Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

3 μέρες στη Λισαβόνα – Τι να κάνω και τι να δω

Γνωρίστε τη Λισαβόνα, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης χτισμένη στις όχθες του Τάγου στο σημείο εκείνο που την κατέστησε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις κατά τον 15ο αιώνα .
3imerolisavona

Η Λισαβόνα, κρυμμένη μέσα στις όχθες του ποταμού Τάγου (Tejo) είναι μια πόλη που η μακραίωνη ιστορία της μπλέκεται με την φρεσκάδα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η πόλη των μεγάλων ανακαλύψεων, των μελαγχολικών fado και των πολυπολιτισμικών γειτονιών είναι ένας προορισμός που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να ζείτε εκεί και θα θέλετε να επιστρέφετε. Ίσως οι τρεις μέρες να ακούγονται μικρό διάστημα για αυτή την πλούσια σε αξιοθέατα πόλη αλλά είναι αρκετές για να περιπλανηθείτε στα ανηφορικά λιθόστρωτα δρομάκια, να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, να δοκιμάσετε τα διάσημα κρεμώδη γλυκάκια και να βγάλετε φωτογραφία τα πολύχρωμα azulejos που διακοσμούν τα παλιά κτίρια .

Σας προτείνω να χωρίσετε τις μέρες σας ανά περιοχές μιας και υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα που θα θέλετε να δείτε. Οι βασικές γειτονιές με τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος είναι η Baixa, Chiado, Alfama και Belem.

Κάρτες μετακίνησης και πάσο για αξιοθέατα

Για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να βγάλετε από τα αυτόματα μηχανήματα στο σταθμό του μετρό μια επαναφορτιζόμενη κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το δίκτυο Carris/Metro (τραμ, μετρό, λεωφορεία, κίτρινα τελεφερίκ, τρένο).

Εάν στο πρόγραμμα σας βάλετε την είσοδο σε αρκετά μνημεία και μουσεία, τότε είναι καλή ιδέα η Lisbon card που περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο σε 39 χώρους, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα και εκπτώσεις σε τουριστικές υπηρεσίες και χώρους. Υπάρχει δυνατότητα για ημερήσιο , διήμερο και τριήμερο πάσο.

1η μέρα στη Λισαβόνα

Την πρώτη μέρα θα την αφιερώσουμε στo ιστορικό κέντρο της πόλης Baixa και στο σοφιστικέ Chiado.

Περπατήστε προς την πλατεία Εμπορίου (Praça do Comercio)

Praça do Comercio
Praça do Comercio

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Λισαβόνας και τα πιο αγαπητά είναι η πλατεία Εμπορίου δίπλα στην όχθη του ποταμού Τάγου. Είναι επίσης γνωστή ως Terreiro do Paço μιας και εκεί υπήρχε το παλάτι πριν να καταστραφεί από τον σεισμό του 1755. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει το άγαλμα του Βασιλιά Dom Joséph I , κατά την βασιλεία του οποίου συνέβη ο σεισμός. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται κτίρια του 18ου αιώνα με καμάρες  που στεγάζουν εστιατόρια, μαγαζιά και γραφεία. Εκεί υπάρχει και το θρυλικό καφέ Martinho da Arcada από το 1782 όπου σύχναζαν διανοούμενοι και ήταν το αγαπημένο καφέ του Fernanndo Pessoa. Το σημείο είναι ιδανικό για να κάνετε και μια βόλτα παραλιακά δίπλα στο ποτάμι.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας υπάρχει το Lisbon Story Center όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της πόλης μέσα από ηχητικό οδηγό, πολυμέσα , εικόνες , αφηγήσεις και φωτογραφίες. Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ζώνες για κάθε διαφορετική περίοδο της πόλης. Η είσοδος με την Lisbon card  είναι δωρεάν , εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το εισιτήριο σας από εδώ.

