέτιο (Κόζιακα) ενώ το Περτούλι βρίσκεται σε ψηλότερο υψόμετρο, στα 1.150 μέτρα. Τόσο τα δυο χωριά όσο και ο δρόμος που τα ενώνει έχουν μεγάλο κάλλος, με πυκνό ελατόδασος. Εξερευνήστε επίσης τα χωριά Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Βλάχα.

Για διαμονή θα σας πρότεινα την Ελάτη που έχει και μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων αλλά και αρκετές ταβέρνες και καφέ που λειτουργούν και ως μπαρ.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Ελάτη

Μέτσοβο

Μέτσοβο
Μέτσοβο

Το Μέτσοβο βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις βόρειες πλαγιές της Πίνδου. Οι κάτοικοι του Μετσόβου είναι επί το πλείστον βλάχικης καταγωγής και φαίνεται πως οι παραδόσεις του τόπου διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Μεγάλα πλήθη επισκεπτών καταφθάνουν στο Μέτσοβο για να θαυμάσουν τον γραφικό οικισμό αλλά και να γευτούν το διάσημο τυρί Μετσοβόνε. Εκτός όμως από αυτά, στον οικισμό θα δείτε το Μοναστήρι της Θεοτόκου, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που φιλοξενεί παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, όπλα και αντικείμενα της περιόδου 1650-1850.

Το Anilio Park είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση, πεζοπορία, mountain bike αλλά και snowboard και σκι στην ειδική πίστα που διαθέτει. Θα το βρείτε μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από το Μέτσοβο.

Στο Μέτσοβο θα βρείτε μια αξιόλογη επιλογή καταλυμάτων που περιλαμβάνει τόσο μοντέρνα ξενοδοχεία όσο και παραδοσιακούς ξενώνες για όλα τα μπάτζετ.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Μέτσοβο

Νυμφαίο

Σπίτια στο Νυμφαίο
Σπίτια στο Νυμφαίο

Το Νυμφαίο είναι ένας από τους δικούς μου αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρα και ο ενθουσιασμός σας θα γεννηθεί ήδη από την διαδρομή. Η παλιά ονομασία του ήταν Νιβέστα ή Νέβεσκα και είναι ένας παραδοσιακός οικισμός – λέγεται ότι είναι ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών όπου ενώ είναι πέτρινα η οροφή τους είναι από λαμαρίνα. Αυτή η τεχνική υιοθετήθηκε ώστε να γλιστράει το χιόνι από την οροφή και να μην επηρεάζει την στατικότητα. Τόσο τα σπίτια όσο και τα αρχοντικά του Νυμφαίου παρουσιάζουν μια ομοιομορφία και είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Ομορφότερα κτίρια είναι η Νίκειος Σχολή και ο ναός του Αγίου Νικολάου ενώ τις εντυπώσεις κλέβει το πυκνόφυτο δάσος οξιάς που οδηγεί στο Καταφύγιο του Αρκτούρου.

Και μετά την εξερεύνηση του οικισμού σειρά έχει η απόλαυση, φυσικά στην πλατεία όπου θα βρείτε όμορφα ταβερνάκια και καφέ. Όσον αφορά τη διαμονή υπάρχουν αρκετές επιλογές από ξενώνες για να μείνετε στο Νυμφαίο, απλά φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση για να έχετε την επιλογή να διαλέξετε.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Νυμφαίο

Ορεινή Ναυπακτία

Η Άνω Χώρα στην Ορεινή Ναυπακτία
Η Άνω Χώρα στην Ορεινή Ναυπακτία //φωτογραφία:wikipedia

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας υπέροχος χειμερινός προορισμός. Αποτελείται από περισσότερα από 40 χωριά τα οποία περικυκλώνονται από τα βουνά Τσακαλάκι, Ξεροβούνι και Τσεκούρα και τους ποταμούς Εύηνο και Μόρνο

Τα τρεχούμενα νερά, τα πυκνά δάση από βελανιδιές, οξιές, καστανιές, έλατα και πλατάνια σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική των πέτρινων κτιρίων συντελούν ώστε η περιοχή να θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά οικιστικά σύνολα της Ελλάδας.

