Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

3 μέρες στη Φλωρεντία – Τι να κάνω και τι να δω

Γνωρίστε στην μοναδική Τοσκάνη, την ιστορική Φλωρεντία, τη γενέτειρα της Αναγέννησης και εξερευνήστε σε τρεις μέρες την πόλη με τη διαχρονική ομορφιά και το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό πλούτο.
3hmeroflorentia

Στην Τοσκάνη, η περίφημη πρωτεύουσα της, η ρομαντική Φλωρεντία συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθη τουριστών από όλο τον κόσμο που έχουν σκοπό να γνωρίσουν αυτή την ιστορική πόλη με τον αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό πλούτο που σε κάνει να νιώθεις σαν βρίσκεσαι σε έργο τέχνης. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άρνο που που περνάει κάτω από τις γραφικές τοξωτές γέφυρες και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομία και την ιστορία της περιοχής.

Σε αυτή την πλούσια πόλη του πανίσχυρου οίκου των Μεδίκων συγκεντρώθηκαν και έζησαν και δημιούργησαν κάποτε κάποιοι από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της Αναγέννησης όπως ο Botticelli, Donatello, Μιχαήλ Άγγελος, Ντα Βίντσι. Σήμερα κάθε σημείο της πόλης εκπέμπει μια γραφικότητα και ένα δέος με τα μουσεία, τις γκαλερί και τα παλάτια που βρίσκονται σε κάθε γωνία οπότε προετοιμαστείτε για ένα ”σοκ” όταν ξεκινήσετε να περπατάτε σε αυτή την πόλη – μουσείο κάνοντας ένα ταξίδι στην ιστορία.

Για να δείτε όσα περισσότερα από τα κορυφαία αξιοθέατα μπορείτε αλλά και να απολαύσετε στο έπακρο την 3ήμερη διαμονή σας με καλό φαγητό,καφέ και ποτό θα χρειαστεί να έχετε ένα καλό πρόγραμμα και να έχετε προετοιμάσει κάποιες επισκέψεις για να μην περιμένετε στις μεγάλες ουρές. Παρακάτω θα διαβάσετε το πρόγραμμα που σας προτείνω για τη Φλωρεντία.

Για να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα σκεφτείτε να βγάλετε κάποιο 2ήμερο ή 3ήμερο πάσο για τα αξιοθέατα όπως αυτό εδώ που συμπεριλαμβάνει και το λεωφορείο hop-on hop-off ή αυτό με την παροχή skip the line στα βασικά αξιοθέατα.

1η μέρα στην Φλωρεντία

Την πρώτη μέρα του τριημέρου θα ανακαλύψουμε ένα κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1982 με κυριότερη στάση την πλατεία Duomo. 

Μπείτε στον Καθεδρικό Ναό Santa Maria del Fiore (Duomo)

Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας
Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας

Ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός που δεσπόζει στην Piazza del Duomo ξεκίνησε να χτίζεται το 1296 σε γοτθικό ρυθμό και χρειάστηκαν σχεδόν δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Είναι από τους μεγαλύτερους ναούς στην Ιταλία και μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια του καθεδρικού ναού αποτελούν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της unesco. Η πρόσβαση στο ναό είναι δωρεάν αλλά οι ώρες που είναι ανοιχτός είναι περιορισμένες από τις 10:15 εως τις 16:15 έτσι καλό είναι επισκεφθείτε από νωρίς το συγκρότημα του Duomo για να προλάβετε τις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται. Τις Κυριακές ο ναός είναι κλειστός. 

Ανεβείτε στο διάσημο Brunelleschi's Dome και στο Καμπαναριό του Duomo

Ο θόλος Brunelleschi του Καθεδρικού ναού
Ο θόλος Brunelleschi του Καθεδρικού ναού

Πρόκειται ίσως για το πιο αναγνωρίσιμο και δημοφιλές ορόσημο της Φλωρεντίας αυτός ο θεόρατος τρούλος του Brunelleschi που δεσπόζει και κυριαρχεί πάνω από το κέντρο της Φλωρεντίας. Την εποχή που κατασκευάστηκε το 1436 , ήταν ο μεγαλύτερος θόλος του κόσμου και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά και μηχανικά επιτεύγματα. Για να ανεβείτε τα 463 σκαλιά (δεν υπάρχει ασανσέρ) αυτού του αρχιτεκτονικού έργου τέχνης σας προτείνω να φτάσετε εκεί νωρίς – ανοίγει στις 8:15 – και να έχετε προμηθευτεί online τα εισιτήρια σας με τη δυνατότητα ξενάγησης και με ισχύ τρεις ημέρες. 

