Πού να μείνω στα Μετέωρα – Οι 3 καλύτερες περιοχές για διαμονή κοντά στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό αξιοθέατο της χώρας μας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βράχων, οι οποίοι είναι από ψαμμίτη ή αλλιώς αμμόλιθο, που υψώνονται κάθετα και επιβλητικά, προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Βρίσκονται βορειοδυτικά της πεδιάδας της Θεσσαλίας, στην Καλαμπάκα σε απόσταση 25 χλμ. από τα Τρίκαλα.

Στις κορυφές και τις σπηλιές των βράχων υπάρχουν τα μοναστήρια των Μετεώρων (εικάζεται από τον 11ο αιώνα) τα οποία αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο συγκρότημα μοναστηριών στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Στο παρελθόν τα μοναστήρια έφταναν τα 30 σε αριθμό, σήμερα όμως λειτουργούν μόνο τα έξι και ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι επισκέψιμες μονές είναι:

  1. Η Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά (χτισμένη τον 16ο αιώνα και είναι ανδρική)
  2. Η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη (χτισμένη τον 16ο αιώνα και είναι γυναικεία)
  3. Η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο» (ανδρική)
  4. Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ
  5. Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος
  6. Η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (γυναικεία)
Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ
Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ (φωτογραφία:wikipedia)

Εκτός από την UNESCO τα Μετέωρα προστατεύονται και από το Δίκτυο Natura 2000, αφού η περιοχή αποτελείται από δασώδεις λόφους με βράχους, παραποτάμια των ποταμών Ληθαίου και Μούργκα, δάση φυλλοβόλων, πλατάνων και βελανιδιών και έχει σημαντική χλωρίδα και πανίδα.

Αυτό το εκπληκτικό τοπίο δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο ντόπιων όσο και τουριστών από όλο τον κόσμο. Είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός, παντός καιρού και διαθέτει μια εκτεταμένη προσφορά καταλυμάτων για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της.

Οι κύριες επιλογές για διαμονή είναι η Καλαμπάκα και το Καστράκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα Τρίκαλα δεν είναι καλή επιλογή για να μείνετε. Θα δούμε αναλυτικά τις περιοχές και τα χαρακτηριστικά τους για να επιλέξετε εσείς την καλύτερη για εσάς.

Εγώ είχα μείνει στην Καλαμπάκα στο Aeolic Star Hotel (⭐ 8.4). Είναι σε τέλειο σημείο, δίπλα σε όλα. Το δωμάτιο μύριζε καθαριότητα και είχε τέλεια θέα στα Μετέωρα και τα βουνά. Έχει δικό του πάρκινγκ και πολύ καλές τιμές!

1. Καλαμπάκα, η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στα Μετέωρα

Καλαμπάκα, Μετέωρα
Καλαμπάκα, Μετέωρα (φωτογραφία:wikipedia)

Η Καλαμπάκα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Μετεώρων για αυτό και έχουμε συνδεδεμένη την Καλαμπάκα με τα Μετέωρα. Είναι χτισμένη δίπλα στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων ενώ σε κοντινή της απόσταση περνάει ο Πηνειός. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Εκτός από περιήγηση στα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε κι άλλες δραστηριότητες, όπως να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μουσείο Μανιταριών στο οποίο θα δείτε 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και περίπου 250 είδη μανιταριών, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, που βασίζεται στις συλλογές του Παύλου Μπαλογιάννη, τη Ξυλογλυπτική Επαγγελματική Σχολή Καλαμπάκας και τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η Καλαμπάκα έχει μια εκτενής προσφορα καταλυμάτων και είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη στον τουρισμό – υπάρχουν μέχρι και hostel. Θα βρείτε πολλές επιλογές για να φάτε στα Μετέωρα, με το εστιατόριο “Μετεώρων Πανόραμα” να θεωρείται ένα από τα κορυφαία της περιοχής. 

Αν είστε λάτρεις της νυχτερινής βόλτας, μερικά από τα καφέ της περιοχής μεταμορφώνονται σε μπαρ το βράδυ. Καλές επιλογές είναι το Αέρινο και η Ραψωδία.

