Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 12 πιο ωραία χωριά στα Τζουμέρκα

Ανακαλύψτε τα μοναδικά χωριά στα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη), που είναι παραδομένα στην αγκαλιά της φύσης, των τρεχούμενων νερών και των ψηλών κορυφών.
Τα 12 πιο ωραία χωριά στα Τζουμέρκα

Τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα όπως είναι ευρέως γνωστά, είναι το νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη οροσειρά που απλώνεται ανάμεσα στους ποταμούς Αχελώο και Άραχθο. Είναι ένας παράδεισος φυσικού κάλλους, με κορυφές, καταρράκτες, τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια και χωριά.

Είναι εξαιρετική επιλογή για χειμερινές διακοπές αλλά και για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Για να πάτε στα Τζουμέρκα θα πρέπει να έχετε σαν αφετηρία την Άρτα ή τα Ιωάννινα. Η διαμονή είναι εφικτή σε μερικά από τα χωριά της, τα οποία φτάνουν τα 65 μαζί με τους οικισμούς. 

Η εμπειρία θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη, είτε θέλετε απλά να χαλαρώσετε σε ένα ήσυχο χωριό είτε θέλετε να δείτε τα κορυφαία αξιοθέατα των Τζουμέρκων που βρίσκονται απλωμένα σε όλη την περιοχή -που για μένα εκεί είναι όλη η ουσία.

Και τώρα θα αναρωτηθείτε, σε ποιο από τα 65 χωριά να επιλέξετε να μείνετε στα Τζουμέρκα και ποια από όλα να επισκεφθείτε; Η λίστα που ακολουθεί θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη, αφού περιλαμβάνει τα 12 ωραιότερα χωριά στα Τζουμέρκα, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και για διαμονή. Ταυτόχρονα με την ανάγνωση μπορείτε να κοιτάτε τα Τζουμέρκα στο χάρτη για να εντοπίσετε τη θέση κάθε προορισμού.

*Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η αρίθμηση είναι αλφαβητική και δεν αποτελεί σειρά κατάταξης!

1. Άγναντα

Άγναντα Άρτας
Άγναντα Άρτας, Τζουμέρκα

Τα Άγναντα είναι ένα από τα χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων και βρίσκονται χτισμένα σε υψόμετρο 642 μέτρων. Η απόσταση από την Άρτα είναι 53 χλμ. -δηλαδή περίπου μία ωρίτσα- και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Τζουμέρκων. Είναι ένας αγροτικός ορεινός οικισμός που βρίσκεται στην αγκαλιά μιας κατάφυτης περιοχής, με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά.

Βρίσκεται κοντά στα χωριά Πράμαντα, Καταρράκτης, Κτιστάδες και απέχει μόλις ένα τέταρτο από το Πέτρινο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων. Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Tzoumerka Activities Center, στο οποίο μπορείτε να απασχοληθείτε κι εσείς και τα παιδιά σας.

2. Βουργαρέλι

Άγιος Γεώργιος Βουργαρέλι
Μονή Αγίου Γεωργίου, Βουργαρέλι (φωτογραφία:wikipedia)

Το Βουργαρέλι διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στον Εμφύλιο του 1946, για αυτό και είναι ένα από τα διασημότερα χωριά των Τζουμέρκων. Έχει αρκετές επιλογές για διαμονή, εστιατόρια και μερικά αξιόλογα αξιοθέατα. Διοικητικά ανήκει στα Κεντρικά Τζουμέρκα και απέχει 58 χλμ. από την Άρτα.

Ακόμα και αν δεν επιλέξτε το Βουργαρέλι για διαμονή πρέπει να το επισκεφθείτε, καθώς μιλάμε ίσως για το πιο ωραίο χωριό στα Τζουμέρκα. Αξίζει να δείτε από κοντά την πλατεία του, τις βρύσες «Αρχόντω» και «Κρυστάλλω», την εντυπωσιακή βυζαντινή Κόκκινη Εκκλησία και τη Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά και το Πέτρινο Γεφύρι “Νεραϊδογέφυρο”.