Αφού ανεβείτε στην οροφή του θόλου, σειρά έχει το γοτθικό καμπαναριό Giotto’s Campanile που βρίσκεται δίπλα στο ναό και στέκεται ανεξάρτητα από αυτόν σε ύψος 80 μέτρων. Για να βγείτε στα μπαλκόνια που βρίσκονται στην οροφή πρέπει να ανεβείτε ξανά 414 σκαλιά (εαν έχετε κλειστοφοβία καλύτερα να το αποφύγετε) και από εκεί θα έχετε υπέροχη θέα του θόλου  αλλά και του οκτάγωνου Βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά κτίρια της πόλης. Εξωτερικά το καμπαναριό είναι επενδεδυμένο με πράσινο, κόκκινο και λευκό μάρμαρο τοποθετημένο σε γεωμετρικά μοτίβα. Είναι επίσης διακοσμημένο με μαρμάρινα αγάλματα, αντίγραφα των πρωτοτύπων τα οποία βρίσκονται στο μουσείο Museo dell’Opera del Duomo από το 1967 που βρίσκεται δίπλα στο ναό.

 

Στο διάστημα 12-16/2/24 ο θόλος θα είναι κλειστός για συντήρηση και 19-23/2/24 το καμπαναριό.

Επισκεφθείτε το Μουσείο με τα Έργα του Καθεδρικού ναού

Πίσω από το ναό και με το ίδιο εισιτήριο που επισκεφθήκατε τον τρούλο και το καμπαναριό μπορείτε να μπείτε στο Μουσείο του Καθεδρικού ναού (Museo dell’Opera del Duomo) όπου βρίσκονται και διαφυλάσσονται όλα τα πρωτότυπα έργα που αρχικά κοσμούσαν τα μέρη του ναού. Άνοιξε το 1891 και είναι ένα μεγάλο μουσείο τριών ορόφων όπου θα δείτε πολλά γλυπτά αλλά και την πορεία κατασκευής του τόσου σημαντικού Duomo , ενός συμβόλου της Αναγέννησης.  Η διάσημη Pieta του Μιχαήλ Άγγελου αλλά και έργα των Donatello, Ghiberti βρίσκονται σε αυτό το μουσείο.

Ανακαλύψτε την ιστορία του Οίκου των Μεδίκων

Παρεκκλήσια των Μεδίκων /πηγή wikipedia
Παρεκκλήσια των Μεδίκων /πηγή wikipedia

Σε απόσταση λίγων λεπτών από τον Καθεδρικό ναό βρίσκεται το νέο Μουσείο των Μεδίκων , το οποίο δημιουργήθηκε με την αφορμή των 500 χρόνων από τη γέννηση του δούκα Cosimo A’ και της Αικατερίνης των Μεδίκων με σκοπό να διατηρηθεί και να διαδοθεί το σημαντικό έργο τους. Στεγάζεται στη ροτόντα που σχεδίασε ο Filippo Brunelleschi (ο ίδιος που σχεδίασε τον τρούλο του Duomo) το 1434. Μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ το εισιτήριο σας.

Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την Piazza di San Lorenzo , όπου βρίσκεται η Βασιλική San Lorenzo με τα Παρεκκλήσια με τους τάφους της οικογένειας των Μεδίκων που φτιάχτηκαν τον 16ο – 17ο αιώνα. Τα δύο αυτά μνημεία έχουν ξεχωριστές εισόδους. Εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο σας για να δείτε τα παρεκκλήσια όπου βρίσκεται το νέο σκευοφυλάκιο (Sagrestia nuova) με τους δύο τάφους που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος για τους Μεδίκους. Μαζί με την ιστορική οικογένεια που ανέδειξε την Φλωρεντία και τόσους σπουδαίους καλλιτέχνες έχει ταφεί και ο γλύπτης Donatello.

