Τι να δω στα Τζουμέρκα – Τα 11 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε

Τα Τζουμέρκα ή  αλλιώς Αθαμανικά Όρη είναι μια μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδας. Ουσιαστικά είναι το νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Υψώνονται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου και η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα.

Γραφικά τοπία με άγρια ομορφιά, πέτρινα γεφύρια, τρεχούμενα νερά, πηγές, καταρράκτες και παραδοσιακά χωριά είναι μερικές από τις ομορφιές που κρύβει αυτός ο τόπος. Στα Τζουμέρκα υπάρχουν συνολικά 65 οικισμοί και χωριά, μερικά από τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για χειμερινό ή καλοκαιρινό τουρισμό.

Το ταξίδι στα Τζουμέρκα είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής που θα πρέπει να ζήσετε. Τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής είναι αναρίθμητα και θα πρέπει να οργανώσετε ένα καλό πρόγραμμα ώστε να εξερευνήσετε όσα περισσότερα μπορείτε.

Για την διευκόλυνσή σας έφτιαξα αυτή τη λίστα με μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στα Τζουμέρκα την πρώτη φορά που θα ταξιδέψετε εκεί.

1. Γεφύρι της Πλάκας

Γεφύρι της Πλάκας
Γεφύρι της Πλάκας (φωτογραφία:wikipedia)

Στα Τζουμέρκα θα χορτάσει το μάτι σας από γεφύρια. Όμως ένα από τα πιο ιστορικά και εντυπωσιακά είναι αυτό της Πλάκας. Το Γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο της Ευρώπης, το οποίο για περισσότερα από 30 χρόνια ήταν το σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας. 

Βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ από τα Ιωάννινα στους πρώην Δήμους Πραμάντων και Κατσανοχωρίων, στο χωριό Πλάκα.  Έχει ύψος 21 μέτρα, άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα και συνολικό μήκος 61 μέτρα. Χτίστηκε το 1866, έχει καταρρεύσει τρεις φορές με την τελευταία να είναι το πρόσφατο 2015 και η ανακατασκευή του να ολοκληρώνεται το 2019.

2. Ιερά Μονή Κηπίνας

Ιερά Μονή Κηπίνας
Ιερά Μονή Κηπίνας

Η Ιερά Μονή της Κηπίνας είναι το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι που θα δείτε στα Τζουμέρκα. Χτισμένο σε κοντινή απόσταση από τους Καλαρρύτες μέσα σε έναν κατακόρυφο βράχο, τοποθετημένο τόσο αρμονικά που δύσκολα το ξεχωρίζεις από τον βράχο. Χρονολογείται από το 1212 και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά γιορτάζει την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής.

Η τριγύρω περιοχή είναι επίσης μαγευτική, με πλούσια δάση και ψηλές πλαγιές. Για να φτάσετε στο μοναστήρι θα πρέπει να ακολουθήσετε το σχετικά εύκολο λιθόστρωτο καλντερίμι. Το μέρος προκαλεί απίστευτο δέος και αξίζει όσο τίποτα την επίσκεψή σας.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3. Κόκκινη Εκκλησία

Κόκκινη Εκκλησία
Κόκκινη Εκκλησία (φωτογραφία:wikipedia)

Η Κόκκινη Εκκλησία είναι το μοναδικό Βυζαντινό Μνημείο των Τζουμέρκων. Χτίστηκε στο χωριό Βουργαρέλι περίπου το 1280 και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Το όνομα Κόκκινη Εκκλησία, οφείλεται στο εξωτερικό χρώμα της. Στο εσωτερικό της θα δείτε μερικά αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1295.

4. Σπήλαιο Ανεμότρυπα

Σπήλαιο Ανεμότρυπα
Σπήλαιο Ανεμότρυπα (φωτογραφία:wikipedia)

Το Σπήλαιο Ανεμότρυπα βρίσκεται στο χωριό Πράμαντα και η ιστορία του ξεκινάει περί το έτος 1960, όπου ο Πρόεδρος της τότε Κοινότητας έδωσε εντολή στους Αποστόλη Λάμπρη και Γεώργιο Κ. Καρακώστα να διανοίξουν μια σχισμή από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, καθώς θα έφτανε στο χωριό η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου.

Μετά από 10 μέτρα διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλο κοίλωμα. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα, με το μεσαίο να έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το πρώτο έχει καταρρεύσει ενώ το τρίτο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού. Το τουριστικό μονοπάτι έχει μήκος περίπου 250 μέτρα και θα δείτε σταλαγμίτες και λιμνούλες.

