Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο Βοϊδομάτης είναι ένας ποταμός με μήκος 15 χλμ. που βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια. Είναι παραπόταμος του Αώου ποταμού που διασχίζει το εκπληκτικό Φαράγγι του Βίκου – για αυτό και συχνά λέγεται ως το Ποτάμι του Βίκου.

Οι κύριες πηγές του Βοϊδομάτη βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος, αλλά δέχεται νερά και από τις πλαγιές της Τύμφης. Η “συνάντηση” του Βοϊδομάτη με τον Αώο γίνεται κοντά στην Κόνιτσα.

Το όνομά του προέρχεται από τις σλάβικες λέξεις voda(νερό) και ma(μάνα) ή mati(πηγή), καμία σχέση δηλαδή με το βόδι.

Ο Βοϊδομάτης είναι από εκείνες τις ομορφιές της Ελλάδας, που αρκετοί δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει. Είναι ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί ζητήματα ρύπανσης και έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1973, όπως και το Φαράγγι του Βίκου.

Το τοπίο είναι ονειρικό και εκτός από τα πεντακάθαρα νερά και το άπειρο πράσινο θα θαυμάσετε υπέροχα μονότοξα γεφύρια.

Το πιο διάσημο γεφύρι είναι το Γεφύρι της Κλειδωνιάς, το οποίο βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου.

Εκτός από αξιοθέατο, ο Βοϊδομάτης αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους λατρεύουν τα river sports, όπως το ράφτινγκ.

Τι είναι το ράφτινγκ;

Το ράφτινγκ είναι ένα ομαδικό άθλημα, όπου τα μέλη βρίσκονται σε μια φουσκωτή βάρκα και κατεβαίνουν ένα ποτάμι. Υπάρχει ένας επαγγελματίας οδηγός και τα μέλη μπορεί να είναι από 6 μέχρι 12, αναλόγως το μέγεθος της βάρκας.

Πού να πάτε για να κάνετε Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Γέφυρα Αρίστης
Γέφυρα Αρίστης, το σημείο εκκίνησης του ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη (πηγή:wikipedia)

Το ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη είναι μία αρκετά διαδεδομένη δραστηριότητα, έχει βαθμό δυσκολίας είναι 1 στα 5 και ενδείκνυται για αρχάριους του αθλήματος.

Η διαδρομή του ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη ξεκινάει από τη Γέφυρα της Αρίστης, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στο χωριό Αρίστη και στο Πάπιγκο.

Το σημείο συνάντησης του Trekking Hellas βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο “Ταβέρνα Βοϊδομάτης”, σε απόσταση 8 λεπτών από την Αρίστη – δείτε την ακριβής τοποθεσία εδώ.

Θα πρέπει να είστε εκεί κατά τις 10:30 το πρωί, όπου θα σας περιμένει η ειδική ομάδα του ράφτινγκ. Θα σας δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή στολή, παπούτσια, αδιάβροχο μπουφάν, κράνος και σωσίβιο.

Στη συνέχεια ένα mini bus θα σας μεταφέρει στη Γέφυρα της Αρίστης, εκεί όπου ξεκινάει η διαδρομή ράφτινγκ.

Μόλις φτάσετε στο ποτάμι οι πιστοποιημένοι οδηγοί ποταμού θα σας ενημερώσουν πλήρως για την ασφάλειά σας και αφού κάνετε λίγη εξάσκηση θα ξεκινήσετε.

Στα μισά της διαδρομής θα υπάρξει στάση για μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη. Το νερό είναι αρκετά παγωμένο ακόμα και το καλοκαίρι. Αλλά πραγματικά αξίζει μια βουτιά! 

Επίσης, θα κάνετε στάση στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και έχει εγκαταλειφθεί.

Στο τελευταίο μέρος της διαδρομής οι ομάδες σκαφών θα πρέπει να κάνουν κουπί μέχρι να φτάσουν στην Γέφυρα της Κλειδωνιάς. Περνώντας από κάτω της, μετά από λίγο ολοκληρώνεται η διαδρομή του ράφτινγκ, στη βάση του ράφτινγκ (από εκεί δηλαδή που σας πήρε το mini bus).

Γέφυρα Κλειδωνιάς, Βοϊδομάτης
Γέφυρα Κλειδωνιάς, το τέλος της διαδρομής του ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη (πηγή:wikipedia)

Η συνολική διάρκεια της διαδρομής που θα είστε στο ποτάμι είναι περίπου 1,5 ώρα ενώ η συνολική διάρκεια της δραστηριότητας, μαζί με τη μεταφορά, την ενημέρωση και την εξάσκηση είναι 3 ώρες – που σημαίνει ότι θα τελειώσετε περίπου στις 1:30μ.μ.

Τι ρούχα θα χρειαστείτε για να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη;

Δεν θα χρειαστείτε πολλά πράγματα, αφού οι ειδικοί θα σας δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται. Εσείς αρκεί να φοράτε το μαγιό σας και να έχετε μαζί μια αλλαξιά ρούχων.

Επίσης, μία πετσέτα είναι απαραίτητη για να σκουπιστείτε ή αν κάνετε ντους μετά το ράφτιγνκ.

Σημείωση: Στη βάση της Trekking Hellas  θα βρείτε W/C και ντουζιέρα. 

Ποιοί μπορούν να κάνουν ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη;

  • Τα γκρουπ μπορούν να περιλαμβάνουν μέχρι 8 άτομα
  • Είναι ιδανικό για αρχάριους
  • Παιδιά άνω των 8 χρόνων που έχουν βασικές γνώσεις στο κολύμπι
  • Δεν είναι εφικτό για εγκύους
  • Δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κινητικούς περιορισμούς

Πότε να πάτε για ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη;

Αν είστε αρκετά δραστήριοι και σας αρέσει η περιπέτεια τότε προτείνω να πάτε για ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη Απρίλιο-Μάιο. Τα νερά είναι ακόμα αρκετά φουσκωμένα και με ορμή. Αν όμως είστε αρχάριοι και θέλετε να το πάτε πιο safe, επιλέξτε την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά Ιούλιο Αύγουστο. Τότε το ποτάμι είναι αρκετά ήσυχο.

Ημερομηνίες & τιμή για ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Δείτε τις ημερομηνίες που υπάρχει διαθεσιμότητα για να κάνετε ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη. Η τιμή είναι 40€/άτομο και μπορείτε να είστε μέχρι 8 άτομα στην ίδια βάρκα.

Πού να μείνετε για να πάτε για ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Οι καλύτερες περιοχές για διαμονή κοντά στο σημείο που ξεκινάει το ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη είναι η Αρίστη και το Πάπιγκο. Η Γέφυρα της Αρίστης, δηλαδή το σημείο που ξεκινάει η διαδρομή για το ράφτινγκ βρίσκεται στον δρόμο ανάμεσα στην Αρίστη και το Πάπιγκο. Τα δύο χωριά απέχουν μεταξύ τους μόλις 20 λεπτά οδικώς.

Το Πάπιγκο είναι ίσως το πιο διάσημο χωριό για διαμονή στα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 960 μ. και χωρίζεται σε Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Είναι ολόκληρο ένας γραφικός οικισμός με μεγάλη προσφορά καταλυμάτων, καφέ και ταβερνών.

Η Αρίστη είναι χτισμένη σε χαμηλότερο υψόμετρο, στα 642 μ. και απέχει 48 χλμ. από τα Ιωάννινα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί κι αυτή τουριστικά και διαθέτει μερικές επιλογές για διαμονή.

Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στον Βοϊδομάτη

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.