Κάντε μια στάση για καφέ και συνεχίζετε

Μετά από τόση ώρα ανακαλύπτοντας τα μνημεία της πόλης θα χρειάζεστε λίγο χρόνο για να τσιμπήσετε κάτι και πολύ κοντά στα παρεκκλήσια θα βρείτε το πανέμορφο καφέ La Menagere με την υπέροχη διακόσμηση και αρχιτεκτονική που προσφέρει και φαγητό. Εαν προτιμάτε ένα specialty καφέ με ωραία ατμόσφαιρα συνεχίστε λίγο πιο πάνω θα βρείτε το μικρό και χαριτωμένο SimBIOsi organic cafe όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη.

 

Επισκεφθείτε την Academia Gallery

Άγαλμα του Δαβίδ
Άγαλμα του Δαβίδ

Σειρά έχει το Museo dell’Accademia στο οποίο βρίσκεται το πιο διάσημο άγαλμα της Φλωρεντίας και από τα πιο αναγνωρίσιμα αριστουργήματα του κόσμου, ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1784 και βρίσκεται δίπλα στη Σχολή Καλών τεχνών της Φλωρεντίας που ιδρύθηκε το 1563 από τους Μεδίκους. Εκτός από το Δαβίδ , θα δείτε και άλλα σημαντικά γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου, κάποια ημιτελή αλλά και πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Botticelli. Για να αποφύγετε τις ουρές μπορείτε να προμηθευτείτε ένα εισιτήριο skip the line ειδικά εάν πρόκειται να επισκεφθείτε το Σαββατοκύριακο. Σημειώστε ότι η είσοδος στο μουσείο σταματάει μισή ώρα πριν το κλείσιμο (8:15 πμ to 18:50 μμ.)

Κατευθυνθείτε προς την Santa Maria Novella κοντά στον σταθμό των τρένων

Santa Maria Novella
Santa Maria Novella

Αυτή η γοτθικού τύπου εκκλησία λειτούργησε πρώτη φορά το 1420 από μοναχούς του Τάγματος των Δομινικανών. Στο εσωτερικό της που επικρατεί το λευκό και μάυρο μάρμαρο, θα δείτε εντυπωσιακά έργα τέχνης όπως τον Εσταυρωμένο του Giotto και τις ιδιαίτερα λεπτομερείς νωπογραφίες στο παρεκκλήσι Tornabuoni αλλά και τα βιτρό. Στην πρόσοψη της εκκλησίας θα δείτε επίσης τρία αστρονομικά όργανα που τοποθετήθηκαν το διάστημα 1572 – 1575. Η είσοδος στην εκκλησία κοστίζει 7,5 € και θα πρέπει να έχετε κατάλληλη ενδυμασία.

Μπείτε σε ένα από τα πιο όμορφα και πιο παλιά φαρμακεία του κόσμου

Πολύ κοντά στο ναό θα συναντήσετε το Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella υπάρχει στο σημείο αυτό τουλάχιστον 400 χρόνια και το δημιούργησαν μοναχοί της εποχής για να εμπορεύονται φαρμακευτικά βότανα και θεραπευτικά σκευάσματα. Οι αψιδωτές οροφές με τους πολυελαίους στο εσωτερικό του είναι γεμάτες με νωπογραφίες και θα δείτε τον εξοπλισμό που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί. Σήμερα συνεχίζει να πουλάει αρώματα, κρέμες , λοσιόν κ.α.

Κλείστε την πρώτη μέρα σας με μια επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά

Κεντρική Αγορά της Φλωρεντίας
Κεντρική Αγορά της Φλωρεντίας

Η κλειστή Κεντρική αγορά της Φλωρεντίας είναι ένα ωραίο μέρος για να χαζέψετε όλα αυτά τα πεντανόστιμα και ποιοτικά προιόντα της περιοχής της Τοσκάνης , από τους ντόπιους παραγωγούς. Θα βρείτε επίσης εστιατόρια με φρέσκιες ιταλικές πρώτες ύλες από όπου μπορείτε να παραγγείλετε αυθεντικό ιταλικό φαγητό και κρασί και να καθίσετε στα τραπέζια που υπάρχουν στον πρώτο όροφο της μεγάλης αυτής αγοράς να το απολαύσετε .