Ανεβείτε στην Αψίδα Rua Augusta και περπατήστε στον πεζόδρομο

Αψίδα Rua Augusta
Αψίδα Rua Augusta

Στο βόρειο άκρο της πλατείας ξεχωρίζει η επιβλητική Αψίδα Rua Augusta  που κατασκευάστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό και συμβολίζει την αναγέννηση της πόλης. Είναι διακοσμημένη με αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων και στη μία της πλευρά υπάρχει ένα ρολόι του 19ου αιώνα. Υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε πάνω στην αψίδα από ένα μικρό κλιμακοστάσιο που θα δείτε στο πίσω μέρος όπου ξεκινάει ο πεζόδρομος. Από εκεί θα έχετε μια πανοραμική θέα στην πλατεία και τον ποταμό από τη μία και στη γειτονιά Baixa από την άλλη. Η είσοδος κοστίζει 3,5 € και είναι δωρεάν με την κάρτα της πόλης. Στη συνέχεια περπατήστε στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο που ξεκινάει κάτω από την αψιδα και είναι γεμάτος με μεγάλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και καλλιτέχνες του δρόμου.

Χρησιμοποιήστε τον διάσημο ανελκυστήρα Santa Justa

Ανελκυστήρας Santa Justa
Ανελκυστήρας Santa Justa

Συνεχίζοντας στον πεζόδρομο σε μερικά λεπτά θα βρεθείτε στο διάσημο ανελκυστήρα Santa Justa (Elevador de Santa Justa) , το μοναδικό αυτό νεογοτθικό οικοδόμημα του 1902 που κατασκευάστηκε από τον Mesnier du Ponsard και αρχικά ονομαζόταν Ανελκυστήρας Ouro-Carmo. Κατασκευάστηκε για να συνδέσει τις περιοχές Rua do Ouro και Largo do Carmo που βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος και οι κάτοικοι θα αναγκάζονταν να ανεβοκατεβαίνουν τις απότομες ανηφόρες για να μετακινηθούν. Μπείτε στην ξύλινη καμπίνα και ανεβείτε στον πύργο όπου θα έχετε μια από τις πιο χαρακτηριστικές θέες της πόλης προς το Κάστρο και τον ποταμό. Προετοιμαστείτε για αρκετή κίνηση μιας και αποτελεί ένα απο τα κορυφαία αξιοθέατα. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα μετακίνησης της πόλης μιας και αποτελεί δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Πλατεία Rossio και Praça da Figueira

Πλατεία Rossio
Πλατεία Rossio

Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε την πλατεία Rossio η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο από τον Μεσαίωνα ακόμη. Ήταν το κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και ο χώρος όπου υπήρχαν ανοιχτές αγορές και παζάρια. Μετά το σεισμό ανοικοδομήθηκε και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Τα καφέ που υπήρχαν εκεί ήταν αγαπημένο σημείο συνάντησης κατά τον 19ο αιώνα για τους ζωγράφους και συγγραφείς της πόλης. Εκεί θα δείτε στην βόρεια πλευρά και το εντυπωσιακό νεοκλάσσικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (Teatro Dona Maria II) που ιδρύθηκε το 1846.

Συνεχίζοντας σε περίπου 100 μέτρα θα συναντήσετε την τρίτη σημαντική πλατεία της περιοχής Baixa την Praça da Figueira. Στην πλατεία αυτή για περίπου εκατό χρόνια μέχρι το 1950 χρόνια υπήρχε η κεντρική κλειστή αγορά της πόλης. Σήμερα στα κτίρια γύρω από την πλατεία στεγάζονται ξενοδοχεία, καταστήματα και καφέ με τραπεζάκια έξω. Εκεί θα βρείτε και το διάσημο ζαχαροπλαστείο Confeitaria Nacionalτο πιο παλιό στην πόλη από το 1829 , από όπου προμηθευόταν η βασιλική οικογένεια γλυκά. Καθίσετε για ένα καφέ και γλυκό αν βρείτε διαθέσιμο τραπέζι και θαμάστε το πολυτελές εσωτερικό του.