Η Άνω Χώρα είναι το πιο δημοφιλές χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας. Απέχει 55 χλμ. από τη Ναύπακτο και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στα 1.050 μέτρα του Κόρακα. Πλακόστρωτα δρομάκια, πετρόχτιστα σπίτια και μία γραφική κεντρική πλατεία με μία παλιά εκκλησία (Αγία Παρασκευή-1918) είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού.

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βρίσκεται η Κάτω Χώρα και μάλιστα υπάρχει το μονοπάτι του Οινέα που τα συνδέει. Η Αμπελακιώτισσα είναι ένα άλλο χωριό από το οποίο περνάει ο ποταμός Κότσαλος και στο νότιο μέρος του υπάρχει το φαράγγι του Κάκαβου με ένα πέτρινο γεφύρι. Εκεί θα βρείτε και τη Μονή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας που λέγεται και “Κιβωτός της Ναυπακτίας”, που χρονολογείται από το 1465.

Τα περισσότερα καταλύματα για διαμονή στην Ορεινή Ναυπακτία τα διαθέτει η Άνω Χώρα, αλλά θα βρείτε μερικά και στον Πλάτανο, την Ελατού και κοντά στη λίμνη Ευήνου στα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά, Περδικόβρυση, γνωστά ως Ευηνοχώρια. Στις όχθες του ποταμού Ευήνου θα βρείτε και το γεφύρι της Αρτοτίβας ή αλλιώς Καμάρα που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους ντόπιους.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Ορεινή Ναυπακτία

Πήλιο

Πορταριά Πηλίου
Πορταριά Πηλίου //φωτογραφία:wikipedia

Η γοητεία του Πηλίου ίσως είναι από εκείνες που δεν συναγωνίζονται εύκολα άλλες περιοχές. Το χαρακτηριστικό του ότι είναι υπέροχο τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα που δίνει μία τόσο ξεχωριστή πινελιά. Και μην αναρωτηθείτε ποια είναι η καλύτερη εποχή. Κάθε εποχή είναι γοητευτική για τους δικούς της λόγους.

Περισσότερα από 70 χωριά στο Πήλιο αλλά αυτά που ξεχωρίζουν και συγκαταλέγονται στους τοπ χειμερινούς προορισμούς είναι η Πορταριά, η Μακρινίτσα, η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά, οι Μηλιές, τα Χάνια

Σημαντικό ρόλο στην έλξη των χειμερινών επισκεπτών παίζει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, το οποίο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τα Χάνια και έχει πέντε πίστες, σαλέ με καφέ και εστιατόριο, καταφύγιο και ιατρείο.

Εξερευνήστε την Πορταριά ή αλλιώς “Πόρτα του Πηλίου”, η οποία φημίζεται για τη γραφικότητα της και τα ταβερνάκια/ουζερί της και τη Μακρινίτσα ή αλλιώς “Το μπαλκόνι του Πηλίου” που έχει μοναδική θέα στον Παγασητικό κόλπο και σφύζει από πετρόχτιστα αρχοντικά και σπίτια.

Η Ζαγορά χιονισμένη
Η Ζαγορά χιονισμένη //φωτογραφία:wikipedia

Η Τσαγκαράδα είναι υπέροχη όλες τις εποχές του έτους, χτισμένη πάνω από τις παραλίες Μυλοπόταμος και Φακίστρα προσφέροντας θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Ζαγορά είναι ένας ιστορικός τόπος, συνδεδεμένη με την Τουρκοκρατία, που στην πλατεία της φιλοξενεί μία υπέροχη εκκλησία του 1740, το ναό της Αγίας Κυριακής. Οι Μηλιές είναι το δικό μου αγαπημένο ορεινό χωριό του Πηλίου και η αγαπημένη μου εικόνα είναι από τον σταθμό του σιδηρόδρομου με την ταμπέλα «ΜΗΛΕΑΙ».