Εάν έχετε διάθεση για ένα ακόμα ποτό και ένα ιταλικό γλυκό πριν ξεκουραστείτε περάστε από την πολυσύχναστη πλατεία της πόλης Piazza della Republica, σημείο συνάντησης των ντόπιων από πάρα πολύ παλιά , και καθίστε στο ιστορικό Caffe Gilli του 1733 για ένα aperol spritz.

2η μέρα στη Φλωρεντία

Συνεχίζουμε και σήμερα στην περιοχή του ιστορικού κέντρου πλησιάζοντας και τον εμβληματικό ποταμό Αρνο με τις εντυπωσιακές γέφυρες.

Ξεκινήστε από την Piazza della Signoria

Το άγαλμα του Ποσειδώνα στην Piazza della Signoria
Το άγαλμα του Ποσειδώνα στην Piazza della Signoria

Η Piazza della Signoria είναι το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης και εδώ και αιώνες και η πιο ζωντανή περιοχή της πόλης. Το όνομα της το πήρε από το κυβερνητικό όργανο της δημοκρατίας της Φλωρεντίας “Signoria” πριν να εδραιωθεί η δυναστεία των Μεδίκων. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Δυναστεία των Μεδίκων οι οποίοι την έκαναν να μοιάζει με υπαίθρια γκαλερί γεμάτη με σπουδαία μνημεία. Σε αυτή την πλατεία για πάνω από 300 χρόνια “ζούσε” το αναγεννησιακό αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου, το άγαλμα του Δαβίδ μέχρι που απομακρύνθηκε το 1873 για να προστατευθεί στο μουσείο της Ακαδημίας. Πλέον στη θέση του εκτίθεται ένα αντίγραφο. Επίσης ξεχωρίζει το Συντριβάνι με το άγαλμα του Ποσειδώνα του 1574 που κατασκευάστηκε με παραγγελία των Μεδίκων με αφορμή τον γάμο του γιού του Cosimo αλλά και ως σύμβολο της δύναμης τους και στη θάλασσα.  

Εάν θα σας άρεσε να μάθετε περισσότερα για τον Οίκο των Μεδίκων και την ιστορία της πόλης , αυτή η ξενάγηση της 1,5 ώρας μέσα στο ιστορικό κέντρο θα σας φανεί πολύ ενδιαφέρουσα.

Μπείτε στο Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio
Palazzo Vecchio

Ένα ακόμη ορόσημο στην Φλωρεντία το Παλιό Παλάτι ή Palazzo Vecchio, το ιστορικό δημαρχείο της πόλης που δεσπόζει πάνω στην πλατεία della Signoria. Με σχήμα που θυμίζει φρούριο ήταν κάποτε η έδρα της δημοκρατίας της Φλωρεντίας και αργότερα έγινε η έδρα των Μεδίκων μέχρι που μεταφέρθηκαν σε νέα κατοικία οπότε και ονομάστηκε Παλιό Παλάτι. Ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1299 από τον αρχιτέκτονα του καθεδρικού Ναού Arnolfo di Cambio. Ο πύργος του ρολογιού (Torre di Arnolfo) έχει ύψος 94 μέτρα και μπορείτε να τον ανεβείτε για μια υπέροχη θέα στην πλατεία και όλη την πόλη. Εδώ μπορείτε να βρείτε εισιτήριο skip the line για να μπείτε στο παλάτι.

Περάστε από το άγαλμα Il Porcellino για καλοτυχία!

Συντριβάνι Il Porcellino/πηγή wikipedia
Συντριβάνι Il Porcellino/πηγή wikipedia

Σε απόσταση αναπνοής από το Palazzo Vecchio, στην Piazza del Mercato Nuovo βρίσκεται το αντίγραφο του μπρούτζινου γλυπτού αγριόχοιρου γνωστό ώς Il Porcellino. Το αυθεντικό έργο κατασκευάστηκε το 1634 και βρίσκεται πλέον στο μουσείο στο Palazzo Mozzi. Λέγεται ότι αν αγγίξεις την μουσούδα του αγριόχοιρου τότε θα επισκεφθείς ξανά την Φλωρεντία, ως εκ τούτου το σημείο εκείνο του γλυπτού έχει λουστραριστεί από τα αγγίγματα όσων θέλουν να εξασφαλίσουν την επόμενη επίσκεψη τους!

