Στη διάρκεια αυτής της ημερήσιας εκδρομής, θα ταξιδέψουμε πάνω από τα σύννεφα, θα εξερευνήσουμε τις μοναδικές μονές και θα απολαύσουμε την τοπική κουζίνα.
Μετά το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα αποτελούν το μεγαλύτερο μοναστικό συγκρότημα της Ελλάδας. Με τα επιβλητικά βράχια τους και τις μοναδικές μονές που μοιάζουν σαν να κρέμονται από αυτά, τα Μετέωρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά και πολιτιστικά θαύματα του κόσμου. Σας ετοιμάσαμε τον πιο πλήρη οδηγό της περιοχής για να φύγετε χορτάτοι, και κυριολεκτικά και μεταφορικά..
Πρωί
Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα
Ξεκινήστε τη μέρα μας με επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στην Καλαμπάκα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Καλαμπάκα αποκαλείται «Πόλη της Τρούφας».
Στο ισόγειο του μουσείο υπάρχει μια μεγάλη συλλογή πτηνών και θηλαστικών από τα την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρείτε πετροκούναβο, ρακούν, αρκτική αλεπού, χρυσαετό, ασπροπάρη, γκρίζο λύκο, κογιότ αλλά και κάτι που δεν θα ξαναδείτε εύκολα, έναν ασβό με αλφισμό.
Στον πάνω όροφο θα βρείτε την συλλογή μανιταριών. Τα περισσότερα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσης ανάπτυξης, ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τον κύκλο ζωής τους.
Κάθε μανιτάρι είναι τοποθετημένο μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί στη φύση. Για παράδειγμα, τους αμανίτες muscaria (κοινώς τα κλασικά μανιτάρια που συναντάμε σε ένα στρουμφοδάσος) τους συναντάμε συνήθως σε ψηλό υψόμετρο κάτω από πεύκα. Και έτσι θα τα βρείτε και μέσα στο μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα μανιταριών, θα δείτε και τον αμανίτη τον εαρινό, το πιο θανατηφόρο μανιτάρι!
Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά και τους φοιτητές. Για παιδιά κάτω των 4 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Μπορείτε να κλείσετε και οργανωμένη ξενάγηση στους χώρους του μουσείου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Τip: Το μουσείο διοργανώνει από πέρυσι την Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας, η οποία μάλιστα απέσπασε και χρυσό βραβείο στα Tourism Awards 2024. Στην γιορτή οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για την τρούφα και να γευτούν εδέσματα με τρούφα και άλλα μανιτάρια που μαγειρεύονται επιτόπου. Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν. Φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί 10 έως 13 Οκτωβρίου. Προλαβαίνετε! Αν μάλιστα επιθυμείτε να βοηθήσετε στην γιορτή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο.
Μετά το μουσείο, απολαύστε ένα brunch με θέα τους βράχους των Μετεώρων, στο Feel the Rocks. Σας προτείνουμε τα red velvet pancakes και την στραπατσάδα. Συνοδέψτε το brunch σας με μια σπιτική ροδακινάδα ή μανταρινάδα. Θα χρειαστείτε ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα.
Μεσημέρι
Ξενάγηση στις Μονές
Με το στομάχι γεμάτο, ήρθε η ώρα για την μεγάλη περιπέτεια: ξενάγηση στις μονές. Επειδή αν πάτε μόνοι σας, δεν θα μάθετε πολλά, σας προτείνουμε να κλείσετε μια οργανωμένη ξενάγηση. Δεν θα το μετανιώσετε. Εμείς κλείσαμε την δική μας εδώ.
Τα Μετέωρα δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γεωλογικές διεργασίες σχημάτισαν τα επιβλητικά βράχια από ψαλλίτη (πέτρωμα από κόκκους άμμου).
Οι πρώτοι «κάτοικοι» των πανύψηλων βράχων ήταν οι λεγόμενοι «ερημίτες» που αναζητούσαν μια ήρεμη ασκητική ζωή. Οι ερημίτες ζούσαν σε φυσικές σπηλιές μέσα στα βράχια, με φαγητό που τους έφερναν οι ντόπιοι μέσα από αυτοσχέδιους ανελκυστήρες με σκοινιά. Για ασκητική ζωή πήγαν και πάλι τους βρήκαν.
