Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

2 μέρες στο Πάπιγκο – Πού να μείνετε & τι να κάνετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα ονειρικό διήμερο στο πιο διάσημο Ζαγοροχώρι. Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε και οι κορυφαίες δραστηριότητες.
2 μέρες στο Πάπιγκο - Πού να μείνετε & τι να κάνετε

Το Πάπιγκο είναι ίσως το πιο διάσημο από όλα τα Ζαγοροχώρια. Το συναντάμε στις πλαγιές της Τύμφης, χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων. Συνήθως αναφέρεται ως Μεγάλο Πάπιγκο, καθώς το διπλανό του χωριό είναι το Μικρό Πάπιγκο. Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και φυσικά αποτελεί δείγμα της Ζαγορίσια αρχιτεκτονικής.

Είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα χωριά του Ζαγορίου και αποτελεί τουριστικό προορισμό τόσο για τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Αν με ρωτάτε να σας πω ποια περίοδος είναι ιδανική για να το επισκεφθείτε, θα σας πω φθινόπωρο και άνοιξη αν και κάθε εποχή έχει τη δική της γοητεία!

Σπίτια στο Πάπιγκο
Σπίτια στο Πάπιγκο //φωτογραφία:wikipedia

Ωστόσο, πολλές από τις δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή ίσως να μην είναι εφικτό να τις κάνετε το καταχείμωνο.

Διαμονή στο Πάπιγκο

Το Πάπιγκο είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή στα Ζαγοροχώρια, αφού έχει μια πολύ καλή προσφορά καταλυμάτων για να στεγάσει τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών του.

Παραδοσιακοί ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρχοντικά είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε για να μείνετε στο Πάπιγκο.

  • Το Avragonio (⭐ 9.3) είναι ένας πέτρινος ξενώνας με παραδοσιακή διακόσμηση και μοντέρνα στοιχεία. Διαθέτει πισίνα και μπαρ για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η βραδιά κοστίζει περίπου 130€ για ένα δίκλινο δωμάτιο.
  • Στο Traditional Rooms karaouli (⭐ 9.4) θα βρείτε οικονομικά δωμάτια και στούντιο με τζάκι ή χωρίς. Βρίσκεται στο Μικρό Πάπιγκο και φημίζεται για το νόστιμο πρωινό του.
  • Το Arkefthos Mountain Hotel (⭐ 9.4) βρίσκεται στο Μεγάλο Πάπιγκο. Είναι ένα μπουτίκ ξενοδοχείο με παραδοσιακά δωμάτια με θέα το βουνό. Έχει έναν πανέμορφο κήπο και σερβίρει πρωινό.
  • Το Πάνθεον (⭐ 9.5) είναι ένα πετρόκτιστο παραδοσιακό ξενοδοχείο με αυλή, εστιατόριο και καφέ. Έχει περιποιημένους χώρους και άνετη τραπεζαρία στην οποία σερβίρεται εξαιρετικό πρωινό.

Τι δραστηριότητες να κάνετε στο Πάπιγκο

Το εντυπωσιακό με το Πάπιγκο, όπως και με όλα τα Ζαγοροχώρια, είναι ότι υπάρχουν τόσα πράγματα για να δει κανείς. Η σπουδαία αρχιτεκτονική συναντά το κάλλος της φύσης και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

1. Εξερευνήστε τις εκκλησίες του χωριού

Ο Άγιος Βλάσιος στο Πάπιγκο
Ο Άγιος Βλάσιος στο Πάπιγκο //φωτογραφία:izagori.gr

Οι εκκλησίες με τη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική είναι από τα ομορφότερα πράγματα που θα δείτε στο Πάπιγκο.

  • Ο Ναός του Αγίου Βλασίου χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και χτίστηκε στη θέση ενός άλλου ναού του 10ου αιώνα. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το καμπαναριό του που χρονολογείται από το 1887.
  • Η Αγία Παρασκευή θεωρείται μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του χωριού. Το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι μία πέτρα που αναγράφει την ημερομηνία 1898.
  • Ο ναός του Αγίου Γεωργίου έχει χτιστεί το 1774 και ανακαινιστεί το 1880. Είναι εντυπωσιακός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το καμπαναριό με τις σκαλιστές μαύρες πλάκες να κλέβει τις εντυπώσεις.
  • Ο Ναός των Ταξιαρχών είναι διατηρητέος και είναι και ο μοναδικός ναός στο Μικρό Πάπιγκο. Φημίζεται για το περίτεχνο τέμπλο του και τις υπέροχες εικόνες του. Η σημερινή του μορφή υπολογίζεται στον 18ο αιώνα.