Επισκεφθείτε το διάσημο Μουσείο Ουφίτσι

Μουσείο Ουφίτσι (Uffizi Gallery)
Μουσείο Ουφίτσι (Uffizi Gallery)

Κατηφορίζοντας προς τον ποταμό Αρνο, έφτασε η στιγμή για να επισκεφθείτε το παγκοσμίως αναγνωρισμένο μουσείο Uffizi . Το παλάτι στο οποίο στεγάζεται το μουσείο που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, αρχικά προοριζόταν για γραφεία εξού και το όνομα που πήρε. Με τα χρόνια άρχισαν να φυλάσσονται εκεί έργα τέχνης  και μετατράπηκε σε πινακοθήκη. Σήμερα η συλλογή έργων τέχνης που βρίσκεται εκεί είναι τεράστια σε ποσότητα αλλά καλύπτει και ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα. Το κέντρο βέβαια της συλλογής είναι τα αναγεννησιακά έργα των μεγαλύτερων ζωγράφων , Ντα Βίντσι,Καραβάτζιο,Μποτιτσέλικ.α . Ίσως το πιο διάσημο έργο που θα δείτε εκεί είναι η “Γέννηση της Αφροδίτης” του Botticelli. Το συνδυαστικό αυτό εισιτήριο για 5 αξιοθέατα με ισχύ πέντε μέρες θα σας φανεί πολυ πρακτικό αφού δεν θα χρειαστεί να περιμένετε στις ουρές που συνήθως υπάρχουν. Πρόκειται για ένα μεγάλο μουσείο με πολλά εκθέματα οπότε καλό είναι να αφιερώσετε τουλάχιστον τρεις ώρες εκεί.

Συνεχίστε προς το Μουσείο του Γαλιλαίου στην όχθη του ποταμού

Μουσείο Γαλιλαίου
Μουσείο Γαλιλαίου

Δίπλα στο Uffizi βρίσκεται το Μουσείο του Γαλιλαίου. Γεμάτο με αντικείμενα που κατασκεύασε ο σπουδαίος επιστήμονας που έζησε (1564-1642) αλλά και με άλλα πολλά εργαλεία και όργανα από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα πιο παλιά αντικείμενα ήταν δωρεά από τον οίκο των Μεδίκων  και στη συλλογή θα δείτε μαθηματικά, αστρονομικά και χειρουργικά αντικείμενα και συσκευές αλλα και ρολόγια από τον 160 αιώνα. Σημαντικό κομμάτι της συλλογής είναι το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου με το οποίο το 1609 ανακάλυψε ότι στο φεγγάρι υπάρχουν βουνά και πεδιάδες όπως και στη Γη. Το πιο παράξενο βέβαια έκθεμα μάλλον είναι τα δάχτυλα του Γαλιλαίου -τρία μάλιστα- που εκτίθενται και διατηρούνται σε γυάλινα βάζα..

Περπατήστε στην ιστορική γέφυρα Ponte Vecchio

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Και αφού φτάσατε -ιδανικά προς το απόγευμα- στον ποταμό Άρνο, δεν γίνεται να χάσετε την πιο παλιά και διάσημη γέφυρα της πόλης, την Ponte Vecchio ( Παλιά γέφυρα ) ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της Φλωρεντίας. Είναι η μοναδική γέφυρα στην Φλωρεντία που γλίτωσε από την καταστροφική μανία του Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στο στενό αυτό σημείο του ποταμού σύμφωνα με τις αναφορές υπήρχε γέφυρα ακόμα από τα ρωμαικά χρόνια η οποία κατά καιρούς καταστρεφόταν από πλημμύρες. Τελικά το 1345 κατασκευάστηκε ξανά και απέκτησε τη μορφή που βλέπουμε και σήμερα. Το ιδιάιτερο στοιχείο της είναι τα καταστήματα που είναι χτισμένα κατά μήκος της και μέχρι τον 16ο αιώνα στέγαζαν κρεοπώλες και βυρσοδέψες που χρησιμοποιούσαν τον ποταμό από κάτω για να ρίχνουν τα λύματα τους. Σήμερα εκεί θα βρείτε χρυσοχόους και καταστήματα κοσμημάτων. Για καλύτερη θέα και υπέροχες φωτογραφίες πηγαίντε στη γέφυρα Santa Trinita. Μετά το ηλιοβασίλεμα μπορείτε να κάνετε μια βαρκάδα με γόνδολα στον ποταμό Άρνο.