Επισκεφθείτε την εκκλησία Αγίου Δομίνικου (Igreja de São Domingos)

Saint Dominic’s Church
Saint Dominic’s Church

Μία από τις πιο ιστορικές και σημαντικές εκκλησίες της πόλης ο Ναός του Αγίου Δομίνικου, βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πλατείες, μόνο ένα λεπτό μακριά από το Εθνικό Θέατρο. Βρίσκεται εκεί από το 1241 και αφού άντεξε τον καταστροφικό σεισμό του 1755, μια φωτιά το 1959 κατέστρεψε το εσωτερικό της. Εδώ  γίνονταν οι γάμοι και οι θρησκευτικές τελετές των μελών της βασιλικής οικογένειας. Η αποκατάσταση του ναού έχει αφήσει κάποια σημάδια από τη φωτιά ως ενθύμια. Στο σημείο αυτό συνέβη επίσης ένα από τα πιο δυσάρεστα ιστορικά γεγονότα το 1506, η σφαγή της Λισαβόνας όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 1000 πιστοί πρώην Εβραίοι που κατηγορήθηκαν ως αιρετικοί.

Καθίστε για φαγητό σε ένα εστιατόριο στην Rua das Portas de Santo Antão

Στον πεζόδρομο της Rua das Portas de Santo Antão θα βρείτε μια πληθώρα εστιατορίων με τραπεζάκια έξω που σερβίρουν ψάρι και θαλασσινά. Πρόκειται για τους πιο τουριστικούς δρόμους οπότε να είστε προετοιμασμένοι για τους “κράχτες” των μαγαζιών που θα σας προσκαλούν. Εκεί βρίσκεται και το εστιατόριο Casa do Alentejo πρώην βασιλική κατοικία του 17ου αιώνα με χαρακτηριστική μαυριτανική αισθητική και αρχιτεκτονική και κουζίνα από την περιοχή.

Επιβιβαστείτε στο τελεφερίκ Elevador do Lavra

Κλασσικό τελεφερικ της Λισαβόνας
Κλασσικό τελεφερικ της Λισαβόνας

Στο τέλος του πεζοδρόμου στο Largo da Anunciada θα βρείτε το ιστορικό τελεφερικ Elevador do Lavra, το πιο παλιό της πόλης και από τα λιγότερο τουριστικά. Εγκαινιάστηκε το 1884, χωράει 42 επιβάτες και θα σας οδηγήσει σε 3′ στον κήπο Torel με την υπέροχη θέα. Η είσοδος είναι δωρεάν με την κάρτα μετακινήσεων και με τη Lisbon card

 Δείτε τη Μονή Carmo Convent

Carmo Convent
Carmo Convent

Στην περιοχή Chiado , στην πάνω πλευρά του Elevador Santa Justa, βρισκόταν κάποτε ο αρχαίος γοτθικός ναός Carmo Convent του 14ου αιώνα , σήμερα βλέπουμε  τον σκελετό που έχει απομείνει. Ο μεγάλος σεισμός του 1755 χτύπησε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για την γιορτή των Αγίων Πάντων και η οροφή έπεσε πάνω στο εκκλησίασμα που βρισκόταν μέσα εκείνη τη στιγμή. Πλεόν εκεί βρίσκεται και ένα μικρό μουσείο που διαθέτει μεταξύ άλλων μια συλλογή από ετερόκλητα εκθέματα από το Νέο Κόσμο όπως μια μούμια από το Περού.

Βγείτε για μια βραδινή βόλτα στο πολυσύχναστο Bairro Alto

Μετά από την γεμάτη πρώτη σας μέρα , πηγαίντε για ένα ποτό στη συνοικία Bairro Alto μια από τις πιο ζωντανές περιοχές  διάσημη για τη νυχτερινή ζωή. Το ιδιαίτερο μπαράκι Pavilhão Chinês  με μεγάλη ποικιλία σε κοκτειλ και κρασιά σε ένα εκλεκτικό κτίριο πρώην μπακάλικο είναι τέλειο για ένα ποτό πριν ξεκουραστείτε από τη γεμάτη πρώτη μέρα. Βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από τη Baixa  και εδώ φτάνει και το Elevador de Santa Gloria το οποίο περνάει κάθε 10 ‘ και λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ. Θα σας γλιτώσει από το περπάτημα στις απότομες λιθόστρωτες ανηφόρες μετά από μια κουραστική μέρα.

