10 κορυφαίοι φθινοπωρινοί προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα για το 2023

Το καλοκαίρι μπορεί να έχει φύγει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε πλάνα για μικρές αποδράσεις και ταξίδια. Το φθινόπωρο είναι μία υπέροχη εποχή για πολλά μέρη της Ελλάδας, στα οποία ταιριάζει γάντι ο λίγο πιο μουντός καιρός με τα πρωτοβρόχια και το κιτρίνισμα των φύλλων.

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι λίγο παραμελημένη η Βόρεια Ελλάδα, όμως από το φθινόπωρο έρχεται η σειρά της. Υπάρχουν δεκάδες προορισμοί στο βόρειο μέρος της χώρας πού είναι κατάλληλοι για ένα αναζωογονητικό Σαββατοκύριακο ή ακόμα για τρεις-τέσσερις μέρες.

Για όλους εσάς πού είστε κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας ή που αναζητάτε φθινοπωρινούς προορισμούς στην περιοχή, έφτιαξα μία λίστα με 10 από τα κορυφαία μέρη που θα μπορούσατε να επισκεφθείτε. Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν προτάσεις για δραστηριότητες και καταλύματα.

Αρναία, Χαλκιδική

Η Αρναία είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του Χολομώντα και είναι ένας από τους ομορφότερους φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. 

Περικλείεται από ένα δασώδες τοπίο με τρεχούμενα νερά και κατοικείται από περισσότερα από 2.000 άτομα. Η ονομασία Άρνη αναφέρεται ήδη από τον Θουκυδίδη. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Λιαρίγκοβα και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο λόγω των μεταλλείων των Σιδηροκαυσίων.

Ναός Αγίου Στεφάνου στην Αρναία
Ναός Αγίου Στεφάνου στην Αρναία //πηγή:wikipedia

Φημίζεται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της και έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παλιό σχολείο του 1871 και η μητρόπολη του Αγίου Στεφάνου του 1812 με το καμπαναριό του 1889.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στην Αρναία Χαλκιδικής

Έδεσσα

Η Έδεσσα είναι μία πολύ ιδιαίτερη πόλη της Μακεδονίας που απέχει μόλις μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ευρέως γνωστή για τους καταρράκτες της και συγκεκριμένα για τον καταρράκτη Κάρανο, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη και έχει ύψος 70 μέτρα.

Ο Καταρράκτης Κάρανος στην Έδεσσα
Ο Καταρράκτης Κάρανος στην Έδεσσα

Πλήθος επισκεπτών καταφθάνει στην Έδεσσα για να θαυμάσει το θέαμα από κοντά. Η δική μου πρόταση περιλαμβάνει διαμονή τουλάχιστον μία μέρα στην πόλη προκειμένου να μπορέσετε να δείτε τα αξιοθέατα τόσο της Έδεσσας όσο και των γύρω περιοχών.

Είναι μία καταπράσινη πόλη την οποία διασχίζουν τρεχούμενα νερά που εκτός από τους καταρράκτες φιλοξενεί μία υπέροχη παλιά πόλη, το Βαρόσι. Έχοντας ως βάση την Έδεσσα μπορείτε να εξερευνήσετε τα λουτρά Πόζαρ με τις ιαματικές πηγές, τη Νάουσα, τη λίμνη Βεγορίτιδα.

Το φαγητό είναι υπέροχο, ειδικά για τους κρεατοφάγους. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το Στα Όρθια και το Κελάρι.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Έδεσσα

Ζαγοροχώρια

Λέγοντας Ζαγοροχώρια εννοούμε τους 46 οικισμούς που υπάρχουν Ζαγόρι στην οροσειρά της Πίνδου. Το Ζαγόρι είναι μία περιοχή φυσικού κάλλους με δύο εθνικούς Δρυμούς, τη Βάλια Κάλντα και το φαράγγι του Βίκου στον ποταμό Αώο.

Τα χωριά έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη ζαγοριτικη αρχιτεκτονική όπου σε κάθε χωριό υπάρχει κεντρική πλατεία με μία βρύση ένα πλάτανο και μία μεγάλη εκκλησία. 

Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια
Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

Επίσης, υπάρχουν εκπληκτικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στα Ζαγοροχώρια όπως οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και μοναδικές δραστηριότητες να κάνετε όπως ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη (παραπόταμος του Αώου) και να διασχίσετε το φαράγγι του Βίκου.

