Πού να μείνω στα Τζουμέρκα – Οι καλύτερες περιοχές για διαμονή

Τα Τζουμέρκα, με την επισήμως ονομασία Αθαμανικά Όρη, είναι το νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου που υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη το Καταφίδι με 2.393 μέτρα.

Τα Αθαμανικά όρη οφείλουν την ονομασία τους στο αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή. Ενώ η ονομασία Τζουμέρκα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει αλλέβορος. Αν αναρωτιέστε πως λέγονται οι κάτοικοι της περιοχής αυτό είναι Τζουμερκιώτες/Τζουμερκιώτισσες.

Τα Τζουμέρκα είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή για τους περισσότερους. Είναι όμως ένας μαγευτικός τόπος που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε. Έχει μοναδικά τοπία με ποτάμια, φαράγγια, καταρράκτες, και μαγεύει τόσο τους φυσιολάτρες και τους φίλους των βουνών όσο και τους απλούς επισκέπτες.

Είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός για επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τη φύση και τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και για τους επισκέπτες που αναζητούν να περάσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας με σύγχρονες ανέσεις.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα Τζουμέρκα τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Απλά ανάλογα την εποχή θα είναι διαφορετικές οι δραστηριότητες που θα μπορείτε να κάνετε.

Για παράδειγμα, rafting μπορείτε να κάνετε από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Πεζοπορία μπορείτε να κάνετε όλες τις εποχές, αλλά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη καθοδήγηση από επαγγελματίες οδηγούς.

Τα καλύτερα χωριά για να μείνετε στα Τζουμέρκα

Τα χωριά των Τζουμέρκων, τα λεγόμενα Τζουμερκοχώρια, είναι μαζί με τους οικισμούς τους 65 και χωρίζονται σε 3 νομούς. Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Ιωαννίνων) ανήκουν 33 χωριά, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων (Άρτας) ανήκουν 26 χωριά και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ανήκουν 6 χωριά.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο φημισμένα χωριά των Τζουμέρκων: Άγνατα, Βουργαρέλι, Καλαρρύτες, Καταρράκτης, Κτιστάδες, Κυψέλη, Ματσούκι, Μελισσουργοί, Πλάκα, Πράμαντα, Προσήλιο, Ράμια, Συρράκο.

Το πιο περιζήτητο χωριό για διαμονή είναι τα Πράμαντα τα οποία βρίσκονται δίπλα στους Καλαρρύτες. Γενικά τα περισσότερα χωριά βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, οπότε όποιο και να διαλέξετε θα μπορέσετε να απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία και να τα εξερευνήσετε όλα.

Όταν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας θα διαπιστώσετε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε κυρίως ολόκληρα σπίτια προς ενοικίαση. Υπάρχουν όμως και αρκετά ξενοδοχεία, ξενώνες και βίλες.

1. Πράμαντα

Τα Πράμαντα είναι χτισμένα αμφιθετρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας, σε υψόμετρο 828 μέτρων στις βόρειες υπώρεις των Τζουμέρκων. Απέχει 58,5 χλμ από τα Ιωάννινα και 66 χλμ από την Άρτα.

Το χωριό αυτό είναι το επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων και αποτελεί την έδρα του Δήμου των Βόρειων Τζουμέρκων. Το χωριό το διαπερνούν 3 ρέματα τα οποία χωρίζουν τον οικισμό σε πέντε συνοικίες (Δούναβο, Κομματάκια, Τσιόπελα, Φράξοι, Αγία Τριάδα).

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και η φημισμένη βρύση «Αράπης». Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, το σπήλαιο «Ανεμότρυπα», το δάσος του Μαρκόπουλου και την πηγή Σκάλα.

Στα Πράμαντα υπάρχει η μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων και με τιμές για όλες τις τσέπες και είναι το πιο δημοφιλές και περιζήτητο χωριό για διαμονή. Για αυτό φροντίστε να εξασφαλίσετε νωρίς την κράτησή σας.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στα Πράμαντα

2. Συρράκο & Καλαρρύτες

Το χωριό Συρράκο ανήκει και αυτό στον δήμο Βόρειων Τζουμέρκων και είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος στα 1.150 μέτρα. Απέχει το πολύ καμιά ώρα από τα Ιωάννινα. Το χωριό χρονολογείται να χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα και διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική.