2η μέρα στη Λισαβόνα

Σήμερα θα κατευθυνθούμε προς τη γειτονιά Alfama την παλιότερη και πιο αυθεντική γειτονιά της Λισαβόνας ανάμεσα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και τον ποταμό.

Ανεβείτε στο Καστρο του Αγίου Γεωργίου

Κάστρο του Αγίου Γεωργίου
Κάστρο του Αγίου Γεωργίου

Το επιβλητικό κάστρο της Λισαβόνας São Jorge βρίσκεται στον ψηλότερο από τους λόφους της πόλης και είναι από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα. Βρίσκεται εκεί από την αρχαιότητα και το κατέλαβαν και άφησαν το στίγμα τους όλοι οι κατακτητές της Λισαβόνας, από τους Ρωμαίους μέχρι τους Βησιγότθους και τους Μαυριτανούς. Μέσα στα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και από τους βασιλιάδες ως παλάτι περίπου ως το 16ο αιώνα και μετά μετατράπηκε σε φυλακές και στρατώνες.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο μνημείο με έντεκα πύργους, ένα μουσείο, κήπους με ενδημικά δέντρα που θα σας πάρει αρκετή ώρα για να το ανακαλύψετε. Είναι επίσης ιδανικό σημείο για να θαυμάσετε τη θέα της πόλης προς την ιστορική γειτονιά Alfama. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα εισιτήριο skip the line για να γλιτώσετε χρόνο από τις μεγάλες ουρές.

Περπατήστε μέχρι τον Καθεδρικό Ναό

Καθεδρικός Ναός Λισαβόνας

Αφήνοντας το κάστρο κατευθυνθείτε με τα πόδια προς στον Καθεδρικό Ναό “Sé de Lisboa” , ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων. Βρίσκεται σε ενα ανηφορικό δρομάκι  όπου ξεχωρίζουν οι δύο πύργοι με τα καμπαναριά δεξιά και αριστερά στην είσοδο. Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα από τον “Βασιλιά της Πορτογαλίας”  και παρόλο που έπαθε εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό του 1755 δεν καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακατασκευάστηκε τα επόμενα χρόνια. Σε ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν ερείπια Ρωμαικής κατοικίας του 6ου αιώνα και μαυριτάνικα δημόσια κτίρια.

Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει να πάρετε εισιτήριο για να δείτε τους τάφους και το μουσείο του ναού.

 

Επιβιβαστείτε στο Τραμ 12

Τραμ 12 έξω από τον Καθεδρικό

Ο ιδανικός τρόπος να περιηγηθείτε στους λόφους της πόλης εκτός από τα elevador είναι και τα πολυφωτογραφημένα κίτρινα τραμ. Μπορεί το πιο δημοφιλές να είναι το τραμ 28 αλλά γιατί να στριμωχτείτε και να περιμένετε να βρείτε κάποιο άδειο όταν μπορείτε να μπείτε στο τραμ 12; Θα βρείτε στάση δίπλα στον Καθεδρικό και με την κάρτα μετακινήσεων μπορείτε να επιβιβαστείτε δωρεάν και να κάνετε μια βόλτα ανάμεσα στα πολύχρωμα σπιτάκια της γειτονιάς Alfama. Το τραμ αυτό κάνει μια σύντομη κυκλική διαδρομή που διαρκεί 20 λεπτά και μπορείτε να κατεβείτε στο  Largo das Portas do Sol, το διάσημο σημείο με την πανοραμική θέα, τέλειο για φωτογραφίες. 

Πολύ κοντά είναι άλλο ένα τέτοιο πανοραμικό σημείο, το μπαλκόνι Miradouro de Santa Luzia, με τα χαρακτηριστικά άσπρα και μπλε κεραμικά πλακάκια (azulejos) δίπλα στην εκκλησία Santa Luzia. Μπορείτε να κάνετε μια στάση στο καφέ που υπάρχει εκεί πριν να συνεχίσετε.

