Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ράφτινγκ στον Άραχθο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Που πρέπει να πάτε για να κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο; Ποια εποχή είναι κατάλληλη; Που πρέπει να μείνετε για να είστε κοντά;
Ράφτινγκ στον Άραχθο

Ο Άραχθος είναι ποτάμι της Ηπείρου και είναι ο 8ος μεγαλύτερος ποταμός στην Ελλάδα. Πηγάζει από την Πίνδο, τη μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας και συγκεκριμένα από την περιοχή του Μετσόβου και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο, στην περιοχή της Αλυκής.

Στο πέρασμα του περνάει μέσα από τα Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη) και φημίζεται για τα εκπληκτικά τοξωτά γεφύρια του. Υπολογίζεται ότι τα γεφύρια του Αράχθου είναι γύρω στα 55, με πιο διάσημα να είναι το Γεφύρι της Άρτας, που έχει τέσσερις καμάρες και μήκος 145 μέτρα και το Γεφύρι της Πλάκας, που θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στα Τζουμέρκα.

Το Γεφύρι της Άρτας
Το Γεφύρι της Άρτας πάνω από τον Άραχθο ποταμό (πηγή:wikipedia)

Εκτός από γεφύρια στον Άραχθο συναντάμε και τεχνητές λίμνες. Η τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα με έκταση 20.500 στρέμματα και η τεχνητή λίμνη της Άρτας με έκταση 90 στρεμμάτων.

Το μήκος του Αράχθου είναι 135 χιλιόμετρα και θεωρείται ένας από τους ιδανικούς ποταμούς για αθλητικές δραστηριότητες, όπως είναι το ράφτινγκ.

Που να πάω για να κάνω ράφτινγκ στον Άραχθο

Το ράφτινγκ στον Άραχθο είναι αρκετά διαδεδομένη δραστηριότητα και το θετικό είναι ότι ενδείκνυται και για αρχάριους. Η διαδρομή του ράφτινγκ ξεκινάει από το Γεφύρι της Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι και τερματίζει στο Γεφύρι της Πλάκας και έχει επίπεδο δυσκολίας ΙΙΙ.

Τα πιο προχωρημένα επίπεδα μπορούν να κάνουν και μεγαλύτερη διαδρομή π.χ. από τη Γέφυρα Τσίμοβο στο Χαροκόπι μέχρι το Γεφύρι της Πλάκας ή από το Τσίμοβο μέχρι το Γεφύρι της Σκούπας. 

Αν η βάση σας είναι στα Τζουμέρκα θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το Γεφύρι της Πλάκας ενώ αν είναι στα Ιωάννινα επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους μήπως έρθουν να σας παραλάβουν από εκεί.

Η διαδρομή των αρχαρίων, δηλαδή από το Γεφύρι της Πολιτσάς μέχρι το Γεφύρι της Πλάκας διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αλλά η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 4-5 ώρες, καθώς θα πρέπει να υπολογίσετε τις μεταφορές, τις ενημερώσεις από τους ειδικούς καθώς και την προετοιμασία με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το Γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον ποταμό Άραχθο
Το Γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον ποταμό Άραχθο (πηγή:wikipedia)

Με ειδικό λεωφορείο οι υπεύθυνοι θα σας μεταφέρουν στο γεφύρι της Πολιτσάς, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Ο εξοπλισμός που θα σας παρέχουν είναι: αδιάβροχη στολή, ειδικά παπούτσια ράφτινγκ, σωσίβιο, κράνος και κουπί. Αν είναι χειμώνας στον εξοπλισμό προστίθενται γάντια και fleece.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρξει στάση στον Καταρράκτη Κλίφκη. Μπορείτε να βουτήξετε αν θέλετε στα παγωμένα νερά του. Η διαδρομή ολοκληρώνεται αφού περάσετε το Γεφύρι της Πλάκας.

Μετά το τέλος της διαδρομής οι υπεύθυνοι θα σας περιμένουν να σας μεταφέρουν στη βάση τους όπου υπάρχει κέρασμα με παραδοσιακά γλυκά και άφθονο νερό.

Μέσα στη δραστηριότητα περιλαμβάνονται φωτογραφίες και βίντεο από τη διαδρομή.

Τι ρούχα θα χρειαστείτε για να κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο

Οι υπεύθυνοι θα σας δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστεί για να κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο. Επίσης, θα σας κάνουν μια ενημέρωση σχετικά με το άθλημα και τη διαδρομή.

Τα μοναδικά πράγματα που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είναι μία αλλαξιά ρούχων, εσωρούχων ή μαγιό. Φυσικά, θα χρειαστείτε και μια πετσέτα για να σκουπιστείτε και για το ντους στις εγκαταστάσεις μετά το τέλος της διαδρομής.

Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν αποδυτήρια για να αλλάξετε όπως και ντουζιέρες.

Ποιοί μπορούν να κάνουν ράφτινγκ στον Άραχθο;

  • Είναι ιδανικό για αρχάριους
  • Επιτρέπονται τα παιδιά άνω των 4 ετών (επιβεβαιώστε από πριν)
  • Δεν επιτρέπονται οι έγκυες

Πότε να πάτε για ράφτινγκ στον Άραχθο;

Μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Βέβαια υπάρχουν μερικές ημέρες/περίοδοι όπου ο καιρός δεν καθιστά δυνατό το ράφτινγκ. Οι υπεύθυνοι θα σας ενημερώσουν κατάλληλα για αυτό.

Ημερομηνίες & τιμή για ράφτινγκ στον Άραχθο

Δείτε αναλυτικά τις διαθέσιμες ημερομηνίες για να κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο. Το κόστος είναι 60€ το άτομο.

Πού να μείνετε για να πάτε για ράφτινγκ στον Άραχθο;

Αν θέλετε να είστε κοντά στο σημείο που ξεκινάει το ράφτινγκ τότε καλύτερα να μείνετε στο χωριό Πλάκα, στο χωριό Άγναντα ή στο χωριό Καταρράκτης.

Η Πλάκα είναι το χωριό που βρίσκεται το διάσημο Γεφύρι της Πλάκας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρων και απέχει 44 χλμ. από την Άρτα και 46 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Άγναντα Άρτας
Άγναντα Άρτας, Τζουμέρκα

Τα Άγναντα είναι ένα από τα πιο ωραία χωριά των Τζουμέρκων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 642 μέτρων και απέχει 53 χλμ. από την Άρτα και 8 χλμ. από το Γεφύρι της Πλάκας.

Ο Καταρράκτης απέχει λίγο περισσότερο από το Γεφύρι της Πλάκας – περίπου 25 λεπτά οδικώς. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 800 μέτρων και σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό βρίσκονται οι δίδυμοι Καταρράκτες των Τζουμέρκων.

Προτεινόμενα καταλύματα

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.