5. Ρέμα Μαρκς

Ρέμα Μαρκς
Ρέμα Μαρκς

Το ρέμα Μαρκς, γνωστό και ως ρέμα Παραδείσου ή Φαράγγι Παπαχρήστου, βρίσκεται στο χωριό Θεοδώριανα, το χωριό με τις περισσότερες πηγές. Η προέλευση της ονομασίας πιθανολογείται σε κάποιον Μάρκο που έμενε στην περιοχή. Για να φτάσετε στο Μαρκς θα πρέπει να διασχίσετε ένα μονοπάτι μέσα από ένα μεγάλο, παρθένο δάσος με λίμνες και καταρράκτες. Το μονοπάτι μέχρι τις δύο λίμνες και τον καταρράκτη είναι σηματοδοτημένο, αλλά στο τέλος του εκεί που συναντάται με τον ποταμό Γκούρα δεν είναι. Το συνολικό μήκος είναι 3 χλμ και προτείνεται να επιστρέψετε κυκλικά και όχι από την ίδια διαδρομή.

6. Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου

Μονή Αγίου Γεωργίου
Μονή Αγίου Γεωργίου (φωτογραφία:wikipedia)

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στα Τζουμέρκα. Λέγεται ότι χτίστηκε το 1714 αλλά υπάρχει και η εκδοχή να ιδρύθηκε το 1690. Τόσο ο ναός όσο και τα κελιά βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Έχει χαρακτηριστεί ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου, αφού κατά την περίοδο της επανάστασης αποτέλεσε καταφύγιο για τους κλέφτες και αρματολούς και μέρος συνάντησης των οπλαρχηγών. Εδώ και μερικά χρόνια πραγματοποιείται μια εκδήλωση που αναπαριστά την κήρυξη της επανάστασης.

7. Διπλοί Καταρράκτες Σούδας

Καταρράκτες Σούδας
Καταρράκτες Σούδας

Στα Θεοδώριανα υπάρχει άλλο ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο για τους φυσιολάτρες. Πρόκειται για τους Καταρράκτες της Σούδας, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Οι καταρράκτες σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα και για να φτάσετε σε αυτούς θα πρέπει να διασχίσετε μία σχετικά εύκολη διαδρομή 20 λεπτών μέσα από το δάσος. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα χωρίζονται στα δύο και πέφτουν από υψόμετρο 25 μέτρων δημιουργώντας ένα υπερθέαμα.

8. Καταρράκτες Τζουμέρκων

Καταρράκτες Τζουμέρκων
Καταρράκτες Τζουμέρκων

Οι καταρράκτες Τζουμέρκων βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Καταρράκτης. Οι δίδυμοι καταρράκτες θεωρούνται από τους ψηλότερους στην Ελλάδα και θα τους βρείτε σε υψόμετρο 1.360 μέτρων. Ο αριστερός έχει ύψος 87 μέτρα και ο δεξής 100 μέτρα. Τα ορμητικά νερά τους καταλήγουν στον ποταμό Άραχθο. Η περιοχή γύρω είναι κατάφυτη με πυκνή βλάστηση και σπάνια δείγματα χλωρίδας. Υπάρχει μια βατή διαδρομή με σκαλιά που οδηγούν πολύ κοντά στους καταρράκτες και η εμπειρία είναι μοναδική.

9. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης"

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό. Στεγάζεται στο κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου και φιλοξενεί τα έργα του γνωστού γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Τα έργα μιλούν για τα επαγγέλματα της Ηπείρου, για τους ανθρώπους και την πνευματική τους άνθηση ύστερα από την Τουρκοκρατία, τον πολιτισμό κ.α. Υπάρχουν τέσσερις αίθουσες και μία στην είσοδο του κτηρίου. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε.

10. Πηγές - Καταρράκτης Κλίφκης

Πηγές - Καταρράκτης Κλίφκης
Πηγές - Καταρράκτης Κλίφκης

Οι πηγές και ο καταρράκτης Κλίφκης είναι ένα γνωστό αξιοθέατο των Τζουμέρκων. Βρίσκεται στο χωριό Καλέντζι, από όπου ξεκινάει ο χωματόδρομος που οδηγεί στην περιοχή Κλίφκη. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα δαιδαλώδες καλντερίμι που καταλήγει σε ένα σπήλαιο, όπου εκβάλλει ένα υπόγειο ποτάμι και είναι και το σημείο που τελειώνει το Φαράγγι Μπασδέκης. Μια τεχνητή μεγάλη δεξαμενή μαζεύει τα νερά του σπηλαίου και του φαραγγιού και σχηματίζεται ένας καταρράκτης 47 μέτρων. Το τοπίο είναι μαγευτικό και υπάρχουν παγκάκια για να καθίσετε και να απολαύσετε τη θέα.

11. Παραλίες του ποταμού Αχελώου

Παραλίες Αχελώου
Παραλίες Αχελώου

Οι παραλίες του ποταμού Αχελώου βρίσκονται κοντά στα χωριά Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Κάψαλα κ.α. και είναι μία συναρπαστική εμπειρία. Σχηματίζονται κάτω από τις βουνοκορφές και είναι το «νησί» των ντόπιων, που μαζεύονται εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες για να δροσιστούν στα κρυστάλλινα νερά του Αχελώου. Σε μία από αυτές τις παραλίες θα συναντήσετε και την κρεμαστή, συρμάτινη Γέφυρα Γλύστρα-Γκολφάρι που ενώνει τις δύο όχθες.

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.