Σήμερα μπορείτε να δείτε τα ησυχαστήρια τους στην τοποθεσία «Μπάντοβας». Στην τοποθεσία «Μπάντοβας» υπάρχει και η σκήτη του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, που χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα μέσα σε μια σπηλιά όπου παλιότερα ασκήτευαν ερημίτες. Οι σπηλιές δεν είναι τόσο επισκέψιμες όσο οι μονές των Μετεώρων, αλλά μπορείτε να τις προσεγγίσετε μέσω πεζοπορίας. Κλείστε την πεζοπορία σας εδώ.
Μια μέρα λοιπόν ένας μοναχός αρχιτέκτονας αποφάσισε να εντυπωσιάσει τους φίλους του. «Κοίτα, έφτιαξα μια μονή σε βράχο! Καλό;». Κανείς δεν ξέρει πως ξεκίνησε η ανέγερση των μονών αλλά ίσως να έγινε και έτσι. Και κάπως έτσι, οι μοναχοί βρήκαν το ιδανικό μέρος για να προσεύχονται και να αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κάποτε στα Μετέωρα υπήρχαν τριάντα μονές. Σήμερα λειτουργούν μόνο οι έξι: Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Το Μεγάλο Μετέωρο), η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Ρουσάνου (γυναικεία μονή), η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Ιερά Μονή Αγιάς Τριάδος και η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (γυναικεία μονή).
Το όνομα «Μετέωρα» προήλθε από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σταδιακά αυτός ο λίθος έγινε η Ιερά Μονή Μεγάλο Μετέωρο, που είναι η παλιότερη και η πιο επιβλητική μονή των Μετεώρων.
Το 1988 τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Κάντε στάση στην Μονή του Αγίου Στεφάνου. Η Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι γυναικεία και είναι μία από τις έξι επισκέψιμες μονές των Μετεώρων. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ και υπαγορεύει ειδικό dress code. Μακριές φούστες (κάτω από το γόνατο) για τις γυναίκες και μακριά παντελόνια για τους άντρες. Αν ξεχαστείτε, οι μοναχές στη είσοδο θα σας δώσουν μια εμπριμέ φούστα για να περιηγηθείτε στην Μονή.
Η Μονή Αγίου Στεφάνου ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και είναι γνωστή για την εύκολη πρόσβαση σε σύγκριση με άλλες μονές, καθώς διαθέτει μια γέφυρα που την ενώνει με το έδαφος. Αρχικά, η μονή ήταν ανδρική και αργότερα, το 1961, μετατράπηκε σε γυναικεία. Στην μονή υπάρχει ένα όμορφος κήπος με θέα προς την κοιλάδα και τα γύρω βουνά.
Συνεχίστε με περιοδεία στην γύρω περιοχή για να δείτε και τις υπόλοιπες λειτουργικές Μονές των Μετεώρων. Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε από την Μονή Μεγάλου Μετεώρου, ετοιμαστείτε για ανηφόρα. Είναι σαν να κάνετε προπόνηση για τον επόμενο μαραθώνιο, αλλά με καλύτερη θέα.
Τέλος, κατευθυνθείτε στην τοποθεσία «Μπάντοβας» για να δείτε από μακριά το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με τις σπηλιές των ερημιτών.
Απόγευμα
Επίσκεψη στην Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα και μαγικό Ηλιοβασίλεμα
Το απόγευμα επιστρέψτε στην Καλαμπάκα για να εξερευνήσετε ένα κρυμμένο διαμάντι: την Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Για πολλούς η εκκλησία αυτή περνάει αδιάφορη αλλά για μας που ξέρουμε, μια στάση είναι απαραίτητη.
Η Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και όχι τυχαία. Είναι ο μοναδικός ναός στον κόσμο όπου ο άμβωνας βρίσκεται στη μέση του ναού κατά τα πρότυπα των πρώτων χριστιανικών εκκλησιών!