2. Θαυμάστε τις Κολυμπήθρες

Οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο
Οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο

Οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Οβίρες Ρογκοβού βρίσκονται ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ουσιαστικά πρόκειται για κοιλώματα που έχουν δημιουργηθεί από τα πετρώματα. Τα κοιλώματα γεμίζουν νερό από το Ρέμα του Ρογκοβού και έχουν μεταμορφωθεί σε φυσικές πισίνες. Εκεί λένε πως έκανε μπάνιο ο Αλή Πασά γύρω στο 1820 όταν πέρασε από την περιοχή. Μπορείτε να ρίξετε μια βουτιά αν είστε τολμηροί και αν δεν έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

3. Θαυμάστε τη Γέφυρα Αρίστης-Πάπιγκου & περπατήστε πλάι στον Βοϊδομάτη

Μία από τις πιο πολυσύχναστες γέφυρες της περιοχής είναι το Γεφύρι της Αρίστης ή Πάπιγκου, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στην Αρίστη και το Πάπιγκο. Είναι ένα μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1923 στη θέση ενός παλαιότερου που κατέρρευσε με χρήματα της κοινότητας Πάπιγκου. Για αυτό και αναφέρεται ως Γεφύρι Πάπιγκου. Το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα είναι άκρως εντυπωσιακό. Τα νερά του Βοϊδομάτη και το φυσικό κάλλος ολοκληρώνουν το σκηνικό που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι.

Η Γέφυρα Αρίστης-Πάπιγκο
Η Γέφυρα Αρίστης-Πάπιγκο//φωτογραφία:wikipedia

Από εκεί ξεκινάει και ένα υπέροχο μονοπάτι πλάι στα νερά του Βοϊδομάτη. Ο Βοϊδομάτης είναι παραπόταμος του Αώου ποταμού και θεωρείται ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη. Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από 6 χιλιόμετρα και καταλήγει στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς, ένα επίσης εντυπωσιακό ζαγορίτικο γεφύρι. Αν και θα σας πάρει 3-4 ώρες, το μονοπάτι είναι αρκετά βατό ακόμα και για παιδιά.

4. Ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε πάρετε μια γεύση από τον Βοϊδομάτη από το ράφτινγκ. Το ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες στο Ζαγόρι και αν μένετε στο Πάπιγκο θα είστε πολύ κοντά στο σημείο εκκίνησης. Η διαδρομή ξεκινάει από τη Γέφυρα της Αρίστης και καταλήγει στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς. 

Ο Βοϊδομάτης στην Κλειδωνιά
Ο Βοϊδομάτης στην Κλειδωνιά //φωτογραφία:wikipedia

Συνολικά η απόσταση που διανύετε είναι περίπου 1,5 ώρα απλά με την προετοιμασία και τις οδηγίες από τον εκπαιδευτή να υπολογίζετε ότι θα σας πάρει κανένα 3ωρο. Είναι εφικτό να κάνετε ράφτινγκ όλο το χρόνο, απλά όπως φαντάζεστε όσο λιγότερη ορμή έχει το νερό τόσο πιο εύκολο θα είναι.

5. Απολαύστε τη θέα του Βίκου από ψηλά

Το Φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαράγγια στην Ελλάδα. Μαζί με τον Αώο ποταμό αποτελούν τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου και φιλοξενούν σημαντική χλωρίδα και πανίδα. Το συνολικό μήκος του φαραγγιού φτάνει τα 11 χιλιόμετρα και το βάθος του σε μερικά σημεία ξεπερνά τα 1.000 μέτρα. 