Επισκεφθείτε το Πάνθεον

Εθνικό Πάνθεον
Εθνικό Πάνθεον

Ο λευκός τρούλος που ξεχωρίζει στη γειτονιά της Alfama ανάμεσα στις σκεπές των πολύχρωμων σπιτιών ανήκει στο Εθνικό Πάνθεον (Panteão Nacional). Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως η εκκλησία Saint Engratia κατά τον 17ο αιώνα και μετατράπηκε στη συνέχεια σε πάνθεον όπου έχουν ταφεί οι πιο σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και η “βασίλισσα του fado”, Amalia Rodrigues. Ήταν από τα πρώτα μπαρόκ κτίρια της πόλης και αυτό που η κατασκευή του διήρκεσε τα περισσότερα χρόνια , αφού ξεκίνησε το 1682 και ο θόλος ολοκληρώθηκε το 1966! Ανεβείτε στο μπαλκόνι που υπάρχει στο θόλο για την υπέροχη θέα. Μπορείτε να πάρετε από εδώ το εισιτήριο εισόδου. 

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη με μία βόλτα στο παζάρι Feira da Ladra που γίνεται δίπλα στο πάνθεον από το 1882. Χρησιμοποιήστε το τραμ 28 και σταματήστε στη στάση Calçada de São Vicente. Η αγορά βρίσκεται εκέι κάθε Τρίτη και Σάββατο από τις 9:00.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Fado και καθίστε σε ένα μαγαζί με την παραδοσιακή μουσική

Azulejos με αναπαράσταση fado

Εάν θέλετε να μάθετε για το fado, το μοναδικό είδος μουσικής που γεννήθηκε στις γειτονιές της Alfama και διαμόρφωσε τον ιδιαίτερο πολιστιστικό χαρακτήρα της Λισαβόνας , μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Fado. Άνοιξε το 1998 και μέσα από την μόνιμη έκθεση του μπορείτε να μάθετε για την ιστορία του fado από τον 19ο αιώνα, την εξέλιξη της πορτογαλικής κιθάρας και μέσα από τον ηχητικό οδηγό θα ακούσετε μεγάλους καλλιτέχνες. Πρόκειται για ένα μικρό και οικονομικό μουσείο περίπου 10 λεπτά από το Πάνθεον (5€ είσοδος και αν έχετε τη Lisbon card θα έχετε 20% έκπτωση).

Κατευνθείτε στη συνέχεια σε ένα παραδοσιακό μικρό fado house στην περιοχή Graça όπου μπορείτε να έχετε μια αυθεντική εμπειρία fado σε αυτό το μέρος που είναι αγαπημένο των ντόπιων, όπου εμφανίζονται καλλιτέχνες αυθόρμητα και αυτοσχεδιάζουν χωρίς την επισημότητα που συνήθως θα συναντήσετε σε αντίστοιχα εστιατόρια. Μιας και ανοίγει νωρίς το απόγευμα αν δεν θέλετε να κάνετε κράτηση πηγαίντε νωρίς, δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα και απολάυστε τα νοσταλγικά fado.

3η μέρα στη Λισαβόνα

Την τελευταία μέρα έμεινε η δυτική πλευρά της πόλης , με τη διάσημη περιοχή Belem όπου είναι συγκεντρωμένα κάποια από τα πιο σημαντικά μνημεία.