Όσον αφορά τη διαμονή στα Ζαγοροχώρια μερικά από τα καλύτερα χωριά για να μείνετε είναι το Πάπιγκο (το οποίο θα το δείτε ως Μεγάλο Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο), το Μονοδένδρι, η Βίτσα, το Τσεπέλοβο, τα Άνω Πεδινά και η Αρίστη.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Ζαγοροχώρια

Ιωάννινα

Αν προτιμάτε φθινοπωρινό ταξίδι σε μία μεγάλη πόλη τότε τα Ιωάννινα είναι αυτά θα σας ταιριάξουν απόλυτα. Είναι μία πανέμορφη πόλη που απλώνεται γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα ή αλλιώς λίμνη Ιωαννίνων η οποία μπορεί να σας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης χωρίς να σας λείψει καμία πολυτέλεια.

Τα Ιωάννινα και η λίμνη Παμβώτιδα
Τα Ιωάννινα και η λίμνη Παμβώτιδα

Τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων είναι κληρονομιά από τη μακρά ιστορία του τόπου και αξίζει να τα εξερευνήσετε. Κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης είναι το Κάστρο των Ιωαννίνων μέσα στο οποίο υπάρχει μία μεγάλη λίστα από κτίρια που αξίζει να εξερευνήσετε (το Τζαμί Φετιχιέ με τον Τάφο του Αλή Πασά, το Βυζαντινό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο κ.α.).

Άλλα πράγματα που μπορείτε να δείτε στα Ιωάννινα είναι το σπήλαιο του Περάματος και φυσικά να επισκεφτείτε το νησί των Ιωαννίνων που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα φιλοξενεί το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

Είναι βέβαιο ότι θα απολαύσετε το ταξίδι στα Ιωάννινα μόνο και μόνο κάνοντας πρωινή βόλτα και πίνοντας καφέ γύρω από τη λίμνη. Νομίζω ότι αυτή η περιοχή είναι και η ιδανική για να μείνετε στα Ιωάννινα.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Ιωάννινα

Καστοριά

Η Καστοριά είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις στην Ελλάδα κυρίως για το λόγο του ότι είναι χτισμένη γύρω από μία λίμνη, τη λίμνη Ορεστιάδα ή αλλιώς Λίμνη Καστοριάς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους φημίζεται η Καστοριά και για τους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε την πόλη.

Η Καστοριά και η λίμνη Ορεστιάδα
Η Καστοριά και η λίμνη Ορεστιάδα

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι κατάλληλες εποχές για να κάνετε μία απόδραση στην Καστοριά. Μερικά από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε την παλιά πόλη Ντολτσό, να θαυμάσετε τις περισσότερες από 80 βυζαντινές εκκλησίες, να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Δράκου και τον Νεολιθικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού.

Για τους λάτρεις των Μουσείων υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο καθώς και ένα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στην Καστοριά δεν είναι άλλη από την παλιά πόλη Ντολτσό.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Καστοριά

Λίμνη Κερκίνη

Μία σπουδαία εξόρμηση για ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο είναι στη λίμνη Κερκίνη. Η λίμνη Κερκίνη είναι μία τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 όταν δημιουργήθηκε το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα.

Λίμνη Κερκίνη
Λίμνη Κερκίνη //πηγή:wikipedia

Απέχει 35 χιλιόμετρα από τις Σέρρες και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Φιλοξενεί μία σημαντική πανίδα με πολλά θηλαστικά, όπως είναι ο λύκος, η νυφίτσα, το τσακάλι, το ζαρκάδι αλλά και ιχθυοπανίδας με περίπου 30 είδη ψαριών και 300 είδη πουλιών.

Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και για αυτό αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό. Μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες στη λίμνη όπως βαρκάδα, κανό αλλά και δραστηριότητες γύρω από αυτήν όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία.

Για διανυκτέρευση οι περιοχές που συνίστανται είναι ο Λιθότοπος και η Κερκίνη υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία και ξενώνες.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Λίμνη Κερκίνη

Μακρινίτσα, Πήλιο

Το Πήλιο είναι αγαπημένος προορισμός για κάθε εποχή. Για το φθινόπωρο και το χειμώνα μία εξαιρετική επιλογή είναι το χωριό Μακρινίτσα, ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου που απέχει λιγότερο από μισή ώρα από τον Βόλο.