Καταλύματα θα βρείτε σε όλα τα χωριά, από μικρούς ξενώνες και αρχοντικά που έχουν διαμορφωθεί σε ξενοδοχεία μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Πήλιο

Αράχωβα

Αράχωβα
Αράχωβα

Αρκετοί θα έλεγαν ότι η Αράχωβα είναι μία πολύ κλισέ επιλογή για τον χειμώνα, αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι σταθερή αξία και ότι αξίζει να την εξερευνήσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας. Εξάλλου είναι ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα – περίπου 2 ώρες – που την καθιστά ακόμα πιο δελεαστική επιλογή για μία εξόρμηση του Σαββατοκύριακου.

Μεγάλο πλήθος επισκεπτών επιλέγουν την Αράχωβα λόγω της εγγύτητάς της με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό στη χώρα. Διαθέτει 23 πίστες και σφύζει από κόσμο που απολαμβάνει τόσο τις πίστες όσο και τα σαλέ.

Ταιριάζει απόλυτα σε όσους θέλουν να συνδυάσουν έναν χειμερινό προορισμό με τη διασκέδαση, αφού έχει δραστήρια νυχτερινή ζωή με αρκετά μπαρ και ταβέρνες.

Αν πάλι είστε λάτρεις των αξιοθέατων μπορείτε να το συνδυάσετε με μία επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, από τους οποίους απέχει 15 λεπτά οδικώς. Όμως και η Αράχωβα έχει τα δικά της αξιοθέατα, όπως το Ρολόι της Αράχωβας που είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο από το 1860, την πλακόστρωτη σκάλα με τα 264 σκαλοπάτια που ονομάζεται Εγκάρσιος, την Γέφυρα της Αράχωβας, τη Μονή Οσίου Λουκά, το Σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα της περιοχής έχει ως συνέπεια την ολοένα αυξανόμενη προσφορά καταλυμάτων, σε όλο τον οικισμό και θα βρείτε ξενοδοχεία, μικρά δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, σαλέ για κάθε προϋπολογισμό.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Αράχωβα

Καστοριά

Η πόλη και η λίμνη της Καστοριάς
Η πόλη και η λίμνη της Καστοριάς

Αν αναζητάτε μία όμορφη πόλη για την χειμερινή σας απόδραση τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο της Καστοριάς. Μία ιδιαίτερα πόλη, με πλούσιο κάλλος, χτισμένη στη χερσόνησο της Λίμνης Ορεστιάδας ή απλά της Λίμνης της Καστοριάς, η οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώνει για 2-5 εβδομάδες.

Η Λίμνη Ορεστιάδα αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενεί μία πλούσια ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Η βόλτα και ο πρωινός καφές πλάι στη λίμνη θα μείνουν καλά χαραγμένα στη σκέψη σας, όπως επίσης και το Ντολτσό, δηλαδή η Παλιά Πόλη η οποία αποτελείται από λιθόστρωτα δρομάκια και μακεδονίτικα αρχοντικά.

Αξίζει να εξερευνήσετε μερικές από τις 80 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως η Παναγία Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα, ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως, η Μονή Μαυριώτισσας, οι Άγιοι Τρεις κ.α.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο μπορείτε να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Δράκου, που έχει μήκος 300 μέτρα ή τον Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού, που χρονολογείται γύρω στην 6η-4η χιλιετία π.Χ. και λειτουργεί ως Οικομουσείο

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ υπάρχει η επιλογή του Χιονοδρομικού Κέντρου Βιτσίου, το οποίο απέχει μόλις 22 χλμ. από την Καστοριά και είναι ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα.

Είναι ένας υπέροχος προορισμός είτε ταξιδεύετε με το ταίρι σας είτε με παρέα είτε με την οικογένεια και τα παιδιά και θα βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε σε κάθε περίπτωση. Όσο για τη διαμονή στην Καστοριά, θα βρείτε καταλύματα σε όλα τα σημεία της πόλης.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Καστοριά

Καλάβρυτα

Καλάβρυτα
Καλάβρυτα //φωτογραφία:wikipedia

Τα Καλάβρυτα εκτός από ένας ιστορικός τόπος αποτελεί εκπληκτικό χειμερινό προορισμό, μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα. Είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους προορισμούς στην Ελλάδα, αφού φιλοξενεί σπουδαία αξιοθέατα και φυσική ομορφιά.