3. Ελληνικό

Ελληνικό Ιωαννίνων, Τζουμέρκα
Ελληνικό Ιωαννίνων, Τζουμέρκα

Το Ελληνικό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων και ανήκει στα Κατσανοχώρια και στο δήμο των Βορείων Τζουμέρκων. Απέχει λιγότερο από 20 χλμ. από τα Ιωάννινα και βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Αράχθου.

Το χωριό εκτός από το ότι είναι πολύ κοντά στα Ιωάννινα προσελκύει αρκετό κόσμο λόγω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο οποίο θα δείτε έργα του ομώνυμου γλύπτη. Έργα του θα δείτε και στη διαδρομή προς τη Μονή της Παναγίας Τσούκα, ένα μοναστήρι που μοιάζει με φρούριο, το οποίο καταστράφηκε το 1736 και ανακαινίστηκε το 1779.

Στο Ελληνικό εκτός από ξενώνες θα βρείτε και νόστιμο φαγητό. Μια εξαιρετική ιδέα είναι να επισκεφθείτε και τη Φάρμα «Η Ράχη» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

4. Θεοδώριανα

Θεοδώριανα Άρτας, Τζουμέρκα
Θεοδώριανα Άρτας, Τζουμέρκα

Τα Θεοδώριανα βρίσκονται χτισμένα στα ανατολικά Τζουμέρκα ενώ διοικητικά ανήκουν στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850-1100 μέτρων, με την πλατεία στο κέντρο του χωριού να βρίσκεται στα 960 μέτρα, φωλιασμένο ανάμεσα σε έλατα, πεύκα και καρυδιές.

Το κορυφαίο αξιοθέατο στα Θεοδώριανα είναι οι Διπλοί Καταρράκτες της Σούδας, οι οποίοι σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα και για να τους θαυμάσετε θα πρέπει να διασχίσετε μια μικρή διαδρομή στο δάσος. Επίσης, στα Θεοδώριανα βρίσκεται και το ρέμα Μαρκς, μία must διαδρομή 3 χλμ. που πρέπει να κάνετε.

5. Καλαρρύτες

Καλαρρύτες Ιωαννίνων, Τζουμέρκα
Καλαρρύτες Ιωαννίνων, Τζουμέρκα

Οι Καλαρρύτες είναι ένας ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Η έκτασή της φτάνει μέχρι την άκρη μιας χαράδρας που καταλήγει στον Καλαρρύτικο ποταμό. Ανήκει στο δήμο των Βορείων Τζουμέρκων και βρίσκεται πολύ κοντά στο Συρράκο. Το χωριό παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον και προσφέρει τρεις παραδοσιακούς ξενώνες για διαμονή.

Ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα στο χωριό είναι οι Καταρράκτες Κουϊάσας, ένα μέρος που θα μπορούσαν να ζουν οι νεράιδες. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο ενώ κανένα τέταρτο μακριά είναι η Ιερά Μονή Κηπίνας, που είναι χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στα βράχια.

6. Καλέντζι

Πηγές - Καταρράκτης Κλίφκης, Καλέντζι, Τζουμέρκα
Πηγές - Καταρράκτης Κλίφκης, Καλέντζι, Τζουμέρκα

Το Καλέντζι είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 620 μέτρα και απέχει 31 χλμ. από τα Ιωάννινα. Είναι ένα από τα χωριά των Βορείων Τζουμέρκων που ανήκαν στα Κατσανοχώρια. Βρίσκεται σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση από δέντρα και λουλούδια και προσφέρει θέα στο οροπέδιο.

Το κορυφαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι Πηγές Κλίφκης με τον Καταρράκτη, όπου μπορείτε να φτάσετε παίρνοντας το μονοπάτι από την πλατεία του χωριού. Το τοπίο εκτός από όμορφη θέα προσφέρει υπέροχη ενέργεια. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε και ένα ήσυχο χωριό για να μείνετε.

7. Καταρράκτης

Καταρράκτης Άρτας, Τζουμέρκα
Καταρράκτης Άρτας, Τζουμέρκα (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Καταρράκτης είναι χτισμένος σε υψόμετρο 800 μέτρων και ανήκει στο δήμο των Κεντρικών Τζουμέρκων. Βρίσκεται σε  πολύ κοντινή απόσταση με τα Άγναντα και αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς: την Κρυοπηγή, τη Μηλέα, τη Σγάρα και τα Βλαγκαδα.