Κατευθυνθείτε για ιταλικό aperitvo προς την πλατεία Santa Croce

Βασιλική του Τιμίου Σταυρού (Basilica di santa croce)
Βασιλική του Τιμίου Σταυρού (Basilica di Santa Croce)

Απομακρυνόμενοι από τα πλήθη που συναντάτε στην γέφυρα εάν θέλετε να χαλαρώσετε και να τσιμπήσετε κάτι κατευθυνθείτε προς την πλατεία Santa Croce για ένα αυθεντικό aperitivo, την αγαπημένη ιταλική συνήθεια. Η εντυπωσιακή Βασιλική του Τιμίου Σταυρού σε γοτθικό ρυθμό βρίσκεται εκεί από τον 13ο αιώνα. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι μερικών από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς , όπως ο Γαλιλαίος, ο Μιχαηλ Άγγελος, ο Μακιαβέλι κ.α. Πίσω από την πλατεία θα βρείτε κρυμμένο το μικρό μπαρ Quelo στέκι κυρίως για ντόπιους με λίγα τραπεζάκια. Μπορείτε να παραγγείλετε ενδιαφέροντα κοκτέιλ και να τα συνοδεύσετε με finger food. 

3η μέρα στη Φλωρεντία

Η τρίτη και τελευταία μέρα στην Φλωρεντία θα αφιερωθεί στην περιοχή Oltrarno,  στη νότια πλευρά του ποταμού Άρνο , που μεταφράζεται ως “η άλλη πλευρά του Άρνο”. Ξεκινάμε την περιήγηση μας μόλις διασχίσουμε τη γέφυρα Ponte Vecchio ακολουθώντας τη διαδρομή των Μεδίκων από το Παλιό Παλάτι στο νέο.

Παρατηρήστε το μυστικό πέρασμα των Μεδίκων

Το μυστικό πέρασμα Vassari
Το μυστικό πέρασμα Vassari

Στη διαδρομή από το Palazzo Vecchio, στο  Ufizzi και μέχρι τους κήπους Boboli του Παλατιού  Pitti των Μεδίκων , κατάσκευάστηκε τον 16ο αιώνα ένα κρυφό πέρασμα το Vasari Corridor, για να μπορούν να διασχίζουν την πόλη οι άρχοντες χωρίς να βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους που αντιμετώπιζαν κάτω στο δρόμο. Εάν παρατηρήσετε πάνω από τα κτίρια της γέφυρας ponte Vecchio θα δείτε τα τετράγωνα παράθυρα του διαδρόμου που διέσχιζε ο Δούκας για να πάει από την κατοικία του στο παλάτι Pitti προς τα γραφεία Uffizi. Τους τοίχους στο διάδρομο Vasari κοσμούν αναγεννησιακά πορτραίτα μέχρι και σήμερα αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες αποκατάστασης και ο χώρος δεν είναι ανοιχτός για το κοινό.

Επισκεφθείτε το Palazzo Pitti

Παλάτι Pitti
Παλάτι Pitti

Ακολουθώντας την Via de Guiciardini οδηγούμαστε στο παλάτι Pitti των Μεδίκων , ένα εξαιρετικό δείγμα αναγγενησιακής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από έναν άλλο τραπεζίτη τον Pitti , αλλά τον 16ο αιώνα το απέκτησαν οι Μέδικοι και το επέκτειναν κάνοντας το ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στην Ευρώπη. Τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε και από τον Ναπολέων αλλά και ώς βασιλική κατοικία αργότερα από τον Βασιλιά της Ιταλίας. Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις του παλατιού υπάρχουν πέντε ξεχωριστά μουσεία. 

Πιο σημαντικό από τα μουσεία θεωρείται η Γκαλερί Palatine, με εξίσου σημαντική συλλογή έργων τέχνης που ανταγωνίζεται την Uffizi. Τα έργα κρέμονται στα διάφορα δωμάτια του παλατιού δίνοντας περισσότερο την εντύπωση της ιδιωτικής συλλογής παρά ενός μουσείο. Θα δείτε έργα του Ραφαήλ, του Ρούμπενς, του Καραβάτζιο κ.α. Με αυτό το εισιτήριο έχετε πρόσβαση στο Παλάτι αλλά και στην Γκαλερί. Με το εισιτήριο για το μουσείο Ufizzi συμπεριλαμβάνεται και η έισοδος στο παλάτι.