Το διαμάντι των Καλαβρύτων είναι ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, που εκτελεί το δρομολόγιο Καλάβρυτα-Διακοπτό περνώντας μέσα από το μαγευτικό φαράγγι του Βουραϊκού.

Το φαράγγι του Βουραϊκού με τη σειρά του αποτελεί Εθνικό Πάρκο μαζί με τον Χελμό και διαθέτει ένα υπέροχο μονοπάτι που αξίζει να διασχίσετε, αν αγαπάτε την πεζοπορία φυσικά.

Η επίσκεψη στην ηρωική Μονή της Αγίας Λαύρας είναι απαραίτητη. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 933 μέτρων και ενώ η σημερινή της μορφή χρονολογείται στο 1950 η πρώτη μονή χτίστηκε το 961 μ.Χ. Μοναδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά από τα Καλάβρυτα και είναι χτισμένη μέσα σε ένα φυσικό σπήλαιο.

Το Μνημείο Πεσόντων και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα σας μεταφέρουν στις μαύρες μέρες που έζησαν τα Καλάβρυτα το 1943. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βόλτα προς το Σπήλαιο των Λιμνών ή στο Αστεροσκοπείο Χελμού.

Για τους δραστήριους επισκέπτες υπάρχει η επιλογή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ή Χελμού, το οποίο διαθέτει 13 πίστες για όλα τα επίπεδα.

Θα βρείτε σπουδαία καταλύματα για διαμονή στα Καλάβρυτα, για όλα τα στυλ και όλες τις τσέπες.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Καλάβρυτα

Τζουμέρκα

Το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων
Το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων

Τα Αθαμανικά Όρη ή κοινώς Τζουμέρκα είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Βρίσκονται στο νότιο μέρος της Πίνδου, της οροσειράς που υψώνεται ανάμεσα στον Άραχθο και τον Αχελώο. Εκεί τοποθετούνται 65 χωριά που περιτριγυρίζονται από τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, πηγές και φυσικά θαυμαστά πέτρινα γεφύρια

Η αλήθεια είναι ότι είναι μια περιοχή που είναι εξαιρετική όλες τις εποχές του χρόνου, αν και τα χωριά αποκτούν μια ιδιαίτερη γοητεία την περίοδο του χειμώνα. Όσα περισσότερα χωριά μπορέσετε να εξερευνήσετε τόσο μεγαλύτερη γεύση θα πάρετε από αυτόν τον επίγειο παράδεισο. 

Μερικά από τα πιο ωραία χωριά στα Τζουμέρκα είναι τα Άγναντα, τα Πράμαντα, η Πλάκα, τα Θεοδώριανα, το Συρράκο, το Βουργαρέλι, το Ελληνικό, οι Καλαρρύτες, το Καλέντζι, ο Καταρράκτης, το Κωστήτσι, οι Μελισσουργοί, τα Ποτιστικά, το Ματσούκι, το Μονολίθι.

Σε όλη την περιοχή υπάρχουν θαυμαστά αξιοθέατα μερικά από τα οποία πρέπει να εξερευνήσετε οπωσδήποτε:

  • Το Γεφύρι της Πλάκας που είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων
  • Η βυζαντινή Κόκκινη Εκκλησία & το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι
  • Η Ιερά Μονή Κηπίνας που είναι χτισμένη μέσα στα βράχια στους Καλαρρύτες
  • Το Σπήλαιο Ανεμότρυπα στα Πράμαντα
  • Οι Καταρράκτες της Σούδας & το Ρέμα Μαρκς στα Θεοδώριανα
  • Ο Καταρράκτης Κλίφκης στο Καλέντζι

Προτεινόμενα καταλύματα στα Τζουμέρκα

Στενή Δίρφυος, Εύβοια

Η Στενή Δίρφυος χιονισμένη
Η Στενή Δίρφυος χιονισμένη //φωτογραφία:wikipedia

Για εσάς που αναζητάτε έναν χειμερινό προορισμό κοντά στην Αθήνα που όμως να μην συγκεντρώνει μεγάλα πλήθη επισκεπτών και να βρίσκεται δίπλα στη φύση, σας προτείνω τη Στενή Δίρφυος της Εύβοιας.