Περπατήστε κατά μήκος του ποταμού μέχρι τον Πύργο Belem

Πύργος Belem
Πύργος Belem

Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης , ο Πύργος Μπελεμ (Torre de Belem) είναι σήμα κατατεθέν της Λισαβόνας και της ναυτικής της ιστορίας. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα ταυτόχρονα με το Μοναστήρι Jeronimos που βρίσκεται δίπλα και χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά. Μιας και πρόκειται για ένα σχετικά μικρό πύργο ο χώρος στο εσωτερικό είναι περιορισμένος και μπαίνουν μόνο 150 άτομα τη φορά και έτσι συνήθως δημιουργούνται ουρές απ΄έξω. Πηγαίντε νωρίς το πρωί εαν θέλετε να δείτε το εσωτερικό του αν και το πιο περίτεχνο και ενδιαφέρον κομμάτι είναι το εξωτερικό. Πάνω στον πύργο κατά τον 16ο αιώνα υπηρχαν 17 κανόνια ως μέσο άμυνας στις ναυτικές επιδρομές. Δίπλα ακριβώς στον πύργο μπορείτε να επιβιβαστείτε σε τουριστικό ιστιοπλοικό και να κάνετε μια πρωινή κρουαζιέρα στον Τάγο, θαυμάζοντας την ιστορική αυτή συνοικία και περνώντας κάτω από τη Γέφυρα 25ης Απριλίου.

Μνημείο των Ανακαλύψεων

Μνημείο των Ανακαλύψεων
Μνημείο των Ανακαλύψεων

Σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών από τον Πύργο θα  δείτε το εντυπωσιακό και επιβλητικό μνημείο των Ανακαλύψεων, που κατασκευάστηκε το 1940 και ανακατασκευάστηκε το 1960 με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από το θάνατο του  Ερρίκου του Θαλασσοπόρου(1394-1460) ο οποίος δημιούργησε ένα νέο τύπο πλοίου πιο ευκίνητο για τις εξερευνήσεις, την καραβέλα και ανακάλυψε τις Αζόρες. Το σχήμα του μνημείου μιμείται για αυτό το λόγο το πλοίο και μπροστά βρίσκεται ο Ερρίκος και πίσω του βρίσκονται όλοι οι άλλοι μεγάλοι εξερευνητές. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή και αν κοιτάξετε προς τα κάτω στο έδαφος είναι σχηματισμένη μια πυξίδα με έναν παγκόσμιο χάρτη στο κέντρο. Το εισιτήριο κοστίζει 10 € και με την κάρτα της πόλης Lisbon card 8.30€.

Μοναστήρι Jeronimos

Monastery Jeronimos
Monastery Jeronimos

Απέναντι από το μνημείο των ανακαλύψεων αφού περάσετε από την υπόγεια διάβαση θα βρεθείτε μπροστά στο μεγαλοπρεπές Μοναστήρι Jerónimos (Mosteiro de Jerónimos) , μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η κατασκευή του -που  χρηματοδοτήθηκε από το εμπόριο λόγω των ανακαλύψεων- ξεκίνησε το 1501 και είναι ένα τέλειο παράδειγμα της πολυτέλειας και της ισχύος της χώρας κατά τον 16ο αιώνα. Για να ολοκληρωθεί πέρασαν σχεδόν εκατό χρόνια. Το μοναστήρι ανήκε στους μοναχούς του τάγματος του Saint Jerome μέχρι τον 19ο αιώνα και αργότερα έγινε σχολείο και ορφανοτροφείο και έχουν ταφεί εκεί Πορτογάλοι βασιλιάδες και μεγάλοι εξερευνητές. Το μοναστήρι ανοίγει στις 9.30 και σας προτείνω να πάτε όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μην περάσετε το πρωινό σας στις ουρές.

Η είσοδος στην εκκλησία της Santa Maria είναι δωρεάν και γίνεται από άλλο σημείο οπότε δεν θα χρειαστείτε εισιτήριο αν δεν θέλετε να μπείτε στο υπόλοιπο μοναστήρι. Ενδιαφέρον έχει ότι ο εντυπωσιακός τρουλος και οι μακριές κολόνες του ναού άντεξαν τον καταστροφικό σεισμό του 1755 σε αντίθεση με άλλα σημαντικά μνημεία της πόλης.

Tip: Τα μνημεία στην περιοχή Belem είναι κλειστά τη Δευτέρα ! Αν δεν θέλετε να μπείτε βέβαια στο εσωτερικό τους η Δευτέρα θα είναι ιδανική λόγω της χαμηλής κίνησης .