Περάστε στους Κήπους Boboli του Παλατιού

Οι κήποι Boboli
Οι κήποι Boboli

Πίσω από το κτίριο του Παλατιού Pitti θα βρείτε τους Κήπους Boboli , έναι εξαιρετικό παράδειγμα αναγεννησιακών κήπων που δημιουργήθηκαν στο διάστημα 1549-1656 από τους Μεδίκους. Εκτείνονται σε μία έκταση 45.000 τ.μ και είναι γεμάτοι με αγάλματα αρχαία και αναγεννησιακά , συντριβάνια και σπηλιές. Ξεχωρίζουν το συντριβάνι του Ποσειδώνα και η σπηλιά Buontalenti Grotto που αποτελείται από τρεις χώρους και είναι διακοσμημένη με νωπογραφίες και γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου. Οι κήποι άνοιξαν για το κοινό το 1766  και η πρόσβαση είναι δωρεάν για τους κατοίκους. 

Την πρώτη Κυριακή του μήνα και στις εθνικές εορτές η πρόσβαση είναι δωρεάν στα μουσεία που ανήκουν στις Uffizi Galleries (Palazzo Pitti, Boboli Gardens, Uffizi).

Βρείτε την πλατεία Santo Spirito

Ναός Αγίου Πνεύματος ( Piazza Santo Spirito) / πηγή wikipedia
Ναός Αγίου Πνεύματος ( Piazza Santo Spirito) / πηγή wikipedia

Σε λιγότερο από πέντε λεπτά από το παλάτι Pitti , θα βρεθείτε στην όχι και τόσο τουριστική πλατεία Santo Spirito. Μια αυθεντική ιταλική γειτονιά , όπου δύο Κυριακές του μήνα θα βρείτε εκεί υπαίθριες αγορές με πάγκους από ντόπιους παραγωγούς . Το κεντρικό σημείο της περιοχής είναι η Βασιλική του Αγίου Πνεύματος, ένας ναός που σχεδιάστηκε επίσης από τον Filippo Brunelleschi τον 15ο αιώνα και ήταν το τελευταίο έργο του. Εάν έχετε χρόνο μπείτε και στο εσωτερικό του ναού θα σας εκπλήξει το μέγεθος του. Ο ξύλινος Εσταυρωμένος κατασκευάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο όταν ήταν μόλις 17 χρονών. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Η πλατεία είναι ιδανικό σποτ για να φάτε ή να καθίσετε για ένα καφέ. Ένα ωραίο αυθεντικό ιταλικό μαγαζάκι με υπέροχα σάντουιτς  είναι το I’Raddi di Santo Spirito. Εναλλακτικά μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον ποταμό για ένα κρασί στο Signorino έναν συνδυασμό κάβας – wine bar και να απολαύσετε ένα ιταλικό κρασί με ποικιλία τυριών με θέα τον ποταμό Άρνο και τις γέφυρες.

Που να μείνετε στη Φλωρεντία

  • Relais Hotel Centrale “Dimora Storica”  (€€€): Ένα πολυτελές ξενοδοχείο 4 αστέρων με κλασσική διακόσμηση που βρίσκεται ανάμεσα στον σταθμό των τρένων και στην Καθεδρικό ναό και προσφέρει πρωινό.
  • Hotel Alessandra (€€) : Πολύ κοντά στον ποταμό Άρνο και στη γέφυρα Ponte Vecchio αλλά και στο μουσείο Uffizi, αυτό το ζεστό ξενοδοχείο θα είναι ιδανικό για να γνωρίσετε την πόλη.
  • Finardi Apartment (€): Εάν προτιμάτε τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αυτό είναι κατάλληλο για εσάς, με άνετους μεγάλους χώρους, μοντέρνο και καθαρό και βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα Santa Trinita. Είναι ιδανικό και για παρέα 4 ατόμων.

Διαβάστε εδώ τον αναλυτικό οδηγό διαμονής για τη Φλωρεντία.

Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.