Απέχει λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα, είναι ημιορεινό χωριό και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων στις πλαγιές του όρους Δίρφυς, που είναι το ψηλότερη βουνό στο νησί. Το υπέροχο με τη Στενή είναι ότι ενώ δεν έχει και πολύ μεγάλο υψόμετρο δέχεται συχνές χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει μία γραφική πλακόστρωτη πλατεία με καφενεία, καφέ και ταβέρνες για να καλύψετε τις ανάγκες σας και να γευτείτε το νόστιμο τοπικό φαγητό.

Κάντε μία βόλτα στο χωριό και κατευθυνθείτε προς τη “Βρύση του Γιατρού”, που βρίσκεται 500 μέτρα μακριά από την πλατεία μέσα σε ένα κατάφυτο σημείο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το δάσος της Στενής με τα πεύκα, τα πλατάνια, τις δρύες, τις καστανιές και τα έλατα.

Δεν έχει άπειρες επιλογές για διαμονή αλλά αν φροντίσετε να κλείσετε νωρίς θα βρείτε σίγουρα δωμάτιο. Και μην ξεχάσετε να πάρετε ζεστά ρούχα και αδιάβροχα παπούτσια σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Προτεινόμενα καταλύματα στη Στενή Δίρφυος

Παύλιανη

Παύλιανη
Παύλιανη //φωτογραφία:wikipedia

Η Παύλιανη βρίσκεται στη Φθιώτιδα χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης. Ένα ορεινό χωριό που περιβάλλεται από πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά, δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης. Είναι εξαιρετικός ορεινός προορισμός για οικογένειες με παιδιά κοντά στην Αθήνα, αφού η απόσταση είναι μικρότερη από 3 ώρες και έχει ένα πάρκο κατάλληλα διαμορφωμένο και για παιδιά.

Το Πάρκο στις πηγές του Ασωπού διαθέτει αιώρες, τραμπολίνο, μουσικές γέφυρες, μυστικά μονοπάτια και ένα σωρό άλλα πράγματα που διασκεδάζουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα λατρέψουν την Παύλιανη και ειδικά το μονοπάτι που φτάνει στο “Θρόνο του Δία” που προσφέρει θέα μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο.

Ένα επιπλέον θετικό της Παύλιανης είναι ότι βρίσκεται καμιά ώρα μακριά από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, που σημαίνει ότι είναι μια καλή εναλλακτική για διαμονή κοντά στο χιονοδρομικό αν θέλετε να αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη της Αράχωβας.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Παύλιανη

Λουτρά Πόζαρ

Λουτρά Πόζαρ
Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν ίσως τα διασημότερα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα. Βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα 13 χιλιόμετρα από την Αριδαία. Τα λουτρά τα διαχειρίζεται το Λουτράκι, ο διπλανός οικισμός και εδώ και δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Η περιοχή είναι ιδανική για κάθε εποχή, αλλά τι καλύτερο από ένα μπάνιο σε φυσική ή τεχνητή πισίνα που το νερό είναι στους 37°C ενώ έξω οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 0°C;

Τόσο στο Λουτράκι όσο και στην Όρμα – ένα χωριό που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα Λουτρά – υπάρχει μια μεγάλη προσφορά καταλυμάτων. Θα βρείτε από απλούς ξενώνες μέχρι εκλεπτυσμένα ξενοδοχεία με σπα και όλες τις ανέσεις αλλά και εστιατόρια και ταβέρνες που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Από τα Λουτρά Πόζαρ εκτός από χαλάρωση και ηρεμία θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε εξαιρετικά τοπία, χωριά και πόλεις. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι την Έδεσσα και να θαυμάσετε τους Καταρράκτες ή την λίμνη Βεγορίτιδα σε λιγότερο από μία ώρα.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στα Λουτρά Πόζαρ

Ελατοχώρι Πιερίας

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου
Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου //φωτογραφία:wikipedia

Το Ελατοχώρι είναι ένα ορεινό χωριό στα Πιέρια Όρη, βορειοδυτικά του Ολύμπου. Το υψόμετρο που είναι χτισμένο αγγίζει τα 780 μέτρα και βρίσκεται σε απόσταση 29 χιλιομέτρων από την Κατερίνη. Τα Πιέρια Όρη είναι τα βουνά με το πυκνότερα δάση στην Ελλάδα και σφύζουν από έλατα και καστανιές. Το βουνό εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.