Μακρινίτσα, Πήλιο
Μακρινίτσα, Πήλιο

Αναφέρεται συχνά ως Μπαλκόνι του Πηλίου λόγω στην τοποθεσία του που προσφέρει υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο και το Βόλο. Έχει υπέροχη αρχιτεκτονική, με πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, γραφικές εκκλησίες, μία πλακόστρωτη πλατεία και φυσικά τοξωτά γεφύρια. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα την λατρέψετε.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο επίσης γραφικό χωριό του Πηλίου Πορταριά και προσφέρει υπέροχους ξενώνες για διαμονή.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχοντικό Τοπάλη το οποίο λειτουργεί ως Μουσείο λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και φιλοξενεί περισσότερα από 1.500 εκθέματα.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στη Μακρινίτσα

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πελώριοι βράχοι από ψαμμίτη δεσπόζουν επιβλητικά βορειοδυτικά της πεδιάδας της Θεσσαλίας. Στις κορυφές των βράχων αλλά και στις σπηλιές που σχηματίζονται υπάρχουν τα μοναστήρια των Μετεώρων.

Από τις 30 μονές που υπήρχαν στο παρελθόν πλέον λειτουργούν μόνο οι έξι – Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά, Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ, Μονή Αγίας Τριάδος, Μονή Αγίου Στεφάνου – οι οποίες ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Μετέωρα
Μετέωρα

Το τοπίο είναι εκπληκτικό αφού εκτός από τα μοναστήρια και τους δασώδεις λόφους υπάρχουν μικρά ποτάμια δάση και σημαντική χλωρίδα και πανίδα.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε κοντά στα Μετέωρα είναι το Καστράκι και η Καλαμπάκα. Υπάρχει μία καλή προσφορά καταλυμάτων και στις δύο περιοχές όπως και σπουδαία αξιοθέατα (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μουσείο Μανιταριών, Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, Δρακοσπηλιά, Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων κ.α.)

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στα Μετέωρα

Όλυμπος - Λιτόχωρο

Για τους λάτρεις του βουνού ο Όλυμπος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για το φθινόπωρο. Για τους πιο δραστήριους υπάρχει δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο από τα καταφύγια που βρίσκονται στα χαμηλότερα υψόμετρα του βουνού, ώστε να το συνδιάσουν και με την ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου.

Ο Όλυμπος όπως φαίνεται από το Λιτόχωρο
Ο Όλυμπος όπως φαίνεται από το Λιτόχωρο //πηγή:wikipedia

Μία πολύ καλή επιλογή όμως είναι και η διαμονή στο Λιτόχωρο, το οποίο απέχει περίπου μισή ώρα από το σημείο που ξεκινάει η ανάβαση για τον Όλυμπο. Βρίσκεται στις ανατολικές πλευρές του βουνού και πολύ κοντά στη θάλασσα.

Από το Λιτόχωρο ξεκινάει επίσης το φαράγγι του Ενιπέα, το οποίο καταλήγει στη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Αυτό είναι και ένα από τα σημεία που επιλέγουν πολλοί ορειβάτες για να κατακτήσουν τις κορυφές του Ολύμπου.

Προτεινόμενα καταλύματα στο Λιτόχωρο

Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα των κορυφαίων φθινοπωρινών προορισμών στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα χωριά μαζί με τους οικισμούς τους φτάνουν τα 65 σε αριθμό και μερικά από τα πιο φημισμένα είναι τα Πράμαντα, τα Άγναντα, το Βουργαρέλι, οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, το Συρράκο, η Πλάκα, οι Κτιστάδες, ο Καταρράκτης, τα Θεοδώριανα, το Καλέντζι, το Ελληνικό κ.α.

Το Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα
Το Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξεις ποια είναι τα ομορφότερα χωριά καθώς όλα κρύβουν τη δική τους γοητεία και τα  δικά τους αξιοθέατα. Μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα στα Τζουμέρκα είναι το γεφύρι της Πλάκας, η Ιερά Μονή Κηπίνας, το Σπήλαιο Ανεμότρυπα, οι Διπλοί Καταρράκτες, η Κόκκινη Εκκλησία.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα χωριό για διαμονή στα Τζουμέρκα και να κάνετε επισκέψεις στα άλλα ή να μετακινήσετε γενικώς και να μοιράσετε τη διαμονή σας σε περισσότερα από ένα χωριά.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Τζουμέρκα

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.