Το Φαράγγι του Βίκου από τη Θέση Μπελόη
Το Φαράγγι του Βίκου από τη Θέση Μπελόη //φωτογραφία:wikipedia

Ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε το μεγαλείο του Βίκου είναι να πάτε σε μία καλή θέση ψηλά με θέα. Οι δύο πιο γνωστές θέσεις είναι η Θέση Μπελόη και η Θέση Οξυά. Για να φτάσετε σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να οδηγήσετε σίγουρα 1 ώρα από το Πάπιγκο, αλλά πραγματικά αξίζει εφόσον θα είστε στην περιοχή.

6. Ανεβείτε στη Δρακόλιμνη της Τύμφης

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης //φωτογραφία:wikipedia

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μία από τις αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως στην Ήπειρο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων στα βορειοδυτικά της κορυφής Γκαμήλας (2.497μ.). Για να ανεβείτε στη Δρακόλιμνη της Τύμφης θα πρέπει να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. Η διαδρομή είναι περίπου 16-17 χιλιόμετρα πηγαινέλα (δηλαδή κανένα 9ωρο) και όπως καταλαβαίνετε είναι μία δραστηριότητα που αναφέρεται κυρίως σε έμπειρους πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση.

7. Κάντε Ιππασία

Στο Πάπιγκο λειτουργεί ένας ιππικός όμιλος, ο οποίος προσφέρει βόλτες με άλογα από μισή μέχρι μία ώρα. Η δραστηριότητα αυτή είναι κατάλληλη και για παιδιά άνω των 4 ετών. Ο Ιππικός Όμιλος White Pegasus βρίσκεται στο Μεγάλο Πάπιγκο και για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να περάσετε από την ταβέρνα της Καλλιόπης.

8. Εξερευνήστε τα κοντινά χωριά

Αν δεν είστε λάτρεις των δραστηριοτήτων και της πεζοπορίας, μπορείτε να εξερευνήσετε μερικά από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια κατά τη διαμονή σας στο Πάπιγκο.

Το Τσεπέλοβο
Το Τσεπέλοβο //φωτογραφία:wikipedia

Η Αρίστη είναι ένα από τα πιο κοντινά χωριά και θα τη βρείτε 20 λεπτά οδικώς από το Πάπιγκο, περνώντας από έναν δρόμο με στροφές. Συνεχίζοντας στον δρόμο θα περάσετε από τα Άνω και τα Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και θα φτάσετε στο Μονοδένδρι. Στο Μονοδένδρι θα δείτε την υπέροχη μονή της Αγίας Παρασκευής. Εναλλακτικά μπορείτε να περάσετε από το Κουκούλι, το Καπέσοβο και να καταλήξετε στο Τσεπέλοβο.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

  1. Όλα αυτά που γράφετε τα έκανα πρόσφατα και μέναμε στο Αυραγονιο
    Αφήσαμε πίσω μόνο την Δρακόλιμνη λόγω πολλών ωρών Ενημερώθηκα όμως πως στα μέσα της διαδρομής υπάρχει Καταφύγιο που μπορείς να μείνεις και την αλλά μέρα να συνεχίσεις μέχρι την λίμνη πολύ ξεκούραστα.Γιατι από το καταφύγιο είναι μόνο μία ώρα μέχρι την λίμνη.
    Ιδανικά πας Σεπτέμβρη Οκτώβρη γιατί δεν έχει ζέστη.Εμειες πήγαμε τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη με θερμοκρασία 25 βαθμούς.
    Το ράφτινγκ κράτησε συνολικά 1,5 ώρα γιατί δεν είχε ροή.
    Το χειμώνα που έχει νερό σε 20 λεπτά είσαι στην Κλειδωνιά
    Καλή επιτυχία Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνετε!!!

  2. Παρακαλώ σημειώσατε ότι είναι η ζαγορίσια αρχιτεκτονική ο ζαγορίσιος οικισμός η τα Ζαγοροχώρια και όχι ζαγορίτικος -η. Επίσης για να φτάσεις στο Μεγαλο Πάπιγκο περνας πρωτα από την Αρίστη και ανεβαίνεις τον δρόμο με τις στροφές “καγκέλια” που οδηγεί στο Μ. Πάπιγκο. Ο δρόμος Αρίστης-Μ
    Παπίγκου δεν χαρακτηρίζεται ως δαιδαλωδης, αλλά σίγουρα δρόμος με αρκετές στροφές που απαιτείται η προσοχή του οδηγού. Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.