Το Ελατοχώρι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, έχει μία άγρια και εντυπωσιακή ομορφιά και είναι μία υπέροχη επιλογή για μια χειμερινή απόδραση. Οι περισσότεροι επισκέπτες το επιλέγουν λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου που διαθέτει 10 πίστες, σαλέ, ιατρείο και εκμάθηση σκι. Θα το βρείτε μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.

Κάντε μια βόλτα στο χωριό να ανακαλύψετε τις δικές του ομορφιές, όπως τον Μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από το 1779 και το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου που φιλοξενεί αντικείμενα από παλαιότερες εποχές.

Ουσιαστικά το χωριό έχει παλαιό και νέο οικισμό. Ο παλαιός που ονομάζεται Παλαιό Ελατοχώρι καταστράφηκε το 1944 από τους Γερμανούς με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου να είναι το μοναδικό κτίριο που διασώθηκε.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στον Καταρράκτη Σωτήρη Ρέμα.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Ελατοχώρι

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος //φωτογραφία:wikipedia

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν ή αλλιώς Βόρα. Αποτελεί έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό που έχει αναπτυχθεί σημαντικά λόγω της εγγύτητάς του με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, που φαίνεται να χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Μετά από μία σειρά σεισμών κατά τη δεκαετία του ’90 εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι ίδρυσαν το Νέο Άγιο Αθανάσιο. Ο οικισμός αναδιαμορφώθηκε με ξενώνες και από τότε λειτουργεί σαν τουριστικός προορισμός.

Το χωριό χαρακτηρίζεται για την ομορφιά του με τα μακεδονίτικα σπίτια, τα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Έχει πολλές επιλογές από ταβέρνες, καφέ και μια μεγάλη προσφορά καταλυμάτων.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στα 2.040 μέτρα και είναι το ψηλότερο της Ελλάδας. Έχει 13 πίστες για όλα τα επίπεδα, 6 αναβατήρες και προσφέρει εξαιρετική ποιότητα χιονιού αλλά και μοναδική θέα.

Αν θέλετε να κάνετε κι άλλες δραστηριότητες μπορείτε να επισκεφθείτε τη λίμνη Βεγορίτιδα, να περπατήσετε στα μονοπάτια της άγριας φύσης, να κάνετε ιππασία, ποδηλασία και άλλα σπορ.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στον Άγιο Αθανάσιο

Κόνιτσα

Γεφύρι της Κόνιτσας
Γεφύρι της Κόνιτσας // φωτογραφία: wikipedia

Η Κόνιτσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 650 μέτρων στις πλαγιές του όρους Τραπεζίτσα της οροσειράς της Πίνδου. Είναι ένα από τα διασημότερα μέρη της Ηπείρου, με αστείρευτο φυσικό κάλλος, με θέα στην πεδιάδα της Κόνιτσας, εκεί ο Αώος συναντά τον Βοϊδομάτη.

Το στολίδι της Κόνιτσας είναι το Γεφύρι της Κόνιτσας, στην είσοδο της κωμόπολης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα γεφύρια στα Βαλκάνια που στέκει πάνω από τον Αώο ποταμό.

Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και αποτελείται από κτίσματα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και καλντερίμια. Θα θαυμάσετε μερικά υπέροχα κτίρια απομεινάρια της Οθωμανικής περιόδου, όπως την Οικία Χάμκως, τους πύργους από το σεράι του παππού του Αλή Πασά και το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Η τοποθεσία της Κόνιτσας ευνοεί τις αποδράσεις και επισκέψεις σε άλλους πανέμορφους προορισμούς, καθώς μπορείτε να προσεγγίσετε τα Ζαγοροχώρια και την Δρακόλιμνη της Τύμφης και να κάνετε extreme sports, όπως ράφτινγκ.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στην Κόνιτσα

Βέροια-Σέλι

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου //φωτογραφία:wikipedia

Μία όμορφη χειμερινή απόδραση είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με διαμονή στη Βέροια. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου αποτελεί το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό στην Ελλάδα (1934) και βρίσκεται σε υψόμετρο από 1534μ. ως 1900μ. στο όρος Βέρμιο στο χωριό Σέλι ή Κάτω Βέρμιο. Είναι εύκολα προσβάσιμο και έχει πίστες για όλα τα επίπεδα.