Προτεινόμενα καταλύματα στην Καλαμπάκα

2. Καστράκι Τρικάλων, ένα χωριό δίπλα στα Μετέωρα

Καστράκι, Μετέωρα
Καστράκι, Μετέωρα (φωτογραφία:wikipedia)

Ο δρόμος από την Καλαμπάκα για τα Μετέωρα περνάει από το Καστράκι Τρικάλων, έναν οικισμό που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Μετέωρα. Χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου πολλοί μικροί οικισμοί μετακινήθηκαν προς τα εκεί για να προστατευτούν. Η ονομασία του οικισμού οφείλεται στο κάστρο της περιοχής, από το οποίο σώζονται ακόμη μερικά ερείπια.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 270 μέτρων και αποτελείται από μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια και μικρά εκκλησάκια. Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων. Το Καστράκι συγκαταλέγεται μαζί με τα Μετέωρα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Τα αξιοθέατα στο Καστράκι εκτός από τα Μετέωρα είναι ο ναός της Παναγίας της Δούπιανης, η Δρακοσπηλιά και φυσικά τα ερείπια του κάστρου που προανέφερα. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το μέρος που ασκήτευσε ο Άγιος Νικόλαος Μπάντοβας, το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων (βρίσκεται στο δρόμο από Καλαμπάκα προς Καστράκι) και το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για διαμονή στο Καστράκι, αλλά όχι τόσες όσες στα Μετέωρα. Ωστόσο αν επιθυμείτε να μείνετε σε κοντινότερη απόσταση από τα Μετέωρα και σε ένα λίγο πιο ήσυχο μέρος είναι η κατάλληλη επιλογή. Θα βρείτε αρκετά εστιατόρια (σας προτείνω την ταβέρνα Γαρδένια).

Προτεινόμενα καταλύματα στο Καστράκι

3. Τρίκαλα, η ιδανική περιοχή για να μείνετε με τα παιδιά και την οικογένεια κοντά στα Μετέωρα

Ληθαίος Ποταμός στα Τρίκαλα
Ο Ληθαίος Ποταμός στα Τρίκαλα (φωτογραφία:wikipedia)

Τα Τρίκαλα απέχουν περίπου μισή ώρα οδικώς από τα Μετέωρα και είναι μία εναλλακτική για να μείνετε κοντά στα Μετέωρα, χωρίς να στερηθείτε καμία από τις ανέσεις μιας μεγάλης πόλης. Βέβαια τα Τρίκαλα δεν θυμίζουν με τίποτα μία συνηθισμένη πόλη. Είναι μια “πράσινη πόλη” με πολλά ποδήλατα, τον Ληθαίο ποταμό να τη χωρίζει στα δυό και πολλές γεφυρούλες.

Έχουν μια όμορφη παλιά πόλη, το Βαρούσι και ένα έξοχο Βυζαντινό Κάστρο, που φιλοξενεί και το Ρολόι, το ορόσημο της πόλης. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή στα Τρίκαλα, όπως και δεκάδες εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, καφέ και μπαρ, ικανά να ευχαριστήσουν όλους τους επισκέπτες.

Είναι μία πανέμορφη πόλη και κατάλληλη για να μείνετε αν θέλετε να επισκεφθείτε τα Μετέωρα με τα παιδιά και την οικογένεια ή αν θέλετε να έχετε μια πιο δραστήρια νυχτερινή ζωή κατά τη διαμονή σας.

Tip: Για μπύρα/ποτό σας προτείνω το Arapatta ενώ για φαγητό το Παλιά Ιστορία.

Προτεινόμενα καταλύματα στα Τρίκαλα

Πώς πάω στα Μετέωρα;

Τα Μετέωρα απέχουν μόνο 5 λεπτά οδικώς από την Καλαμπάκα. Για να φτάσετε στην Καλαμπάκα από Αθήνα θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες ενώ από την Θεσσαλονίκη 3 ώρες. Από την Καλαμπάκα και το Καστράκι θα φτάσετε στην πίσω πλευρά των Μετεώρων στην μονή του Αγίου Νικολάου.

Αν έχετε σκοπό να μείνετε στα Τρίκαλα μπορείτε να φτάσετε στα Μετέωρα από τον δρόμο που παρακάμπτει την Καλαμπάκα, φτάνοντας σε μόλις μισή ώρα στη Μονή Ρουσάνου.

Μπορείτε να πάτε στα Μοναστήρια των Μετεώρων οδικώς ή με τα πόδια. Όπως και να ανεβείτε στα Μετέωρα καλό είναι να έχετε ενημερωθεί για τα ωράρια επισκέψεων στις μονές, ειδικά αν έχετε σκοπό να ανεβείτε με τα πόδια!

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.