Οφείλει το όνομά του στους δίδυμους Καταρράκτες Τζουμέρκων -παλαιότερα λεγόταν Σχωρέτσανα-  οι οποίοι απέχουν 7 χλμ. από το χωριό. Είναι από τους ψηλότερους στη χώρα και βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μ. Για να τους επισκεφθείτε θα πρέπει να περπατήσετε από μια μονοπάτι με σκαλιά.                                                    

Αξίζει να δείτε και την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης που χρονολογείται από το 1730 και είναι ανακηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

8. Κωστήτσι

Κωστήτσι Ιωαννίνων, Τζουμέρκα
Κωστήτσι Ιωαννίνων, Τζουμέρκα

Το Κωστήτσι ανήκει στο δήμο των Βορείων Τζουμέρκων και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 870 μέτρων. Απέχει περίπου 25 χλμ. από τα Ιωάννινα και είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια και καλντερίμια εκπληκτικής τοπικής αρχιτεκτονικής.

Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία με το μονοπάτι προς τη Γέφυρα Λυσιάς να μονοπωλεί σε ενδιαφέρον. Είναι 12 χλμ. και έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας. Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται το Γεφύρι της Πολιτσάς και οι Πηγές Κλίφκης.

Στο Κωστήτσι υπάρχει παραδοσιακό ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια αν θέλετε να διανυκτερεύσετε.

9. Μελισσουργοί

Μελισσουργοί Άρτας, Τζουμέρκα
Μελισσουργοί Άρτας, Τζουμέρκα

Οι Μελισσουργοί είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 850-870 μέτρων. Βρίσκονται κοντά στα Πράμαντα και ανήκουν στα Κεντρικά Τζουμέρκα, σε απόσταση 65 χλμ. από Ιωάννινα και 72 χλμ. από Άρτα. Το χωριό περιτριγυρίζεται από άγρια φύση με ελατοδάση και τρεχούμενα νερά, με πολλές πηγές μεταλλικών και επιτραπέζιων νερών.

Κορυφαίο αξιοθέατο του χωριού είναι οι Καταρράκτες Κεφαλόβρυσο ή αλλιώς Καταρράκτες Μελισσουργών, που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ. Έχουν ύψος 150 μέτρα και είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα και το μονοπάτι προς αυτούς διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο Γεφύρι Κοφερίτας, που είναι διατηρητέο, το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία του χωριού και οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, Αγίου Μάρκου, Παναγίας και η Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου(1745).

10. Πλάκα

Γεφύρι της Πλάκας, Τζουμέρκα
Γεφύρι της Πλάκας, Τζουμέρκα (φωτογραφία:wikipedia)

Η Πλάκα είναι το χωριό στο οποίο βρίσκεται το διάσημο και πολυφωτογραφημένο Γεφύρι της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης.  Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων και απέχει 46,5 χλμ. από τα Ιωάννινα και 44 χλμ. από την Άρτα.

Περιτριγυρίζεται από φυσικό κάλλος και προσελκύει πολύ κόσμο που πηγαίνει να θαυμάσει το γεφύρι. Αξίζει να επισκεφθείτε και την πετρόκτιστη Ιερά Μονή της Παναγίας Μουχουστιώτισσας ή αλλιώς Μονή Πλάκας, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και διακοσμείται με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Η Πλάκα είναι το ιδανικό χωριό για να κάνετε στάση ή ακόμα και για να διανυκτερεύσετε πριν κατευθυνθείτε τα Άγναντα και τον Καταρράκτη. Από την Πλάκα ξεκινάει και μια ξενάγηση-πεζοπορία προς το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, από το μονοπάτι της Βίδρας.

Κορυφαίες ξεναγήσεις rafting στα Τζουμέρκα

Από την Πλάκα και το Γεφύρι της Πλάκας ξεκινούν ξεναγήσεις με rafting, μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε στα Τζουμέρκα.