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, πολλές βρύσες με τρεχούμενο νερό, γεφύρια και νερόμυλους. Στο χωριό δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα και μηχανές. Τα οχήματα πάνε μέχρι την είσοδο του χωριού, και μετά μια γέφυρα οδηγεί στο εσωτερικό του χωριού.

Οι Καλαρρύτες είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1200 μ. Φαίνεται να υπάρχει ύπαρξη της περιοχής από την εποχή του χαλκού. Ο οικισμός άνθισε ιδιαίτερα το 18ο αιώνα, με πολλούς κατοίκους να διατηρούν εμπορικούς οίκους στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα.

Στους Καλαρρύτες θα δείτε την ίδια αρχιτκετονική με το Συρράκο με πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά και λιθόστρωτα καλντερίμια.

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του Νομού Ιωαννίνων, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια του Νομού στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης «Κώστα Κρυστάλλη» στο Συρράκο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στους Καλαρρύτες. Επίσης, περπατήστε στην χαράδρα Χρούσια, ένα παλιό και δύσβατο μονοπάτι 3 χιλιομέτρων που ενώνει τα δυο χωριά με διάρκεια περίπου 2 ωρών. Μέχρι το 1912 αυτό το φαράγγι αποτελούσε τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στο Συρράκο και στους Καλαρρύτες

3. Βουργαρέλι

Το Βουργαρέλι ανήκει στο Νομό Άρτας από την οποία απέχει 58 χλμ. Βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Έχει μεγάλη ιστορία η οποία ξεκινάει από τον 17ο αιώνα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στον εμφύλιο το 1946.

Είναι ένα χωριό με καταπράσινη βλάστηση, που περιβάλλεται από έλατα. Επίσης, το χωριό αυτό έχει μοναδικά αξιοθέατα με κύριο να αποτελέι η Κόκκινη Εκκλησία (χτισμένη το 1281).

Άλλα αξιοθέατα είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, το γεφύρι της Μεγάλης Βρύσης, οι βρύσες Αρχόντω και Κρυστάλλω, η πηγή Λεπτοκαρυάς και εννοείται η πλατεία του Βουργαρελίου, η οποία είναι υπερυψωμένη και πλακόστρωτη.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στο Βουργαρέλι

4. Μελισσουργοί

Οι Μελισσουργοί ανήκουν στο νομό Άρτας, αλλά βρίσκονται στα όρια Άρτας Ιωαννίνων και απέχουν 72 χλμ από την Άρτα και 65 χλμ από τα Ιωάννινα. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850-860 μέτρων. Υπάρχουν αναφορές για το χωριό ήδη από το 1271, με μεγάλη βυζαντική παράδοση.

Στο χωριό κυριαρχεί η άγρια φύση και η πλούσα βλάστηση, με τρεχούμενα νερά και και ελατόφυτα δάση. Είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς των Τζουμέρκων και θα το διαπιστώσετε με την πρώτη ματιά.

Επισκεφθείτε τον Καταρράκτη Κεφαλόβρυσο (ο πιο ψηλός στη χώρα), τη Μονή της Παναγίας, τη Γέφυρα Κοφερίτας και το μοναστήριο Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο δρόμο προς τα Πράμαντα.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στους Μελισσουργούς

5. Άγναντα

Τα Άγναντα είναι ένα χωριό των Κεντρικών Τζουμέρκων και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 642 μέτρων. Απέχει περίπου 53 χλμ από την Άρτα και 42 χλμ από το Βουργαρέλι. Αν και στην περιοχή της Τζουμέρκας αναπτύχθηκε η φυλή των Αθαμάνων από τον 4ο αιώνα π.Χ., αναφορές για τα Άγναντα υπάρχουν μόλις από το 1729 μ.Χ.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Τζουμέρκων και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει, όπως ράφτινγκ, κανό, πεζοπορία με τοπικούς οδηγούς για ασφαλή καθοδήγηση.

Επίσης εκεί υπάρχει και το Tzoumerka Activities Center, που προσφέρει δραστηριότητες όπως ορειβασία, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, mountain-bike και τρέξιμο στο ποτάμι και στο βουνό. Επίσης, εκτός τις εξωτερικές δραστηριότητες προσφέρει ειδικούς χώρους για εκμάθηση αναρρίχησης, γήπεδα και αίθουσες άθλησης και σπορ.

Είναι η ιδανική περιοχή για να μείνετε αν ταξιδεύετε οικογενειακώς με τα παιδιά σας.

Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στα Άγναντα

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.