Το χωριό Κάτω Βέρμιο είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας φτάνοντας τα 1.400 μέτρα σε υψόμετρο. Απέχει 24 χιλιόμετρα από την Βέροια και αξίζει να το εξερευνήσετε κατά τη διαμονή σας στην περιοχή.

Όσον αφορά τη Βέροια, πρόκειται για μία πολύ όμορφη πόλη με μεγάλο πλήθος βυζαντινών εκκλησιών και μία πρώην Εβραϊκή Συνοικία, την Μπαρμπούτα, μαζί με τη Συναγωγή της που είναι ανοιχτή για το κοινό.

Η Συναγωγή στην Μπαρμπούτα. την Εβραϊκή συνοικία της Βέροιας
Η Συναγωγή στην Μπαρμπούτα. την Εβραϊκή συνοικία της Βέροιας

Το δυτικό μέρος της πόλης διασχίζει ο ποταμός Τριπόταμος δίνοντας στην περιοχή πλούσια βλάστηση και εξωτική ομορφιά. Μπορείτε να ανακαλύψετε τα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Εκπαίδευσης, Μουσείο Νεότερης Ιστορίας & Τέχνης, Λαογραφικό Μουσείο) ή να επισκεφθείτε τη Βεργίνα, όπου βρέθηκε ο τάφος του Φιλίππου Β’.

Στη Βέροια σας περιμένει μια μεγάλη ποικιλία από καφετέριες, ταβερνάκια και μπαρ όπως και ξενοδοχεία.

Προτεινόμενα καταλύματα στη Βέροια

Γρεβενά

Σαμαρίνα Γρεβενών
Σαμαρίνα Γρεβενών //φωτογραφία:wikipedia

Η πόλη των Γρεβενών όσο και τα τριγύρω χωριά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον χειμώνα και πιθανότατα να είναι απ’ τους πιο οικονομικούς προορισμούς που προτείνουμε. Ένας από τους λόγους είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, το οποίο απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι κοντά στα χωριά Σμίξη, Δίστρατο και Αβδέλλα

Το χιονοδρομικό είναι γνωστό για τις απαιτητικές πίστες του και είναι ανοιχτό από το 1975. Διαθέτει 18 πίστες και 7 αναβατήρες και προσελκύει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα.

Τα Γρεβενά φημίζονται για τα μανιτάρια τους, αλλά γενικά θα φάτε πολύ νόστιμο φαγητό και θα πιείτε καλό τσίπουρο. Θα βρείτε αρκετά καταλύματα για να μείνετε και είναι μια καλή βάση για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή.

Αν θέλετε κάτι πιο ήσυχο μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε σε ένα από τα χωριά, με κορυφαίο τη Σαμαρίνα. Η Σαμαρίνα είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα (1.450 μ.), χτισμένη στις πλαγιές του Σμόλικα. Εκεί θα βρείτε την εντυπωσιακή εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς που έχει ένα πεύκο στην οροφή της.

Η Σμίξη είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να είστε δίπλα στο Χιονοδρομικό, καθώς απέχει μόλις ένα τέταρτο. Βρίσκεται ανάμεσα σε πυκνά δάση κυρίως με οξιές.

Το χωριό που ξεχωρίζει για την γραφικότητα του είναι το Σπήλαιο, που είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σταυρός και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στη Δυτική Μακεδονία. Από εκεί μπορείτε να προσεγγίσετε το Φαράγγι τη Πορτίτσας με το ηπειρώτικο γεφύρι που περνάει πάνω από τον ποταμό Βενέτικο.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Γρεβενά

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας
Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας // φωτογραφία: wikipedia

Ο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας δεσπόζει σε υψόμετρο 440 μέτρων στις βορειοανατολικές παρυφές του Ολύμπου, έχοντας θέα στον Θερμαϊκό και το Αιγαίο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος ξεκίνησε να αναπτύσσεται τουριστικά από τη δεκαετία του 1980 που οι κάτοικοι του μετακόμισαν στο Νέο Παντελεήμονα.

Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και προσφέρει όμορφους ξενώνες και καταλύματα με θέα στη θάλασσα ή το βουνό. 

Είναι το ιδανικό μέρος για χαλάρωση και ηρεμία, με άπλετη φύση τριγύρω και σπουδαία αρχιτεκτονική. Ο οικισμός αποτελείται από πετρόκτιστα σπίτια και καλντερίμια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται γραφικά καφέ και ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στον Παλαιό Παντελεήμονα

Αρναία, Χαλκιδική

Αρναία Χαλκιδικής
Αρναία Χαλκιδικής //φωτογραφία:wikipedia

Ποιός είπε ότι η Χαλκιδική είναι μόνο για το καλοκαίρι; Στη Χαλκιδική υπάρχουν μερικά μοναδικά χωριά που είναι υπέροχη επιλογή για μια χειμερινή εξόρμηση κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα αγαπημένα μου χωριά είναι η Αρναία, η οποία βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Χολομώντα σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Η Αρναία ή Λιαρίγκοβα όπως ονομαζόταν στο παρελθόν έχει περισσότερους από 2.000 κατοίκους, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ζωή. Περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση και τρεχούμενα νερά αλλά φημίζεται για τη γραφικότητα της και την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων της.

Κάντε μια βόλτα στο χωριό και κατευθυνθείτε προς το άλσος της Αγίας Παρασκευής, όπου έχει παγκάκια και ξύλινα τραπέζια. Για τους λάτρεις των αξιοθέατων υπάρχει η επιλογή του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Αρναίας και του Μουσείου Υφαντικής.

Για τους φυσιολάτρεις προτείνω να επισκεφθούν το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη που φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το σπήλαιο των Πετραλώνων, μία περιοχή με σπουδαία προϊστορία που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Θα βρείτε μερικούς υπέροχους ξενώνες για να μείνετε τόσο στην Αρναία όσο και στα κοντινά χωριά, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε – Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Ταξιάρχης, Στανός.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Αρναία

Βώλακας - Φαλακρό

Βώλακας Δράμας
Βώλακας Δράμας //φωτογραφία:wikipedia

Ο Βώλακας Δράμας είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 830 μέτρων σε μία ορεινή κοιλάδα του βουνού Φαλακρό. Η εγγύτητα του με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού το καθιστά έναν εξαιρετικό χειμερινό προορισμό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ιδίως όσων ζουν στη Βόρεια Ελλάδα

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980, διαθέτει 21 πίστες και 9 αναβατήρες από τους οποίους οι 3 είναι για παιδιά. Απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Βώλακα και λιγότερο από μία ώρα από την πόλη της Δράμας. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται τρία σαλέ, εστιατόρια, καφέ, σχολές εκμάθησης χειμερινών σπορ και μέρη για ενοικίαση και αγορά εξοπλισμού.

Στον Βώλακα θα βρείτε όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες για να περάσετε το βράδυ, ταβέρνες και μικρά καφέ που αποκτούν ζωή τα Σαββατοκύριακα. Δεν έχει ιδιαίτερη δασική βλάστηση, παρά κυρίως οπωρώνες.

Μπορείτε να εξερευνήσετε το χωριό Γρανίτης και να απολαύσετε τη διαδρομή Κάτω Νευροκόπι – Ποταμοί που είναι πραγματικά υπέροχη. Στο χωριό Λιβαδάκι θα βρείτε την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας που χρονολογείται από το 1870. Οι Ποταμοί είναι το πρώτο χωριό που συναντά ο Νέστος στα ελληνικά εδάφη και θα σας μαγέψουν.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στο Φαλακρό

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

8 Απαντήσεις

  1. σπουδαια η ερασιτεχνικη αυτη δραστηριοτητα της κ. καραμιχαλη.μπραβο της.ειναι αξιεπαινη στο μεγιστο βαθμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.