11. Πράμαντα

Πράμαντα Ιωαννίνων, Τζουμέρκα
Πράμαντα Ιωαννίνων, Τζουμέρκα (φωτογραφία:wikipedia)

Τα Πράμαντα είναι η έδρα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και δεσπόζουν σε υψόμετρο 828 μέτρων και σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την εκδρομή σας στα Τζουμέρκα. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας και το διασχίζουν τρία ρέματα και το χωρίζουν σε πέντε συνοικισμούς. Είναι ένας από τους πιο πολυπληθέστερους οικισμούς των Τζουμέρκων, που διαθέτει σχεδόν τα πάντα.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, εκτός από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο θα δείτε τη βρύση του Αράπη και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σπήλαιο Ανεμότρυπα, το οποίο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και μπορείτε να το επισκεφθείτε. Υπάρχουν και ξεναγήσεις που περιλαμβάνουν το Σπήλαιο Ανεμότρυπα και το Μοναστήρι της Κηπίνας, που είναι πολύ ενδιαφέρουσες και αξίζουν.

Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα της περιοχής είναι το δάσος του Μαρκόπουλου, η Μονή της Αγίας Παρασκευής και η Πηγή Σκάλα. Στα Πράμαντα θα βρείτε τις περισσότερες επιλογές για να μείνετε και αρκετές ταβέρνες για να φάτε.

12. Συρράκο

Συρράκο Ιωαννίνων, Τζουμέρκα
Συρράκο Ιωαννίνων, Τζουμέρκα (φωτογραφία:wikipedia)

Το Συρράκο είναι χτισμένο σε μια πλαγιά σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός του 15ου αιώνα με γνήσια ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και πετρόχτιστα σπίτια με σκεπές από σχιστόλιθο, που στέκει πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια (παραπόταμος του Αράχθου).

Στο χωριό δεν επιτρέπονται τα οχήματα για αυτό και έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό στοιχείο σε τέτοιο βαθμό. Θα αφήσετε τα οχήματα στην πέτρινη γέφυρα στην είσοδο του χωριού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Λαογραφικά Μουσεία Κρυστάλλης και Αυδίκος.

Είτε κάνετε στάση είτε επιλέξετε το Συρράκο για διαμονή -προσφέρει αρκετές επιλογές- θα πρέπει να έχετε φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τις ομορφιές του οικισμού.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

8 Απαντήσεις

 1. Συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δίνεις στους αναγνώστες. Η Ροδαυγή είναι επίσης ένα πολύ ωραίο χωριό των Τζουμέρκων.
  Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα το όνειρο σου.

 2. Μάλλον δεν έχεις επισκεφθεί έναν επίγειο παράδεισο της περιοχής. Λέγεται Ποτιστικά και ανήκει στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων .
  Πολύ καλή δουλειά για την περιοχή !!!

 3. και το Μονολίθι είναι ένα από τα πιο ωραία χωριά!!!!Είναι δίπλα στο ποτάμι και πολύ κοντά στο Ιστορικό γεφυρι!!!!!!

 4. Σίγουρα υπάρχουν ανακρίβειες και λάθη στην παρουσίαση (Τα Θεοδώριανα έχουν μόλις 13 μόνιμους κατοίκους κι απλά τον Αύγουστο επιστρέφουν οι ξενιτεμένοι απο τις πόλεις και “γεμίζει” το χωριό)….επίσης η σκόρπια παρουσίαση δε δίνει πραγματική εικόνα της περιοχής ούτε και μια υποτυπώδη σειρά τόσο όσο αφορά την προτεραιότητα, όσο και την γεωγραφική σειρά…..τα Τζουμέρκα είναι ο τελευταίος επίγειος παράδεισος της Ελλαδας (ίσως μαζι με τα Άγραφα και την Ορεινή Ροδόπη τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα)…κι εύχομαι να παραμείνουν έτσι!

 5. Ο αξιολογητης των χωριών των Τζουμέρκων, φαίνεται ότι δεν πέρασε από τους Χουλιαραδες.

  Ένα πανέμορφο χωριό στα 1050 Μ. υψόμετρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.