Κάντε μια στάση για να δοκιμάσετε τα υπέροχα pasteis de Belem

Τα παραδοσιακά γλυκά Pasteis de nata

Δίπλα στο μοναστήρι σίγουρα θα δείτε την ουρά έξω απο το ιστορικό ζαχαροπλαστείο καφέ  Pastéis de Belém. Από τον 19ο αιώνα ξεκίνησαν στο σημείο εκείνο με συνταγή από το μοναστήρι να φτιάχνονται τα διάσημα γλυκάκια και μέχρι σήμερα η μυστική συνταγή παραμένει ίδια και παρόλο που τα pasteis de nata υπάρχουν παντού ,τα συγκεκριμένα έχουν ξεχωρίσει. Λέγεται ότι κάθε μέρα πωλούνται 20.000 γλυκά! Εαν είστε τυχεροί και βρείτε τραπέζι ( προχωρήστε και προς το πίσω μέρος του καταστήματος) καθίστε για ένα καφέ και γλυκό και δοκιμάσετε και ένα bola de Berlim.

 Επισκεφθείτε το Πολιτιστικό κέντρο Belem

Μουσείο σύγχρονης τέχνης
Μουσείο σύγχρονης τέχνης

Το πολιτιστικό κέντρο Belem (CCB) είναι το μεγαλύτερο  κτίριο πολιτισμού της πόλης με 140.000 τ.μ χώρων και κατασκευάστηκε με αφορμή την προεδρία της Πορτογαλίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης  το 1992. Εκεί από το 2023 υπάρχει το πρώην μουσείο της συλλογής Berardo που πλέον έχει μετονομαστεί Μουσείο Σύγχρονης τέχνης (MAC/CCB)  αφού τα έργα της συλλογής πέρασαν στο πορτογαλικό κράτος. Εκεί μπορείτε να δείτε έργα του Πικάσο, του Νταλί , του Μιρό κ.ά.Το εισιτήριο κοστίζει 12€  και είναι ανοιχτά Τρίτη με Κυριακή. Δίπλα υπάρχει και βιβλιοπωλείο με μεγάλη συλλογή σε βιβλία σχετικά με την τέχνη και ένα καφέ.

Περπατήστε στην περιοχή κάτω από τη γέφυρα

Γέφυρα 25ης Απριλίου

Στην περιοχή κάτω από την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα της 25ης Απριλίου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Λισαβόνας θα βρείτε το LX Factory. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα της πόλης από τον 19ο αιώνα, που πλέον αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κέντρα της περιοχής. Εκεί στεγάζονται μικρές επιχειρήσεις, σχεδιαστές και καλλιτέχνες αλλά και ανεξάρτητα μικρά καφέ και μπαρ. Έχει την αίσθηση μιας ξεχωριστής γειτονιάς με ξεχωριστή αισθητική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Επίσης κάθε Κυριακή διοργανώνεται αγορά με βίντατζ προιόντα, ρούχα ντόπιων σχεδιαστών και κοσμήματα. 

Κατευθυνθείτε προς τη γειτονιά Cais do Sodré για φαγητό

Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή κλειστή αγορά Time Out market εκεί που κάποτε υπήρχε η αγορά Mercado da Ribeira δίπλα στον ποταμό Τάγο. Το χαρακτηριστικό στοιχείο της αγοράς αυτής όπως και τις αντίστοιχες ανά τον κόσμο είναι τα διάφορα μαγαζάκια/περίπτερα περιμετρικά του χώρου από όπου μπορείτε να επιλέξετε από φρεσκότατα θαλασσινά, μπέργκερ μέχρι γλυκά και ποτά. Η αισθητική μπορεί να μοιάζει με fast food αλλά η ποιότητα των πιάτων (βραβευμένοι σεφ έχουν κουζίνες εδώ), των ποτών και των καταστημάτων είναι άψογη, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά πράγματα σε ένα μέρος με ωραία ατμόσφαιρα παρόλο που είναι πολυσύχναστο .

Δίπλα στην αγορά βρίσκεται και η Pink Street ,το νέο κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης που ανταγωνίζεται το Bairro Alto. Εκεί θα βρείτε μπαρ και κλαμπ ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα.

Πού να μείνετε στη Λισαβόνα

Δείτε εδώ αναλυτικά τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Λισαβόνα.

Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.