Ένα άλλο στοιχείο που την ξεχωρίζει είναι τα διασώζοντα κομμάτια του αρχαίου ναού της Εστίας, πάνω στον οποίο χτίστηκε η εκκλησία. Αν προσέξετε θα δείτε στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας ένα μικρό άγαλμα της θεάς.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι τοιχογραφίες της εκκλησίας που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες αυτές αφηγούνται μια ιστορία από την γέννηση του ανθρώπου έως τον θάνατο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές αλλά και τρομακτικές είναι οι τοιχογραφίες που αντικατοπτρίζουν την Κόλαση. Με το που μπείτε στην εκκλησία κοιτάξτε ψηλά.
Καθώς η δύση του ηλίου πλησιάζει, κατευθυνθείτε στο πιο must σημείο θέασης. Αν πληκτρολογήσετε στο Google maps «Κύρια Εξέδρα Παρατήρησης Μετεώρων» θα σας το βγάλει. Εδώ θα απολαύσετε φανταστική πανοραμική θέα, θα τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες και θα αντικρύσετε ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα που θα δείτε ποτέ.
Bράδυ
Δείπνο με θέα τους πελώριους βράχους των Μετεώρων
Καθώς κατηφορίζετε, κάντε μια στάση για δείπνο στο εστιατόριο «Μετεώρων Πανόραμα» στην Καλαμπάκα. Με θέα τους βράχους των Μετέωρων θα δοκιμάσετε άγρια μανιτάρια, μοναστηριακά πιάτα και premium κοπές ξηρής ωρίμανσης. Δοκιμάστε το ριζότο μανιταριών και την μπριζόλα μαύρου χοίρου. Το ζεστό ψωμάκι στην αρχή και η πορτοκαλόπιτα στο τέλος είναι απλά υπέροχα!
Κλείνοντας, η ιστορία των Μετεώρων είναι μια μοναδική συνύπαρξη της φύσης, της θρησκείας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Μέχρι την επόμενη φορά, συνεχίστε να σκαρφαλώνετε σε αυτά τα μεταφορικά βουνά της ζωής! Με ασφάλεια!
Συχνές Ερωτήσεις
Η πρόσβαση στα Μετέωρα είναι εύκολη, καθώς βρίσκονται κοντά στην πόλη των Τρικάλων. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 350 χιλιόμετρα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 230 χιλιόμετρα.
Η καλύτερη επιλογή είναι να οδηγήσετε ή να πάρετε το τρένο/λεωφορείο μέχρι τα Τρίκαλα και στη συνέχεια να συνεχίσετε με το λεωφορείο προς τα Μετέωρα. Αν αποφασίσετε να οδηγήσετε, να είστε έτοιμοι για την κλασική ελληνική εμπειρία: «που είναι αυτό το χωριό;». Ακολουθήστε τις πινακίδες και αποφύγετε να ρωτήσετε την κυρία του GPS, που κάθε μέρα έχει το δικό της σχέδιο.
Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι πιο ιδανικές εποχές καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για περπάτημα. Αλλά αν θέλετε να δείτε πώς είναι να είστε ο μόνος τουρίστας σε μια μονή το χειμώνα, είστε ελεύθεροι να το δοκιμάσετε!
Για να πάτε στα Μετέωρα είναι σημαντικό να είστε κατάλληλα ντυμένοι (γυναίκες με μακριές φούστες και άντρες με μακριά παντελόνια), να σέβεστε τους κανόνες των Μονών και φυσικά να έχετε μαζί σας νερό και σνακ. Μην ξεχάσετε το νερό, γιατί το να είστε διψασμένοι και χαμένοι σε ένα βουνό δεν είναι ακριβώς η ιδανική κατάσταση.
Φίλοι των drones, έχετε υπόψιν ότι η χρήση των drones απαγορεύεται σε όλη την περιοχή των Μετεώρων. Αν σκέφτεστε αερόστατο, μάθετε πως και αυτό απαγορεύεται. Αν δεν το σκεφτήκατε, τότε μάλλον είστε υγιείς.
Δείτε επίσης: Πού να μείνω στα Μετέωρα